avatar_ibanezi

Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost

Započeo ibanezi, 21 Februar 2014, 16:01:04

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ibanezi

Evo moje razmisljanje, pa da pokrenemo raspravu.

Ako su dva stapa iste tezine, duzine,snage, od istog materijala, onaj sa izrazenijim konusom ce naravno imati brzu akciju - recimo vrhom. Drugi sa manje izrazenim konusom ce biti znatno sporije akcije - recimo parabolik.

Po mom misljenju, parabolik ce imati bolju detekciju dna pri jigovanju, jer je pocetna tacka savijanja - samim tim tacka od koje pocinje emitovanje vibracije mnogo bliza nasoj ruci koja drzi stap. Kod drugog stapa pocetna tacka savijanja je na gornjem delu stapa i informacija putuje odatle preko spoja do nase ruke. S druge strane brz stap eliminise nedovoljno jaku kontru, cak oprasta i zakasnelu, ponekad i odsustvo iste, dok kod onog drugog cesto je potrebna ''revolveraska'' jer vrh treba da predje mnogo duzi put, a da postigne istu brzinu za efikasnu kontru.

Pod uslovom da je moje razmisljanje ispravno - pitam sta je vaznije - bolja detekcija, brza kontra ili mozda neki kompromis. Ovaj put nisu vazna imena stapova, ali cini mi se da sa parabolikom mog prijatelja mogu da prebrojim kamencice sitnog sljunka, ali cinjenica je da on ima poneki promasaj vise [daleko od toga da je neuspesan], ali ovim drugim mogu u trenutku udarca biti negde sa svojim mislima, sto nam se verujem svima desava, kada smo duze vreme bez udarca. Stapovi su sl. kvaliteta, generacije - doduse ovaj brzi je nesto tezi i jaci.

laki22

hajde mi daj parametre za stap pa cemo da vidimo sta kaze program i rezultate

ibanezi

Kakve parametre?Za komp.izracunavanje,mozes sam zadati potrebne parametre,pa prikazati proracun,ali mene vise interesuje iskustvo i misljenje varalicara koji su koristili i  brze stapove i podjednako kvalitetne sporije.Sta im se vise svidja i zasto.U krajnjem slucaju mozemo upotrebiti program,ali posto ne znam koji su ti tacno parametri potrebni,izracunaj sve prema parametrima tvog stapa.Prikazi rezultate,  parametre koje si upotrebio,navedi model stapa,pa ako niko nema slican po duzini,tb i samoj tezini stapa,te materijalu od kog je napravljen,a drugacijeg konusa i akcije-izguglacemo nesto sto moze da posluzi.

srce

...meni stap sa brzim konusom ima bolju detekciju ,kod parabolika savijanje štapa mi prigušuje informaciju...
nikad ne veruj zeni koja laze

laki22

pa duzinu blanka i precnike mi daj, ja nisam varalicar i nemam ni jedan varalicarac :)

mene vise zanima kako stoje stvari u teoriji da uporedimo sa praksom

orka

Citat: srce poslato 21 Februar 2014, 17:57:15
...meni stap sa brzim konusom ima bolju detekciju ,kod parabolika savijanje štapa mi prigušuje informaciju...

Apsolutno se slazem sa ovim.. :ok:

