Vukovi sa DUNAVA

PRIBOR & OPREMA => Štapovi => Varaličarski štapovi => Temu započeo: ibanezi 21 Februar 2014, 16:01:04

Naslov: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 21 Februar 2014, 16:01:04
Evo moje razmisljanje, pa da pokrenemo raspravu.

Ako su dva stapa iste tezine, duzine,snage, od istog materijala, onaj sa izrazenijim konusom ce naravno imati brzu akciju - recimo vrhom. Drugi sa manje izrazenim konusom ce biti znatno sporije akcije - recimo parabolik.

Po mom misljenju, parabolik ce imati bolju detekciju dna pri jigovanju, jer je pocetna tacka savijanja - samim tim tacka od koje pocinje emitovanje vibracije mnogo bliza nasoj ruci koja drzi stap. Kod drugog stapa pocetna tacka savijanja je na gornjem delu stapa i informacija putuje odatle preko spoja do nase ruke. S druge strane brz stap eliminise nedovoljno jaku kontru, cak oprasta i zakasnelu, ponekad i odsustvo iste, dok kod onog drugog cesto je potrebna ''revolveraska'' jer vrh treba da predje mnogo duzi put, a da postigne istu brzinu za efikasnu kontru.

Pod uslovom da je moje razmisljanje ispravno - pitam sta je vaznije - bolja detekcija, brza kontra ili mozda neki kompromis. Ovaj put nisu vazna imena stapova, ali cini mi se da sa parabolikom mog prijatelja mogu da prebrojim kamencice sitnog sljunka, ali cinjenica je da on ima poneki promasaj vise [daleko od toga da je neuspesan], ali ovim drugim mogu u trenutku udarca biti negde sa svojim mislima, sto nam se verujem svima desava, kada smo duze vreme bez udarca. Stapovi su sl. kvaliteta, generacije - doduse ovaj brzi je nesto tezi i jaci.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: laki22 21 Februar 2014, 17:03:41
hajde mi daj parametre za stap pa cemo da vidimo sta kaze program i rezultate
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 21 Februar 2014, 17:48:12
Kakve parametre?Za komp.izracunavanje,mozes sam zadati potrebne parametre,pa prikazati proracun,ali mene vise interesuje iskustvo i misljenje varalicara koji su koristili i  brze stapove i podjednako kvalitetne sporije.Sta im se vise svidja i zasto.U krajnjem slucaju mozemo upotrebiti program,ali posto ne znam koji su ti tacno parametri potrebni,izracunaj sve prema parametrima tvog stapa.Prikazi rezultate,  parametre koje si upotrebio,navedi model stapa,pa ako niko nema slican po duzini,tb i samoj tezini stapa,te materijalu od kog je napravljen,a drugacijeg konusa i akcije-izguglacemo nesto sto moze da posluzi.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: srce 21 Februar 2014, 17:57:15
...meni stap sa brzim konusom ima bolju detekciju ,kod parabolika savijanje štapa mi prigušuje informaciju...
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: laki22 21 Februar 2014, 18:27:25
pa duzinu blanka i precnike mi daj, ja nisam varalicar i nemam ni jedan varalicarac :)

mene vise zanima kako stoje stvari u teoriji da uporedimo sa praksom
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: orka 21 Februar 2014, 18:33:58
...meni stap sa brzim konusom ima bolju detekciju ,kod parabolika savijanje štapa mi prigušuje informaciju...

Apsolutno se slazem sa ovim.. :ok:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 22 Februar 2014, 02:01:58
Ovo su 2 konkretna misljenja sa jasnim, obrazlozenjem u jednoj recenici-zato sto savijanje parabolika prigusuje informaciju.
Ali sad se postavlja pitanje-zasto mnogo ljudi smatra da je napr.CD br.kralj detekcije.Nisam ljubitelj tog stapa iz razloga koji nisu vazni za ovu temu,ali kada sam probao taj stap morao sam da priznam da je to stap izvanredne detekcije,a koji nema brzu akciju vrhom-pocetna tacka savijanja je tik iznad spoja[po starinski neka skoro c akcija],a i sam blank nije nekog izrazenog konusa te nije ni moguca brza vrsna akcija.Reci ce te on ima strahovit odziv vrha i ta krutost daje detekciju,ali recimo stapovi St.croih iz serije na.pr leg.elite,pri istoj snazi i tezini imaju nesto tanji zid,a izrazeniji konus te samim tim i znatno brzu akciju vrhom,pri istoj snazi imaju sl.tezinu,odziv vrha takodje skoro trenutan.Znaci dva stapa razlicite konstrukcije,razl.akcije,slicnog odziva vrha[oba srahovito brzog-bar ako sam ja dobro procenio,a oba sam probao na vodi]Posto vise volim prakticne primere nego kompjuterska izracunavanja molim korisnike da kazu svoje misljenje KOJI IMA BOLJU DETEKCIJU?Koliko sam primetio na forumu tih stapova ovde ima poprilicno-nisu retkost.Po meni stap sporije akcije i manje izrazenog konusa,a nesto debljeg zida CDbr.Takodje pitanje za Orku i Srce-da li je to vase misljenje ili ste probali[imali]i parabolik i stap brze vrsne akcije iz sl. cenovne grupe[ne mora vrhunske,moze i niza klasa,al da su ravnopravni po tom pitanju]Dalje,da li smatate da stapovi sa putoverspojem zbog tanjih zidova a izrazenijeg konusa gornjeg dela bolje prenose informaciju,ili to bolje rade spigot stapovi sa gornjim delom manje izrazenog konusa koji po pravilu imaju nesto deblje zidove.Posto u sastav materijala ne mozemo uci,da diskutujemo o konstruktorskim cakama koje vidimo na prvi pogled.Uostalom programska izracunavanja ne mozemo precizno ni dobiti bez tacnog sastava materijala,a svi proizvodjaci pisu samo naziv onog osnovnog-karbona-raznih dodataka ni od korova,a za neke skupe koje naglase ne znamo koliko[boron,titan.biofibre,coramid,whisker....]
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: TopMix 22 Februar 2014, 16:09:23
...meni stap sa brzim konusom ima bolju detekciju ,kod parabolika savijanje štapa mi prigušuje informaciju...

"...hajde mi daj parametre za stap pa cemo da vidimo sta kaze program i rezultate..."

"...Za komp.izracunavanje,mozes sam zadati potrebne parametre,pa prikazati proracun..."

 smiley157 smiley067 smiley177 smiley020
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 22 Februar 2014, 23:14:29
Top Mix-ova t'zezancija dobra.
Vidim u startu da vecina smatra da su osetljiviji stapovi brze akcije,ali mi se cini da razlog ne stoji.Dva stapa iste snage ce se isto saviti,samo u razlicitoj tacki savijanja pri povlacenju istog tereta.Nece se parabolik vise saviti u odnosu na horizontalu.Logicnije bi mi bilo da ste kao razlog naveli ucestaliju vibraciju kod stapa vrsne akcije,koja je u toliko izrazenim amplitudama koje kompenzuju veci put koji vibracija mora da predje od pocetne tacke emitovanja[savijanja]do nase ruke.U tom slucaju mene je mozda zavaralo to sto sam do tog zakljucka dosao isprobavajuci znatno nezniji parabolik od brzog stapa i mogu da se slozim sa vecinom.Sad ostaje pitanje spoja.Da li trn i onaj oko1cm razmaka izmedju gornjeg i donjeg dela prigusuju osetljivost u odnosu na put over gde gornji direktno i duboko naleze na donji i ukolikoj meri je po vama to bitno?
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 23 Februar 2014, 20:48:30
laki22,
Kakav program imaš,  šta izračunava i koje parametre treba da mu ubaciš  i jel ima negde na internetu taj program  - vrlo sam zainteresovan za takvo nešto?


Što se tiče teme, treba da razlikujemo osetljivost blanka, štapa i sistema. Na osetljivost štapa utiču osim blanka, karike, halter i drška. A na osetljivost sistema, osim pomenutog,  ima uticaj i debljina strune  kao i odnos snage štapa i težine mamca, najčešće  glave džiga. Međutim ovde je reč samo o uticaju konstrukcije blanka na osetljivost sistema.
Ono drugo, uticaj konstrukcije na brzinu, malo mi je neodređeno. Ukoliko se radi o brzini akcije, naravno da će ona zavisiti od konstrukcije ali ona se u tom smislu i projektuje ciljano i tu nema nikakvih dilema i iznenađenja, a i označena je na štapu, čak se može izmeriti ili lako proceniti. Ali ako je pak reč o brzini oporavka vrha, onda je to  potpuno druga osobina štapa.

Kako je ovde reč samo o uticaju konstrukcije blanka na detekciju, moram prvo da citiram Emory Hary-ja. U već pominjanom njegovom  članku on razmatra pojam Efikasnosti i osetljivosti i pri tom kaže da su efikasniji štapovi ujedno i osetljiviji. Odnosno da su lakši štapovi, u odnosu na svoju snagu, i osetljiviji.

Ja nemam dovoljno praktičnog iskustva da bi na osnovu njega mogao nešto da kažem o osetljivosti blanka i konkretnih štapova. O  ovome mogu da govorim više na osnovu onoga što sam o tome pročitao i na osnovu sopstvenih logičkih  pretpostavki.

Kod detekciji se radi o prostiranju mehaničkih impulsa i talasa kroz čvrsta tela. Iz fizike je poznato da važi pravilo: što krući materijal to bolje prostiranje mehaničkih talasa. Tu je lako zamisliti nekakav primer. Recimo, imate zid od gume i zid od npr. betona. Stavite dlanove na jednu stranu zida a stružite nečim na drugoj strani. Jasno je koji zid će prenositi bolje mehaničke impulse, onaj od krućeg materijala. Guma to svakakao nije. Ako saznanje na osnovu ovog primera primenimo na  blankove onda je logičan zaključak da će krući materijal, višeg modula elastičnosti, bolje prenositi mehaničke impulse. 
Osim toga mislim da će i lakši materijal manje absorbovati mehaničke impulse. Iz akustike, naprimer, poznato je da talasima niske frekvencije, laki zidovi ne pretstavljaju baš neku prepreku. Energija se na manjoj masi i manje troši pa je ostatak  veći.
Pa tako, za detekciju blankom, mislim da je najvažnija lakoća i krutost materijala od kojeg je blank napravljen, pa potom sve ostalo.
Pitam se da li je sa štapovima moguć nekakav eksperiment, mimo onoga na vodi? Napr. jedan drži štap u ruci a drugi kolega "čangrlja" nečim po vrhu štapa. I koliko intenzivno oseća te impuse? Verujem da bi se dva štapa tako mogla uporediti, bez izlaska na vodu.

Da li osetljivost zavisi od akcije blanka? Te dve stvari ja nikako ne mogu da povežem. Treba odgovoriti na pitanje;  da li će blank savijen pretežno vrhom ili blank savijen do sopstvene  polovine, kada mamac udari u prepreku, bollje preneti impuls do ruke ribolovca? Na to pitanje, najiskrenije,  ne umem da odgovorim.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: laki22 23 Februar 2014, 21:06:24
u solid works-u 2013 radim

nacrta se model koji zelimo da se testira, zatim se taj model ubaci u odgovarajuci modul za simulaciju, definisu mu se tacka oslonca, karakteristike materijala, opterecenja i dobije se deformacija ili sta god zelimo.

na internetu ima, oko 13 gb je, u sebi sadrzi tutorijale, tako se moze nauciti
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 23 Februar 2014, 21:21:15
Zahvaljujem na odgovoru, nisam ni znao da postoji takav program. Već sam izguglao nešto o njemu. Program je vrlo ozbiljan, nije jednostavan ali kao što si rekao, postoji i tutorijal.
Ako nije nepristojno pitanje, jel' si mašinac po struci? Kažeš da radiš sa njim, što znači i da ga poznaješ. Kako bi mogli da ga iskoristimo za neke naše ribolovačkotehnička razmatranja?
Pročitaću još o njemu detaljnije.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: laki22 23 Februar 2014, 22:30:14
da , masinac sam po struci. program je vrlo ozbiljan i najpopularniji je program tog tipa na svetu. tutorijali se nalaze u samom programu, i vrlo su dobri, ima ih od pocetnog do advance levela. a moze se iskoristiti za bukvalno sve. pritisaka, raspodele toplode, protoka, opterecenja....
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: srce 23 Februar 2014, 22:38:26
"...hajde mi daj parametre za stap pa cemo da vidimo sta kaze program i rezultate..."

