Vukovi sa DUNAVA Dunavska birtija
Pages: 123456789
Odg: Čišćenje ribe By: baćko Date: 05 Mart 2012, 21:58:09
Ko   nevoli  da  ga  truje  Olovo umota  Štuku u  mesarski  papir stavi  u  rernu, kad  mesarski  papir  pocrni   izvadi iz  rerne  razvije krljušt ostane  na  mesarskom  papiru, izvadite  utrobu nadenete,  zapečete i  jedete. Olovo  vas  neće  trovati.  A  pri  tom se neodnosi na našeg  OLovnog,  ha,ha,ha,  šalim  se. Nekada jesu  Koviljčani umotavali   u  novinsku   hartiju, verovatno   im je olovo  bilo  kao   desert, no sasvim  je  u  redu    da je  danas potpuno pogrešno trovati  se  olovom, pa  danas  se  evropa  bori  da   otežanja  na pecaljkama budu  od  svega  drugog  samo  ne  od  olova. S'toga  nemojomo  baš  bukvalisati. :no: smiley033
Odg: Čišćenje ribe By: tonyboy Date: 06 Mart 2012, 01:12:37
Nemogu vjerovat da je jedini Maverick spomenio najbolji, najbrži, najdjelotvorniji i najefektniji način čisćenja ribe - visokotlačni miniwash. Ako će rašo očistiti šarana od 3 kg za manje od 4 min. ja štuku od 5 kg očistim za 1 min. Dva poteza minivašem, od repa prema glavi sa svake strane po jedan. I još dva kontrolna poteza, po jedan uz leđa i uz stomak. Znači sve skupa traje oko 20 sekundi i ljuske su dole a štuka je bijela kao snijeg. Onda nam ostane samo pogledati šta je papala, to je zanimljiviji dio hehe.

Visokotlačni miniwash je spas za čišćenje štuke, smuđa, soma i ribe sa manjim ljuskama.
Odg: Čišćenje ribe By: tomislav34 Date: 10 Mart 2012, 09:43:00
Mene su davno učili da utrobu treba odmah izvaditi bez obzira da li se zamrzava ili ne. Mada vidim da kad kupim npr, oslić bude redovno sa utrobom zamrznut i ništa mu ne fali.
Odg: Čišćenje ribe By: twister011 Date: 10 Mart 2012, 10:24:26
Upravo je u tome stvar. Svedoci smo da se svakodnevno pojavi informacija da je nesto dobro, sto je do tada vazilo za lose, i obrnuto.
"Neotvaranje" ribe zvuci cak veoma logicno jer je najveci problem zamrzavanja, susenje. Totalno neociscena riba duze cuva svoje "vrednosti" :takoje: Riba se pre zamrzavanja dobro opere i ne treba je susiti, vec mokru staviti u friz :takoje:
Odg: Čišćenje ribe By: OLOVO Date: 10 Mart 2012, 10:26:55
da sve komplet , ni neprati je od sluzi , koplet u zamrz. i to je to.
Odg: Čišćenje ribe By: twister011 Date: 10 Mart 2012, 10:38:39
Po savetima profesionalaca i nekoj logici, obavezno oprati od sluzi a istu zameniti vodom koja ostane na ribi :takoje:.
Ja sam mnogo zadovoljniji od kada skidam sluz, posebno sto pecam ove smrdljive, smudja i soma. Smuci mi se zivot kada odmrznem smudja kome sluz nije prana, a i "meso povuce na tu stranu" :no:

PS: Bas sada odmrzavam turu i spremam za filetiranje :takoje:
Odg: Čišćenje ribe By: OLOVO Date: 10 Mart 2012, 10:44:02
NEMA ŠANSE ,uvek tako zamrzavam , ne smrdi i nepovlači ništa OPRATI DA ..ALI SLUZ DA OSTANE , NE STRUGATI SLUZ.., ne može ni da se oceni koliko je stara ,..alI 100 ljudi ..300 marifetluka..
Odg: Čišćenje ribe By: Aleksandar Bunčić Date: 10 Mart 2012, 10:52:24
Konzumiram samo svežu ribu,ali ako već mora u zamrzivač onda je samo očistim od grublje nečistoće napravim sa streč folijom mumiju od nje i pravac zamrzivač.
Odg: Čišćenje ribe By: twister011 Date: 10 Mart 2012, 10:55:14
Pa ne struzem ni ja sluz, vec samo vodom i prevucem rukom sa jedne i druge strane :takoje:.
A meni je smrdela, pretpostavljam zato sto sam najcesce u bacivao bez pranja i u onim kesama u kojima sam i doneo :rolleyes:
Odg: Čišćenje ribe By: OLOVO Date: 10 Mart 2012, 10:58:55
Smatram da smo se nakon 4 posta razumeli.
Odg: Čišćenje ribe By: smuki Date: 10 Mart 2012, 11:05:14
 :no: ko zove na ručak  :tongue:
Odg: Čišćenje ribe By: ellesar Date: 10 Mart 2012, 13:28:11
Ako može moj skromni dodatak....ja isto znam celu ribu zviznuti u zamrzivač, najčesće kad dodjem kuci kasno i neda mi je se čistiti :takoje:
E sad najbolje mi je bilo ovako,iznutrice očistim  kad se riba napola odmrzla....rasečem trbušnu šupljinu i komplet zaledjena crevca izvadim.....zašto???? Hlađenjem ,voda prelazi u kristalno stanje,i širi se i perforira zidove creva,pa kad se odmrzne ceo taj smrdljivi materijal završi u ribi.....ovako izvadim dok je zaleđeno i čisto :takoje:
Krljušt svejedno kad očistite :takoje:
Odg: Čišćenje ribe By: salevs Date: 10 Mart 2012, 14:33:18
@ellesar
tako sam i ja radio, nije mi se dalo odma da je citim nakon pecanja (u tim trenucima sam mrtav kao pas i samo mi je uglavi tus i krevet) :lol:
zimus sam cistio belu ribu za pljeske i ne dao ti bog, skrge lete na sve strane po kuhinji, uzas jedan...
posto ove god planiram s jeseni da pravim kobaje od sve bele ribe koja se nafata preko sezone, stavljacu u zamrzivac zajedno s crevcima eventualno cu na samom pecanju skidati samo skrge
Odg: Čišćenje ribe By: srdjan72 Date: 10 Mart 2012, 21:52:13
Skrge ?  :huh:
Odg: Čišćenje ribe By: Aleksandar Bunčić Date: 10 Mart 2012, 21:54:32
Verovatno je na krljušt mislio :cheesy: