Vukovi sa DUNAVA Dunavska birtija
Pages: 123456789
Čišćenje ribe By: salevs Date: 24 Februar 2012, 23:16:31
Čiscenje ulova je manje prijatan deo ribolova, koji vecina pecarosa rado prepusta zenskom delu porodice i ostalim dobrovoljcima. Nadamo se da ce vam ovih nekoliko saveta pomoci da ulov ocistite uz sto manje neprijatnosti.

1. Najbolje je da ribu ocistite na vodi jer tako necete prljati stan. Zbog toga na pecanju treba poneti dve ciste krpe, odgovarajucu ambalazu u koju cemo odlozoziti ociscenu ribu, specijalnu alatku za skidanje krljusti i ostar noz. Ukoliko u rancu ili torbi ima malo mesta, dobro ce doci i manja daska, kao zamena za radnu povrsinu. Primerke koje smo odlucili da nosimo kuci treba usmrtiti udarcem drske noza po glavi i ocistiti od krljusti i sluzi. Manjim komadima cemo odmah odseci glave i izvaditi utrobu, a vecim primercima kojima ostavljamo glave izvadicemo skrge. Unutrasnjost trbusne duplje valja dobro obrisati, zatim ribe treba uviti u ciste krpe, pa spakovati u plasticnu kutiju ili alu-foliju.Utrobu i glave sitnijih primeraka na divljim vodama slobodno mozemo da bacimo u vodu ili u grmlje pored obale. Na urbanizovanim terenima otpatke treba staviti u kese i pri povratku baciti u najblizi kontejner.

2. Ukoliko ribu cistimo kod kuce, najvaznije je da ona do ciscenja ostane sveza. Normalno, to se najlakse postize cuvanjem zive ribe tokom pecanja u cuvarci ili na niski.Medjutim, neki ribolovci smatraju da to nije eticki, pa primerke koje ce poneti odmah usmrte, a drze ih u prirucnom frizideru. Riba ce ostati sveza i ako ih uvijemo u deblji sloj vlaznih novina ili pokrijemo svezim liscem koprive i bagremca.

3.Pedantan ribolovac ocisti ulov cim stigne kuci i spakuje pribor i opremu.To treba obaviti napolju ili u kadi, kako bismo sto manje prljali stan. Specijalne plasticne daske sa stipaljkom za rep predstavljaju odlicno pomagalo, a ko to nema moze da napravi istu stvar tako sto ce u dasku odgovarajucih dimenzija na jednom kraju zakucati veci ekser, na ciji ce ostar kraj, koji treba dovoljno da viri, jednostavno nakaci riblji rep.

4. Preporuka znalaca i alasa je da se riba iznutra nikako ne ispira vodom, jer na taj nacin gubi na kvalitetu. Ukoliko to ipak radite, samo ovlas isperite krv, a trbusnu duplju obavezno ocistite cistom krpom ili kuhinjskim papirom.

5. Ukoliko ste od onih ribolovaca koji ciscenje ulova ostavljaju za sutradan, postarajte se da riba do tada ostane sveza, tj. da se ne osusi, jer cete je u protivnom veoma tesko ocistiti. Uz to, samo sveza riba je bezbedna za ishranu - ne treba gubiti iz vida da je rec o veoma kvarljivom mesu. Zbog toga treba svaki veci primerak posebno uviti u deblju vlaznu krpu, pa odloziti u frizider. Ciscenje treba obaviti sto pre - najkasnije 8 do 12 sati nakon ulova.

Da li je cistite na samoj vodi ili to prepustate lepsim polovinama? smiley033
Odg: Čišćenje ribe By: tomislav34 Date: 24 Februar 2012, 23:25:02
... ja ribu sam čistim, jer se mojoj ženi to gadi  :rolleyes:, ona najviše voli kad ne ulovim ništa ili kad pustim ribu u vodu  :lol:
Odg: Čišćenje ribe By: Wrangler Date: 24 Februar 2012, 23:29:22
Najljepše je čistiti od kostiju već pečenu, e tu uživam, dok onako svježu baš i negotivim čistiti ali što se mora mora se.
Odg: Čišćenje ribe By: srdjan72 Date: 24 Februar 2012, 23:53:57
Zbog ciscenja sam prestao da pecam belu,Upecam povremeno neku kilu pa ako niko od bliznjih nece da uredi ja dam prvom zainteresovanom.Svoje sarane ja cistim i niko drugi.I to mi se gadi ali volim da iscedim crevca da snimim sta mu je bilo na meniju.Ponekad izgleda ovako:

http://i40.tinypic.com/1z5lq15.jpg

A nazalost ponekad i ovako:

http://i39.tinypic.com/2v2wi7r.jpg

Ako je odvratno neka admin ukloni ali meni ovo da dosta informacija.
Inace redosled je ;cakija pod krljust s' repa pa dranje.Skinem mu frak od krljusti pa tranziranje krmenadlica.Prosto,brzo samo me ubi miris na rukama posle akcije,'ocu creva da ispegliram kad god primaknem ruke,Sad znam resenje : C&R a moji nek kupuju Tajlandske filete.  :rolleyes:
Odg: Čišćenje ribe By: rašo Date: 25 Februar 2012, 00:08:35
Ribu uvijek čistim ja. šarana očistim od ljuske za 2 minuta na način da oštar Rapalin nož za filetiranje zavučem između dviju kožica i brzim potezma noža odvojim onu koja nosi ljusku od one koja štiti meso. Tako izbjegnem sve neugodne mirise prljavštine koja se tu skuplja. šarana isfiletiram u dva komada za isto dva minuta . Kod smuđa koristim nazubljeni strugač i on je gotov za čas. Obično i njega isfiletiram i tako pržim. Soma namažem solju i ostavim 10-15 minuta i onda žičanom četkom sastružem sluz, bude sav bijel. Kod većih somova obavezno skinem kožu i naslage masnoće sastružem. Najviše mrzim čistit babušku i bijelu ribu. Riba kad se čisti mora bit vlažna jer čim se jako osuši teška je za čistit tako da je ja čistim čim dođem sa vode, naravno ako ide odmah u konzumaciju ili u filete. Filete slažem na streč foliju , dobro zamotam da nema zraka i zamrznem. Smuđeve od 1,5-2 kg zamrzavam zamotane u streč foliju cijele.
Odg: Čišćenje ribe By: dus Date: 25 Februar 2012, 00:27:58
rašo pa ti za 4 minute gotov?  :cheesy:  :lol: :lol: :lol:
Odg: Čišćenje ribe By: srdjan72 Date: 25 Februar 2012, 00:33:24
Sta 4 minute?  :huh: 2+2 min saran,cas za smudja i 16 min som = 20 min i cas za sarana,soma i smudja na gomili.  :lol:  smiley033
Odg: Čišćenje ribe By: dus Date: 25 Februar 2012, 00:42:24
ako si kao drug rašo nesumnjam u vas dvojicu! :tongue: :tongue:
Odg: Čišćenje ribe By: srdjan72 Date: 25 Februar 2012, 00:49:50
Pa ovo je njegovo prolazno vreme.  :lol:
Odg: Čišćenje ribe By: Милош ВШ Date: 25 Februar 2012, 01:59:40
Sale jel si to napisao iz iskustva :p
Odg: Čišćenje ribe By: srdjan72 Date: 25 Februar 2012, 06:05:45
Ako riba bude radila ove kao prosle godine mnogi, a i Ja sa njima , ce zaboraviti kako se cisti riba pa je tema  :thumbup: da se podsecamo.  :rolleyes:  :lol:
Odg: Čišćenje ribe By: salevs Date: 25 Februar 2012, 10:02:32
neka neka mozda nam i bude zatrebala ove godine  :cheesy:
Milose ovo je dugo smisljana tema s ciljem da nam olaksa muku posle fishinga kad dodjemo kucama kao kere nakon svaleracije   :rlol:
Odg: Čišćenje ribe By: bladerizer Date: 25 Februar 2012, 10:33:00
Svezu ribu cistim samo ako cu je odma spremati,uglavnom je neociscenu odlazem u hladnjak da nebi izgubila svoj miris i ukus,normalno ribu umotam u kesu da neupije miris neceg drugog iz hladnjaka. Belu cistim jedino kada je keva zauzeta previse ali u 90% slucajeva ona cisti belu ribu i sarane dok ja smudja i soma!
Odg: Čišćenje ribe By: baćko Date: 01 Mart 2012, 23:54:48
Što  se  čišćenja  ribe  tiče to  uglavnom  obavlja moja  supruga. Tamo  negde s'početka  braka sam i  ja  učestvovao  u  čišćenju  a odavno  je  to  njen zadatak. Inače naučio  sam  suprugu  da  pangluje  šarana  i  ona  to  radi velemajstorski, pomognem  joj samo  kod šniclanja. Malo  se ljuti  kada čisti smuđa  jer obično   se  ubode, i  on  je  malo  problem,  to  bi  verovatno  ja  trbao  da  odradim još  na  vodi jer se  tada  najlakše  očisti,  ali  nekako  sam  uvek  u  cajtnotu   sa  vremenom. E  za  ovo  se  možda  neće mnogi  složiti ali ja  sam  mišljenja  da je to  najbolje.  Kečigi  se  samo  oštrim  nožem odrežu  hrskavice i  onda  redovno  odseće  glava  i    izvadi  utroba i   dovoljno  je  jednom  detaljno  oprati, pogrešno  je  spirati   sluz  do  besvesti,   drati   je   ili čistiti  solju, zato  što je ta  sluz   zaslužna  za  veći   deo  ukusa  kod ribe.  Isti  fazon  je  i  kod   soma, oprati  jednom  detaljno  od  prljavštine  i  to  je  to,  sem  što  se kod  večih   primeraka  može  odrati,  jer  ne  samo s'toga što  koža  zna  da  bude  debela, nego  hoće  pri  pečenju   da  bude premastan  i   otužan. Jegulja  se  obavezno   odere  i  obesi   da se  ocedi   od  krvi jer  joj  krv poseduje toksine koji  mogu  da  nam naprave  baš  prave  probleme,   a  kod  Mrene  obavezno  baciti  ikru  i   škrge. Kod ostalih  riba nema  nekih  značajnijih  varijacija,  Abesincu   samo   poseći  bodlje,  glavu  i utrobu  izvaditi, oprati  jednom. Štuka  je  jedna   od  ređih  riba koju  naprimer, kod  nabadanja  na  ražanj ( po  mogučnosti  da  je  još   živa  ) i  kod   spremanja  u   mudiru tj pečenju   štuke  u  rerni umotane  u  novinsku  hartiju  u  oba   slučaja  nečistimo je  uopšte to   se  prosto   odradi  kada je  već  pečena,  samo  joj se  odseče glava  i  izvadi utroba  onda   se  nadene  i  još   dopeče. Mislim  da  bi  to  bilo   sve  što   se  tiče  čišćenja  ribe.  smiley032 smiley033
Odg: Čišćenje ribe By: tomislav34 Date: 02 Mart 2012, 14:13:20
ja ni jednu ribu ne bih motao u novine, ni bilo koje druge namirnice koje su za jelo, novine su pune olova