"...Za komp.izracunavanje,mozes sam zadati potrebne parametre,pa prikazati proracun..."

 smiley157 smiley067 smiley177 smiley020
:)))))
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 23 Februar 2014, 23:09:08
srce i topmix,
pokušajte i vi da date nekakvo vaše mišljenje na temu, a ne o učesnicima u temi !
Svako mišljenje može da bude doprinos. Ovo vaše, gde obeshrabrujete ostale učesnike, nije baš od koristi.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: srce 24 Februar 2014, 08:55:00
Top Mix-ova t'zezancija dobra.
Vidim u startu da vecina smatra da su osetljiviji stapovi brze akcije,ali mi se cini da razlog ne stoji.Dva stapa iste snage ce se isto saviti,samo u razlicitoj tacki savijanja pri povlacenju istog tereta.Nece se parabolik vise saviti u odnosu na horizontalu.Logicnije bi mi bilo da ste kao razlog naveli ucestaliju vibraciju kod stapa vrsne akcije,koja je u toliko izrazenim amplitudama koje kompenzuju veci put koji vibracija mora da predje od pocetne tacke emitovanja[savijanja]do nase ruke.U tom slucaju mene je mozda zavaralo to sto sam do tog zakljucka dosao isprobavajuci znatno nezniji parabolik od brzog stapa i mogu da se slozim sa vecinom.Sad ostaje pitanje spoja.Da li trn i onaj oko1cm razmaka izmedju gornjeg i donjeg dela prigusuju osetljivost u odnosu na put over gde gornji direktno i duboko naleze na donji i ukolikoj meri je po vama to bitno?
...parabolikom prelazimo veći put prilikom odizanja i spuštanja,i u tom putu informacija kasni i gubi na intenzitetu...mislim da pitanje spoja ne utiče toliko na osetljivost,trn je sastavni deo donjeg segmenta...mada kada bi morao da se kladim ,rekao bih da put over ima prednost što se tiče prenosa informacija(verovatno jer pecam sa takvim štapovima)...
@slob
...malo šale kod mene nikad nije na odmet :cheesy:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 24 Februar 2014, 18:19:36
I ja mislim da konstrukcija spoja ne utice na prenos informacija-bar ne u meri u kojoj mi to mozemo osetiti.Uzgred i ja vise volim putover,ali iz nekih drugih razloga,mada imam i sa trnom.Onda bi mogli da se slozimo da nacin rolovanja blanka[razne vrste preprega,spajanje slojeva na razlicit nacin...] direktno utice na akciju stapa,a time posredno na prenos informacija.Koliko razni materijali mogu da uticu na osetljivost.Primera radi jap.Tenruy koji pravi ekskluzivne modele 500+e ne krije da je od modela do modela najmanje 15% fiberglasa stavljeno u konstrukciju blanka.Time je dobijena velika zilavost i snaga[omotac je od ''vrh karbona'']nesto veca prosecna tezina,ali imaoci kazu da su stapovi pojam osetljivosti.Da li je to uobrazilja[pusta zelja koju nece da priznaju] vlasnika preskupih stapova ili je stvarno moguce,ako znamo da je fiberglass nalosiji provodnik bilo cega pa tako i vibracija[bolje receno izolator].
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: KAJMAN 11 Septembar 2016, 10:50:43
Tema:
........ uticaj-konstrukcije-blanka-na-brzinu-i-osetljivost
Ha, pa O.K. ali niko da pomene koja konstrukcija i koji kalup je u pitanju  :huh:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 02 Oktobar 2016, 12:32:08
...meni stap sa brzim konusom ima bolju detekciju ,kod parabolika savijanje štapa mi prigušuje informaciju...

Evo ja se ne slazem sa ovim :cheesy: i uglavnom tacka savijanja nema veze sa osetljivoscu stapa. Primera koji to demantuju ima  koliko volis.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: mrjr 02 Oktobar 2016, 12:54:08
Već odavno je usvojeno da detekcija prvenstveno zavisi od materijala Blanka.Što viši modul elastičnosti ,to bolja detekcija.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 02 Oktobar 2016, 13:20:29
Generalno tacno, ali... :cheesy:

Hajde malo da konkretnije pricamo. Uzmimo za primer Hardy Favourite praistorijski 3.05m 50gramac, niti je koriscen grafit visokog modula elasticnosti, niti je brz stap, cak sta vise sve suprotno. A oseca glavice od 3g baz problema i to daleko bolje od 95% savremenih stapova visokog modula ealsticnosti i za njega ultra brzih.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: mrjr 02 Oktobar 2016, 13:32:54
Ne,generalno tačno,već teoretski tačno.To "generalno" se tumači kao "uglavnom" međutim ,slažem se da nije samo do materijala blanka. Postoji i tzv. subjektivni faktor, a on se ogleda pre svega u tome što ni svačija ruka nije iste osetljivosti,da ne kažem da svačiji mozak nije isti po pitanju brzine reakcije.Nešto od osetljivosti otpada i na konstrukciju blanka, možda,ali je to diskutabilno.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 02 Oktobar 2016, 13:46:19
I jesam rekao da je uglavnom tacno, dakle generalno :cheesy:

A teoretski je pogresno jer ako imas teoriju i makar jedan primer da nije tacna onda je teorija samo hipoteza smiley077
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: mrjr 02 Oktobar 2016, 13:50:47
Rekao bih da je odavno dokazano da se vibracije brže prenose kroz gušću sredinu,tj. kroz vodu brže nego kroz vazduh,...itd

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 02 Oktobar 2016, 13:55:56
Slažem se sa Simpson_H  a i sa mrjr. A osim toga –čestitam mrjr na osvojenom trećem mestu na Prvom vučjem varaličarskom kupu!
Impulsi sa džig glave putuju duž strune sve do špulne na mašinici. Veza strune i impulsa na njoj i blanka je jedino preko karika, a delom preko špulne i tela mašinice učvrćene na blanku. Impulsna veza preko karika ne bi trebalo nikako da zavisi od trenutne savijenosti blanka. Odnosno moguće je da zavisi i od toga da li su vlakna manje ili više nategnuta ali mislim da je to neznatno, nemerljivo.
Šta preostaje: provodnost karika i samog blanka za mehaničke talase. Fizika kaže da materijali većeg modula elastičnosti (krući) bolje provode. I tu mi je sve logično.
Ali, u nauci,  teorija se ne može smatrati tačnom ako se ne može dokazati eksperimentom u praksi i to neograničen broj puta.

Simpson_H navodi primer iz prakse koji potpuno pobija zaključke da krući materijali daju osetljiviji štap-blank i to se ne može zanemariti.
Ali to nameće pitanje: od čega onda zapravo zavisi osetljivost štapa-blanka.
Ako nema veze sa materijalom blanka onda može jedino da ima veze sa karikama ili sa baš konstrukcijom samog blanka –kako su orijentisana vlakna, koliko slojeva, vezivna smola...itd. Međutim, i pored toga, ja do sada nisam nigde naišao na tvrdnje da modul materijala blanka ne utiče na osetljivost, a da je u pitanju nešto drugo.

Ali, zaista, praksa pokazuje ono što kaže Simpson_H. Ja ne znam objašnjenje zašto i kako to.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 02 Oktobar 2016, 14:04:51
Rekao bih da je odavno dokazano da se vibracije brže prenose kroz gušću sredinu,tj. kroz vodu brže nego kroz vazduh,...itd

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока


Rekao bih da previse to prosto gledas, dakle po tebi brze se vibracija brze prenese kroz kacamak nego kroz vodu?  :cheesy:

Ako pricamo o razlicitim grafitima nije bre modul elasticnosti toliko odgovoran za osetljivost stapa direktno vec indirektno tako sto ti koriscenje veceg modula elasticnosti omoguci tanje zidove i LAKSI stap. Direktnu odgovornost za osetljivost stapa ima dakle masa. Ali i to je previse uopsteno jer je tema zaista kompleksna kao i sam ribolovacki stap. Samo kapiram da mnoge to ne zanima previse.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: mrjr 02 Oktobar 2016, 14:13:15
@Slob.Hvala na čestitkama.Inače, Simpsone kačamak je gušći od vode.Kad budeš zaplivao kroz kačamak samo će ti se kasti :) Veruj mi da ćeš bolje osetiti vibracije.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 02 Oktobar 2016, 18:37:40
Simpson_H,
Ako je za osetljivost štapa primarna masa blanka, onda bi to značilo da u principu, isti blank, iste osetljivosti  može da bude napravljen od materijala bilo kojeg  modula elastičnosti, uz samo jedan uslov; da gotov blank ima istu masu.
Teoretski, to je donekle moguće izvesti uz specijalnu konstrukciju koja rezultira istom čvrstoćom (specijalna kombinacija raznih vlakana, ukrštanje vlakana, specijalna smola ...itd), a uz sličnu količinu materijala manjeg modula elastičnosti.
A da li će takvi blankovi, iste mase, zaista imati istu osetljivost?
Ja bi se ipak kladio da će blank napravljen od materijala višeg modula biti osetljiviji. Bez obzira na istu masu blanka.

Ali  kako je onda napravljen spomenuti Hardy? Koji materijali i konstrukcija su primenjeni? Je li to poznato?
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 02 Oktobar 2016, 20:13:11
Da li je trometraš koji ima dršku dugačku 1 m zaista trometraš? Naravno da nije. Po meni on je dugačak 2 metara.
Da li je štap sa tako dugačkom drškom dobro balansiran. Naravno da jeste, ali zato i nije trometraš.
Kada bi ja moj običan štap uhvatio na 1/3 od baze i on bi imao odličan balans , ali onda ne bi imao deklarisanu dužinu.
Malo karikiram ali kad vidim štap sa tako dugačkom drškom prvo što pomislim je da je štap predviđen za somolov ili pak neko nije znao kako da sakrije ogroman debalans pa se vadi sa dužinom drške.
U slučaju legendarnog Hardiya nije isključeno da  glatko može da ide i u somolov, zbog svoje snage - elastičnog kapaciteta i onda je dužina drške opravdana. Ali za ribolov sa obale, sitnije ribe i češća zabacivanja dugačka drška je neviđeni smor.

Pošto je u naslovu teme i brzina, a predpostavljam da se radi o brzini smirivanja vrha štapa, e onda je tu primarna masa vrha. Teži vrh se sporije smiruje a lakši brže.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 02 Oktobar 2016, 21:36:48
Naravno da je trometras, uzmes lepo metar pa ga izmeris :cheesy:. Izgleda je samo tebi 3=2 :eek:

I naravno da pominjani Hardy nije prevashodno namenjen ni za smudjolov ni za somolov vec za salmonolov, a u mozgu konstruktora nije se vrzmao ni Dunav ni Sava vec Avon pun velikih i debelih atlanskih salmona i zastoko brza, cesto pomahnitala voda. Odatle i ta nesto duza pluta, ali vec sam ti rekao da je to pravi muski stap za muske ribe.

No Hardy i nije toliko bitan, pomenuo sam ga samo kao primer stare tehnologije izrade stapova zbog nizeg modula elasticnosti i obilato koriscenog stakla u samoj izradi, bez onih nano ultra giga smola i multidirekcionog slaganja vlakana. I dalje po tezini i osetljivosti parira savremenim svickicama 3x tanjih zidova. Kako je to uopste moguce?

Meni je parametar brzine smirivanja vrha stapa potpuno nebitan, iskreno tako bi trebalo da bude vecini ribolovaca koji biraju stap za dzig, glavinjare, kasike pa i mepsove. To ima smisla kod musicaraca ili voblerskih stapova kao i UL (mada je UL imitacija ribolova :cheesy:) gde je jako lakim teretima potrebno izbaciti sto dalje. Tako da ja i dalje kad se pomene brzina stapa mislim konkretno na tacku savijanja stapa "odakle stap radi" ili ti po starinski njegovu akciju. I dalje je dosta ribolovaca optereceno tim parametrom, kao da im nesto znaci. Pazi kad se kod parabolika vrh najbrze smiri, brze i od najbrzeg fast stapa :takoje:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 02 Oktobar 2016, 22:31:34
Ako od istog blanka napraviš štapove sa drškom različitih dužina to onda nisu isti štapovi. Onaj sa dužom drškom ima bolji balans ali mu je aktivna – efektivna dužina manja, pa ima i manji elastični kapacitet što može da se uporedi i sa manjom snagom štapa. Nije iskorišćen deo štapa koji je najpotrebniji kod primene maksimalne snage ili rezerve snage kako neki to nazivaju. Ali ima tu i kačenja za jaknu kod štapova sa predugačkom drškom, što mene baš nervira ...itd.

Koliko je važan Oporavak vrha ili što brže smirivanje vrha. Ja mislim da ako se vrh brže smiri on je i brže sposoban da primi nov impuls kod džigovanja. Ako ovaj dođe pre smirivanja dobije se neka izobličena slika onoga što se desilo jer se ovaj novi impuls sabere sa ostatkom prethodnog. Kod glavinjara, mepsova ili pilkera naravno da ovo nije od značaja.

Kako akcija utiče na oporavak vrha? U principu  štapovi spore akcije se oporavljaju sporije a štapovi  brze akcije - brže. Zašto? Pa kod brzih štapova manja masa, samo vršni deo, učestvuje u oscilacijama vrha a kod sporih i vrh i dobar deo sredine, što sve zajedno ima znatno veću masu koja kad se zaljulja smirivanje traje duže. To ne znači da su svi parabolici isto spori. I tu ima i bržih i sporijih u smislu smirivanja vrha pa neki brži parabolik može da bude izjednačen sa nekim sporim štapom brze akcije.

Kako je moguće da su štapovi izrađeni starom tehnologijom, bez high modul carbona, ponekad čak i osetljiviji? Očigledno ima tu još nešto što mi ne možemo da sagledamo. Već si rekao da je tema vrlo komplikovana i imam utisak da joj i nismo baš dorasli. Radi se ne o statici već o dinamici a to je znatno komplikovanije za razmatranje.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 02 Oktobar 2016, 22:47:13
Slob care, cetvrti put citam ovaj tvoj post i ne vredi. Izgleda da nemam kapacitet da toliko razmisljam :cheesy:.

Kad pricas o trometrasima kao da u glavi imas metre razlike u duzini plute a u pitanju je 10ak 15ak cm. A kad pricas o brzini odziva vrha kao da su razlike u minutima a ne u milisekundama.

Parabolicni i ultra spori stapovi imaju nabrzi odziv vrha jer se vrh i ne aktivira kod savijanja vec stap radi od pola ili iz plute :cheesy:

Previse je sve ovo za obican ribolov, teorija bezbroj a samo jedna tacna :cheesy: a to je da na osetljivost najveci uticaj ima tezina stapa.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 02 Oktobar 2016, 23:00:31
...........Parabolicni i ultra spori stapovi imaju nabrzi odziv vrha jer se vrh i ne aktivira kod savijanja vec stap radi od pola ili iz plute :cheesy:

Previse je sve ovo za obican ribolov, teorija bezbroj a samo jedna tacna :cheesy: a to je da na osetljivost najveci uticaj ima tezina stapa.

Mislio si valjda na "oporavak vrha". Ja i dalje mislim da je on spor kod parabolika jer istina ne savija se vrh ali se u najgorem slučaju ljulja ceo štap zajedno sa vrhom a to ne može baš brzo da se oporavi zbog velike mase koja se ljulja.

Ja mogu da se složim sa tobom da je lakši  štap iste snage i dužine i akcije osetljiviji od istog i težeg ali ipak prednost dajem onome koji je još i izrađen od krućeg materijala.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 03 Oktobar 2016, 16:01:51
Dodje ti do sustine. Osim tezine veliku ulogu u osetljivosti igra i krutost stapa i ti si jedan od malobrojnih koji razlikuje krutocu i brzinu. Ali opet se postavlja pitanje koliko krut treba da bude zbog gomile drugih problema koje to nosi.

