Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 12345678910111213
Odg: Riblja čorba By: DuleN Date: 07 Februar 2018, 18:42:58
U Starom Slankamenu se sasvim pristojno moze pojesti u marini nautickog kluba, to jest Cardi 1215. Atmosfera super, opusteno, ko devetanesti vek ...
Odg: Riblja čorba By: Nachtigall Date: 08 Februar 2018, 10:11:20
 smiley033

hvala
Odg: Riblja čorba By: Sojer Date: 08 Februar 2018, 12:42:27
Znam mnogo ljudi koji preteruju pri pripremi corbe, te stavi 66 vrsta ribe, te ovo te ono... Uopste ne treba komplikovati, ja spremim smesu,ubacim ribu, stavim da se kuva par sati, dodam ljutinu na kraju u zavisnosti od ljudi kojima spremam i bude bombona...A generalno u okolini najvise volem da pojedem corbu u Akvadoriji u NS, u keju nije losa ali u poslednje vreme bude tolstolobik mesto sarana i koje parce soma, i nekako mi ne godi...
Odg: Riblja čorba By: zex.raseta Date: 08 Februar 2018, 12:55:19
Nije mi jasan samo jedan deo tvog posta pa bih želeo da mi pojasniš : ,ubacim ribu, stavim da se kuva par sati.
Pozz


Odg: Riblja čorba By: laki22 Date: 08 Februar 2018, 13:04:47
meni ceo post nije jasan, zavrsivsi sa tim da je corba u akvadoriji dobra ali ajde, precutao sam  :smiley:
Odg: Riblja čorba By: Sojer Date: 08 Februar 2018, 13:12:56
Jao Jao... Lose sam se izrazio zato ti nije jasan taj deo  :sad:, Malo sam pobrkao kuvanje riblje corbe i kotlica od divljaci  :grin:, nakon sto mi provri smesa i dodam dodatak za riblju corbu dodajem ribu koju kuvam malo jace od 1h nakon cega ide naravno kuvani paradajz i vino, ljutu papriku dodajem pred kraj pa izvadim, zavisi koliko je ljuta. Ne vidim sta fali corbi u Akvadoriji ? Naravno ne mislim na corbu sa filetima ribe ... smiley033

Kako vi spremate corbu kolege ? evo praznika za nedelju dana pa moze neko okupljanje da se to i proba  :ok:

Zex, dali me se secas sa Backog jarka letos, takmicio sam a ti isao na jezero pored pa sam prisao da se upoznamo  :takoje:
Odg: Riblja čorba By: Goachild Date: 08 Februar 2018, 15:18:58
Састојци:
Пола килограма шарана и сома
Килограм мешане рибе са пијаце (шта се задеси)
Може рибља лобања, ако нема шта да се ради...
Један целер
Две шаргарепе
Црни лук
Бели лук
Першун
Со, бибер, ловор
Зачинска млевена паприка (слатка и љута)
Домаћи кувани парадајз
Сок од једног лимуна

Ја одрадим ову верзију:
У лонац ставим рибу, мало посолим, убацим сецкани целер, пар листова ловора, главицу црног лука и два чена белог лука и 5-6 зрна бибера.
То кувам око 45 минута да добијем рибљи бујон.
Рибу одвојим од костију и прстима направим пропасирану масу од рибљег меса. Оставим и крупније комадиће због текстуре.
У котлићу издинстам црни лукац КОЛАЧАР (по могућности), додам паприку и налијем 2-3-4 литре оног рибљег бујона.
Затим иде риба и остали састојци и зачини по укусу. Наливање водом зависи од количине рибе. Све је импровизација и увек испадне...
Поједемо све!
Фору за лимун ми је продао један кувар са брода. Лимунов сок је алкалан и за разлику од сирћета не дозвољава чорби да прокисне.


