Vukovi sa DUNAVA

PRIBOR & OPREMA => Štapovi => Varaličarski štapovi => Temu započeo: mrjr 27 April 2012, 07:44:36

Naslov: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 27 April 2012, 07:44:36
Ništa lošije se ne prolazi sa kraćim štapom. Ja sad, recimo, pecam sa štapom od 7,6stopa (232cm) sa obale i ne smeta mi ni najmanje.
Jedina prednost dužeg štapa je ako varalicu vučemo paralelno sa obalom, a u svim ostalim situacijama nema nikakve veze.
Izvućićeš ti soma na kraći štap još brže nego na duži. Ugao vodjenja varalice se zanemarljivo menja, a ubadanje je sasvim sigurno. Istovremeno sa kraćim štapom se lakše vodi i kontroliše varalica, a ruka se manje umara.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: rj 27 April 2012, 09:20:38
mrjr ..neću ni da komentiram obalu i dužinu štapa pogotovo na zahtjevnim terenima ...toliko je napisano o prednostima i manama da ti mirne duše dajem ...KEC....1.... :rolleyes: :takoje:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 27 April 2012, 09:55:46
A ja ti mirne duše preporučujem da kad odeš na Vranu popričaš o dužini štapova u pauzi takmičenja... :bye:

pre nego što im podeliš kečeve.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: rj 27 April 2012, 12:53:46
Pa mislim da posle cc 30 god. spinanja i jig tehnike od toga cc 10 god sa obale znam šta je najuniverzalnije ...obala traži nekoliko dužina štapa ...koristio sam 275 cm - 360 cm zavisno od terena ...kad idem na nepoznatu poziciju nosim 3 kompleta jer neznam šta me čeka ...za svaku poznatu poziciju imam odgovarajuč štap naravno neke pozicije se preklapaju sa određenim kompletom zbog nečeg drugog je bio KEC  ...izbačaj ..kačenje ribe i sam dril u ta tri elemanta duži štap ima ogromnu prednost ...naravno nemislim tu na lov klena...bandara...škljoca ....bucova ...
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 27 April 2012, 13:27:59
Umesto odgovora citiraću kolegu sa nekog CRO foruma
"...Moja je preporuka da za soma ne koristite duge štapove a pogotovu ne teleskopske.
Sa dugim štapom jako se teško boriti sa somom a teleskopski su uglavnom preslabi.
Neki dan mi je kolega pričao da mu je som od 15 kg "sasuo" teleskopski karbonac klase preko 1000 kn kao kulu od karata, štap je kad je zategnuo soma i ovaj zamhnuo repom popucao na baš svim segmentima i na kraju je soma uz puno muke uspio izvući rukama potežući nit.
Za soma su ipak najbolji kraći jednodjelni ili dvodjelni puni štapovi od 200 do 500 gr do maks. 2,7 m od staklenih vlakana ili miks sa karbonom za one koji imaju love na bacanje. Ovi štapovi dobro podnose preopterećenja kad velika somina zamahne repom. Mana jednodjelnih je transportna duljina. Kolega ima jedan "nazivno" dvodjelni od 500 gr kod kojeg je blank cijeli a samo se drška sa nosačem role natiče na njega. "Mrak" štap ali dao je puno love za njega.

Što ze zabacivanja većeg kedera (ili bilo kakvog većeg i težeg mamca) na daljinu tiče tu je kraći i savitljiviji štap isto u prednosti jer nema toliko trzaja kod izbačaja kao kod dugih i tvdih štapova. Imam surf štapove i znam što se događa kad sa njim mahnem sa kederom. Ako i uspijem nekako smontirati kedera da kod zabacivanje ne otpadne onda će sigurno "ispustiti dušu" kad pljusne po površini vode (dogodi se i da mu oči ispadnu od pljuska).

Dugi štapovi su isto tako nepraktični i za lov iz čamca i na rijekama uopće jer su obale obično obrasle vrbom ili nekim granjem pa nije lako ispod toga baratati dugim štapovima.

:idea:Tko ne želi kupovati specijalne somovske ili štapove za morski "big game" preporučam dvodjelne morske "pilk" štapove od 200 gr sa punim vrhom i šupljim donjim dijelom. Ima ih od 1,8 do 2,7 m. Imam dva štapa te klase SPRO Power Prion Pilk i Zebco Cool Pilk i zadovoljan sam sa njima, nisu predugi niti preteški a prilično su čvrsti. Cijene su im oko 150-180 kn što je sasvim pristojno.

Isto tako slažem se sa kolegama koji tvrde da je stara dobra "Germina" sasvim dobar štap za soma...."

Ne bi ništa dodavao  :thumbup:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: juzba 27 April 2012, 13:46:44
Mrjr, moram da kažem, blinkao sam soma dosta godina i nikada ga nebih lovio štapom ispod 270, ali trice su mi se pokazale najbolje.

Taj citat je samo jednim djelom točan, ostalo su samo priče.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: rj 27 April 2012, 15:49:45
mrjr nekoristim štap jači od 150 wg ...a primjera usješnog lova imaš na stotine ...šta trebam reč za onajmoj CDBR 252 cm 32 gr som 35 kg za cc 30 min vani ..jel to somovski štap ???? kod samog drila pri lovu soma prije bi obratio pažnju na nešto drugo a to je akcija štapa
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 27 April 2012, 16:08:04
Taj CD je odličan štap,ali ja ga ne bi ciljno odabrao za soma nikad.Trebalo ti je sigurno dosta snage da savladaš tog soma,jer CD baš ne amortizuje najbolje.To je ipak i pre svega smudjaroško-džigeraški štap.Ono za akciju je tačno da je to najvažnije pri odabiru štapa,ali ja sam navikao na fast štapove,tako da se teško odlučujem za neki sporiji.Zato sam i odabrao ST.Croix Tidemaster,jer je štap uradjen od njihovog scII grafita,što u prevodu znači da je jak ,ali istovremeno i dovoljno savitljiv za teži ribolov.Naravno da samim tim gubi na osetljivosti i ne čita dno kao taj CD i nije ni toliko brz,ali zato će da savlada sav otpor krupne ribe.Oni ga nažalost ne rade u dužinama koje su ovde uobičajene,ali ja ću da rizikujem.Za krupnu štuku je sasvim ok. a za soma na reci će biti dobar,jer ja nemam nameru da pecam soma sa obale,jer je to skoro nemoguća misija na Dunavu,bez obzira na dužinu štapa.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: maverick 27 April 2012, 16:15:50
uvjeti na obali zahtjevaju razlicit pribor...nije isto ako ga blinkas u gradu na nekom keju ili u limanu gdje imas 20 metara dubine s krsem ispod sebe...nije isto da lovis na mjestu gdje se prvi prelaz nalazi na 50 metara i imas konstantnu potrebu za dugim i preciznim izbacajima....moze se svaki stap iskoristiti za bilo koji lov...samo je pitanje koliku ces imati realizaciju....a o tim stapovima koji su punjeni ovim ili onim ne bih puno....pogotovo ako u gore navedenmom tekstu bacaju babusku ili koju vec zivotinju da bi uvatili soma....treba pribor koji ce osim detekcije pruziti i mogucnost kvalitetnog ubadanja i mogucnost zamaranja kako u samom pocetku tako i u dijelu kad vecu ribu privedes obali...
nema tu puno polemike pogotovo kad uzmes u obzir da ribolov soma varalicom u nekim uvjetima spada u utopiju i da se treba potrositi dosta vremena bez ulova...onda osim svega navedenog jako je bitna i tezina pribora....ne mozes s dvije kile raditi dva tri dana po deset ili vise sati dnevno....i nemoj sad da mi netko napise kako somove lovi vrlo jednostavno i dosta cesto a prosjek velicine mu je kilo i osamsto grama....kad pisem mislim na ozbiljnije ulove
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 27 April 2012, 16:31:53
Baš me zanima kakvi će vam utisci biti posle takmičenja na Vrani.Ne znam da li nosite CD-ove ili neke druge štapove.Tamo se peca i som i štuka.Biće zanimljivo,naročito uz one prevejane Rumune.Kad pogledam ko sve učestvuje biće veselo,to sigurno  :smiley:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: maverick 27 April 2012, 17:02:36
vransko i som je posebna prica...a sto se tice cd-a  po meni koji ih volim i koristim to su iskljucivo jigeraski stapovi...a cim cemo tamo loviti sam bog zna....ali recimo od malo skupljih stapova za lov s obale, naravno po meni ...limeni, lesath 50-100 3 m....
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ossa 27 April 2012, 18:57:46
Umesto odgovora citiraću kolegu sa nekog CRO foruma
"...Moja je preporuka da za soma ne koristite duge štapove a pogotovu ne teleskopske.
Sa dugim štapom jako se teško boriti sa somom a teleskopski su uglavnom preslabi....."

Ne bi ništa dodavao  :thumbup:

Mislim da ovaj priča o pecanju na dubinku a ne o varaličearnju!
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Olovo 27 April 2012, 19:09:15
Mislim da se može varaličariti i sa teleskopom. :wink:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: twister011 27 April 2012, 19:19:19
Mislim da ovaj priča o pecanju na dubinku a ne o varaličearnju!

I to bez ikakve duse i kompromisa. Definitivno nije prica iz sportskog ribolova, mislim ako izuzmemo bodybuilding :rolleyes:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Olovo 27 April 2012, 19:27:05
Ne znam za vas , možda ste se i zaboravili  , bacala se varka itekako na teleskope , možete li da se setite cormoranovih , silstarovih , shakespeare-a, ...ima gomila i na netu novih , (što ih zovu -švalerski (jer stanu pod jaknu)) :cheesy:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: twister011 27 April 2012, 19:54:12
Ja sam negde do 90-91 bacao sa oatrim saranskim teleskopom od 3m. Uzgred i sa najlonom, i danas mi nista nije jasno kako sam hvatao, i cesto razbijao smudja cak i na nekim prelazima udaljenim 30ak m od obale :huh: Soma sam takodje pecao na teleskope, ali mi je prvi na varalicu lupio tek kada sam uzeo pravi varalicarski stap :rolleyes:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: rj 27 April 2012, 21:39:24
štap sa kojim sam izvadio najviše smuđeva i somova 20-52 kg je bio teleskopski  :eek:
silstar diafleš 300 cm 100 gr strašan štap ...ni posle 4 god drila i silovanja nije izgubio nošta na akciji a plačen je 60 DM
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: orka 27 April 2012, 22:15:59
svi stapovi od recimo 1.5m pa do 3.3m su upotrebljivi za pecanje sa obale,a u zavisnosti od vise faktora,zavisi koji cemo i kada koristiti..,a ono sto je rekao bih cinjenica je da su najupotrebljivaniji u procentima stapovi duzine od 2.7m i 3m..,poznati i priznati jos kao i najuniverzalniji...
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: KAJMAN 28 April 2012, 15:28:38
mrjr
sto se varalicarenja sa obale tice nesto i nisam tako strog kao drug Josip :) :cheesy:
BLASTINO BTS 78mhf2 - 7'8" PE2.5, line:10-30lb, cast wt.: 12-50g
http://img839.imageshack.us/img839/517/73486356.jpg (http://img839.imageshack.us/img839/517/73486356.jpg)
od mene imas 4+  smiley030

Naslov: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: srce 28 April 2012, 18:33:45
Kad cerki popravljam rolere koristim inbus kljuc, drugoj cerki bais - komplet kljuceva, sinu igracke - mosh misliti...
Kad krenem u neizvesnu situaciju , a mrzi me da nosim X kompleta, Greys grx30-100,ili lesath 50-100, za konkretne situacije se izvodi iz ergele po potrebi,naravno ko nije u mogucnosti( uvek moram napomenuti"trenutnoj"), ili nije ( oprosticete, ne mogu da nadjem prikladnu rec,da ne kazem opterecen ili ne daj boze lud, ali ajde: nije u fazonu) da se bavi kolekcionarstvom, moze sasvim lepo da uziva na reci sa stapom od 2,6 do 3 metera(somota), i 10-50gr , naravno malo kvalitetniji mora biti i nema brige.
p.s. kad god neshto izvoljevam, sklapam komplete, burazer me pita: shta je , ne radi riba
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 29 April 2012, 21:15:52
Svak čast na izboru  :clap2: .Balstino je nešto sasvom novo na ovim prostorima,a vidim da je lepo i overen somom za početak.Dužina idealna,što se mene tiče.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: alexdja 30 April 2012, 02:05:39
KAJMAN peca sa celofanom  :tongue:...

