avatar_ibanezi

Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost

Započeo ibanezi, 21 Februar 2014, 16:01:04

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ivkeks

A uloga debljine vrha stapa i uticaj na osetljivist

glos

Ja bih rekao da pri ista dva blanka, ukoliko različite debljine vrhova, onaj debljeg bi bio osjetljiviji, jer ne ode reakcija u savijanje nego u vibraciju.
Vizuelno bi naravno tanji bio "osjetljiviji".
" It's not what happens, it's how you handle it "

milanstosic

Zato se koriste štapovi visokog modula elastičnosti.
Budu tanki, prenose vibracije i sa njima se smanjuje težina sistema što je višestruko korisna stvar.

php

Slazem sa potpuno...a onda jos dodas karbonske sprovodnike i dobijes odlican stap.S ovim stapom bacam od 4 do 18 grama olova + silikon, ako teren nije zahtevan moze i 21 gram olova. Stap je pravi sonar, ali bukvalno.

Moze da se lovi i voblerima, pilkerima, glavinjarma...sve vibracije, pa i najsitnije prenosi odlicno ribolovcu na ruku.

Prilikom povlacenja olovne glave, nr. 18 grama, ne savije se puno. Ali je zato prilikom izbacaja prava pracka. Glavinjara 14 grama moze da se baci pedesetek metara (struna X8 0.14mm).

Lagan je, a balans odlican. Kabronski sprovodnici dodatno doprinose balansu.

Moze da lovi na reci, moze na jezeru.

Ribu drzi odlicno, isprati sva cimanja i pokusaje begova.

Nisam verovao da ovakav univerzalac moze da se napravi.

Dakle za dobru osetljivost, ali i brzinu stapa treba sledece: dobar karbon, tanki zidovi, dobar balans i mala tezina stapa, te karbonski sprovodnici jer, karbon je definitivno bolji provodik vibracija od metala, a i set karbonskih vodjica je definitivno laksi od metalnh setova, pa se vrh brze vraca u prvobitno stanje nakon zabacaja.

Ovaj stap nema veze ni sa cim sto sam do sada drzao u ruci, a nije da nisam imao prilike da probam dobre stapove.

Rec je o ovom stapu
Daiwa morethan branzino - shooting commander II - 2.74cm 14-42gr
 slob

Bez sumnje štap je vrhunac tehnologije.
Dužina 2,74 do 42g, a svega 137g.
Lakoća i balans i naravno kao posledica visoka čujnost-osetljivost.
Onaj koji ga ima u rukama je pravi srećnik.
Jeste da je cena prava sitnica ali to tako mora. Kako bi inače videli dostignuća našeg doba.
Čudi me jedno; u ovom vrhunskom štapu nema ni traga od grafena. Pitam se šta se desilo sa njim posle više godina od kako je pronađen a negde i primenjen? Po pitanju težine i osetljivosti mnogo je obećavao a gotovo da ga nema nigde.

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Copetić

@php kao da si opisao Tiro Prototype 772M-T, isto ponašanje bukvalno. 99g težak prutić.

php

@slob grafen je alotrop karbona. Dakle, verovatno bi se dobilo vise na izdrzljivosti stapa, nego na osetljivosti.

@Copetić verujem, ali na duzinu 2.74 cm napraviti ovako nesto je ipak ozbiljinija matematika.

Imam ovaj Tiro , ali to je drugaciji stap, ne toliko svestran.

ibanezi

Vrhunska oprema je vrhunska oprema. Što se blanka Daive tiče, davno je tako nešto prestalo biti spektakl. Na tu Daivu kad se stave recimo alkonajt provodnici, biće teška otprilike kao Formax visage iste dužine i snage. smiley033

php

Mislim da Morethan branzino i Visage nisu bas za poredjenje, pocevsi od materijala i tehnologija kojim su pravljeni, pa nadalje...

ibanezi

 Pa nisam ni poredio štapove, nego njihovu težinu, jer je navedena težina Daive predstavljena kao spektakl.Da li se štapovi mogu porediti nemam pojma, to je stvar vlasnika istih. smiley033

php

Pa ni tezina nije za poredjenje, jer cak i kad bi bili iste tezine, verujem da bi postojala primetna razlika u samoj snazi stapova koju si pominjao. No name karbon tesko da moze da se priblizi po kvalitetu, elasticnosti i izdrzljivosti Toray T1100G karbona. A kad tome dodamo razliku u kvalitetu izrade, kontrole i proizvodne tehnologije, malo toga ostaje za poredjenje koje bi imalo nekog smisla.