ibanezi

Ovo su 2 konkretna misljenja sa jasnim, obrazlozenjem u jednoj recenici-zato sto savijanje parabolika prigusuje informaciju.
Ali sad se postavlja pitanje-zasto mnogo ljudi smatra da je napr.CD br.kralj detekcije.Nisam ljubitelj tog stapa iz razloga koji nisu vazni za ovu temu,ali kada sam probao taj stap morao sam da priznam da je to stap izvanredne detekcije,a koji nema brzu akciju vrhom-pocetna tacka savijanja je tik iznad spoja[po starinski neka skoro c akcija],a i sam blank nije nekog izrazenog konusa te nije ni moguca brza vrsna akcija.Reci ce te on ima strahovit odziv vrha i ta krutost daje detekciju,ali recimo stapovi St.croih iz serije na.pr leg.elite,pri istoj snazi i tezini imaju nesto tanji zid,a izrazeniji konus te samim tim i znatno brzu akciju vrhom,pri istoj snazi imaju sl.tezinu,odziv vrha takodje skoro trenutan.Znaci dva stapa razlicite konstrukcije,razl.akcije,slicnog odziva vrha[oba srahovito brzog-bar ako sam ja dobro procenio,a oba sam probao na vodi]Posto vise volim prakticne primere nego kompjuterska izracunavanja molim korisnike da kazu svoje misljenje KOJI IMA BOLJU DETEKCIJU?Koliko sam primetio na forumu tih stapova ovde ima poprilicno-nisu retkost.Po meni stap sporije akcije i manje izrazenog konusa,a nesto debljeg zida CDbr.Takodje pitanje za Orku i Srce-da li je to vase misljenje ili ste probali[imali]i parabolik i stap brze vrsne akcije iz sl. cenovne grupe[ne mora vrhunske,moze i niza klasa,al da su ravnopravni po tom pitanju]Dalje,da li smatate da stapovi sa putoverspojem zbog tanjih zidova a izrazenijeg konusa gornjeg dela bolje prenose informaciju,ili to bolje rade spigot stapovi sa gornjim delom manje izrazenog konusa koji po pravilu imaju nesto deblje zidove.Posto u sastav materijala ne mozemo uci,da diskutujemo o konstruktorskim cakama koje vidimo na prvi pogled.Uostalom programska izracunavanja ne mozemo precizno ni dobiti bez tacnog sastava materijala,a svi proizvodjaci pisu samo naziv onog osnovnog-karbona-raznih dodataka ni od korova,a za neke skupe koje naglase ne znamo koliko[boron,titan.biofibre,coramid,whisker....]

TopMix

Citat: srce poslato 21 Februar 2014, 17:57:15
...meni stap sa brzim konusom ima bolju detekciju ,kod parabolika savijanje štapa mi prigušuje informaciju...

"...hajde mi daj parametre za stap pa cemo da vidimo sta kaze program i rezultate..."

"...Za komp.izracunavanje,mozes sam zadati potrebne parametre,pa prikazati proracun..."

smiley157 smiley067 smiley177 smiley020

ibanezi

Top Mix-ova t'zezancija dobra.
Vidim u startu da vecina smatra da su osetljiviji stapovi brze akcije,ali mi se cini da razlog ne stoji.Dva stapa iste snage ce se isto saviti,samo u razlicitoj tacki savijanja pri povlacenju istog tereta.Nece se parabolik vise saviti u odnosu na horizontalu.Logicnije bi mi bilo da ste kao razlog naveli ucestaliju vibraciju kod stapa vrsne akcije,koja je u toliko izrazenim amplitudama koje kompenzuju veci put koji vibracija mora da predje od pocetne tacke emitovanja[savijanja]do nase ruke.U tom slucaju mene je mozda zavaralo to sto sam do tog zakljucka dosao isprobavajuci znatno nezniji parabolik od brzog stapa i mogu da se slozim sa vecinom.Sad ostaje pitanje spoja.Da li trn i onaj oko1cm razmaka izmedju gornjeg i donjeg dela prigusuju osetljivost u odnosu na put over gde gornji direktno i duboko naleze na donji i ukolikoj meri je po vama to bitno?

slob

laki22,
Kakav program imaš,  šta izračunava i koje parametre treba da mu ubaciš  i jel ima negde na internetu taj program  - vrlo sam zainteresovan za takvo nešto?


Što se tiče teme, treba da razlikujemo osetljivost blanka, štapa i sistema. Na osetljivost štapa utiču osim blanka, karike, halter i drška. A na osetljivost sistema, osim pomenutog,  ima uticaj i debljina strune  kao i odnos snage štapa i težine mamca, najčešće  glave džiga. Međutim ovde je reč samo o uticaju konstrukcije blanka na osetljivost sistema.
Ono drugo, uticaj konstrukcije na brzinu, malo mi je neodređeno. Ukoliko se radi o brzini akcije, naravno da će ona zavisiti od konstrukcije ali ona se u tom smislu i projektuje ciljano i tu nema nikakvih dilema i iznenađenja, a i označena je na štapu, čak se može izmeriti ili lako proceniti. Ali ako je pak reč o brzini oporavka vrha, onda je to  potpuno druga osobina štapa.

