Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123456
Odg: Dimljena riba By: ellesar Date: 18 Novembar 2016, 08:30:03
Pogledaj prvu i drugu stranu ove teme, sve je napisano  smiley033
Odg: Dimljena riba By: vradojicic Date: 18 Novembar 2016, 12:37:52
Mene zanima druga stvar, ako znate...
Koliko riba gubi kao zavrsni prozvod (npr. ova dimljeni polutka sarana sa Arsine slike) u odnosu na zivu meru koju kupim?
Znaci koliko npr. dobijem nadimljenog proizvoda u odnosu na zivu meru koju platim. Imas susaru, drva, sve uslove, imam i ribu ali belu, ali hocu da kupim sarana npr. i da spremim 15kg nadimljenih polutki. Koliko mi zive ribe treba za to, jel merio neko nekad?
Za skobalja znam npr., merio sam za vikend, komadi su oko 350-400gr zivi, na 6.5kg zive ribe dobio sam 4.5kg uredjene ribe bez glava, znaci da otpada 30% na tezinu glava, utrobe i krljust.

Odg: Dimljena riba By: djmisha77 Date: 18 Novembar 2016, 14:09:26
Mislim da mozes racunati i kod dimljenja da gubis 30%. Kad pravim sardinu od bele ribe uvek gubim do 35% u odnosu na zivu vagu.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2


Odg: Dimljena riba By: ikovacevic Date: 18 Novembar 2016, 14:40:04
Svaka čast majstorima i blago onima koji imaju pušnicu.
Ja sam gledao  kao se dimi riba na brzinu i jeo je. Bila je super. Potrebno je metalno bure od nafte. Buretu se sa jedne strane na kraju iseče otvor kao  vrata odprilike 30x30 cm i ona se podignu da budu kao neka nadstrešnica. Sa druge strane se iseče dno bureta,pa se na tom kraju  navari rešetka za koju se kači riba. Vatra se loži na malom rastojanju, ne sećam se tačno kolikom, od otvora u buretu, a ona nadstrešnica usmerava dim u bure. Neki od isečenog dna naprave kao poklopac koji odstoji od bureta na držačima 15-20 sm, tako da se dim duže zadržava u buretu a riba može dimiti i kad pada kiša.
Odg: Dimljena riba By: sinhron Date: 27 Novembar 2016, 19:40:20
da li bi mogao da se iskoristi stari elektricni sporet,koji se ne koristi,a zauzima mesta u dvoristu za neku varijantu dimljenja mesa i ribe. u pitanju su male kolicine,za licne potrebe. rerna je ispravna.
Odg: Dimljena riba By: ellesar Date: 28 Novembar 2016, 16:17:09
Moze. Ali samo za toplo dimljenje. Ukljucis samo donji grejac na 60 stepeni ( moze i 80 ako stoji vani i na hladnom) i na tepsiju na dnu stavis strugotinu od drveta, a gore na resetku prethodno mariniranu ili samo osoljenu i osusenu ribu. Oko 3 sata.  Riba ce posle ovog tretmana biti odmah spremna za jelo. Dimi u materinu, zato ovo ne treba pokusavati u kuci.

Meso je vec druga igra.

Ako si mislio da se odimi kao u pusnici, onda ne.
Odg: Dimljena riba By: arsa Date: 05 Decembar 2016, 02:08:13
Citat: vradojicic poslato 18 Novembar 2016, 12:37:52
Mene zanima druga stvar, ako znate...
Koliko riba gubi kao zavrsni prozvod (npr. ova dimljeni polutka sarana sa Arsine slike) u odnosu na zivu meru koju kupim?
Znaci koliko npr. dobijem nadimljenog proizvoda u odnosu na zivu meru koju platim. Imas susaru, drva, sve uslove, imam i ribu ali belu, ali hocu da kupim sarana npr. i da spremim 15kg nadimljenih polutki. Koliko mi zive ribe treba za to, jel merio neko nekad?
Za skobalja znam npr., merio sam za vikend, komadi su oko 350-400gr zivi, na 6.5kg zive ribe dobio sam 4.5kg uredjene ribe bez glava, znaci da otpada 30% na tezinu glava, utrobe i krljust.


vradojicic, ne mogu tačno da kažem za belu ribu budući da koristim razne (deverika, mrena, skobalj, protviš, bucov...), ali za šarana znam pouzdano. Od kilograma žive vage ostane mi na kraju procesa od 45 do 48 %. Izgubi se puno. Odbaciš krljušt, utrobu, glavu, rep. Tokom salamurenja i dimljenja riba dehidrira a kako stoji na promaji i mrazu u pšušnici po nekoliko dana još više se izgubi .

Odg: Dimljena riba By: tajson Date: 05 Decembar 2016, 09:12:48
                                           Ja to ovako, mnogo bolje i brze se odimi nego polutke, ali zato se mnogo gubi, od 10kg ribe ostane oko 2,5kg prodimljene. Al je zato njam-njam, gosti ne pipaju nista drugo osim njega. E sad, primetio sam da je mnogo ukusniji ribnjacki saran(verovatno zato sto je masniji) i obavezno da bude golac, tj onaj bez krljusti

Sent from Dunav


Odg: Dimljena riba By: arsa Date: 08 Decembar 2016, 22:57:46
Ja se, ipak držim klasike.  :rolleyes:


Odg: Dimljena riba By: trim Date: 15 Decembar 2016, 16:42:51

Odg: Dimljena riba By: tajson Date: 11 Decembar 2017, 16:07:58
Da malo refresujemo temu

Poslato sa STF-L09 uz pomoć Tapatoka


Odg: Dimljena riba By: Stefan_feeder kid Date: 11 Decembar 2017, 19:47:28
E sad to na roštilj i da vidiš čaroliju.Retko ko može da poveruje da je ovo 100% posno.Divota. :thumbup:
Odg: Dimljena riba By: arsa Date: 11 Decembar 2017, 20:47:47
Ima toga... :)






Odg: Dimljena riba By: tajson Date: 11 Decembar 2017, 21:08:07
Arso, ti verovatno ovo radis za prodaju, sigurno ima vise vlage da ne bi mnogo gubio na tezini?Hladno dimljen?

Poslato sa STF-L09 uz pomoć Tapatoka

Odg: Dimljena riba By: arsa Date: 11 Decembar 2017, 21:16:22
Jeste hladno dimljeni ali se izgubi i 50% od težine, naročito kada je jači mraz pa onda noću istisne vlagu. A nikada ne gledam da "otežam" ribu tako što ću je kraće dimiti. S druge strane, ne valja ni da se riba presuši pa bude kao opanak. Mora da zadrži sočnost prilikom spremanja.