Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213
Odg: Riblja čorba By: pauk Date: 19 Jun 2016, 17:01:21
Kolege! svaka cast, za slike nemam komentar!
A jesmo li konkretno resili dilemu, dali se u riblju corbu iliti paprikas stavlja lolberov list ili ne???
Odg: Riblja čorba By: ellesar Date: 19 Jun 2016, 22:42:39
U paprikaš nikako.U čorbu može, po ukusu.
Odg: Riblja čorba By: pauk Date: 20 Jun 2016, 08:23:55
Ellesare, mislim da smo jednom dotakli ovu temu ali ajde jos jednom da je pomenem
postojili tacna konkretna linija ili definicija sta je razlika izmedju Ribljeg paprikasa i Riblje corbe?
Mozda postoji konkretno pravilo sta ide u corbu a sta nesme nikako pa to isto za paprikas.
ja sam ovo pitanje posla mnogim cuvenim kuvarima  tv kuvarima brki ovom mladom decaku sto kuva na bosanskoj televiziji pa cak i starom dobrom karapandzi u svajcarskoj, nazalost od nikoga nisam dobio nikakav odgovor!
Dali su oni ovo pitanje smatrali za "Kosku" ili nisu znali odgovoriti neznam.

Odg: Riblja čorba By: meda Date: 20 Jun 2016, 08:59:43

  Uh sad sam dobio inspiraciju da svrtim jedan čim dozvoli vreme

@laki 22 kako izvedeš vrtenje sa ovako okačenim kotlićem?
Ili nema vrtenja, samo ljuljanje levo - desno?
Odg: Riblja čorba By: laki22 Date: 20 Jun 2016, 10:36:40
pa moze jedno tih 90 stepeni koliko dozvoljava grana da se vrti levo desno, pa malo napred nazad, i promesa se  :cheesy:
Odg: Riblja čorba By: meda Date: 20 Jun 2016, 10:52:33


  ma naravno a i boja joj je  :ok: verujem da je bila extra
Odg: Riblja čorba By: laki22 Date: 20 Jun 2016, 11:05:45
kišova paprika, stvarno opravdava i cenu a i reputaciju...
Odg: Riblja čorba By: ellesar Date: 20 Jun 2016, 13:16:59
Citat: pauk poslato 20 Jun 2016, 08:23:55
Ellesare, mislim da smo jednom dotakli ovu temu ali ajde jos jednom da je pomenem
postojili tacna konkretna linija ili definicija sta je razlika izmedju Ribljeg paprikasa i Riblje corbe?
Mozda postoji konkretno pravilo sta ide u corbu a sta nesme nikako pa to isto za paprikas.
ja sam ovo pitanje posla mnogim cuvenim kuvarima  tv kuvarima brki ovom mladom decaku sto kuva na bosanskoj televiziji pa cak i starom dobrom karapandzi u svajcarskoj, nazalost od nikoga nisam dobio nikakav odgovor!
Dali su oni ovo pitanje smatrali za "Kosku" ili nisu znali odgovoriti neznam.


Vrlo jednostavno. Razlika je u sastojcima i dužini i jednostavnosti pripreme. Paprikaš ima 6 sastojaka, ni manje ni više.
Riba, voda, luk, paprika, paradajz i so. Kuva se iz prve, bez dolivanja vode, na jakoj vatri pola sata do 45 minuta.


Riblja čorba, s druge strane traži malo dužu predpripremu i vreme kuvanja. Takođe sastojci se dosta određuju po ukusu, nema nekog preciznog recepta.
Obično se riba prvo kuva, odvaja od kostiju, usitni i čuva u vodi od kuvanja, dok se povrće (luk, paprika, šargarepa, zelen, celer, peršun, paradajz) ne izdinsta. Dodaje se usitnjena riba i voda od kuvanja, pa začini (apsolutno bez pravila, svako ima neku svoju majstorsku kombinaciju), paprika je jedina obavezna (mada videh i belu riblju čorbu) i ostalo po ukusu. 
Kuva se do željene gustine. Pola sata pred kraj, po želji se isto mogu ubaciti krupniji komadi ribe, kotleti šarana, soma, mrene....

