Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: limovac74 Date: 14 Maj 2012, 13:13:18
Da se malo osveži plemenita tema  smiley075 smiley075 smiley247


Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: da014 Date: 14 Maj 2012, 14:47:57
Pozdrav drugari, evo informacija iz prve ruke što se tiče čvaraka.
Valjevo i valjevski kraj je odavno poznato po duvan čvarcima, kao što znate, u novembru se održava festival čvaraka uz propratno takmičenje najvećih valjevskih majstora ovog zanata.
Ovi čvarci na slici iznad se kod mene u kraju nazivaju ŠODER čvarci, jer podsećaju na šoder pesak, i verovali ili ne niko ih ne pravi. Puni su masti i holesterola i nisu ni upola ukusni kao duvan čvarci. Ima da se nabavi u pojedinim mesarama, a cena im sve govori - kilogram šoder čvaraka je oko 300 dinara, dok se duvan čvarci ne mogu kupiti ispod 1100-1200 dinara.
Način pripreme duvan čvaraka je sledeći:
Komadi slanine od kojih se spravljaju duvan čvarci moraju da budu što veći, sa što više mesa na komadima. Seku se komadi do 30-40 cm dužine, 4-5 cm širine i 4-5 cm debljine. Sve se ubacuje u raniju (posudu u kojoj se topi mast) i sipa se što više vode (što veća ranija - više vode- bolji čvarci). Kuva se na vatri uz konstantno mešanje, uz pomoć mešalice koja podseća na veslo, da ne bi zagorelo. Postupak traje 6-8 sati, zavisno od veličine ranije, to jest količine vode. Kuva se sve dok sva voda ne ispari i u raniji ostane mast i iskuvani komadi mesa. Pristupa se ceđenju masti kroz čojanu krpu i stegu napravljenu specijalni za ovu priliku.
Mast se cedi u jednu posudu, a čvarci se ubacuju u drugu. Kada na dnu ranije ostane malo masti, meso (koje još uvek nije čvarak) se ubacuje u raniju i prži se jedno 15-20 minuta. ponovo se cedi od masti i kada se sve iscedi ponovo se meso ubacuje u raniju. E onda dolazi ono glavno- meso se onom istom mesalicom kojom se mast meša ceo  dan (da ne zsgori) od zidove ranije razbija na mesna vlakna, malo se pomogne rukama, dobro se posoli... I onda... počinje gozba. Svo ono meso koje se prži na roštilju ili u šerpi taj dan može da se zanemari jer su gotovi DUVAN ČVARCI...Možeš ih pojesti koliko god hoćeš, nemaju ni trunku masti u sebi, holesterola takođe. Najbolje idu uz vruću pogaču i mlad kajmak...Pođe mi voda na usta :) U ostalom, svratite u novembru do Valjeva, na kolubarski kej kod Doma kulture na vruće duvan čvarke (tad su najlepši), pogaču sa kajmakom i čašicu - dve najbolje vajevske šljivovice... Dobro došli.
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: Slavic.Blood Date: 14 Maj 2012, 18:49:31
Danas zaklali krmaču oko 250 kila, ispao jedan pun kazan masti, šteta što nisam stigao da slikam, ima nekih slika samo da se vidi svinja sad ću da overim čvarke, ako nije pola otišlo po komšiliku. :wink: Nema lepšeg dana od klanja! Makar meni koji od 3. godine juri za svinjom da seče čvarke i pravi kobasice i jede krtinu sa mašću! :rolleyes: (zato sam valjda izrastao u tolikog magarca  :rolleyes: )
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: limovac74 Date: 14 Maj 2012, 19:07:55
 :tongue: :tongue:   Samo za tebe i ostalih obožavalaca   smiley075 
Neka živi holesterol!  :rolleyes: :lol:

Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: Slavic.Blood Date: 14 Maj 2012, 19:22:36
Tako je baki! Jes da sam ja medicinar i da znam da je mozgu osnovna hrana glukoza, ali moje kolege sa faksa su rešile da ustanove da  moj mozak radi na holesterol, jer kad god se najedem masnog ja sam super, za razliku kad jedem ugjene hidrade. :rolleyes: Slikao sam čvrarke, odo sad da meljem meso, pa ću da bacim slike. smiley033
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: neca_bratko Date: 14 Maj 2012, 19:55:02
Pridružujem se ekipi ljubitelja čvaraka ...
Slika sa subotnjeg pecanja... 



a ovo
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s320x320/424822_389844187697870_193266744022283_1812236_70972791_n.jpg
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: Slavic.Blood Date: 15 Maj 2012, 20:32:09
Evo koliko je svinjče bilo.  :rolleyes:

http://www.dodaj.rs/f/2L/116/3KrC1xJw/img9055.jpg

I koliko je čvaraka ispalo.  :ok:


Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: limovac74 Date: 15 Maj 2012, 20:55:19
Boja  smiley167 isceđeni (presovani) :thumbup: Sedi 5  :ok:
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: ellesar Date: 15 Maj 2012, 21:08:46
Sto???? Pa ostalo je taman :thumbup:
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: heheo Date: 16 Maj 2012, 19:40:13
Pašteta od čvaraka:
200gr čvaraka (sameljemo odmah), pa dodamo
3 tvrdo kuhana jaja
4 kisela krastavca
1 glavica crvenog luka
2 češnja bijelog luka
2 male (kafene) kašike senfa
1 mala (kafena) kašika majoneze
malo soli i malo bibera (po ukusu)
sve baš dobro izmešamo (dok ne dobijemo jedinstvenu masu -može u blenderu)
Ostavimo par sati u frižideru da se dobro ohladi.
Posle mažemo i smažemo!
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: neca_bratko Date: 16 Maj 2012, 20:20:03
Slavic.Blood pa ovo bolesnici na kardiologiji u Sr. Kamenici mogu da jedu    :wink: :ok:
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: Slavic.Blood Date: 16 Maj 2012, 22:44:27
Da jedu i da traže još.  :thumbup:
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: limovac74 Date: 10 Septembar 2012, 20:30:22
Malo se danas družilo uz sveže "Gica bombonice"   smiley075 smiley075 smiley247




Leži crni lukac uz rskave slastice  :ok:
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: Hemingway Date: 10 Septembar 2012, 20:34:58
Sta to Spitfire pije iz krigle ?  :thumbup: :bye:
Odg: Cvarak ili Cvarci .. By: limovac74 Date: 10 Septembar 2012, 20:40:11
Rogonju u tečnom stanju  :rolleyes: