Odg: Riblje pljeskavice By: Lomnica_city Date: 19 Jul 2011, 16:32:21
Ja sam citao i ne mogu da se nacudim, 90% vas savetuje da se riba prokuva i onda voda od kuvanja BACI??? Ja sam samo PKV kuvar (tromesecna obuka u vojsci) ali za toliko znam da voda u kojoj se kuvaju meso, povrce... pokupi veliki deo vitamina, ukusa, aroma, svega onog sto je bitno, meni je takva preporuka nebulozna, kad budem konacno resio da i ja pravim pljeske verovatno necu ni kuvati ribu vec isfiletirati (krupniju) ili samo iscupati peraja i obezglaviti (sitniju), i pravac u masinu, pa na sporet..
Pozdrav
Odg: Riblje pljeskavice By: juzba Date: 19 Jul 2011, 16:39:17
Mislim da je tako i naj bolje, a i najjednostavnije
Odg: Riblje pljeskavice By: OLOVO Date: 19 Jul 2011, 16:42:55
a pa tako se i radi , i sam sam u čudu šta sve oko bucova smišljate.
ma i rep da mu samelješ i glavu , nema tu šta da ostane , 3 puta kroz makinu i nema ništa od kostiju ..+ još ide na vatru.
Odg: Riblje pljeskavice By: EnDzi Date: 19 Jul 2011, 18:17:33
Citat: Lomnica_city poslato 19 Jul 2011, 16:32:21
Ja sam citao i ne mogu da se nacudim, 90% vas savetuje da se riba prokuva i onda voda od kuvanja BACI??? Ja sam samo PKV kuvar (tromesecna obuka u vojsci) ali za toliko znam da voda u kojoj se kuvaju meso, povrce... pokupi veliki deo vitamina, ukusa, aroma, svega onog sto je bitno, meni je takva preporuka nebulozna, kad budem konacno resio da i ja pravim pljeske verovatno necu ni kuvati ribu vec isfiletirati (krupniju) ili samo iscupati peraja i obezglaviti (sitniju), i pravac u masinu, pa na sporet..
Pozdrav 
Ja probao bas tako. Sirovo, filetirano meso ribe samleveno u makini, potrebni zacini i mesenje kao testo. Kad sam prvi put tako uradio, pljeske bile "prste da polizes do laktova". Od tada ne menjam recept jer uvek uspe.
Odg: Riblje pljeskavice By: Zeljkoru Date: 19 Jul 2011, 20:52:59
Citat: OLOVO poslato 19 Jul 2011, 16:42:55
a pa tako se i radi , i sam sam u čudu šta sve oko bucova smišljate.
ma i rep da mu samelješ i glavu , nema tu šta da ostane , 3 puta kroz makinu i nema ništa od kostiju ..+ još ide na vatru.
U pravu si 100%! Ja odsecem rep,glavu i peraja. Ostalo sve meljem dva puta bez kuvanja i filetiranja. Dobra masina,ostar noz i sitna resetka. Ma ne ostane ni K od kosti a meso ne dobija onaj bareni ukus.
Odg: Riblje pljeskavice By: salevs Date: 19 Jul 2011, 20:56:20
definitivno su probati ovako kao sto su olovo i Zeljkoru napisali,jos samo da nabavim masinu za mlevenje mesa al to i nece biti neki problem ;) znaci vece komade (iskljucivo bela riba) cu probati da isfiletiram bar sredinu da odvojim od kostiju,ako ne bude islo odstranim glavu,rep i peraja i 3-4 puta kroz najsitniju resetku pa kako bude,u svakom sl baciti se nece ;)
Odg: Riblje pljeskavice By: Zeljkoru Date: 19 Jul 2011, 20:57:46
Bice odlicno,veruj mi!
Odg: Riblje pljeskavice By: salevs Date: 24 Jul 2011, 17:33:45
imao sam problem sa odstranjivanjem kicme sa karasa,ima zajebane grudne kosti pa je babuska teza za filetiranje za razliku od bele ribe.posle par sati ciscenja malo je falilo da sve zavrsi u kanti,naime kad sam krenuo da meljem,krupnije kosti su ostale zaglavljene u masini,kad sam njih izvadio posle je sve islo bez problema.
sto se ukusa tice nije lose meni se svidja,mozda sam trebao pojacati sa 2 jaja iako sam stavio jedno
sl put mislim da cu obariti par minuta u vodi i onda skinuti te vece kosti (bar kicmu da svucem) i mislim da ce mnogo lakse ici kroz masinu.
kad se sve stavi na papir velika je to zezancija ali ko voli da se bakce po kuhinji eto zanimacije
po meni je bolje uzeti girice ili papaline( 105din/kg