Odg: Riblja čorba By: Bobiska Date: 08 Februar 2018, 15:21:32
Za kolegu Nechtigal - a, carda se zove Pikec a nalazi se u selu Bezdan. Preciznije kada se dodje do Bezdana produzi se dalje prema Dunavu do vikend naselja koje se zove Baracka. U naselju ima vise cardi ali ova je naj cuvenija.
U Slankamenu imate vise cardi, kada se spustite sa nizbrdice krenite desno i izaberite neku. Ja ne bih odabrao prvu vec drugu po redu. Ali mozete i tamo gde sam rekao da se ide desno krenuti lavo u posle 100- tinak metara (malo se krivuda) nabasate na restoran koji je na samom putu, zapravo vise je putic. Da budem jos precizniji u sastavu restorana je i lepa marina, ne moze se promasiti.
Ako se setim jos nekog mesta javicu. Samo da napomenem da se riblja corba mnogo razlikuje po ukusu u zavisnosti gde se pravi, Od Bezdana do Beograda manje vise je slicna. Crvena i malo ili vise ljuta, stim sto uzvodno od Novog Sada mo mom sudu bas preteruju sa tucanom paprikom. Od Smedereva pa nizvodno manje je ljuta i u opste nije tako crvena. Po ukusu se totalno razlikuju, zavisi sta se kome svidja.
Odg: Riblja čorba By: zex.raseta Date: 08 Februar 2018, 16:26:48
Ja sam shvatio da je kolega pitao gde da pojede najbolju čorbu koju smo probali  :takoje:. O Starom Slankamenu mogu da pišem koliko vi ne možete da pročitate.( sa adresom sam u N.Slankamenu).U St.Slankamenu ima četiri mesta gde se jede čorba : Kej ( Nikica Macura),Laguna ( Dejan Gudalović), Kod Mike ( Mika alas ) i Marina ( Dušan Eglendžija , drug član ).
Odgovor na postavljeno sam napisao a ovo je mali vodič kroz restorane čije vlasnike lično poznajem i gde sam sedeo više puta.  :bye:
Odg: Riblja čorba By: laki22 Date: 08 Februar 2018, 16:33:31
jos jedan glas za cardu Pikec. super riblja corba, mesto je lepo, pored vode, etno uradjeno. jedino je sto je poseceno i ima guzve
Odg: Riblja čorba By: Stefan_feeder kid Date: 08 Februar 2018, 17:09:58
Citat: Goachild poslato 08 Februar 2018, 15:18:58


У лонац ставим рибу, мало посолим, убацим сецкани целер, пар листова ловора, главицу црног лука и два чена белог лука и 5-6 зрна бибера.
То кувам око 45 минута да добијем рибљи бујон.
Рибу одвојим од костију и прстима направим пропасирану масу од рибљег меса. Оставим и крупније комадиће због текстуре.


Ja radim isto,sa tom razlikom što tu (ja je zovem)podlogu od kvalitetne otkoštene ribe ubacim u kotlić gde je izdinstano povrće i štapnim mikserom (najbolje se pokazao)sve to usitnim da bude kao pašteta.Onda uz mešanje lagano dodajem vodu i razredjujem masu.Ako se voda naglo doda masa može da se ugrudva i to onda nije to.Ovime se dobija mnogo intenzivniji ukus čorbe,a i gustina se može dobiti po želji.
Neki će reći da to nije prava riblja čorba,ali ovo je bolje po glasovima svih dosad testiranih ispitanika. :takoje:
Fora sa limunom obavezna stvar,samo nikako ne preterati
Odg: Riblja čorba By: marina1983 Date: 08 Februar 2018, 17:18:06
Nema čorbe bez kotlića  ni ribe bez talandare :no:
Šerpe i tiganji su nužno zlo.
Odg: Riblja čorba By: Stefan_feeder kid Date: 08 Februar 2018, 17:28:01
Pa sve to ide u kotlić naravno,čisto zbog temperature.Pre sam kuvao čorbu na onu plinsku "ružu",ali dok se ne naloži vatra nema čorbe.
Odg: Riblja čorba By: DuleN Date: 08 Februar 2018, 17:45:22
Goachild, bas mi je drago da jos neko kuva corbu na nacin kao ja, a jos mi je draze sto se u receptu ne pominju magicne kesice (aleva, C,...).
žex.rašeta, posto provodim jako puno vremena u Slankamenu, mogu da kazem da je u svim restoranima corba manje vise ista, to jest puna tih kesica za riblju corbu. Po meni je nesto bolja od drugih kod nas u marini, jer izgleda manje tog stavljaju. Ovo pisem na bazi vidjenog, jer riblju corbu u restoranima ne jedem iz gore navedenih razloga.
Odg: Riblja čorba By: jugov Date: 08 Februar 2018, 18:21:53
Žex.rašeta u st.slankamenu ima jos jedno dobro mesto sa ribljom čorbom. Znam sigurno i provereno.