Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123456
Dimljena riba By: arsa Date: 16 Decembar 2014, 16:01:14
Danas privodim kraju, ovogodišnju slavsku turu.

Na žalost, po prvi put ima više kupljene od uhvaćene ribe.

Kum i ja se nismo proslavili ove godine, ali to nas nije sprečilo da nastavimo tradiciju.

Nalovilo se dosta bele ribe za sardine i paštete, malo sitnijih je prodimljeno jedan dim, tek da sardini da šmek.

A nekoliko krupnih deverika biće glavna atrakcija kad ih bacim na suve šljive.  :wink:






















Odg: Dimljena riba By: pexon Date: 16 Decembar 2014, 16:18:50
Mmmmmmm, voda mi na usta ide.  :thumbup:
Odg: Dimljena riba By: somborski lala Date: 16 Decembar 2014, 16:36:35
arso,ovo izgleda prelepo. svaka čast. ajd daj neki detalj koliko soliš,dima, sušis itd. ja sam par puta dimio štuke i bile su sasvim dobre.  smiley033

Odg: Dimljena riba By: laki22 Date: 16 Decembar 2014, 16:40:56
au, kol'ke deverike  :shocked:
Odg: Dimljena riba By: arsa Date: 16 Decembar 2014, 18:02:48
Citat: somborski lala poslato 16 Decembar 2014, 16:36:35
arso,ovo izgleda prelepo. svaka čast. ajd daj neki detalj koliko soliš,dima, sušis itd. ja sam par puta dimio štuke i bile su sasvim dobre.  smiley033


Na ukupnu težinu ribe ide 2,5 % soli.

Ja u tu so sipam 200/250 grama šećera u prahu, sve izmešam i onda solim ribu.

Riba se utrlja solju sa obe strane. Stavi se u neko korito ili manji sud, zavisi od količine. Drugog dana, okrenem sve naopako. One ribe koje su bile gore stavim dole i obratno. Uveče ih okačim u pušnicu da se iscede. Na pod pušnice postavim stare novine da na njih kaplje voda i krv od ribe. To se kasnije lako smota i baci u đubre.

Ribe koje dodajem sardinama i paštetama, dimim samo jedan dan (jedan dim).

Krupnije ribe, šarana, soma, tolstolobika, i druge, dimim dva, a po potrebi i tri dana.

Ložim recimo od 08,00 do 22,00 sati. Onda ugasim vatru, sve ostavim i ujutru izvadim ono što se dimi jedan dim i nastavim sa dimljenjem.

Ako se pogodi da bude mraz tokom noći, onda je to super.

Iako riba prelepo izgleda i još bolje miriše, mora termički da se obradi pre jela.

Ja od šarana pravim sarme, pečem ga i pržim kao i ostalu ribu.

Ima recepata koliko nećeš za pripremu ovih riba. Najlepše je što čovek može sam da eksperimentiše a da ništa ne pokvari. Sve je dobro ako se ne pretera sa začinima pa riba potpuno izgubi ukus.






Odg: Dimljena riba By: DuleN Date: 16 Decembar 2014, 18:18:34
Arso svaka cast !!
Odg: Dimljena riba By: arsa Date: 16 Decembar 2014, 18:22:57
Hvala, hvala!  smiley033
Odg: Dimljena riba By: VladimirR Date: 16 Decembar 2014, 19:04:40
Arso,  :clap2: :clap2: :clap2: :clap2:
Odg: Dimljena riba By: Greys Date: 17 Decembar 2014, 09:34:59
Arsa, svaka čast na trudu. Nikako da nađem vremena, volje za ovakav potez. Kad ovo vidim, dobijem volju  :tongue:
Odg: Dimljena riba By: meda Date: 17 Decembar 2014, 13:12:21
 i ja dobijem volju da mu dodjem na slavu   :lol:
Odg: Dimljena riba By: apatinac Date: 17 Decembar 2014, 17:45:23
Шарани 2,5 - 3 кг неки цели, а неки пресечени на пола осољени, сложени у одговарајући суд
и преливени исцеђеним соком од лимуна, одлеже 24 часа. Затим иду у пушницу.





И после два дана на диму ...




Овако одимљене их вакумирам и спремим у замрзивач. Најчешће их печем у тепсији
са насеченим кромпиром и луком. Кромпир се насече на колутове, побибери и посоли,
дода мало сечене шаргарепе, першуновог листа и неколико главица исеченог црног
лука. На то се стави риба, долије мало воде и пече сат времена на 200 степени. На
пола печења риба се окрене и долије 2 деци белог вина. После тога ...   smiley114 smiley171
Odg: Dimljena riba By: tonac Date: 17 Decembar 2014, 19:48:17
Ako ribe snimaju horor filmove, ovako izgleda njihova verzija walking dead :)
Odg: Dimljena riba By: arsa Date: 18 Decembar 2014, 20:21:44
Citat: apatinac poslato 17 Decembar 2014, 17:45:23
Шарани 2,5 - 3 кг неки цели, а неки пресечени на пола осољени, сложени у одговарајући суд
и преливени исцеђеним соком од лимуна, одлеже 24 часа. Затим иду у пушницу.

И после два дана на диму ...

Овако одимљене их вакумирам и спремим у замрзивач. Најчешће их печем у тепсији
са насеченим кромпиром и луком. Кромпир се насече на колутове, побибери и посоли,
дода мало сечене шаргарепе, першуновог листа и неколико главица исеченог црног
лука. На то се стави риба, долије мало воде и пече сат времена на 200 степени. На
пола печења риба се окрене и долије 2 деци белог вина. После тога ...   smiley114 smiley171

Ništa ti, jadan, ne znaš!!!   :lol:

Kod mene, to dalje ide ovako nekako ...



















Odg: Dimljena riba By: Hemingway Date: 22 Februar 2015, 21:30:08
ja od dimljene ribe .. Pastrmke preferiram ...Sarana cu ako bog da ove godine oprobati pa kako ispadne ...


Odg: Dimljena riba By: Sax Date: 22 Februar 2015, 23:10:20
Arso,Apatinac.....svaka cast. Divno izgleda.Vidi se i veliki trud i sve pohvale za ulozeno. Posto vidim na slikama da se radi o vecoj kolicini ribe,recite mi da li posle dimljenja,riba svakako zahteva termicko spremanje ili se kao kod slanina i sunki,kobasica itd. moze susiti i takva jesti bez naknadne termicke obrade?