) i baciti u tanjiracu,za par min gotove i svi zadovoljni
a posle njih

mmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Odg: Riblje pljeskavice By: OLOVO Date: 24 Jul 2011, 19:25:51
Kreni baburu da radiš sa ledja a makaze da ti budu 80% više u rukama od noža.
Odg: Riblje pljeskavice By: Zeljkoru Date: 24 Jul 2011, 21:47:56
Nije ti ostar noz na masini,zato ti je zaglavljivalo. Ili nisi mozda stegao dobro resetku.
Odg: Riblje pljeskavice By: salevs Date: 27 Novembar 2011, 22:39:35
evo malo da osvezim temu,ovoga puta sam bario ribu i meni licno je ukus mnogo lepsi jer su vece kosti sa kicmom i rebrima odstranjene, a ostale sitne kosti je masina pojela
pravilo se uglavnom od deverike i jedne stuke od oko 1kg-a

malo se dodalo i ovoga

kad se sve izmuljalo rukom uz dodatak zacina izgledalo je ovako

i na kraju finish

Napomena,ne preterivati sa lukom jer ako vam se otvori posle dizna (kao meni) na..bali ste
Odg: Riblje pljeskavice By: Pirke vuk s Tise Date: 27 Novembar 2011, 22:58:36
Sutra ću rizikovati sa lukom.
Odg: Riblje pljeskavice By: tonyboy Date: 29 Oktobar 2012, 20:55:58
Vukovi zahvaljujem na ovoj temi. Danas sam prvi put radio riblje pljeskavice i mogu Vam reći da su ispale maestralno. Od ribe sam koristio šarana, babuške, deverike i jednu štuku. Nožem sam odrezao sve peraje i glave, zatim sam ogulio kožu. Zarežem nožem, uzmem kuhinjsku krpu u prste i skinem je ko čarapu hehe.
Satarom sam nasjekao ribe i proterao ih kroz flajšmaćinu na sitnu šajbu. Nož od šajbe sam prethodno naoštrio na šmirgl-papir. Dobio sam oko 3-4 kg smjese. Samo jednom sam mljeo i pod prstima nisam osjetio niti jednu kosku.
Zatim sam samljeo 2 glavice luka, pa jednu glavicu češnjaka, pa svežeg lista od peršina, pa dvije šake slanine. Dobro sam to izmješao i onda sam stavljao začine. Sol, biber, vegetu, malo slatke paprike, malo ljute, malo mljevenog bosiljka, malo mljevenog ružmarina i otprilike čašu od jogurta punu prezla, i dva jaja. Na kraju sam našao pola limuna, i iscjedio malo limunovog soka. Još sam nekoliko puta premješao i ostavio da malo odstoji.
Od cjelokupne smjese sam napravio ravno 40 krasnih pljeskavica ili faširanih šnicli hehe a kada sam ih bacio na vrelu mast i ispekao, ostao sam zapanjen kako su sočne i ukusne. Moj brat koji ne jede riječnu ribu nije mogao pogoditi od kojeg je to mesa hehe. A poslije kad sam zalio gemištom.... Nirvana
Sve začine sam dodao odokativno i prvo sam ispekao jednu pljeskavicu da provjerim ukoliko je potrebno dodati još malo soli, ali bilo je sve taman...Još jednom zahvaljujem svima na odličnom receptu !!!
A evo i slike kao što sam obećao...


Uz ovo jelo preporučujem gemišt od Iločke graševine...
Odg: Riblje pljeskavice By: htc Date: 12 Novembar 2012, 11:09:21
Koju masinu za mlevenje ribe koristite ,elektricnu ili rucnu ? i koji promer sajbne?
Odg: Riblje pljeskavice By: ellesar Date: 12 Novembar 2012, 15:08:32
Zavisi koliko imas mesa, ako je do 5-6 kila, to mozes i rucnom(ja i imam samo rucnu

)....sajba je 8, sto bolje otkostis ribu, to ce bolje biti.
Znaci kicma van, rebra van, inace ce krckati kosti koliko god da meljes

Ja meljem 2/3 mase na sajbu 8, 1/3 na sajbu 10.
Prezlu i jaja stavljas ako hoces da vuce na fasir, a ekstra luka i slaninu, ako hoces da vuce na pljeske

Evo vidi gore, tony ih je ubo bas kako treba