 :lol: :rolleyes: smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: KAJMAN 30 April 2012, 07:39:15
Ma to je samo prvi dan sutradan sam skinuo celofan :) :cheesy:
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg820.imageshack.us%2Fimg820%2F8319%2Fblastino10061.jpg&hash=eec2481d347a8d433e66b63093ed2c0e) (http://imageshack.us/photo/my-images/820/blastino10061.jpg/)

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: stefan93 13 Maj 2012, 22:44:02
Jel moze neka preporuka za stap 3,3m za dzig?
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Damir97 05 Maj 2017, 12:24:55
Kupio sam Daiwa ninja spin 3 m 30-60 grama pa me zanimaju iskustva i misljenje o stapu. Pecam 20 godina, ali tek sad sam krenuo sa varalicarenjem pa nemam iskustva. Koristio bi ga za smudja uglavnom i stuku povremeno?
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: salesale 13 Februar 2018, 07:39:35
To ces ti nama reci posto si vec kupio... Otpecaj i javni.  :wink:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Allex 13 Februar 2018, 09:07:04
Ja sam lomio između daiwa ninja 2.7 30-60gr i ET spin blade elite 2.7 30-60gr i odlučih se za blejd. Tako da kad otpecaš javi utiske i mene zanima kakav je štap.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: fokan 09 Mart 2018, 08:18:09
 smiley033
Evo ja bih da pitam za savjet, naime želim dobar štap za voblerisanje (rapala ssr, orginal, cd + monarh + poneki kosooki) uz obalu Dunava, kanal DTD igeneralno vojvođanske terene.
Očekujem od štapa da bude dobro balansiran, lagan i pouzdan..
Eto i hvala unapred.
 smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: VladimirR 09 Mart 2018, 13:41:03
Fokane, do koliko novaca planirate da izvoite za štap?
Pošto vidim da ste iz N.S. prošetatj te do Ranka Travara, i pogledajte Balzer IM 12 Edition, model 270cm t.b. 10-45 ili 20-75gr. Topla preporuka, lagani, sa dobrom opremom, fenomenalan balans zbog kratkog gornjeg rukohvata, idealni za voblericu. Ovo pričam za prvu seriju, jer vidim da je izašla i druga serija, o njima ne znam ništa, ali sam čuo da su malo krući od prve. Idi vidi, pa proceni. Cena je nešto oko 15000 gore dole

(https://s13.postimg.cc/la74vgd2v/images.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s13.postimg.cc/m0zv0quqf/proxy.php.jpg) (https://postimages.org/)
A ovako izgleda druga serija


(https://s13.postimg.cc/w9sc72qnb/34.5e.8d.0161833_1_4.png) (https://postimages.org/)