Lovim s ovim stapom i mogu da kazem da stvarno jeste spektakl sta ovaj stap sve moze.

ibanezi

 Najvažnije je da je da si ti u njemu našao sve što ti je potrebno, da imaš maksimalan doživljaj kad pecaš njim i da je za tebe neuporediv sa drugim štapovima. :bye: 

php

Najvaznije je da si ti meni objasnio da vrhunski japanski stap nije nista spektakularno u odnosu na kineski no-name stap jer, i kinezi umeju da naprave stap iste tezine.  :bye:

ibanezi

 Zaista nisam hteo da ti kvarim sreću, ali si uporan sa ovim sarkastičnim komentarom. Sad ću probati da ti objasnim zaista.. 100tine štapova prosečne cene imaju Torai 1100G karbon. I mogu da budu i lakši i jaći u samom blanku od tvoje Daive ako u sebi imaju i udeo karbona nekog višeg modula elastičnosti. Ne gledaj specifikacije proizvođača ribolovačkih štapova gde je svaki štap od sačuvaj Bože visokog modula. Gledaj šta piše proizvođać karbona. Karbon 1100G iz Toraieve proizvodnje je običan karbon srednjeg modula elastičnosti -intermediate, IM karbon kako navodi sam proizvođač.
https://datasheets.globalspec.com/ds/4315/TorayCompositeMaterialsAmericaCMA/1F138D60-8F74-4FB4-9AAC-81522
Od tog karbona su napravljeni mnogi štapovi mnogo skromnije cene. Torai je pokupovao 80% svetske proizvodnje karbona i svi skoro pecamo štapovima od Toraija. Čak evo i štapova od ispod 30 dolara od famoznog Toray 1100G karbona. :lol:
https://m.made-in-china.com/product/Wholesale-Torayca-T1100g-Carbon-Japan-Bass-Fishing-Rod-777007562.htm
  Od tog karbona se prave jeftini reketi za badmington i palice za golf više nego blankovi. Tvoj štap krasi vrhunska preskupa oprema i izrada koja krasi vrhunsko zanatstvo na granici umetnosti. To je jako skupo i naravno da daje mnogo na ukupnom utisku i zato vredi. Ali u samom blanku nema nikakvog spektakla, blank kao svaki solidan blank. Upravo preskupa i prelagana oprema je dala svoj učinak i na performanse koje ti se toliko sviđaju. Uostalom, upravo pomenuti Formaks koji nije od ništa lošijeg materijala blanka kada bi opremio sa opremom kakva je na tvojoj Daivi i još platio Japancu da ga smota po njihovoj ceni rada, platio bi više nego tu Daivu, a možda bi ti se i više svideo :question:
 Ja pecam štapom koji nije toliko lep, nema toliko kvalitetnu opremu, pa je lakši, a jači od tvog. Težak je 136 gr, sa sve alkonajt provodnicima na debelim K ramovima.Kažem jači jer po tvojim navodima- 4 -18, moj udobno radi sa 5 - 22, a može i 25 ako treba.Ali je od mešavine srednjeg i visokog modula karbona, za razliku od tvog koji je od obične IM karbončine. Nisam pecao tvojim štapom, ali jesam najskupljim iz serije, Šedšejkerom od 1000E. Impresioniran sam izradom, kvalitetom opreme, vizuelnim utiskom. Stvarno kad se uzme u ruke, oseti se nešto naročito. Ali za pecanje koje najčešće upražnjavam ima daleko boljih štapova za sasvim skromnu cenu i pri radu sav prvi utisak pada u vodu. smiley033

php

Pogresno si zapoceo poslednju repliku, pa necu ni da citam do kraja... Dakle, naprotiv, malo stapova je napravljeno od Toray T1100G karbona. Neki samo u donjistu stapa, a daleko manje je onih koji su kompletno od tog karbona. Pogledaj ti to malo bolje. Jedan o tih je i ovaj https://www.sportex.de/produkte/airspin-rs-2/

I niko tebi ne brani da lovis i trskom, samo nema potrebe da omalovazavas nesto sto nisi imao prilike da probas.

Prosto mi je neverovatno koliko si vremena i slova utrosio na to da mi objasnis da Kinezi, koji skoro uvek lazu o poreklu materijala, prave bolje stapove od Japanaca. Tako da, svaka daljna polemika u tom smislu s tobom je besmislena...ima i Trabant 4 tocka i volan, al nije Mercdes.

 smiley033