Sto se tice brzine oporavka vrha, verovatno si vec procitao u onim obrisanim postovima da je to parametar koji mene kao ribolovca koji 80% vremena dziguje, ne zanima ni najmanje. To moze da zanima musicare i wobblerase koji bacaju relativno lagane terete na sto vece daljine. Ili one imitatore varalicarenja koji sebe zovu UL :cheesy:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: marina1983 03 Oktobar 2016, 16:23:18
Da si malo više vremena posvetio UL pecanju shvatio bi da  je to nauka u odnosu na  krljanje močugama i pretopljenim akumulatorima .
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: mrjr 03 Oktobar 2016, 16:37:36
Ako podjemo od pretpostavke manja masa-veća osetljivost ispada da su UL štapovi najosetljiviji,ali da li je baš tako.Pecam smudja uz obalu sa štapom od 120gr najčešće,kad je mala voda i otežanja ne prelaze 10gr,a onda naidje voda i pojača mi gramažu na 15gr i ja prelazim na teži štap ,ali ne gubim na osetljivosti ništa jer je štap od istog materijala...barem tako ja to osećam u praksi.Stoga dolazim do zaključka da masa ,u mom slučaju, ne utiče na osetljivost ni najmanje.Mora se štap prilagoditi uslovima na vodi.Lično ,mislim da uvek treba odabrati što lakši štap ,koji će završiti posao.Naravno ,u pitanju je lov riba od kilo,dva,...a ne somolov.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 03 Oktobar 2016, 16:56:53
Kako ti se nije promenila osetljivost? Uzmes taj lagani stapic kojim bacas 10g i uzmes tezi sa istom glavom od 10g pa vidis da ti je laksi osetljiviji. Sve ove price dolaze do izrazaja tek kad se trazi i pominje neko univerzalno resenje koje moze da ti pokrije 80+% situacija na pecanju. A ne da za svakih 10-ak g. nosis novi stap.

Sasvim je OK pristup koji ti imas da sto laksim priborom zavrsis posao pogotovo u obalskom pecanju kada uvek znas sta te ocekuje na poznatom terenu.
 Ali uvek me kopkala ta potraga za univerzalnim resenjem za sve moje situacije jedan stap.

Spojene poruke: 03 Oktobar 2016, 16:59:16

Da si malo više vremena posvetio UL pecanju shvatio bi da  je to nauka u odnosu na  krljanje močugama i pretopljenim akumulatorima .

Brate nemam ja toliko vremena za gubljenje :cheesy:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 03 Oktobar 2016, 17:19:02
 Ako se gleda donja granica otežanja, onda jesu UL štapovi najosetljiviji, s tim što opet u zavisnosti od kvaliteta, akcije, namene...variraju. Ja međutim pojam osetljivosti vezujem za raspon radnog otežanja. Što god je raspon veći, za mene je štap bolji detektor. Štap koji lagano izbacuje i detektuje glave od 5-6gr, a komotno radi sa glavama od recimo 25-26gr, za mene je osetljiviji od UL štapa koji detektuje 1 -2gr, ali maksimum koji može da povuče je recimo 4 -5gr. Močuga koja može lagano da izbaci i detektuje 25gr, a radi bez napora sa recimo 70 80gr je za mene pojam osetljivosti i super štap za one koji pecaju na terenima koje taj raspon zahteva. I takvi štapovi zaista moraju da imaju dobro proračunat odnos kvaliteta, načina rolovanja, akcije, opremanja, težine, balansa....Zato nisu ni jeftini, ali s obzirom da menjaju 2 prosečna štapa koji često premašuju vrednost tog jednog, a uz to olakšavaju i pecanje sa obale gde je stvarno nezgrapno vucarati više štapova, nisu ni tako skupi. Bar ne svi.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: kobalt 03 Oktobar 2016, 17:22:11
Homere, koji stap ti koristis?
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 03 Oktobar 2016, 17:39:56
Ne znaci ti to puno jer cesto menjam stapove probe radi. U zadnjih 3-4 godine od kada sam se vratio varalicarenju promenio sam gomiletinu stapova  a trenutno trosim XZogu Lion Force 50g. Ali ako bi preformulisao pitanje koji stap pokriva moje pecanje u potpunosti mogu i na to da ti dam odgovor, CTS Revo salt 8'6" #18.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: marina1983 03 Oktobar 2016, 17:49:22
Svako svoj način pecanja sam bira i smatra najcenjenijim inače ne bi njime ni pecao . Pa nije u redu da vređamo i podništavamo  ostale majstore svog zanata . Ne pecam Ul ali ga  ne smatram ništa manje vrednim , baš naprotiv . Finiji štapovi , najloni osetljivi i na naj manja krzanja i oštećenja čvorovi sistemi ... Spomenuo si i mušičare koji su za mene sam vrhunac pecanja od traženja određene nimfe plivajuće tonuće oblika  izgleda itd, u zavisnosti od godišnjeg doba su sigurno veća nauka od mlaćenja " istim "silikonom tokom cele godine , da ne spominjem da 99% mušičara izrađuju sami svoje mamce , razlog više za poštovanje . Rekao si da je spid gluv ! Posedujem isti 270HX 50-100 od samog njegovog pojavljivanja i za njega imam samo reči hvale . Ako si bacao glave 5,10,15.20 gr dalje od 20-30 metara ( Dunav) verovatno da je gluv . Sve preko toga odrađuje bez problema, naravno u zavisnosti od situacije na vodi (što ne znači da nema i boljih ) . Sa 50 gr glavom koja mu je malte ne gornja granica a ne donja (ne znači da ne može veće ) ali je mučenje mogu da nacrtam dno bolje od 50% sonara koji se danas prodaju . Ako stavim prst u vodu onda i temperaturu . smiley033
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: vladimirv015 03 Oktobar 2016, 17:52:08
Debljina novcanika je obrnuto proporcionalna sa debljinom blanka, a proporcionalna sa brojem situacija koje stap pokriva. Sto je deblji novcanik to je tanji blank, i sto je deblji novcanik to ce stap pokrivati vise situacija i biti upotrebljiviji.  :cheesy:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 03 Oktobar 2016, 18:09:48
Svako svoj način pecanja sam bira i smatra najcenjenijim inače ne bi njime ni pecao . Pa nije u redu da vređamo i podništavamo  ostale majstore svog zanata . Ne pecam Ul ali ga  ne smatram ništa manje vrednim , baš naprotiv . Finiji štapovi , najloni osetljivi i na naj manja krzanja i oštećenja čvorovi sistemi ... Spomenuo si i mušičare koji su za mene sam vrhunac pecanja od traženja određene nimfe plivajuće tonuće oblika  izgleda itd, u zavisnosti od godišnjeg doba su sigurno veća nauka od mlaćenja " istim "silikonom tokom cele godine , da ne spominjem da 99% mušičara izrađuju sami svoje mamce , razlog više za poštovanje . Rekao si da je spid gluv ! Posedujem isti 270HX 50-100 od samog njegovog pojavljivanja i za njega imam samo reči hvale . Ako si bacao glave 5,10,15.20 gr dalje od 20-30 metara ( Dunav) verovatno da je gluv . Sve preko toga odrađuje bez problema, naravno u zavisnosti od situacije na vodi (što ne znači da nema i boljih ) . Sa 50 gr glavom koja mu je malte ne gornja granica a ne donja (ne znači da ne može veće ) ali je mučenje mogu da nacrtam dno bolje od 50% sonara koji se danas prodaju . Ako stavim prst u vodu onda i temperaturu . smiley033

To je izgleda generalno problem naseg naroda da se sve svodi na licno. Ama koga sam ja to uvredio time sto sam rekao da je UL imitacija varalicarenja? Hajde budi posten pa reci da nije? Kakve bre razlike u nacinima pecanja, pa to je sve isti hobi, ovako ili onako. Sta su musicari neki nadljudi sto sami vezuju musice koje u Keniji vezuju zene i deca na milijarde komada a nikad u zivotu pecali nisu. Zasto sve mora da se svodi na licno i da se svako nadje uvredjen sto simpson za.ebava da je UL imitacija neceg ozbiljnog? Pa bre i ja sam musicar i ovako corav na blizinu vezujem musice zmureci ako treba. Ljudi prave voblere koje vise lice na ribe od samih riba :cheesy: to je jedno 12x veci posao nego vezati musicu. Musicarenje moze da bude izazov zbog specificnog nacina prezentacije vestackog mamca, malo tehnike i koordinacije pokreta, bukvalno izazov za nesto drugaciju tehniku. A rezultati su svima isti, hvatas ribe. A ovi ultralajtasi se loze a razlog je sto su sve zive ribe povadili pa im super pecanje bandara, suncica i cverglana a kad dodje smud od kilo ohohoooo masala ispade do jaja ulov. :cheesy:

Realno bre shvati da simpsona boli uvo ko kako peca, samo malo uzburkam strasti i pola foruma pocne da lupa monitor od uzbudjenja. Previse licnog je u pecanju, bas previse.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: marina1983 03 Oktobar 2016, 18:16:21
Da sam te ranije upoznao pa ja bih te oženio,  pa ti se u sve razumeš. :tongue: :cheesy:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 03 Oktobar 2016, 18:18:43
Koji je štap osetljiviji kada je u pitanju džigovanje?
Onaj sa kojim isti ribolovac u istim uslovima vodotoka može da oseti glavu manje težine.
Štap koji je manje težine bacanja svakako može da oseti i lakše glave.
Ali takođe je evidentno da štapovi iste težine bacanja mogu da imaju različitu osetljivost, a ja mislim da se ovde razmatra baš takav slučaj. Pa smo onda nedvosmisleno došli do zaključka da će lakši štap biti i ostljiviji. Pitanje da li i drugi faktori utiču na ostljivost je još uvek otvoreno. U prvom postu ibanezi je izneo predpostavku da i akcija štapa sama po sebi utiče na osetljivost što ja mislim da ne stoji, a objasnio sam već zašto tako mislim.
Pošto je praktično moguće da dva štapa istih karakteristika, izrađena od materijala različitog modula elastičnosti, mogu da imaju istu masu, postavlja se pitanje da li može da postoji razlika u osetljivosti, bez obzira na istu masu. Ja, i ne samo ja, smatram da će osetljiviji štap biti onaj koji je izrađen od materijala većeg modula elastičnosti, bez obzira na to što štapovi imaju istu masu. I ko zna šta još sve može da utiče.

I još nešto, mislim da za osetljivost nije bitna težina drške, haltera i end kape štapa već težina ostatka. Najviše težina samog blanka.
Ja inače smatram da sve što se nalazi ispod rukohvata i nije štap, već drška


Spojene poruke: 03 Oktobar 2016, 18:31:03

........ Što god je raspon veći, za mene je štap bolji detektor. ..........

Pa sva ova rzmatranja mogu da se svedu i na to što kažeš. Jer, samo drugačije rečeno, ako uporediš dva 80gramca i izmeriš im osetljivost, jedan će ići do minimuma osećaja 30 a drugi do 25 gr. Koji je osetljiviji? Ovaj od 25gr. A koji od njih ima veći raspon? Pa isti taj!
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Dva vuka 03 Oktobar 2016, 18:48:08
Dodje ti do sustine. Osim tezine veliku ulogu u osetljivosti igra i krutost stapa i ti si jedan od malobrojnih koji razlikuje krutocu i brzinu. Ali opet se postavlja pitanje koliko krut treba da bude zbog gomile drugih problema koje to nosi.

Sto se tice brzine oporavka vrha, verovatno si vec procitao u onim obrisanim postovima da je to parametar koji mene kao ribolovca koji 80% vremena dziguje, ne zanima ni najmanje. To moze da zanima musicare i wobblerase koji bacaju relativno lagane terete na sto vece daljine. Ili one imitatore varalicarenja koji sebe zovu UL :cheesy:

Koliko god Simsonov vokabular i stilske figure za nekoga zvučale iritantno, za mene lično u ovom postu je odgovor na temu  :takoje: Doduše , da to shvati , ja verujem da mu je u tome pre pomoglo mušičarenje nego klasično džigovanje  :wink: Da si odvojio malo vremena za UL možda bi još ranije shvatio  :cool: Pošto je ovo već treći forum na kome te ja pratim, kad i na njemu  zbog "poganog" jezika ne budeš imao verbalnu komunikaciju ni sa kim , javi se da te "navučem" na UL  :cheesy: smiley033
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 03 Oktobar 2016, 18:54:08
Ne postoji domaci forum na kom nemam verbalnu komunikaciju sa ljudima sem ako to sam nisam pozeleo. Ali apsolutno ni jedan. A UL sam primenjivao jos kao dete, supljim fibeglasom 1.9m,  TB 15g i dramlijicom olova na 10cm od udice :cheesy:I još nešto, mislim da za osetljivost nije bitna težina drške, haltera i end kape štapa već težina ostatka. Najviše težina samog blanka.
Ja inače smatram da sve što se nalazi ispod rukohvata i nije štap, već drška

To je makar lako proveriti, Uzmes isti blank naravis stap minimalisticki i suprotno od toga pa uporedis. Mislim da i sam znas rezultat, da ce laksi biti osetljiviji.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 03 Oktobar 2016, 19:12:16
Već jednom smo diskutovali o tome, kada je bilo reči o balansiranju kompleta štap-mašinica pomoću protivtega u end kapi. Tom prilikom si tvrdio kako balans teg zbog povećane mase kompleta smanjuje osetljivost.
Predložio sam ti, pošto si u to vreme imao neki štap sa end kapom promenljive težine sa kompletom tegova koje si ti skinuo iz pomenutih razloga, da je najbolje da sam proveriš osetljivost izbalansiranog težeg i nebalansiraog lakšeg kompleta direktno na terenu.
Nisam ni ja doduše to probao, najviše zbog toga što mi je kontrateg fiksiran unutar blanka, ali kao što rekoh; mislim da sve što se dešava ispod rukohvata ne može da utiče na osetljivost. Jer talasi koji treba da se osete dolaze putem blanka do šake, a u taj put-putovanje signala ne ulazi nikako i drška otežana protivtegom.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Dva vuka 03 Oktobar 2016, 19:51:44
Ja, i ne samo ja, smatram da će osetljiviji štap biti onaj koji je izrađen od materijala većeg modula elastičnosti,
Tačno Slob , mnogi su imali isto mišljenje dok u praksi nisu utvrdili da takav blank lako puca pri zabačaju , a pošto je i krut da bi bio što osetljiviji, gubi ribu pod nogama  :cool:
@ H- Simson
Tb 15 gr UL ? He, he .... kao kad bi ja rekao da je taj tvoj Revo salt #18 mušičarski blank ustvari za potočnu pastrmku  :cheesy: smiley033
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 03 Oktobar 2016, 19:52:59
Utice itekako a razlika je drasicna i oni najtupljim osecajem bi videli razliku makar kod tog quantum smoke-a.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: PerfectAngler 03 Oktobar 2016, 20:13:54
Simpsona ne dozivljavam lose,naprotiv covek ima svoje misljenje kao i svi mi ostali...inace u zadnje vreme pecam okumom g force od 2,7 m kompozitni jeftin i parabolican stap plus najlon i hvatam ribe....retko se poklapaju stavovi kod pecarosa o nekom priboru,ne pecamo svi isto niti imamo isti osecaj u ruci to je velika istina...a da postoje dobri i losi stapovi bilo i bice
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 03 Oktobar 2016, 20:15:39
Dva vuka,
Tako je. Zato nije loše svaki štap izrađen od karbona visokog modula elastičnosti posoliti sa malo fiberglasa :smiley: Što mnoge ugledne firme i rade.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Dva vuka 03 Oktobar 2016, 20:26:29
Da , zamisli onaj Tenryu se čak i ne stidi da to navede u specifikaciji blanka  :cheesy: :cheesy:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 03 Oktobar 2016, 20:40:43
Zaista je tako. Čitao sam njihove specifikacije, gde daju tačan procenat fiberglasa i gotovo svi blankovi u manjem ili većem procentu ga imaju. Ugledna su firma i ne pada im na pamet da kriju sadržaj fiberglasa.