(https://s13.postimg.cc/crxor33zb/1-1272_Edition-_IM-12_Spin-45-800x800.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s13.postimg.cc/w9sc70t7b/st_30.jpg) (https://postimg.cc/image/andbpzumr/)
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: fokan 09 Mart 2018, 18:22:37
Fond kojimi stoji na raspolaganju je oko 200€..
 smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: VladimirR 09 Mart 2018, 18:24:12
Probaj ovo, ako ti se svidi imaces i kusur.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Dva vuka 09 Mart 2018, 21:16:29
Aspire 240 MX 15-40 , vrhunska motkica za vobliše  :ok: 185 eura   :cool:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: sasabosko 09 Mart 2018, 21:35:08
Za te pare ima svasta nesto, al moja preporuka Sportex Black Arow na 40gr, ja bih najpre za dug zabacaj 3m, no mozes i krace. Ima snage u blanku za dobru ribu, odlican bacac, strahotan na kontri, malo debalansiran, al nema ljubavi bez boli :lol:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ibanezi 09 Mart 2018, 21:54:41
 Za samo nepunih 11000rsd, izvanredan Robinson Diaflex classic spin 2,45  10 -36. Vrhunske karakteristike uz komplet Fudži opremu. Ukoliko je kratak, onda 2,85 verziju - Diaflex spin 10 -40. On je oko 15000, isto komplet Fudži i vrhunske karakteristike.  I meni jedni od najlepših štapova na tržištu. Tanki, crni, elegantni sa punom plutom i prelepim Fuji halterom.
(https://s17.postimg.cc/n08e7xzxr/diaflex_spin-500x500.jpg) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Dva vuka 09 Mart 2018, 22:37:14
Da, odavno me nije štap prijatno iznenadio kao taj Robinson  :takoje: Doduše, imali su oni i ranije dobrih štapova  :cool:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: fokan 11 Mart 2018, 10:23:35
Evo zagledah Avida i Speedmastera... gledao sam razne, nazalost neke nemam prilike da licno vidim...
 smiley033
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Nemanja096 11 Mart 2018, 14:41:02
Pozdrav svima, nov sam na forumu i pocetnik u pecanju.
Sto se tice pecanja, pecam sa obale.
Kupio sam Okuma Alaris stap 20-60g i za sad sam zadovoljan. U Carpologiji su rekli da je stap skoro izasao u prodaju i da je zbog vece porucene kolicine cena nesto niza nego sto treba biti. 3500din
Da li je neko mozda probao stap,kako vam se cini i koliko mislite da je dobar za varalicarenje po Dunavu po karakteristikama sa slike?(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180311/92b6a5a27bfd81dcfcce1439a3143609.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180311/94272d84fd17c235fe527bb493daaa0c.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180311/cdd19e14caa0230661a438e375e32401.jpg)

Послато са Lenovo K33a48 уз помоћ ТапатокаSpojene poruke: 14 Mart 2018, 18:54:14

Moze li neko bar nesto reci, bio bih veoma zahvalan posto sam amater

Послато са Lenovo K33a48 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: salesale 16 Jun 2018, 07:16:53
Posto si vec pazario,odpecaj pa reci ti nama kako ti se cini stap,koje si glave bacao sa njim,kako ih oseca,kakav je kad upecas ribu itd.. preporucio bih ti da skines monofil i namotas upredenu strunu. Imaces daleko vise prednosti od monofila. Posto si pocetnik i ako pecas na Dunavu smudja i stuku ne moras preterivati sa debljinom. Struna nosivosti 10-15lb ce ti biti sasvim korektna za pocetnika.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mikipike95 26 Septembar 2018, 19:52:53
Cao svima, nov sam na forumu, skoro sam kupio nov stap za varalicarenje i meni je jako dobar pa bih zeleo da mi neko nesto vise kaze ako o tom stapu dakle
Shakespeare agility sea spin 20-80g t.b. brze akcije 270cm duzine 10 provodnika

