avatar_pikeman

Dužina varaličarskog štapa

Započeo pikeman, 06 Decembar 2014, 15:02:48

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Koje štapove najčešće koristite?

1,8 m
2,1 m
2,4 m
2,58 m
2,7 m
3 m
3,3 m

Dva vuka

Citat: orka poslato 04 April 2022, 14:29:34Tih na 3.3m praktično i nema u prodaji. Velika je retkost naći negde neki, i velika je retkost da negde nekome za neku situaciju stvarno treba varaličarac tolike dužine .
Imanje i koriščenje varaličarca na 3,3m je na nivou statističke greške .
Pričajući sa drinskim varaličarima, neki opšti stav je da bi idealan štap za mladicu trebao da ima 3,5m  :cheesy: I dosta njih koristi prepravljene šaranske blankove.Pri naglim begovima, koji su brzi i trenutni, duži štap pravi veći ugao i sprečava da struna tare po dnu ... nije isto stajati na klizavom kamenu do pojasa u brzom i hladnom toku i na obali i čekati da zver udari.Duži štap bolje umara ribu, potvrdio sam sebi od varaličarske, preko plovkaroške do fider tehnike ...tako da, rekao sam već ... sve zavisi šta radiš.  :cool: 
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

DDj

Ne pecam mladicu na Drini ali jedan moj prijatelj ide bas cesto, skoro svaki vikend. Skoro mi je pricao da je probao 8'6" pa i 9' stapove ali je brzo odustao, prekratko mu je. Sada koristi 3m ali se zali da mu je i to prekratko. Iz razloga koje je spomenuo Dva vuka ali i boljeg izbegavanja kamenja i sedri pri vodjenju varki i zamaranju ribe.

slob

Ja sam nabavio jedan od 3,3m (do 40g, Abu Garcija), nezamenljiv za samo jednu lokaciju na Savi i za lov samo jedne vrste –Bucova. Duži štap sa kojim jedino mogu da dobacim tamo gde je potrebno. Osim lepe parabole pri vađenju ribe, to mu je jedina pozitivna upotrebna karakteristika. Ono što nije dobro je to što odvaljuje rame kod duže upotrebe, iako nije pretežak, ali poluga radi svoje.
Ima još jednu manu. Kada treba sa obale da ubacim krupniju ribu u kraći meredov i kada je štap skoro vertikalan, treba dosta snage u mišićima. Nisam žgoljav ali naporno je.
Ali snalazim se. Zabacujem ne duže o jednog sata a krupnija riba inače ređe dolazi.

Pomišljao sam da bi bio dobar za micarenje. Tehniku koju nisam nikada isprobao. Ali danas sutra i nikako da probam.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

orka

Duži štap bolje umara ribu ali i ribolovca. Kada smo kod Drine i pecanja Mladice, pomenuću legendarnog Srđana Despota Blafa koji je sa čuvenim starim Sportexima Made in Germany, kao što su turbo sea spin ili turbo wels, izvadio mnogo velikih Mladica .
Koliko se sećam a negde sam i pročitao, on je koristio štapove na 3m dužine .Sportex hm turbo 9 na 3m je težak 360g .

Dva vuka

 :smiley: Da,Legenda Blaf ... izvadio je mnogo Mladice ... čak previše, rekao bih ... srećom, nije mi uzor.  :cool:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

milanstosic

Daiwa Whisker (Made in Scotland) 3.30m, 10-60g, težak oko 320g (ako se dobro sećam).
Dalekometno oružje iako je drška bila predugačka i skraćivala "radnu" dužinu...
Zamarao ribolovca koliko je to primereno štapu od 320g na 3.30, ali nezamenjiv bio za neke stvari.
Poklonjen iako nije morao... retko korišćen ali imao je svoju svrhu i namenu!
Ne pamtim štap koji je u tom opsegu težina bacanja toliko upotrebljiv

orka

Nostalgija za nekim starim dobrim vremenima kada je ribe bilo u svakoj barici i kada nam  štapovi nisu bili teški  :smiley: 
Milane, očigledno da je zamenjiv, dok si ga poklonio . :cheesy:

srce

Citat: milanstosic poslato 05 April 2022, 07:31:29Daiwa Whisker (Made in Scotland) 3.30m, 10-60g, težak oko 320g (ako se dobro sećam).
Dalekometno oružje iako je drška bila predugačka i skraćivala "radnu" dužinu...
Zamarao ribolovca koliko je to primereno štapu od 320g na 3.30, ali nezamenjiv bio za neke stvari.
Poklonjen iako nije morao... retko korišćen ali imao je svoju svrhu i namenu!
Ne pamtim štap koji je u tom opsegu težina bacanja toliko upotrebljiv
Pecao sam ja sa Daiwa Lochmore 3.3
I dan danas kukam kud ga prodade

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

nikad ne veruj zeni koja laze

milanstosic

Onda se dobro razumemo kolega! :bye:

Orka,
Hahhaaaaa, ostao je nezamenljiv ali sam ja odustao do te situacije. Da mi je potreban za taj konkretan primer iliti situaciju, rado bi mi ga drugar vratio! Hahahaaa  iz više razloga! Samo da ne ode dalje... hahahahaaa

pex

Po meni kraci stap ima tri prednosti.
Lakocu, lakse prihvatanje ribe i tamo gde nesto smeta da se peca duzim, ostalo apsolutna prednost dugih stapova, i to ne samo za varalicu nego za sve tehnike.
Udobnost je problem zato i pecamo sa kracim.
Ja licno sve ispod 2,7m smatram kratkim pa cak i finjak mi je 2,82m nasao ga 2 Vuka za mene.

Pozdrav!
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

sasabosko

A ja, i dan danas imam dvodelca na 3,6m, najbolje balansiranog kojeg sam video, i opet najkraceg rukohvata za tu duzinu, odreci cu ga se, pa eto nikada. Neke stvari jednostavno mora tako. Sto se tice toga, leti igra mi i 2,5-6m, prema 2,4 mi se stvorila averzija, jer po mom shvatanju, em kraci zabacaj, losija kontrola ribe. Naravno jer sam obalom. Trenutna situacija diktira pribor, i mi se ne mozemo bitno pomaci od toga da su duzi stapovi pravljeni za distance i obalicare, kraci za camdzije. I jedni i drugi imaju mane, al kraci ima jednu najvazniju, jer je kraci, i nikad nece moci ono sto moze duzi. Svi stalkeri se prave dugackim (obalicarski stap), boat stapovi kracim, i niko tu nije lud. Stap je stap, ma kojoj vrsti ribolova bio namenjen. Ono sto pravi razliku u ponasanju istih modela stapova razlicite duzine je spoj, koji je jednostavno ukrucenje na nekom mestu, i sto je stap kraci, pomera se prema vrhu. Resivo, jednostavno Uptide tipom stapova, kod kojih je gornji deo duzi od donjeg. Te bi najbolje bilo, kad bi donji deo varirao duzinom, a gornji ostajao isti. Tu bi tacno i svakom bilo jasno kako se povecanjem duzine, menja i ponasanje stapa.  Sasvim jasno, cemu koja duzina sluzi smiley033
Znoj nilskog konja je roze boje