Ali rekao bih još nešto, drugo.
Pošto ne verujem da neko od nas može da objasni sledeće što ću napisati, a što je u vezi brzine oporavka vrha štapa, možda bi to pre bilo za rubriku “Zanimljivosti”.

Ima nešto što je za mene, već duže vremena, zagonetka. Ne znam da li ste primetili isto.
Uzmite štap u ruku, ali tako da je donja drška potpuno slobodna, bez oslonca na podlakticu. Udarite dlanom iznad haltera. Vrh počne da osciluje. Trese se i vrh i dobar ostatk štapa, pa čak i donja drška i to baš dugo vremena. Nikako da se smiri. Čim stavite donju dršku na podlakticu oscilacije vrha se naglo i vrlo brzo smire. Sad ponovite udarac dlanom, ali sada sa drškom na podlaktici. Vrh se vrlo brzo smiruje, deluje kao potpuno drugi štap, sada sa veoma brzim oporavkom vrha. Zašto je to tako, ja ne umem da objasnim. Zašto fiksirana drška prigušuje oscilacije vrha?

Zato je važno da kod želje za dalekim izbačajem držite štap na podlaktici ili još prirodnije prihvatiti ga za dršku drugom rukom -isti je efekat, vrh se vrlo brzo smiri i ne povećava trenje pri izbačaju.
Sreća da se ipak sa štapom uglavnom radi baš sa drškom na podlaktici.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: mrjr 03 Oktobar 2016, 20:45:09
Napisaću sledeće,kao neki moj zaključak.Od dva štapa izradjena od istovetnih blankova sa istom opremom,osetljiviji će biti kraći.Od dva štapa izradjena od istovetnih blankova, iste dužine,osetljiviji će biti onaj  sa lakšom opremom i na kraju od dva štapa izradjena od blankova iste dužine,u istoj opremi,osetljiviji će biti onaj čiji je blank izradjen od grafita višeg modula elastičnosti.Ako grešim,pucajte :)

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 03 Oktobar 2016, 20:50:26
E, još kad bi rekao ako jedan od ta dva štapa balansiraš kontrategom u end kapi, koji će biti osetljiviji??!! :huh:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: marina1983 03 Oktobar 2016, 20:55:17
Kada pecam smuđa muvanjem a pipavo jede odaljim dršku od lakta i držim samo rukom za halter mnogo bolje detektujem pipanja i imam mnogo bolji kontakt .
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Dva vuka 03 Oktobar 2016, 21:02:44
Napisaću sledeće,kao neki moj zaključak.Od dva štapa izradjena od istovetnih blankova sa istom opremom,osetljiviji će biti kraći.Od dva štapa izradjena od istovetnih blankova, iste dužine,osetljiviji će biti onaj  sa lakšom opremom i na kraju od dva štapa izradjena od blankova iste dužine,u istoj opremi,osetljiviji će biti onaj čiji je blank izradjen od grafita višeg modula elastičnosti.Ako grešim,pucajte :)

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока
Pa dobro da pucam .... magistre od ova tri zaključka , prva dva ispadaju iz igre jer tema nije uticaj dužine blanka, ni težine opreme , već konstrukcije blanka na osetljivost. Narodski rečeno, promašio si temu  :cheesy: smiley033
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: mrjr 03 Oktobar 2016, 21:04:17
Naravno,potpuno je tačno.nikada ne treba pri džigovanju naslanjati štap na lakat,ako se ne mora ,jer tako umrtvljuješ štap,to jest prigušuješ vibraciju.

@2w
Ako sam promašio temu,onda sam pogodio suštinu
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 03 Oktobar 2016, 21:10:44
E vidiš Slob, do dobrog si zaključka došao, ali nevidiš praktičnu primenu. Zašto sam celog veka tražio da u prvom planu budu balans i lakoća štapa, a onda da gledam ostale osobine. Upravo zato što džigujem iz zgloba, nikad iz lakta sa drškom na podlaktici. Štap mora da mi lebdi kada ga uhvatim za gornji rukohvat tik iznad mašinice. A veliki broj ribolovaca to radi na taj način, iz lakta, jer je neosporno fizički lakše, pogotovo štapom koji ima malo više debalansa. Džigovanjem iz zgloba, ništa ne prigušuje vibraciju koja prolazi celom dužinom štapa i naizmenično se vraća. Blank drhti ceo sve vreme. Mnogi koji džiguju iz lakta i žale se kako je taj i taj štap gluv za glave recimo ispod 15gr, bi se iznenadili kada bi probali i shvatili da su donju granicu osetljivosti spustili za ogromnih 5-6 grama. Zaista, pri džigovanju iz lakta, gde podlaktica već u dršci guši vibraciju, uopšte nije važna težina završne balans kape. Vibracija i ne putuje do kraja. Ali džigovanjem iz zgloba, gde nema tog gušenja, gde vibracija putuje do kraja, iznenadio bi se kada bi skapirao da štap neopterećen teškom kapom za par grama spusta granicu osetljivosti u odnosu na štap opterećen teškom kapom ili balans tegom. A par grama ponekad pravi razliku između uspeha i fijaska.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 03 Oktobar 2016, 21:14:38
Napisaću sledeće,kao neki moj zaključak.Od dva štapa izradjena od istovetnih blankova sa istom opremom,osetljiviji će biti kraći.Od dva štapa izradjena od istovetnih blankova, iste dužine,osetljiviji će biti onaj  sa lakšom opremom i na kraju od dva štapa izradjena od blankova iste dužine,u istoj opremi,osetljiviji će biti onaj čiji je blank izradjen od grafita višeg modula elastičnosti.Ako grešim,pucajte :)

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока
Za prvo ne gresis zato sto je od dva ista blanka onaj kraci ujedno i laksi. Za drugo takodje ne gresis jer je laksi stap sa laksom opremom. Za trece odgovor nije tako jednostavan, treba stapovi da budu istog konusa, iste duzine, iste tezine, iste opreme a razlicitog tipa grafita. Sto je priznaces tesko moguce. Ali jednostavnije da znas da ce od ta dva "ista" stapa kruci biti osetljiviji.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 03 Oktobar 2016, 21:23:22
I uz svo uvažavanje pecaroškog znanja i iskustva mog druga Marine, mislim da i on pravi greškicu. Veća je osetljivost štapa kada se drži iznad haltera, po mogućstvu kraćeg sa kažiprstom oko golog blanka. Tada ima neposredan kontakt sa blankom, za razliku od držanja za halter koji je potpuno odvojen od blanka (halter se lepi za prstenove  ili namotaje trake, a ne za blank. Između blanka i haltera je vazdušna izolacija koja smanjuje osećaj detekcije- vibracije.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Dva vuka 03 Oktobar 2016, 21:24:48
E vidiš Slob, do dobrog si zaključka došao, ali nevidiš praktičnu primenu. Zašto sam celog veka tražio da u prvom planu budu balans i lakoća štapa, a onda da gledam ostale osobine. Upravo zato što džigujem iz zgloba, nikad iz lakta sa drškom na podlaktici. Štap mora da mi lebdi kada ga uhvatim za gornji rukohvat tik iznad mašinice. A veliki broj ribolovaca to radi na taj način, iz lakta, jer je neosporno fizički lakše, pogotovo štapom koji ima malo više debalansa. Džigovanjem iz zgloba, ništa ne prigušuje vibraciju koja prolazi celom dužinom štapa i naizmenično se vraća. Blank drhti ceo sve vreme. Mnogi koji džiguju iz lakta i žale se kako je taj i taj štap gluv za glave recimo ispod 15gr, bi se iznenadili kada bi probali i shvatili da su donju granicu osetljivosti spustili za ogromnih 5-6 grama. Zaista, pri džigovanju iz lakta, gde podlaktica već u dršci guši vibraciju, uopšte nije važna težina završne balans kape. Vibracija i ne putuje do kraja. Ali džigovanjem iz zgloba, gde nema tog gušenja, gde vibracija putuje do kraja, iznenadio bi se kada bi skapirao da štap neopterećen teškom kapom za par grama spusta granicu osetljivosti u odnosu na štap opterećen teškom kapom ili balans tegom. A par grama ponekad pravi razliku između uspeha i fijaska.
Evo ga sad i ovaj ..... :huh: oftopiči na sopstvenoj temi  :lol: odjavljujem se .... ionako je Simson sve rekao  :cheesy: :bye:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: marina1983 03 Oktobar 2016, 21:35:42
Ibanezi , potpuno se slažem sa tobom . Rad iz zgloba teškim i debalansiranim kompletom je teška fizikalija . Pa čak i savršenim, duži vremenski period .
Što se tiče držanja štapa , sigurno da si u pravu ali prilikom udarca imam bolju kontrolu ribe kada mi je ruka na halteru i kod mašinice .Bar sam tako navikao.
A ti fideraš (2W) šta ćeš uopšte na ovoj temi  :cheesy: Tamo kod brata Mihe ti je mesto verovatno ima neki novi sistem da ti pokaže i objasni  :lol:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 03 Oktobar 2016, 21:56:38
A pazi kad ja em sto dzigujem iz zgloba em sto mi stap retko kad stoji ravno vertikalno vec uvek na neku stranu cak cesto blize horizontalnoj ravni. I iz tog razloga mi se apsolutno je.e da stap bude perfektno balansiran, osnovno mi je da bude lagan.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: marina1983 03 Oktobar 2016, 22:16:39
 Ala lupi pa ostade živ .Kakve veze ima na koju stranu držiš štap  ako je u debalansu onda je u debalansu . Nema veze jedino ako ga držiš potpuno vertikalno .
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 03 Oktobar 2016, 23:48:43
Hajde ti procitaj lepo ponovo sta sam napisao? Mislim stvarno nemam nameru da trosim energiju na ovakve komentare ako ne kapiras sta sam napisao.

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: marina1983 04 Oktobar 2016, 00:16:12
Au bre prika što si ti težak i komplikovan  :cheesy: Ja znam šta si ti napisao ali izgleda da ti ne znaš. Ako je štap u debalansu znači vuče drškom na dole  ili vuče napred  . U kom god ti položaju držao šap on  će vući na jednu stranu tj padati a tvoja ruka truditi da održi ravnotežu i samim tim dolazi do umaranja iste + na sve to što si i sam izjavio da radiš iz zgloba i nedržiš štap na laktu . Kod štapova sa većim debalansom dolazi do bolova u ramenu laktu zglobu itd. Na šta si ti sve ovo rekao da ti se je.e. Naravno ako je štap lakši ima i manji uticaj na sve ovo . Al ako ste već počeli o svemirskim materijalima preciznostima izrade odzivu itd i terate ka savršenstvu onda je i ovo jedna od jako bitnih stavki . Ako je nebitno onda je i ova tema nebitna iako je odavno otišla u of . smiley033
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 04 Oktobar 2016, 00:30:06
Ne vredi, moram da pocnem da crtam. Mozda i bolje da ti nekom prilikom uzivo objasnim kako mi je u dosta situacija cak i pozeljno da stap vuce vrhom unapred.