Sta mislite o tom stapu ☺️
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: simpson_H 26 Septembar 2018, 22:24:37
Ako je tebi jako dobar, sta ima ko da ti pise o njemu i sta te briga za tudje misljenje?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mikipike95 27 Septembar 2018, 00:21:25
Ma cisto sam hteo da vidim da li je neko bacao varalicu sa tim stapom i kakvi su utisci... A meni je stap jako dobar...
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: VladimirR 27 Septembar 2018, 07:08:26
Kako kazes da si stap vec kupio, onda na vodu sa njim i pecaj. Vremenom ces poceti da selektujes varalice u zavisnosti koju ribu zelis ciljano da pecas, pa ces uvideti prednosti i nedostatke i znaces za sta je stap dobar.
Posto si isam rekao da si pocetnik, dzaba da ti neko kaze npr. "To ti je odlican stap za stuku, kasike, leptire, ima snage, a nije bandera ima duse u sebi malo je meksi u blanku u gornjem delu" a ti ne znas nista o tome pa uporno bacas glave sa silikonom i redovno kidas i gubis olovo jer pojma nemas gde ti je varka i kuda je vodis. Zato na vodu, ponesi sve od varalica pa bacaj i samo ce ti se kazati, ali za to je potrebno neko vreme. Na vodu i udri.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mikipike95 27 Septembar 2018, 09:26:28
Nov sam na forumu, a daleko od toga da sam pocetnik u varalicarenju 😂 ali svakako ti hvala na savetima 😀
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: VladimirR 27 Septembar 2018, 09:36:41
E onda okej. Sad vec sve znas!
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: Veliki89 27 Septembar 2018, 11:33:00
taman da napises kako ti vidis taj stap, pa da ostali mogu da procitaju  :takoje:
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mrjr 27 Septembar 2018, 12:01:40
Zašto štap za morsko pecanje se nameće kao pitanje.Nisam ni video ni držao ovaj štap,ali me zaintrigiralo da pogledam po netu.Kažu 24T karbon, veoma dugačka drška, trn spoj,neki cirkon oksid provodnici,neke medium akcije,...Sve u svemu nije štap koji bi ja poželeo,ali to ne znači da je loš,baš.
https://www.fishingmad.co.uk/25005-shakespeare-agility-sea-spin-fishing-rod-9-2pc-20-80-gram-1276151.html
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: ibanezi 28 Septembar 2018, 02:06:48
 Poznajem taj štap, probao sam. Kupio ga je moj komšija koji je dotle pecao teleskopom od kompozitne mešavine, teškim kao tuč i kada ga je kupio, tek onda mi je oduševljeno pokazao da mu kažem šta mislim o njemu. Da me je zvao da me pita pre kupovine, ne bi ga kupio. Neću da kažem da je loš, ni njemu to nisam rekao, ali ni malo nije po mom ukusu. Premekan, pretežak (2,7m 20 -50 je oko 250gr što se baš oseti u ruci) i za novac koji košta mislim da ima mnogo boljih štapova za rečno varaličarenje bilo kojom tehnikom.  Verzija 3m 50 -100 koju prodaje Plovak+  je po datoj specifikaciji 299gr. Što je mnogo - previše je! Pogotovo što je štap bez ikakve drške. Ni plute ni eve koja bi iole opravdala bar koji gram težine. Rekao bih da je tako debelozid vrlo žilav i otporan i to je dobra osobina za početnika koji kupuje svoj prvi štap, ali u ovom slučaju jako precenjen, jer za  50ak E koliko košta, po meni ima brdo štapova koji više odgovaraju rečnim tehnikama i daleko su lakši, brži, balansiraniji... Možda će neki vlasnik ovog štapa biti ljut na mene, ali moram napisati ono što zaista mislim da ne bi bilo zaletanja na eventualne hvalospeve.
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: mikipike95 28 Septembar 2018, 10:28:46
Juce sam imao prvu stuku na ovom stapu, tezila je 2kg i mogu vam reci da posle udarca stap je nije ni osetio. Dok se nije bacila na povrsinu imao sam utisak da je dosta manja. Znam sta pricam zato sto sam dosta stuka pecao na drugom varalicarcu... Tako da se meni jako svideo i sposoban je da izvuce mnogo vece stuje pa po mojoj slobodnoj proceni i brku oko 15ak kg bez problema. Ja sam ranije pecao na Enterovom carbon blade varalicarcu t.b do 50gr...
Naslov: Odg: Štap za varaličarenje sa obale
Poruka od: glos 11 Oktobar 2018, 11:30:05
Pa mislim da posle cc 30 god. spinanja i jig tehnike od toga cc 10 god sa obale znam šta je najuniverzalnije ...obala traži nekoliko dužina štapa ...koristio sam 275 cm - 360 cm zavisno od terena ...kad idem na nepoznatu poziciju nosim 3 kompleta jer neznam šta me čeka ...za svaku poznatu poziciju imam odgovarajuč štap naravno neke pozicije se preklapaju sa određenim kompletom zbog nečeg drugog je bio KEC  ...izbačaj ..kačenje ribe i sam dril u ta tri elemanta duži štap ima ogromnu prednost ...naravno nemislim tu na lov klena...bandara...škljoca ....bucova ...
Tačno, 330 cm je majka.