Odg: Čišćenje ribe By: baćko Date: 05 Mart 2012, 21:58:09
Ko nevoli da ga truje Olovo umota Štuku u mesarski papir stavi u rernu, kad mesarski papir pocrni izvadi iz rerne razvije krljušt ostane na mesarskom papiru, izvadite utrobu nadenete, zapečete i jedete. Olovo vas neće trovati. A pri tom se neodnosi na našeg OLovnog, ha,ha,ha, šalim se. Nekada jesu Koviljčani umotavali u novinsku hartiju, verovatno im je olovo bilo kao desert, no sasvim je u redu da je danas potpuno pogrešno trovati se olovom, pa danas se evropa bori da otežanja na pecaljkama budu od svega drugog samo ne od olova. S'toga nemojomo baš bukvalisati.

Odg: Čišćenje ribe By: tonyboy Date: 06 Mart 2012, 01:12:37
Nemogu vjerovat da je jedini Maverick spomenio najbolji, najbrži, najdjelotvorniji i najefektniji način čisćenja ribe - visokotlačni miniwash. Ako će rašo očistiti šarana od 3 kg za manje od 4 min. ja štuku od 5 kg očistim za 1 min. Dva poteza minivašem, od repa prema glavi sa svake strane po jedan. I još dva kontrolna poteza, po jedan uz leđa i uz stomak. Znači sve skupa traje oko 20 sekundi i ljuske su dole a štuka je bijela kao snijeg. Onda nam ostane samo pogledati šta je papala, to je zanimljiviji dio hehe.
Visokotlačni miniwash je spas za čišćenje štuke, smuđa, soma i ribe sa manjim ljuskama.
Odg: Čišćenje ribe By: tomislav34 Date: 10 Mart 2012, 09:43:00
Mene su davno učili da utrobu treba odmah izvaditi bez obzira da li se zamrzava ili ne. Mada vidim da kad kupim npr, oslić bude redovno sa utrobom zamrznut i ništa mu ne fali.
Odg: Čišćenje ribe By: twister011 Date: 10 Mart 2012, 10:24:26
Upravo je u tome stvar. Svedoci smo da se svakodnevno pojavi informacija da je nesto dobro, sto je do tada vazilo za lose, i obrnuto.
"Neotvaranje" ribe zvuci cak veoma logicno jer je najveci problem zamrzavanja, susenje. Totalno neociscena riba duze cuva svoje "vrednosti"

Riba se pre zamrzavanja dobro opere i ne treba je susiti, vec mokru staviti u friz

Odg: Čišćenje ribe By: OLOVO Date: 10 Mart 2012, 10:26:55
da sve komplet , ni neprati je od sluzi , koplet u zamrz. i to je to.
Odg: Čišćenje ribe By: twister011 Date: 10 Mart 2012, 10:38:39
Po savetima profesionalaca i nekoj logici, obavezno oprati od sluzi a istu zameniti vodom koja ostane na ribi

.
Ja sam mnogo zadovoljniji od kada skidam sluz, posebno sto pecam ove smrdljive, smudja i soma. Smuci mi se zivot kada odmrznem smudja kome sluz nije prana, a i "meso povuce na tu stranu"

PS: Bas sada odmrzavam turu i spremam za filetiranje

Odg: Čišćenje ribe By: OLOVO Date: 10 Mart 2012, 10:44:02
NEMA ŠANSE ,uvek tako zamrzavam , ne smrdi i nepovlači ništa OPRATI DA ..ALI SLUZ DA OSTANE , NE STRUGATI SLUZ.., ne može ni da se oceni koliko je stara ,..alI 100 ljudi ..300 marifetluka..
Odg: Čišćenje ribe By: Aleksandar Bunčić Date: 10 Mart 2012, 10:52:24
Konzumiram samo svežu ribu,ali ako već mora u zamrzivač onda je samo očistim od grublje nečistoće napravim sa streč folijom mumiju od nje i pravac zamrzivač.
Odg: Čišćenje ribe By: twister011 Date: 10 Mart 2012, 10:55:14
Pa ne struzem ni ja sluz, vec samo vodom i prevucem rukom sa jedne i druge strane

.
A meni je smrdela, pretpostavljam zato sto sam najcesce u bacivao bez pranja i u onim kesama u kojima sam i doneo

Odg: Čišćenje ribe By: OLOVO Date: 10 Mart 2012, 10:58:55
Smatram da smo se nakon 4 posta razumeli.
Odg: Čišćenje ribe By: smuki Date: 10 Mart 2012, 11:05:14

ko zove na ručak

Odg: Čišćenje ribe By: ellesar Date: 10 Mart 2012, 13:28:11
Ako može moj skromni dodatak....ja isto znam celu ribu zviznuti u zamrzivač, najčesće kad dodjem kuci kasno i neda mi je se čistiti

E sad najbolje mi je bilo ovako,iznutrice očistim kad se riba napola odmrzla....rasečem trbušnu šupljinu i komplet zaledjena crevca izvadim.....zašto???? Hlađenjem ,voda prelazi u kristalno stanje,i širi se i perforira zidove creva,pa kad se odmrzne ceo taj smrdljivi materijal završi u ribi.....ovako izvadim dok je zaleđeno i čisto

Krljušt svejedno kad očistite

Odg: Čišćenje ribe By: salevs Date: 10 Mart 2012, 14:33:18
@ellesar
tako sam i ja radio, nije mi se dalo odma da je citim nakon pecanja (u tim trenucima sam mrtav kao pas i samo mi je uglavi tus i krevet)

zimus sam cistio belu ribu za pljeske i ne dao ti bog, skrge lete na sve strane po kuhinji, uzas jedan...
posto ove god planiram s jeseni da pravim kobaje od sve bele ribe koja se nafata preko sezone, stavljacu u zamrzivac zajedno s crevcima eventualno cu na samom pecanju skidati samo skrge
Odg: Čišćenje ribe By: srdjan72 Date: 10 Mart 2012, 21:52:13
Skrge ?

Odg: Čišćenje ribe By: Aleksandar Bunčić Date: 10 Mart 2012, 21:54:32
Verovatno je na krljušt mislio