Ali je meni najludje sto mnogi uporno predstavljaju debalans kao da su u pitanju metri razmaka a ne par santimetara. Naravno da niko ovde ne misli na teske mocuge od 3.3m i 300g tezine bacanja vec na mnogo udobnije stapice za celodnevna pecanja. Dal je tacka balansa na gornjoj pluti ili 2cm na blanku se predstavlja kao totalna drama pa se daju saveti o kontra tegovima ili masinama od 450g kao idealnim resenjima.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: marina1983 04 Oktobar 2016, 00:48:27
Aj neka  si ti meni živ i zdrav i da da bog da ti štap vuče uvek tamo gde ti želiš smiley021 smiley033
Naslov: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: mihabg 04 Oktobar 2016, 01:13:26
"Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost " je sviranje k.. bez prave muzike !
Ako je muzicar u falsu, nema te nauke da ga nastimuje da on cuje sto i Vi/Ti/Mi/Ovi/Oni
PS. Vazi za sve tehnike i skale
Iskustva su pozeljna, a zakljucci su vise nego pausalno procitani, prepricani ili neutemeljeni!
Od hipoteze do istine nas deli samo jedna stvar... Da si toliko muzikalan, koliko riba trazi tvoju pesmu
Uhhh jbt. pa ni debil ne slusa istu pesmu 24h i 365 dana u krug


Sent from my iPhone using Tapatalk
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: mrjr 04 Oktobar 2016, 07:46:54
Miho, ovo su teme za dokone dane,ili dokone večeri.Polako,zima je pred nama treba nešto i pisati,pa se malo nadgornjavati,i tako to,...inače džaba mi ovde pričamo o osetljivosti blankova,kad sve zavisi od ruke i veze ruka mozak.Kojom brzinom stigne impuls do mog mozga preko ruke, je pitanje koje će definisati osetljivost štapa u mojim rukama,ali ne i u svačijim rukama. Osetljivost blanka se može definisati kao brzina prenosa vibracije u kombinaciji sa talasnom dužinom tih vibracija i čistoćom tona,... :rolleyes:  :wink:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 04 Oktobar 2016, 07:53:13
Otišli u off ?
Tema nosi naslov “Uticaj konstrukcije na brzinu i osetljivost”.
Ponovo sam pažljivo pročitao prvi ibanezi post iz kojeg može da se shvati da  se pod “konstrukcijom” misli na akciju štapa, pod “brzinu” se misli na brzinu kontre, a “osetljivost” na detekciju dna (pa naravno time i ugriza ribe).
 
Ibanezi konstatuje da su parabolici osetljiviji ali i sporiji u kontri a vršni štapovi manje osetljivi ali zato brži u kontri i na kraju postavlja dva pitanja na koja traži odgovor:

.......Pod uslovom da je moje razmisljanje ispravno - pitam sta je vaznije - bolja detekcija, brza kontra ili mozda neki kompromis......

Prvo pitanje bi ustvari bilo: da li zaista akcija štapa ima uticaj na detekciju, a drugo je sasvim jasno: “šta je važnije”?
Pa, da li smo prodiskutovali i odgovorili?
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: mrjr 04 Oktobar 2016, 08:13:47
Po mom mišljenju,naravno, akcija štapa nema ,ili ima  zanemarljiv uticaj, na  osetljivost štapa.Već sam rekao da je materijal blanka taj koji to definiše sa 90%,a osatlo otpada na opremu i konstrukciju blanka. Na drugo pitanje,ako je pitanje da li je važnija detekcija ili akcija, rekao bih da su važne obe karakteristike,u zavisnosti od tehnike pecanja,ali akcija uopšte ne utiče na detekciju, te je samim tim pitanje suvišno.Ovim bi mogao i da završim priču na ovu temu,osim ako neko ne iznese neki argument vredan pažnje.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 04 Oktobar 2016, 08:59:42
U potpunosti se slažem sa tvojim konstatacijama. Ništa ne bih mogao ni da dodam a ni da oduzmem.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: mi-ne 04 Oktobar 2016, 09:05:53
Kada smo kod prenosa signala koje blank prenosi do ruke, ne zaboravimo da taj prenos signala najcesce nije ni vazan jer jednostavno samo posmatramo vrh stapa. Do ruke nikakvi signali ni ne dolaze (barem ih ne osetimo), a da ne govorimo o posmatranju strune kada se i na samom vrhu stapa jedva nesto i primeti.
Nocno pecanje je strogo zabranjeno. :smiley:
Kada smo kod strune, ona prenosi signale direktno na masinicu pa do nase ruke.
Ti signali (vibracije) se naravno prenose i na blank preko vodilica, sto znaci da nije sve u konstrukciji blanka, nego i broj i vrsta vodilica igra neku ulogu.

Teska tema za mene. O konstrukcijama blanka nismo jos ni poceli (pod konstrukcijom ne smatram samo vrstu materijala, nego kako su ti materijali "zapakovani " u tamo neku presu), a kad cemo ne zna se. smiley033 smiley033
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 04 Oktobar 2016, 09:21:42
I ja bih se slozio, ali stvarno. Da nije tog prokletog Hardyja. Koji li su tu trikovi upotrebljeni kad je evidentno da nije do materijala.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Dva vuka 04 Oktobar 2016, 09:42:47
Daklem, dođosmo do Hardy-a .... ja mislim da je tajna u njegovim dvostopalnim  žičanim vodilicama  :cool:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 04 Oktobar 2016, 10:06:39
Da znas da je sasvim moguce da te karike u sprezi sa metalnim halterom "pojacavaju" osecaj. Jos kad znam da je noviji model sa Seymo osetno "tuplji", onda mi nista drugo ne pada na pamet. Hardy je imao moju ozbiljnu zamerku dok sam pecao najlonom, bilo je problema sa ubadanjem riba na nesto vecim daljinama. Sta sve nisam radio, ostrio udice, cim pipne kamen bacim je i menja novu, naucio sam se na kontru takvu da hajde sto ja ispadnem iz camca prilikom nje nego i svi prisutni u njemu :cheesy:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 04 Oktobar 2016, 14:17:42
Kad je već “oftopidženje “ postalo normalno ajd’ i ja da dodam koju.

I ja mislim da je sasvim moguće to da žičane karike direktno, a time i bolje, prenose signale na blank.
Ali ima tu još nešto kada je u pitanju Hardy.

(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi1194.photobucket.com%2Falbums%2Faa373%2Fslobslob%2F149-1_zpsg3tugc9i.png&hash=394b1dbc40447a404016ee6af45ac7663c676985)

On ima i metalni halter i metalnnu end kapu od čvrstog materijala, od kojeg akustički talasi ipak mogu da se odbijaju, za razliku od gumene end kape.
Slika je ilustracija drške jednog modernog štapa, nebitno kojeg, gde po mom mišljenju nije baš sve predstavljeno tako da bih sa sa svim baš složio. Ali ipak mislim da ima tu nečega. Odnosno, da akustičke rezonanse šupljine konusnog štapa učestvuju u prenosu signala na šaku ribolovca.
Ovo je baš visokoparna teorija ali ajde...
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: smuki 04 Oktobar 2016, 21:25:32
 :lol:  Koji li su tu trikovi upotrebljeni kad je evidentno da nije do materijala.

Hardy,Odavno prevaziđen ako je stara serija u pitanju,numizmatička

vrednost ili /moje mišljenje/ veoma mnogo poboljšana GERMINA.  :wink:
A stvarno,bio je na dobroj ceni tamo *90tih.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 04 Oktobar 2016, 21:50:16
Uopste nije numizmaticka vrednost. I dalje je sasvim upotrebljiv stap. Kako mozes da pominjes germinu od punog fiberglasa u kontekstu sa Hardy Favourite koji je od grafita uopste mi nije jasno. I dan danas se taj Favourite cak i kod nas prodaje za 200e. Uostalom dobar stap je dobar uvek i pre 30god i za 30god.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 04 Oktobar 2016, 22:26:15
I dalje se prodaje za 200e. Video sam na KP. Samo ne može tek tako da se proda. I zato se na forumima pišu bajke o osetljivosti, akciji, balansu, lakoći.... Stara priča o starim nekad skupim štapovima (Favorit, Limeni...) koje sad treba uvaljati neiskusnima koji bi želeli imati savršenstvo. Ovde će to teško proći. Konačno si napisao nešto realno - "I danas je sasvim upotrebljiv štap". I ništa više od toga. Nisi izdržao do kraja. Za moderne tehnike, stilove, po svim karakteristikama- detekciji, oštrini, lakoći, balansu....bolji štap može da se nađe već od 50ak e.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 04 Oktobar 2016, 22:40:14
Brate nadji mi stari Hardy sa zicanim karikama u ok stanju i pazarim ga odmah. Koji je to moj interes da hvalim stap? Niti ga imam niti ga prodajem. Samo nisam iskljuciv kao ti. Pecao sam sa njim dobrih 10 godina a ti si ga mozda drzao u ruci i iskusno procenio da je sranje i da ima boljih za 50e. Svaka ti cast.

Koje bre to moderne tehnike i stilove, o cemu pricas majke ti?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 04 Oktobar 2016, 23:24:31
Ne kažem da ga ti ne bi pazario. Stari Hardi sa žičanim karikama, u dobrom originalnom stanju zaista ima svoju vrednost, ali što rekao Smuki, numizmatičku, a ne upotrebnu, kao i drugi oldtajmeri. I nisam ga držao u ruci, nego mi ispadao iz nje, u tome i jeste stvar. A iz radoznalosti sam kasnije, kad su počele smuđijade u Sm i bacao njim, pošto je uvek bilo nekoliko učesnika sa tim štapom (nikad se niko sa Hardijem nije ni upisao, a kamo li pobedio) Na niskim vodostajima, kada je trebalo raditi sa glavama  10 - 12 gr. upravo Hardijevci su pravili olovni otpad po dnu, jer je štap gluv k'o top. I nije ni trebao biti drugačiji, jer je namenjen lososu i štuki varalicama koje se vuku pravolinijski bez kontakta sa dnom. Tada su se te ribe uglavnom pecale na leptire, kašike...Morao biti jak i žilav i imati odgovarajuću akciju i za to je ako izuzmemo po meni veliki debalans bio savršen. Ispišeš toliko pametnih redova o detekciji i šta je potrebno za nju. Kvalitet, visok modul, tankozidost, krutoća, najmanja moguća težina, neopterećenost donjeg kraja otežanjima u vidu kapa ili tegova i onda negiraš sam sebe opisujući štap koji je niskog modula, debelozid, spor, nije ni lak, sa teškom balans kapom na kraju, jak k'o zemlja, a koji može da detektuje 3gr. E j.ga. I u vreme kada se proizvodio, a džig smuđa počeo da biva sve popularniji, za tako nešto bilo je mnogo boljih štapova - čitaj lakših, bržih i boljih detektora.  Ako ti ne prodaješ štap, verujem da taj što ga prodaje je tvoj dobar ortak ili mušterija koji je od tebe kupio, pa et, da mu učiniš. Jer tako lepo sve napisati, a onda pomenuti Favorita kao savršenstvo koje očitava 3gr, nemam drugo objašnjenje, jer očigledno nisi ni glup, a nije i da ne znaš ništa o štapovima. smiley033
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 04 Oktobar 2016, 23:33:35
Koliko je teska end kapa Hardy-ja? :)
Jel dokazasmo i ovde da akcija, debljina zida pa cesto ni modul elasticnosti ne uticu na osetljivost stapa? Hardy od 3m je tezak 230 i neki gram naravno onaj stari sa sve metalnim halterom. Koliko laksih stapova te kategorije i snage znas racunajuci i ove savremene?

Ne posecujem nikakve ...ijade i stvarno nemam pojma sta se tami desava i ko ucestvuje. Kao sto ne poznajem nikoga ko prodaje Hardy Favourite.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 05 Oktobar 2016, 00:10:13
 Stari Hardi sa žičanim karikama je po Hardijevom katalogu bio težak 248gr. I čisto sumnjam da je Hardi dao veću težinu od stvarne. Kao što verujem da nije dao ni manju. Ni ne tvrdim da je pretežak, prosečna težina onog vremena, ni sad s obzirom na opremu ne spada u tešku kategoriju. Aman čoveče, ne kažem ja da Hardi čak nije osetljiv naspram svoje snage, ali nije ni pojam osetljivosti pogotovo za savremene štapove, a za tvrdnju o detekciji glavice od 3gr, ja tvrdim da ne Hardi, nego da dan danas ne postoji štap Hardijeve snage koji može da detektue to što ti tvrdiš da Hardi može. Pa taj štap je onda ono sanjano što pokriva od Ultralajta do somolova. Menja 4-5 skupih štapova.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Batica 05 Oktobar 2016, 07:27:49
Neko pise o Limenom, Hardiju, Daiwa AWS da ih je vreme pregazilo?
Uvaljati neiskisnima koji bi hteli savrsenstvo?
Kao prvo, pravi Limeni kada izgovaras moras sa ustanes sa stolice i nakolin se, jos 3 min cutanja za pale drugove.
Mnogi, mogi, mnogi nemaju tu tehnologiju izdrade. Blank je kostao 400€.
Ako nisi pecao ili bar probao na suvome a samo citao ne pisi o tim stapovima. Milion puta sam ti napisao.
Daiwa AWS 50g.
Taj AWS bi tvoj cd 50g nano-sega-mega vezala u cvor, kao pertlu, a oseca 5 g glave a zidovi debeli kao cigla. Tehnologija materijala, izrade, znanje, dan danas dve svetlosne godine ispred nekih.
Klip za neupucene i neiskusne sta je Limeni 100g
 https://youtu.be/DkU9iFDElaQ  (https://youtu.be/DkU9iFDElaQ)


Poslato sa fiksnog uz pomoc Tapatoka
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: srce 05 Oktobar 2016, 13:37:45
... ma hajte molim vas ... Bruce Lee moze da podigne kuću sa listom ...

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 05 Oktobar 2016, 19:20:18
Tema je uticaj konstrukcije blanka na osetljivost, a ne na to šta štap može da izvuče i da li džip može da ga pregazi a ne polomi. Meni takav štap ne treba. Pecao sam i nije me oduševio. Ne pecam ciljno soma i ne treba mi močuga koja na dužinu od 2,70m ima 280grama. Usput, ne znam kako oseća glavu od 5 gr, kada ne može čestito da izbaci vobler od 7gr, što sam namerno probao baš da vidim šta će se desiti. To je štap 50- 150 , a ne 5 - 100. Jedino je stvarno bio lep i lepo urađen. Daivu AWS sam kupio umesto Hardija po dolasku iz Engleske iz očaja, i pecao nekoliko meseci. Prodao jer mi nije odgovarala, opet teška, prejaka, gluva močuga za moj stil. Što je najveći fazon, taj blank nije čak ni Daivin, rađen je u Kormoranovoj fabrici u J. Koreji. I nije mi jasno kako ste svi rasprodali štapove koji osećaju 3,4,5 gr, a čupaju kapitalne somove. Zašto ne pecaš tim štapom, kada je to za tebe takvo savršenstvo. Možeš pisati šta hoćeš na drugim forumima, što i radiš, ovde nećeš lupati nebuloze. Ostavio sam vas odavno na miru da lupate do mile volje na  forumu gde niko ne peca štapom ispod 500e, i niko se ne oduševljava jeftinim štapovima i "ne balavi nad njima kao ovde na Vukovima", kako si mi ti lično napisao (ovo svi Vukovi treba da znaju), ali vam je izgleda dosadno bez mene, pa me pratite ko Udba. Ti stoj mirno pred mrtvim močugama koliko hoćeš, od mene su odavno dobili minutu ćutanja iz sedećeg položaja, sa sve osmehom.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 05 Oktobar 2016, 19:57:54
Batica,
Video klip o Limenom prikazuje nesumnjivu čvrstoću i žilavost tog štapa. Međutim to isto bi mogao da izvede bilo koji snažniji štap napravljen od fiberglasa. Moje divljenje, u tom video klipu, je zato više na strani ribolovca. Divim se njegovoj snazi i žilavosti. Treba izvući takvu neman.

Međutim, u naslovu teme nije reč o snazi ni o žilavost već je reč o osetljivosti i brzini.
Sva tri štapa koje si spomenuo su svakako i snažni i žilavi, ali čude tvrdnje da mogu da osećaju i džig glave 5gr i manje. Doduše za Limenog niko to nije ustvrdio ali njegova začuđujuća deklaracija 5-100gr navodi na to.
Možda ti imaš iskustvo sa njim u tom pogledu pa bi bilo dobro da nam ga preneseš. A pretpostavljam i da je AWS osetljivost 5gr takođe tvoje iskustvo.

Za razliku od Ibanezija ja sam sklon da poverujem kolegi Simpson_H da je sa Hardijem osećao glave 3 gr.
Ne  vidim zašto bi neko koji peca 10 godina sa istim štapom i koji ga je dobro isprobao u svim uslovima, svestan da će biti izložen odijumu, lagao o tome.
Ali ibanezi spominje i ribolovce koji sa istim Hardijem ne osećaju ni glave 12gr. I njemu verujem.
Poznato je da razni ribolovci imaju različit intenzitet osećaja detekcije dna i moguće je da sve to prizilazi iz te činjenice. U tom slučaju, za Simpsona_H bi se moglo reći da je Extrasens ribolovac. A sigurno je da ih ima još takvih.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 05 Oktobar 2016, 20:03:50
Pazi Slob stvarno nemam nikakav razlog da izmisljam. Hardy nemam a vise nemam ni potrebu za njim jer pecam iz camca. No ne mogu reci da mi nije nedostajao ovog leta na Savi kad je smudj lizao i cmakao kedera ( nisam ja pure varalicar). Cak sam razmisljao o 8'6" 35gramcu ali je tek to muka naci.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Batica 05 Oktobar 2016, 20:27:35
Ko ne veruje da sa jakim stapom mogu da se bacaju male varalice i uspesno radi evo jos dokaza.
Cts 120g 9f pp 30lb, Galama sebila 6.5cm 18-20g( ukupna tezina) trazio od Galame da mi uradi sebile od 18-20g za kontra tok i limane u prolecu.
Pun izbacaj posle nekoliko odizanja.
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20161005%2Ff220899bc3c2977a03d7c91821cc57c0.jpg&hash=164c4a9fd41377e7900e4b9a939dfbe99b487caf)
Mrkli mrak, sto se i vidi da ne bude posle, gleda se u vrh stapa i strunu. Sve na osecaj i kvalitet stapa.
(https://vukovisadunava.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20161005%2F7b130884dc2534f0fe516f7cd29698a0.jpg&hash=e7dbecfc90cac42f1763fe80d37d20442b24bc01)
Kao puno puta do sada. Dokazacu na cistim primerima a ne pisanje nebuloza tra la la.
Tebe neko da prati jer je nama dosadno? Gluposti.Poslato sa fiksnog uz pomoc Tapatoka
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 05 Oktobar 2016, 20:43:34
 Slob, blank je krajem 90ih pravila USA graphite kuća, po narudžbini Profi blinkera. Gole, bez ikakvog napisa i deklaracije. Tamo u Profi blinkeru je dobio naziv Bleitspeche - Limeni bič i deklaraciju TB. Sve je svojeručno pisao čiča koji je zaista velemajstorski motao te blankove. Dakle firma koja je proizvodila blankove, nema ništa sa tom deklaracijom Motani su tzv Dual helix tehnologijom, koja nije nikakva tehnička novost, samo u mnogo slojeva i dobijeno je zaista snažno i otporno čudovište koje je na 2,7m uz najlakšu opremu tog vremena teško 280gr. I naravno koštao preko 1000maraka. Blank je koštao oko - malo ispod 400dm. Kompletna oprema po maloprodajnim cenama oko 200dm. Čika koji ga je motao, za to motanje i pisanije imena i TB je uzimao znači oko 500-600dm po štapu. Što je mnogo, puno je. I naravno, onaj ko je pljun'o te parice nikad neće priznati da ga je čikica - motaličar oder'o ko mačka,
 nego će to i u 22om veku biti štap nad štapovima. Beš nano, grafen i tako te trice i kučine. Usput, će prodati štap, a priča se nastavlja. Niko ne priznaje da je oderan. I non stop se vrti ovaj prastari snimak izvlačenja soma. Nigde snimka izbačaja recimo Rapale original od 7cm teške oko 5 gr, ni smuđarenje sa glavicom te težine, nigde potvrde te donje granice izbačaja ni osetljivosti. Ja probao sa Rapalom original 9cm od oko 7 gr i bacio nekoliko puta. Ako sam tu istu Rapalu bacao skoro 3x dalje štapom 30-60, sve sam ti rekao. I to malo što sam bacio, dok sam vukao, nisam znao da li varalica radi.
 Batice, pa stvarno...nemam reči. Malu, ali kompaktnu glavinjaru tešku 18- 20 gr, bacićeš daleko i iz ruke, i motkom za narvale :lol: i osetiti vibraciju. Ovde se radi o osetljivosti i izbačaju 3 i 5 gr i detekciji dna sa njima. Al dobro si napisao - malu. Nisi se usudio da napišeš i laganu :lol: Da, dok sam učestvovao na Varaličaru, nisi nešto bio aktivan na Vukovima. Od kako sam totalno napustio Varaličar, vrebaš moje postove na Vukovima i ulećeš k'o iz zasede.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Batica 05 Oktobar 2016, 21:19:26
Kako baca rapalu 7cm i 5g?
Kao prvo, niko nepeca soma sa varalicom od 5g pogotovo voblerom od 5g.
Limeni, Hardi...si ti spomenuo kao je uvaljivanje ljudima koji ne znaju sta je dobro. Ti i niko drugi.
Limeni je bila zver i ostala zver od stapa niko nije pricao i spominjao da je taj stap za voblere od 5g neko ti da je to glupost....itd
Opet da se vratim na ne poznavanju stvari, glavinjara od 18-20g ima u sebi oko 10-11g olova.
5-7g glava +sed od 8-10cm imaju oko 15g ukupne tezine. Ako ti uopste koristi tolike sedove. Tako da nismo daleko od 18-20g a to sto si zaboravio da je koriscen Power Pro od 30lb nikom nista ili pokazuje neznaje. Ako uopste i znas koliko kanap utice na osetljivost ( mada po tvojim ranijim postovima ja nemam pojma da pecam sa obale i sve je cista slucajnost).
Jbg rodjen sam pod srecnom zvezdom. Dobro procenim mesto, vreme i sve ostalo sreca


Poslato sa fiksnog uz pomoc Tapatoka

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 05 Oktobar 2016, 21:45:42
 Dobro, Batice. Šta ću, ja ne znam da procenim ni vreme, ni mesto, nit koristim  silikonce od  8-10cm (zadnji put sam pecao sa 15cm - smuki vipera, nisam znao da ti ne valjaju), niti znam kako struna utiče na osetljivost (pecam debljinom koju mogu da vidim da zavežem bez naočara), a uz to još nemam ni sreće, pa ne mogu ni da upecam ništa. I obično posle 15min, odustajem. Ali znam da mala glavinjara koja ima težinu kompaktnih i aerodinamičnih 20gr leti u 3 i vibrira kao pomahnitala, bez obzira koliko ima olova ,a koliko silikona  u njoj. Isto tako znam da ako na štapu piše tb 5-100, da bi trebalo da izbaci 5gr ukupne težine ili je ta Tb bezočna laž. Isto tako znam da na glavu od 5 gr kada staviš silikonca i od 20cm imaćeš sjajnu težinu da ga izbaciš, ali da će taj štap na kome piše 5-100 oddetektovati dno bilo kojom veličinom silikonca na glavi od 5gr  je bezočna laž koju mnogi pišu. Pogotovo većeg i težeg silikonca na toj glavici koga ćeš zaista baciti dalje.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: srce 05 Oktobar 2016, 21:50:42
Dobar je Slob sa ovim extrasense ribolovcima :ok: , htedoh i ja da se nasalim na tu temu , nesto u smislu da su ovi stariji stapovi za staru gardu zbog refleksa i sl.
nego kad smo kod laganih glava , pre neku godinu sam bacao 3-5gr na uscu Bojane neke silikonske sedice , sa CTS Baycasterom 80 gramcem na 2,92 m, i zaprepastio sam se koliko oseca dobro dodir varalice sa peskom , cak i treperenje repa od minijaturnog seda ... stap je inace za mene tada ( a nije daleko i sada ) od idealnog ,ajd da ne preterujem , odlicnog stapa za izbacaj tezih voblera i glavinjara i njihovo vodjenje ,trodelan, put over, vise parabolican i napravljen od karbona nizeg modula po specifikaciji cts a ... , znaci na prvi pogled a i kad se uzme u ruku bih rekao da je mocuga za ozbiljan somolov ( sto nije daleko od istine ),i poprilicno gluv i spor za dzig  , ali je u stvari vrlo fin i ugodan za rad, neverovatno osetljiv ( a da je sporiji stoji) ... odavno nije kod mene , ali se setih primera ...zao mi je sto ne znam tezinu stapa ...
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: kobalt 05 Oktobar 2016, 22:23:53
CTS
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Batica 06 Oktobar 2016, 06:33:56
Dobro, Batice. Šta ću, ja ne znam da procenim ni vreme, ni mesto, nit koristim  silikonce od  8-10cm (zadnji put sam pecao sa 15cm - smuki vipera, nisam znao da ti ne valjaju), niti znam kako struna utiče na osetljivost (pecam debljinom koju mogu da vidim da zavežem bez naočara), a uz to još nemam ni sreće, pa ne mogu ni da upecam ništa. I obično posle 15min, odustajem. Ali znam da mala glavinjara koja ima težinu kompaktnih i aerodinamičnih 20gr leti u 3 i vibrira kao pomahnitala, bez obzira koliko ima olova ,a koliko silikona  u njoj. Isto tako znam da ako na štapu piše tb 5-100, da bi trebalo da izbaci 5gr ukupne težine ili je ta Tb bezočna laž. Isto tako znam da na glavu od 5 gr kada staviš silikonca i od 20cm imaćeš sjajnu težinu da ga izbaciš, ali da će taj štap na kome piše 5-100 oddetektovati dno bilo kojom veličinom silikonca na glavi od 5gr  je bezočna laž koju mnogi pišu. Pogotovo većeg i težeg silikonca na toj glavici koga ćeš zaista baciti dalje.
To sto je pisalo 5-100g je zbunilo vecinu ribolovaca. Nikada nije razjasnjenjo.
Na ce pise 15-50g a radi i sa 7-8g glavama. Neki se kunu da bacaju 50g glave sa cd. Ja nisam nikada. Mozda samo motaju masinicom, ne jiguju.
Koliko jeftinih stapova ima oznake koje nemaju blage veze sa zivotom i sa donjom i gornjom granicom.
@Srce
To je zapanjujuce kako serija Bay catser cita i oseca dno. A palije od stapova. Meni nikada nije palo napamet da trazim donju granici osetljivosti sa mojim bay casterom. Jer uvek koristim za teze pecanje.

Poslato sa fiksnog uz pomoc Tapatoka

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 06 Oktobar 2016, 20:12:49
 Lepo si rekao. Nikada nije razjašnjeno zašto tako piše. I nije mi ni važno šta piše, nego da li odgovara za ono šta ja hoću. Tako da to ne zameram ni jednom štapu ni proizvođaču. Ako hoću da kupim štap za glave od 10 do 25 gr mogu da kupim Spid 50gramac. Ako hoću od 25 do 40, mogu da kupim Lion force, na kome piše  isto. Nije niednog trenutka problem što na štapu piše 5-100.  Na jeftinom ili skupom, svejedno. Problem je što znaš i sam da  se imaoci i prodavci Limenog kunu u "tuđu decu" da je sve tako kako je napisano i da taj štap zaista može sve kako je na blanku napisano. Čitao si te bajke kao i ja i tamo gde i ja. A sam čovek sa snimka koji si postavio je rekao da je štap objektivno 30-100. Nisam imao dovoljno štap u rukama,  da bih ga detaljno ispitao, ali nekako baš verujem Janu Gutjaru, a ne našim bivšim i sadašnjim vlasnicima. Nijednog trenutka ja nisam rekao da je to loš štap, naprotiv. Skup, kvalitetan, pouzdan, jak i kao takav siguran sam da ima i sve ostale osobine koje treba da krase štap tog kvaliteta i te namene. Ali se ne može preterivati i tvrditi ono što nije iz čiste sujete ili zbog stavljanja na oglas. Pa ko voli, nek izvoli, ali treba tačno da zna za čega daje velike novce. Bar ovde na Vukovima. Isto važi i za Hardi. Što rek'o Slob, extrasensi ribolovac može da oseti 3 gr. glavu sa Hardijem. Ali extrasensi ribolovac onda treba da oseti i silikonca bez otežanja sa Spidmasterom 20-50 kad dotakne dno. Ali za extrasensi ribolovca je Spid gluva motka, dno dna. Nešto mi ne štima nikako. Stvarno sam sit i mojih, a kamoli tuđih..... smiley033
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 06 Oktobar 2016, 20:49:26
Pa to valjda govori da slob nije u pravu za extrasens ribolovca i da ima necega i do stapa? Mislim iskreno mi se je.e i za spida, nesto manje za hardy jer sam ipak i emotivno vezan za njega. Ne treba mi stap od 3m. I sad jedino ostaje da kazes otvoreno " simpson je lazov".