Kako je ovde reč samo o uticaju konstrukcije blanka na detekciju, moram prvo da citiram Emory Hary-ja. U već pominjanom njegovom  članku on razmatra pojam Efikasnosti i osetljivosti i pri tom kaže da su efikasniji štapovi ujedno i osetljiviji. Odnosno da su lakši štapovi, u odnosu na svoju snagu, i osetljiviji.

Ja nemam dovoljno praktičnog iskustva da bi na osnovu njega mogao nešto da kažem o osetljivosti blanka i konkretnih štapova. O  ovome mogu da govorim više na osnovu onoga što sam o tome pročitao i na osnovu sopstvenih logičkih  pretpostavki.

Kod detekciji se radi o prostiranju mehaničkih impulsa i talasa kroz čvrsta tela. Iz fizike je poznato da važi pravilo: što krući materijal to bolje prostiranje mehaničkih talasa. Tu je lako zamisliti nekakav primer. Recimo, imate zid od gume i zid od npr. betona. Stavite dlanove na jednu stranu zida a stružite nečim na drugoj strani. Jasno je koji zid će prenositi bolje mehaničke impulse, onaj od krućeg materijala. Guma to svakakao nije. Ako saznanje na osnovu ovog primera primenimo na  blankove onda je logičan zaključak da će krući materijal, višeg modula elastičnosti, bolje prenositi mehaničke impulse. 
Osim toga mislim da će i lakši materijal manje absorbovati mehaničke impulse. Iz akustike, naprimer, poznato je da talasima niske frekvencije, laki zidovi ne pretstavljaju baš neku prepreku. Energija se na manjoj masi i manje troši pa je ostatak  veći.
Pa tako, za detekciju blankom, mislim da je najvažnija lakoća i krutost materijala od kojeg je blank napravljen, pa potom sve ostalo.
Pitam se da li je sa štapovima moguć nekakav eksperiment, mimo onoga na vodi? Napr. jedan drži štap u ruci a drugi kolega "čangrlja" nečim po vrhu štapa. I koliko intenzivno oseća te impuse? Verujem da bi se dva štapa tako mogla uporediti, bez izlaska na vodu.

Da li osetljivost zavisi od akcije blanka? Te dve stvari ja nikako ne mogu da povežem. Treba odgovoriti na pitanje;  da li će blank savijen pretežno vrhom ili blank savijen do sopstvene  polovine, kada mamac udari u prepreku, bollje preneti impuls do ruke ribolovca? Na to pitanje, najiskrenije,  ne umem da odgovorim.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

laki22

u solid works-u 2013 radim

nacrta se model koji zelimo da se testira, zatim se taj model ubaci u odgovarajuci modul za simulaciju, definisu mu se tacka oslonca, karakteristike materijala, opterecenja i dobije se deformacija ili sta god zelimo.

na internetu ima, oko 13 gb je, u sebi sadrzi tutorijale, tako se moze nauciti

slob

Zahvaljujem na odgovoru, nisam ni znao da postoji takav program. Već sam izguglao nešto o njemu. Program je vrlo ozbiljan, nije jednostavan ali kao što si rekao, postoji i tutorijal.
Ako nije nepristojno pitanje, jel' si mašinac po struci? Kažeš da radiš sa njim, što znači i da ga poznaješ. Kako bi mogli da ga iskoristimo za neke naše ribolovačkotehnička razmatranja?
Pročitaću još o njemu detaljnije.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

laki22

da , masinac sam po struci. program je vrlo ozbiljan i najpopularniji je program tog tipa na svetu. tutorijali se nalaze u samom programu, i vrlo su dobri, ima ih od pocetnog do advance levela. a moze se iskoristiti za bukvalno sve. pritisaka, raspodele toplode, protoka, opterecenja....

srce

Citat: TopMix poslato 22 Februar 2014, 16:09:23
"...hajde mi daj parametre za stap pa cemo da vidimo sta kaze program i rezultate..."

"...Za komp.izracunavanje,mozes sam zadati potrebne parametre,pa prikazati proracun..."

smiley157 smiley067 smiley177 smiley020
:)))))
nikad ne veruj zeni koja laze

slob

srce i topmix,
pokušajte i vi da date nekakvo vaše mišljenje na temu, a ne o učesnicima u temi !
Svako mišljenje može da bude doprinos. Ovo vaše, gde obeshrabrujete ostale učesnike, nije baš od koristi.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin