Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 1234567891011121314151617181920212223242526272829
Odg: Peka By: kviskons Date: 12 April 2012, 13:37:08
Sve mi nesto zao tog jareta  :rolleyes:
Odg: Peka By: ellesar Date: 12 April 2012, 13:46:38
Sto ????? Pa to kako je zavrsilo.....pa to mu je najveci kompliment :takoje:
Odg: Peka By: salevs Date: 12 April 2012, 14:30:26
Citat: ellesar poslato 12 April 2012, 13:33:35
ja i kum planiramo nesto tako za I maj .......prvo na spisku je jare,ako nema janje :thumbup:
Za zene cevapi....njima to smrdi :veryangry:  :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: pojma nemaju :no:

E ovo si pravo rekao, jedino valjda moja keva jede jaretinu, jagnjetinu ova danasnja zenska omladina sva nesto fina, sve im smrdi, dal im smrdi dupe posle..... :rlol:
Odg: Peka By: bladerizer Date: 12 April 2012, 14:47:04
uuuuuuuuuu brate mili ala mi se otvori apetit a tek sam jeo :lol: :lol:
Ovo mnogo dobro igleda a samo se pitam kakvog je ukusa!
Odg: Peka By: ns_salle Date: 13 April 2012, 16:47:00
I ja ne razumem te zene, kako to moze da im smrdi, pa jare, a i jagnje kad trci za ovcom da sisa, a ne da j... ni ne oseti se.
Slazem se sa ellesarom, ovo mu je najveci kompliment.

Odg: Peka By: shonebg82 Date: 24 April 2012, 14:15:21
Pozdrav svima
Dobio sam danas glineni tj zemljani sac. Cuo sam da treba da se pripremi pre prvog pecenja tj kada se opere. Da li neko mozda zna sta tacno treba da se uradi?
Odg: Peka By: ellesar Date: 24 April 2012, 21:43:52
Evo ovde smo malo raspravljali o tome http://vukovisadunava.com/kulinarstvo/pasulj-sa-dimljenim-mesom/90/
Mislim da je neko pomenuo i glineni sac  :takoje:
Odg: Peka By: shonebg82 Date: 25 April 2012, 00:20:16
Hvala,to sam i cuo ali mi nije bas bilo jasno. Jedva cekam da ga isprobam  :rolleyes:
Odg: Peka By: salevs Date: 25 April 2012, 08:56:55
jedino na sta da obratis paznju kod zemljanog saca je to da ne sme biti prejak zar kao i to da imas 2 lozista, na jedan stavljas sac a na drugi dodajes drva i prakticno pravis zar.
meni je prvi put bio jak zar pa je krompir unutra malo zagoreo, jbg sad bar znam kako sl put, upitanju je zemljani sac. smiley033

Odg: Peka By: Goachild Date: 25 April 2012, 09:20:28
Evo jedne fore da ne zagori hrana na dnu.
Svinjska rebra-kosti složiš na dno nešto poput rešetke 3-4kom u zavisnosti od zapremine suda. Nema da omane!

"Za*balo vek!" :) :rlol:
Odg: Peka By: ellesar Date: 25 April 2012, 12:08:04
Ja spremam sač vec godinama....važno je da ga podlivaš supom(najbolji izbor,nikako supa od kocke :no: ), ili vodom...moš i pivom,daje dobar šmek jagnjetini i teletini.
Ložim jednu vatru samo,ali nesme baš mnogo žara odgore da se stavi,pa kad čujem da cvrči otvorim(znaci isparila tečnost,počinje da se peče),malo prerasporedim(ono što je bilo gore...ide dole),podlijem i zatvorim.
Povremeno otvorim čisto da se uverim da je sve u redu,ako treba malo podlijem....
Zasto prevrćem meso i krompir? Krompir bude suv,ako se samo ispeče,ovako ga prevrneš .....bude zapečen,al se nasisa i soka od pečenja i budeeeeee :thumbup: meso isto.....deo koji se kuvao,sad će da se zapeče
I još.....nikako ne koristiti beli krompir.....raspadne se sav,bude peka ko neka kaša....jednostavno neide.Crveni krompir,šargarepa,zelen,peršun,paštrnjak,luk,mogu i gljive,posebno bukovace budu dobre u kombinaciji sa krompirom i teletinom :takoje:
Od začina....samo so i biber....ništa više,nikakve vegete i ostala hemija.
Doduše jagnjetinu,teletinu i divljač držim 12 sati u pacu od vode,sirćeta,bibera u zrnu i lovora.
Odg: Peka By: dushann Date: 25 April 2012, 12:24:18
Elesar isto pravim sač al uvideh razliku u pečenju, naime pročitah da ti otvaraš i supom podlivaš kad čuješ da cvrči, kod sača u kojem pravim već više godina (tučani sač većih dimenzija) ne moram podlivati nikad ni teletinu niti jagnjetinu smiley205 vode uvek ima i taman kad je gotovo ostane ili veoma malo močinga ili čak i ništa ali baš kako treba :takoje: krompir se nasisa svih sokova iz mesa i mogu reći meni je u rangu sa mesom smiley038  imao bih jedno pitanje u vezi sa tim dali je do sača ili nečeg drugog takva razlika, na primer dihtovanja poklopca ili nekih drugih faktora :huh:
Odg: Peka By: Bigash Date: 25 April 2012, 12:44:54
Citat: dushann poslato 25 April 2012, 12:24:18
krompir se nasisa svih sokova iz mesa i mogu reći meni je u rangu sa mesom smiley038   

A tek shangarepa  :ok:
Odg: Peka By: ellesar Date: 25 April 2012, 13:41:35
Mislim da najviše zavisi od vatre,jer ja sam u početku mislio da treba velika vatra za sač,ali već je godinama pravim sve manju i manju.
Što se sača tiče,mislim da imamo isti :takoje: gusani,dihtuje ko stojadin :rlol:
Kad je malo jača vatra,na početku, para nađe izlaz,nije to expres lonac :cheesy: A ja nestavim mnogo vode,možda pola litre za početak,jer nevolim da se kuva,a i meso i krompir puste dosta vode....radije otvorim kasnije,pa podlivam supom.
Zgodno mi je,jer na poklopcu imam obruč,pa nespada žera.A i ja sam neizdrž :cheesy: ,pa nemogu dočekati,a da ne čeprkam malo :cheesy:
Krompir rulz smiley038
Odg: Peka By: sale54 Date: 25 April 2012, 13:55:46
Princip je svuda slican.Ja imam i zemljani i tucani.Tucani mi ima poklopac u poklopcu.Ja kad pakujem stavim dosta masti kilo na tri kila mesa.Od svinjskog samo vrat i rebarca govedina rebra ribic i rep
Ja u meso ne stavljam vegetu samo so i biber i neko zrno korijandera.Nalijem vodu da ogrezne i malo
preko i krckam. Krompir oljustim uvaljam u alevu i ostavim da upije.Kad osetim da pocinje da cvrci u -bacim kompir i posle 20minuta sklonim sa vatre.Uvek zafali najvise krompir,i nista ne ostane.E za to
je bolji tucani jel ne mora da se dize veliki poklopac da se ubaci krompir.Zato je i napravljen mali poklopac.
                   I jos da dodam mnogo zacina uzme ukus mesu. Zamislite peceno prase sa svim tim zacinima.