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: srdjanpn 06 Oktobar 2016, 21:02:23
O cemu vi raspravljate,tehnologija proizvodnje blankova je osvojena jos pre 20god,i nista novo nema od tada pa na dalje,grafeni,nano,coramidi,kevlari i ostalo,pa to je sve vec postojalo,sve vec vidjeno,samo su nove nalepnice i cene,kakve konstrukcije kakvi bakraci.Agresivna reklama i sarenis,celo sveto pismo na blanku a nigde ne pise koje je akcije,nanofleks jelte sa svemirskim nano-mikro-mega sta su vec stavili u njega tezak 230gr kao i one sporteksove glibave motke od pre 30god od IM6-IM7,pa to preskocise i zalepise mi IM12,gde li ga nadjose.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Germina 26 Novembar 2019, 13:55:45
https://www.youtube.com/watch?v=rGK4g5Y02qg
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 26 Novembar 2019, 16:22:31
Pored svih  dobrih osobina pomenutih u video klipu, mislim da postoji još jedna koja nije pomenuta ali koja bi terabalo svakako da proizilazi iz ovakve konstrukcije. A to je –ovakav blank nema kičmu!
Kada kažem „kičma“ mislim na promenu otpora na savijanje blanka okretanjem oko njegove  uzdužne ose.
Dakle, nema nikakve razlike u ponašanju blanka ma kako mu postavio sprovodnike. Nema više –sprovodnici na kičmi ili -sprovodnici suprotno od kičme. :cheesy:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Copetić 26 Novembar 2019, 16:34:28
3 kviska i 5 bambija za onog ko mi objasni koja je razlika u ovome naspram Helix-core tehnologije koju npr. CD i CTS primenjuju bar deceniju i po unazad bez nekog pompeznog reklamiranja?

Inače, imam dobru pretpostavku zašto mi je svaki St Croix delovao “neprecizno” i nedovršeno naspram nekih jeftinijih a i skupljih štapova gde je primenjeno to unakrsno spiralno motanje u “koski” ili obodu blanka.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 26 Novembar 2019, 17:00:52
Na šta ti se odnosi "nepreciznost". Na pedantnost izrade štapa ili preciznost izbačaja štapom u metu?
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Copetić 26 Novembar 2019, 17:30:06
Pa na izbačaj najviše. A i generalno, kad sam probao neke njihove iz blanka radjene ovde shvatio sam koliko ga ofrlje rade.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Germina 26 Novembar 2019, 17:44:28
Pa postao je trend medju rod builderima da je kičma potpuno nebitna kada se postavljaju karike...kao što i Copetić spomenu, i ja sam na jednom mom custom štapu na prvom pecanju primetio da baca malo u desno varku prilikom izbačaja što me je pomalo začudilo jer je blank prilično rigidan i brz. Posle sam skapirao da su mu karike postavljene pod 90 stepeni u odnosu na kičmu pa sad treba da se bavim proračunima kao snajperista kad želim baš precizan izbačaj  :lol:
Copetić...poznate su već takve konstrukcije i kao Helix - core , ili kao recimo G-MAPS kod Graphiteleader odnosno Olympica. Samo nam Shimano ponovo otkriva toplu vodu svojom kampanjom.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 26 Novembar 2019, 18:04:14
Copetić,
Pitao sam te to zbog toga što za nepreciznost izbačaja kod klasičnog motanja blankova imam objašnjenje. A ona je u vezi sa kičmom blanka.
Ima jedna od metoda za pronalaženje kičme, a to je kada se štap horizontalno postavi pa se vrh zaljulja. Ako osiluje u pravoj liniji gore i dole –blank je postavljen u pravcu kičme, a ako vrh, dok se ljulja, opisuje krug ili elipsu onda je to van kičme. Pa se onda blank okreće oko uzdužne ose sve dok se ne izgubi eliptično ljuljanje vrha i dobije pravolinisko.
E, pa kada sam isprobavao tu metodu dobio sam nešto što je ličilo na mali cirkus. U počeku je vrh oscilovao u obliku elipse nagnute na jednu stranu, a kako se amplituda smanjivala elipsa se naginjala na drugu stranu, pa kružno pa pravoliniski...pa, cirkus jedan. Metoda je bila neupotrebljiva zbog promene pravca kičme na vršnom delu blanka. Kada bi blank bio namotan tako da je linija preklopa preprega strogo u pravcu uzdužne ose onda bi štap isto oscilovao bez obzira na amplitudu, što nije slučaj ni kod jednog klasično motanog blanka. To izaziva „ševrdanje“ vrha a time se kvari i preciznost izbačaja.
Ovo je potpuno izbegnuto kod punih vrhova, pa izgleda i kod helikoidnog motanja preprega.

Germina,
Ja mislim da je nebitnost kičme proizašla baš iz razloga koje sam opisao. Linija preklopa preprega duž blanka nikako ne može da drži pravac u skladu sa uzdužnom osom. I onda, u kom pravcu je kičma zaista  :huh:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Germina 26 Novembar 2019, 18:19:30
Da je  kičma toliko nebitna ne bi je CTS na svojim blankovima markirao da olakša posao builderima...a postoji još jedna pretpostavljam i najpreciznija metoda za pronalaženje kičme a ako ona nije na neki način jasno vidljiva ili obeležena od strane proizvodjača.

Evo čika Loomisa kako objašnjava u čemu je vic  smiley033

https://www.youtube.com/watch?v=nswGj68Ygfk
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Copetić 26 Novembar 2019, 20:07:20
Germina, nadam se da me nisi pogrešno shvatio, al’ evo u slučaju da sam se pogrešno izrazio: domaći radovi su bili dve klase iznad fabričkih, nebo i zemlja po svemu. Em’ su precizno gađali metu em su olakšani bili pa je akcija blanka sijala u poređenju sa fabričkim.

Slob, ne slažem se da ovakvo spiralno motanje eliminiše sve probleme u vezi kičme. Eliminisalo bi u slučaju da su svuda, na svakom proizvoljno poprečnom preseku zidovi blanka podjednako debeli, ali ko je imao prilike da mu kroz ruke prođu goli blankovi je uz malo pažnje lako primetio da to nije uvek slučaj, na štekanjima se to uoči. Da je slučaj kako ti pišeš CTS ne bi imao potrebe da obeležava kičmu na svojim blankovima u koje je već implementirana diskutovana tehnologija pletenja.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Germina 26 Novembar 2019, 20:52:48
Ma izvinjavam se Copetiću, pogrešno sam te razumeo pa se i malo začudih jer je svima poznato da imamo izuzetne rod buildere  :ok:. U prilog tome je i moje iskustvo jer imam dva custom štapa sa pedigreom radjena u inostranstvu i jedan kome je domaći majstor modifikovao samo donji deo na šta nemam nikakvih primedbi u odnosu na ostala dva i po ne baš 100% pedantno odradjena.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: slob 26 Novembar 2019, 20:59:26
Copetić,
Pa logično je da ako CTS obeležava kičmu ona je i prisutna, jer inače ne bi ni mogla da bude izmerena pa tako ni obeležena.
Malo smo otišli u aut. Postoji tema "Kičma".
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Germina 26 Novembar 2019, 21:04:51
Ma ja sam kriv, ubi me činjenica da sam završio sezonu varaličarenja soma  pa postavih Shimano klip u verovatno pogrešnoj temi  :lol: Molim administratore da prebace prethodne diskusije u odgovarajuću temu koja postoji na forumu  smiley033
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 26 Novembar 2019, 22:23:33
3 kviska i 5 bambija za onog ko mi objasni koja je razlika u ovome naspram Helix-core tehnologije koju npr. CD i CTS primenjuju bar deceniju i po unazad bez nekog pompeznog reklamiranja?
  Ima razlike. Koliko vidim na klipu, prvi sloj je spralno namotan na mandrelu, pa u drugi ravno - uzdužno postavljen sloj koji predstavlja osnovu, pa spirala u suprotnom pravcu koja sa prvopostevljenim slojem gradi slova X.  Na slici na kojoj CD predstavlja svoj način rolovanja - Helix način koji je američki patent, star preko 20 godina, prvi sloj je takođe spirala, zatim ravno - uzdužno postavljen drugi sloj - osnova, a preko njega poprečno pod uglom od 90 stepeni postavljen sledeći. Sad, da li ima bitne razlike, ne znam. Svako forsira i reklamira svoje. Slob,  osnovu bez obzira u kojem je sloju će uvek predstavljati sloj koji je postavljen ravno - uzdužno na mandrelu tako da nijedan štap nije bez kakve-takve kičme. Koliki je njen uticaj primenom ove ili one tehnologije ne znam, ali u svakom slučaju odavno više niko ne pravi štapove na najjednostavniji način, postavljanjem svih slojeva ravno - uzdužno jedan na drugi preko mandrele i zbog toga se sve više rod bildera, konstruktora i proizvođača slaže da kičma više nema nikakav uticaj na blank jer nije toliko izražena kao nekada. Eventualno - možda kod mušičaraca najmanjih Aftma i najnežnijih UL varaličaraca. Naravno ima i onih koji misle drugačije. Uzgred, siguran sam da fabrički radnici ne traže kičmu, ne dangube, možda su i opterećeni normom, pa ipak nikada nisam primetio razliku u ponašanju 2 ista fabrička štapa.
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Copetić 26 Novembar 2019, 22:46:24
Ibanezi, moje pitanje je bilo više šaljivog karaktera u kontekstu “muda za bubrege” al’, heb’ga, zaslužio si nagradu, preuzimanje samo lično, ZAMENE STOP. 
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: sasabosko 26 Novembar 2019, 23:06:02
Boga mi ja jesam, desava se da na fabrickim stapovima bude promasena kicma, ali to se vrlo lako ustanovi. Ustanovi se tako sto kraj gornjeg dela oslonimo na cvrsto, vrh na prst i pritisnemo po sredini. Ako su provodnici na kicmi ostace uvis, ako nisu, stap ce se zaokretati bez obzira kako ce oni doci. Isto tako ce se ponasati i pod opterecenjem, oseti se u ruci da pokusava da se zaokrene. Zavisno od toga koliko je pogodjena kicma, zavisi i dosta toga u ribolovu, jer promenom pozicija karika, od istog blanka mogu se dobiti drugacija ponasanja. Blank kod koga je pogodjena kicma bolje nosi otezanja, ne okrece se ona dzabe kod spin i castinga suprotno. Ko hoce da proveri svoj stap ima li, ili nema kicmu, i koliko je pogodjena, prosto je :ok:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 26 Novembar 2019, 23:19:18


  pa ipak nikada nisam primetio razliku u ponašanju 2 ista fabrička štapa.

A kada si istovremeno pravio poredjenje dva ista stapa i koji su u pitanju?Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Germina 26 Novembar 2019, 23:41:25
https://www.youtube.com/watch?v=IziIGQ2H5Ks
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 27 Novembar 2019, 00:19:18
 Pa, Simpson, istovremeno da sam probao, pravo da ti kažem,  nikada na vodi. Na suvo, jesam više puta kada sam između nekoliko "kao" birao najbolji ili za sebe ili za neke prijatelje koji su me zamolili da odem sa njima u kupovinu. I da izaberem model i da izaberem najbolji primerak izabranog modela. To  uglavnom nisu skupi štapovi i dešava se da dođe do nekih grešaka tipa malo ukrivo vezan neki provodnik, neki krivlji blank, neki malo umazan prilikom lakiranja i sl. I toga je i bilo, ali da sam primetio neke razlike u ponašanju blanka - štapa, iskreno nisam. Jbg, kada su u pitanju različiti štapovi, odmah vidim razliku :lol:. Ko zna, možda bi na vodi neko primetio razliku, ali ako je na suvo ne primećuje, onda je pitanje da li će kupiti najbolji štap na kome je recimo pogođena kičma? Možda je baš na štapu gde je  pogođena kičma konac neurednije lakiran i svako ko na suvo ne primećuje razliku bi kupio pedantnije odrađen štap. Zar ne? A ja verovatno ni na vodi ne bih primetio, očigledno ne spadam u takve i za mene je to od drugorazrednog značaja. Smeo bih da se kladim da mnogima koji trvolje kako im je to sudbinsko pitanje ni na jednom štapu nije pogođena kičma. Uzgred, kome je to baš važno, ne naručuje na neviđeno nijedan štap, pa ni Team Dubna na kome se isto lako može desiti da mu kičma nije pogođena. Aaaa, je l da? Tako da predpostavljam da ni tebi to nije od presudnog značaja :smiley:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Germina 27 Novembar 2019, 01:21:15
Izgleda da je najbolje da kičma nije pogodjena  :lol:
Sudeći po  Don Greenu, velikom dizajneru štapova za Fenwick i Sage, najbolje je da karike budu postavljene na 90 stepeni u odnosu na kičmu jer tako štap ima tendenciju da se ponaša identično prilikom zamahivanja unazad-napred usled izbačaja kako bi on bio što precizniji. Po njegovom obrazloženju, postavljanje kičme na gornju ili donju liniju štapa znači da će on imati tendenciju da se uvija prilikom zamaha nazad-napred. Izvlačenjem kičme na 90 stepeni ona će primeniti isti učinak na štap bilo prilikom zamaha unazad ili napred i u principu se to najčešće primenjuje na casting štapovima.
 
Većina velikih komercijalnih proizvođača štapova zanemaruje kičmu štapa pa i ne vodi previše računa o postavljanju karika u odnosu na nju rukovodeći se pretežno estetikom blanka da bi prikrili vizuelne mane ako je blank kojim slučajem kriv.

Rod builderi i ozbiljni proizvodjači  verovatno više pažnje posvećuju pozicioniranjem karika u odnosu na kičmu štapa....


Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: sasabosko 27 Novembar 2019, 01:32:37
Da ne pomislis da se nesto osecam prozvanim. Trenutno imam 3x2 ista stapa, imao sam ih jos, a i kupovao na nevidjeno. Nasi prijatelji sarandzije imaju i po 4 ista, a kod nas svastara je uobicajena praksa da imamo par istih, sto je s varalicarima redak slucaj. Dva naizgled identicna stapa, znaju se dosta razlikovati. Pod broj jedan da ne mozes menjati delove izmedju njih, ovo sam slucajno saznao slucajnom zamenom, gde sam pomislio da mi s stapom nesto nije u redu. Znaju spojevi nalegati drugacije, kod jednog vise i obrnuto. Zna jedan biti duzi od drugog za recimo 1cm. Ako je greskom kod jednog omasena kicma, taj se pri teretu vise povija, i losije baca od drugog. Recimo jednom u brzini kupih stap kome je omasena kicma, platio sam prevezivanje posle, i dobio drugaciji stap. Taj je pri savijanju tezio da se izkrece u stranu, ne bih ga prevezivao inace, ko narucuje na nevidjeno, na ovo trebalo bi da bude spreman. Cak se znaju u nekoliko grama razlikovati po tezini. Zato na stapu postoje seriski brojevi. Koliko god neverovatno zvucalo, sve iz licnog iskustva. Stap kod koga je izrazena kicma, tezi da se pri savijanju vrati na nju, jer je najdebji zid tu, i najteze se savija, prilicno nakaradan osecaj u ruci, kad se napne a upreda. Najbolje kad je nema...
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 27 Novembar 2019, 01:38:23
Pa, Simpson, istovremeno da sam probao, pravo da ti kažem,  nikada na vodi. Na suvo, jesam više puta kada sam između nekoliko "kao" birao najbolji ili za sebe ili za neke prijatelje koji su me zamolili da odem sa njima u kupovinu. I da izaberem model i da izaberem najbolji primerak izabranog modela. To  uglavnom nisu skupi štapovi i dešava se da dođe do nekih grešaka tipa malo ukrivo vezan neki provodnik, neki krivlji blank, neki malo umazan prilikom lakiranja i sl. I toga je i bilo, ali da sam primetio neke razlike u ponašanju blanka - štapa, iskreno nisam. Jbg, kada su u pitanju različiti štapovi, odmah vidim razliku . Ko zna, možda bi na vodi neko primetio razliku, ali ako je na suvo ne primećuje, onda je pitanje da li će kupiti najbolji štap na kome je recimo pogođena kičma? Možda je baš na štapu gde je  pogođena kičma konac neurednije lakiran i svako ko na suvo ne primećuje razliku bi kupio pedantnije odrađen štap. Zar ne? A ja verovatno ni na vodi ne bih primetio, očigledno ne spadam u takve i za mene je to od drugorazrednog značaja. Smeo bih da se kladim da mnogima koji trvolje kako im je to sudbinsko pitanje ni na jednom štapu nije pogođena kičma. Uzgred, kome je to baš važno, ne naručuje na neviđeno nijedan štap, pa ni Team Dubna na kome se isto lako može desiti da mu kičma nije pogođena. Aaaa, je l da? Tako da predpostavljam da ni tebi to nije od presudnog značaja :smiley:
Kakve veze ima Team Dubna sa ovim? I kako znas dal je pogodjena kicma ili nesto drugo kad si je video samo na slici. Cisto da znas ta Team Dubna je strasan stap, za nekoga savrsen, samo ja nisam trazio takav stap.
 Pitao sam te lepo kada si poredio dva ista stapa, a ti ih tresao u radnji birao bolji? A u cemu bolji, u drmanju?


Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Germina 27 Novembar 2019, 12:06:55
Pre jedno 15 godina nekoliko mojih ortaka ,inače varaličara stare garde koji inače i ne pate od skupocenih štapova, je u lokalnoj radnji pazarilo DAM SeaHawk 150g smatrajući da je prilično jak a jeftin . Od 4 kupljena štapa samo je jedan ostao u životu jer su svi ostali posle sezone-dve pucali na različitim mestima u gornjem segmentu prilikom izbačaja efzzetta 22-30g.

Spojene poruke: 27 Novembar 2019, 12:37:42

Danas sam na mojim štapovima pokušao da ustanovim poziciju karika u odnosu na kičmu i došao do zanimljivih zaključaka koji su nekako u skladu sa teorijom Don Greena.

- Hardy Fibalite 2.9m/60g....karike pod 90 stepeni u odnosu na kičmu
- Fox Spinmaster 3m/60-100g (Harrison blank)....karike pod 90 stepeni u odnosu na kičmu
- Harrison Limited Edition 3.3m/60g....karike postavljene duž kičme.

Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: jiggybaw 27 Novembar 2019, 17:24:35
I  Po njegovom obrazloženju, postavljanje kičme na gornju ili donju liniju štapa znači da će on imati tendenciju da se uvija prilikom zamaha nazad-napred. Izvlačenjem kičme na 90 stepeni ona će primeniti isti učinak na štap bilo prilikom zamaha unazad ili napred i u principu se to najčešće primenjuje na casting štapovima.
 
Prilikom zabacaja casting stapom obicno se desna saka rotira u levo (pronacija)... mozda bi kicma na casting stapu sa multom za levu ruku trebala da bude levo... pogotovo za nas na levoj obali... :cool:
Misljenje... :question:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ibanezi 27 Novembar 2019, 17:55:46
'Ajde Simpson, što si takav, vi'š da sam stavio smajlije u tekst? Ako ćemo ozbiljno, ja zaista ne znam da li je na Dubni pogođena kičma i verujem ti da je strašan štap. Ali lepo sam napisao da i onaj ko na neviđeno naručuje štap, u ovom slučaju ti, nema pojma da li će mu stići štap sa pogođenem kičmom. Dakle ako naručuje na neviđeno, logično je da mislim da mu to oko kičme, rebara, butnjače, ključne kosti.... nije najvažnija stvar čim naručuje na neviđeno. Ili si planirao da uz transportne troškove koje si morao da dodaš, platiš i prevezivanje provodnika ako mu slučajno kičma nije pogođena i tako dupliraš realnu tržišnu vrednost štapa? Daaaj!!!! I naravno, ako na suvo u dućanu ne mogu da primetim razliku između 2 ista štapa i kupim pedantnije urađen, onda nikada ni na vodi neću saznati razliku čak iako bih mogao da je primetim jer jednostavno nemam taj drugi štap sa bolje ili lošije pogođenom kičmom. Nisam ni toliko radoznao. Do sada nisam imao štap koji gađa "razroko" i beži levo- desno iako nikada ni kod fabričkog ni kod kastom nisam insistirao da mu bude pogođena kičma. Ne znam ni kako se to proverava. Teoretski znam, naravno, ali da li bih praktično znao da proverim? Nisam siguran i nikada nisam ni pokušao. Sviđa mi se ili ne bilo na vodi, bilo na suvo. Na smuđijadi pre  nekoliko godina sam pola sata (planirao par zabačaja, ali nisam mogao da prestanem) bacao tuđi ESN i oduševio se. Sutradan naručio isti takav, standardan rad MG servisa. Prekosutra mi stigao i nisam primetio nikakvu razliku, to je bilo to. Niti znam da li je kičma bila pogođena na tom koji sam probao, niti znam da li je pogođena na mom koji je stigao posle par dana, niti sam pitao Gorana- tražiš li ti kičmu. Ne zanima me. 100tinama puta sam bio prisutan kada neko kupuje štap bilo jeftiniji bilo skuplji. Uvek je kupac mlatao, savijao, zagledao od buta do vrha i rikverc, nišanio kroz provodnike i šta sve ne, ali u životu nisam video da ga je obrtao među prstima oslonjenog o patos i tražio kičmu. Eto nisam ni ja. A eto na forumu izgleda da je to "sudbinsko" pitanje. Pa dobro, u redu, ako je nekom to važno, neka proverava, što da ne. Ali ne treba ni osuđivati ni napadati nekog kao ja kome je to važno koliko i ime pobednika prošlogodišnje farme ili zadruge. Valjda smem da kažem da je to pitanje kome ne pridajem nikakav značaj :question:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: glos 27 Novembar 2019, 18:14:48
Ja sad, onaj neki formaksov surf ( fostoria ) štap. Prvo ispao uložak na četvrtoj karici, prevežem. Pa ispao uložak na vršnoj, promjenim. Pa je se rascvjetao vrh, odrežem.
Na kraju mi ostade motkica sa 4 karike, od 6.
Ali to tako reaguje na udarce peševa, za nevjerovati. Kao da drma struja, kada držiš ruku na blanku. Dok u original verziji nije ni blizu, tako.
Razmišljao sam da ga napravim džigerašem, ali neću, da ga dam majstoru, jer su i spojevi klimavi postali, trodjelac.

Maveri su prva liga.
Žilavi, jaki a osjetljivi, realno obilježeni, dobre karike, sve.
Sada ću naručiti od Ranka još 3 komada. Telesurfa : Duke Mormora, 110 gr. tb.
Pa im možda uzmem i 3 manje mašine, okuma rockaway..
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: simpson_H 27 Novembar 2019, 21:41:42
'Ajde Simpson, što si takav, vi'š da sam stavio smajlije u tekst? Ako ćemo ozbiljno, ja zaista ne znam da li je na Dubni pogođena kičma i verujem ti da je strašan štap. Ali lepo sam napisao da i onaj ko na neviđeno naručuje štap, u ovom slučaju ti, nema pojma da li će mu stići štap sa pogođenem kičmom. Dakle ako naručuje na neviđeno, logično je da mislim da mu to oko kičme, rebara, butnjače, ključne kosti.... nije najvažnija stvar čim naručuje na neviđeno. Ili si planirao da uz transportne troškove koje si morao da dodaš, platiš i prevezivanje provodnika ako mu slučajno kičma nije pogođena i tako dupliraš realnu tržišnu vrednost štapa? Daaaj!!!! I naravno, ako na suvo u dućanu ne mogu da primetim razliku između 2 ista štapa i kupim pedantnije urađen, onda nikada ni na vodi neću saznati razliku čak iako bih mogao da je primetim jer jednostavno nemam taj drugi štap sa bolje ili lošije pogođenom kičmom. Nisam ni toliko radoznao. Do sada nisam imao štap koji gađa "razroko" i beži levo- desno iako nikada ni kod fabričkog ni kod kastom nisam insistirao da mu bude pogođena kičma. Ne znam ni kako se to proverava. Teoretski znam, naravno, ali da li bih praktično znao da proverim? Nisam siguran i nikada nisam ni pokušao. Sviđa mi se ili ne bilo na vodi, bilo na suvo. Na smuđijadi pre  nekoliko godina sam pola sata (planirao par zabačaja, ali nisam mogao da prestanem) bacao tuđi ESN i oduševio se. Sutradan naručio isti takav, standardan rad MG servisa. Prekosutra mi stigao i nisam primetio nikakvu razliku, to je bilo to. Niti znam da li je kičma bila pogođena na tom koji sam probao, niti znam da li je pogođena na mom koji je stigao posle par dana, niti sam pitao Gorana- tražiš li ti kičmu. Ne zanima me. 100tinama puta sam bio prisutan kada neko kupuje štap bilo jeftiniji bilo skuplji. Uvek je kupac mlatao, savijao, zagledao od buta do vrha i rikverc, nišanio kroz provodnike i šta sve ne, ali u životu nisam video da ga je obrtao među prstima oslonjenog o patos i tražio kičmu. Eto nisam ni ja. A eto na forumu izgleda da je to "sudbinsko" pitanje. Pa dobro, u redu, ako je nekom to važno, neka proverava, što da ne. Ali ne treba ni osuđivati ni napadati nekog kao ja kome je to važno koliko i ime pobednika prošlogodišnje farme ili zadruge. Valjda smem da kažem da je to pitanje kome ne pridajem nikakav značaj :question:

Ja se sa tobom slazem od prve do poslednje reci ovde napisane.  :cheesy:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Germina 28 Novembar 2019, 00:07:24
Znam dvojicu kolega koji se stalno prepiru na vodi čiji je Sportex Kev Wels bolji i originalniji a oba su Made in Germany...na jednom je nešto tanji vršni deo pa se i drukčije ponaša u izbačaju i pod opterećenjem. Šta im puste Švabe uradiše...na kraju će da ih polome jedan drugom o glavu  :lol:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: sasabosko 28 Novembar 2019, 08:27:11
I treba, cim na Moravi pecaju njime  :lol:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Dva vuka 28 Novembar 2019, 10:12:57
Ja se sa tobom slazem od prve do poslednje reci ovde napisane.  :cheesy:
I ja, se, također slažem sa Vama , gospodine Simpsone  :cheesy:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Germina 28 Novembar 2019, 11:23:34
 :wink:
I treba, cim na Moravi pecaju njime  :lol:

Pa da ne bi te batine ...teško da bi moj ortak pre par dana izvukao soma od 16kg na izuzetno teškom terenu, lično sam bio prisutan  :wink:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: sasabosko 28 Novembar 2019, 11:28:39
Koliko je trajala borba, 2min :lol:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Germina 28 Novembar 2019, 11:35:11
5-6 minuta....morao je da se ispumpava brzo i na silu preko velikog stenovitog odseka iza kog krupniji komadi obično zalegnu pa nema milosti u borbi. Struna YGK 60LB sa predvezom 0.70mm, makina Tica Taurus 5000  :wink:
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: Copetić 29 Novembar 2019, 16:11:10
Je l’ bilo ovde na temi ili nekoj susednoj o vođicama, klasifikacija po čvrstini prstenova kao i po samoj težini za isti prsten drugi ram?
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: ivkeks 16 Mart 2020, 14:15:24
A uloga debljine vrha stapa i uticaj na osetljivist
Naslov: Odg: Uticaj konstrukcije blanka na brzinu i osetljivost
Poruka od: glos 16 Mart 2020, 16:17:38
Ja bih rekao da pri ista dva blanka, ukoliko različite debljine vrhova, onaj debljeg bi bio osjetljiviji, jer ne ode reakcija u savijanje nego u vibraciju.
Vizuelno bi naravno tanji bio "osjetljiviji".