Mada sličnog naziva i generalno izgleda, kao i slične prezentacije, radi se o dva, na ukus, zaista različita jela. Pretpostavljam da zabunu unosi to što je paprikaš nažalost prilično nepoznata stvar ispod Bača, ili ajde Novog Sada.
Odg: Riblja čorba By: laki22 Date: 20 Jun 2016, 14:11:36
ne  znam zasto tinypic rotira slike... jedna od subote



Spojene poruke: 20 Jun 2016, 14:15:02

sto se tice definisanja pojmova "paprikas" i "corba" mislim da o tome ne vredi diskutovati. kod vas apatinaca je paprikas ono sto mi nazivamo corbom, jer jer uslovno redak i ima malo sastojaka. kod nas je paprikas nesto drugo a corba mogu reci nesto slicno vasem paprikasu. tako da bitno je da se krece kotlic ostalo cemo lako resiti  smiley033
Odg: Riblja čorba By: Sale66 Date: 20 Jul 2016, 15:45:45



Sin i ja smo pecali ovih dana,a evo i rezultata :)

Spojene poruke: 21 Jul 2016, 01:57:46

Citat: ellesar poslato 19 Jul 2014, 10:01:16
Odlican recepat, uzivao sam gledajuci  :cheesy:
Ma zanimljivo da ovde niko ne kuva corbu, neznam zasto deluje :ok:

Ova sto sam danas kuvao je skoro ista....samo ne stavljam beli luk i sirce
Tako me je matori ucio;da paradajz i sirce ne idu zajedno
Odg: Riblja čorba By: mrjr Date: 06 Septembar 2016, 20:39:34


A pre toga






Odg: Riblja čorba By: Sale66 Date: 06 Septembar 2016, 20:59:05
Uff.riblju corbu bih mogao jesti svaki dan,ali me bas mrzi da je pravim :)
Ovde kod nas u S. Mitrovici u restoranima su sve na isti fazon,nekako blede,tanke.Najbolje koju sam jeo u restoranima je kod Brase na Dunavu (blizu Begeca) i u Slankamenu u restoranu Kej.
Ako neko ima dobar restoran sa ribljom corbom neka slobodno preporuci,lakse mi se provozati na corbu nego je praviti :)


Odg: Riblja čorba By: meda Date: 08 Septembar 2016, 08:11:09

Kafana ''Maligan'' u Surduku
Odg: Riblja čorba By: marina1983 Date: 02 Januar 2017, 01:49:11
Tradicionalno svakog prvog , kako ove tako i 15 godina u nazad otvorena sezona uz jedno lepo okupljanje drugara i prijatelja , zaljubljenika pecaroša .
Ekipa koja se kroz svoj život dokazala i proslavila ulovima o koim većina nas može samo da sanja.
Stara garda iskusnih pecaroša koji svake godine čoporativno provedu svako na svom brodu  po minimum 6 meseci krstareći ovom našim vodama uzduž i popreko . Merodavnih da komentarišu i iznesu svoja višegodišnja iskustva .
I mi "omladinci" koji smo tu da se umešamo i uđemo u raspravu između tradicionalnog i modernog pecanja . Iako višegodišnje iskustvo vreme provedeno na vodi i dokazi crno na belo ipak idu njima u prilog.
Prelep dan uz prelepo druženje i otvaranje sezone zakuvano jednom lepom čorbom.
Da napomenem da je fider kupan ceo dan . Osim jedne kesege koja je otpala pri obali ostalih dešavanja nije bilo.
Vodostaj izuzetno nizak . Dunav nosi neki rastopljeni papir iako nikakvog direktnog zagađivača nema sa leve strane desetinama kilometara uzvodno.
Pecanje skoro pa nemoguće . U odnosu na ovo danas , topolove mace su mala beba  smiley033
















Odg: Riblja čorba By: tiki61 Date: 14 April 2017, 13:44:08
Takmicenje u Progaru. Nisam se obrukao.



Spojene poruke: 14 April 2017, 17:23:12

Peto mesto od 16 ekipa. Pre ocenjivanja ovi iz ekipe koji su osvojili drugo mesto probali moju corbu i odusevili se. Ziri nije bio tog misljenja.
Mada, ja i ne kuvam riblju corbu zbog zelje za osvajanjem nagrada, vec za svoju dusu.