Kako namotavate strunu na špulnu?

Započeo pikeman, 12 Oktobar 2010, 23:42:01

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

glos

Meni je to i malo i slabo.
Ja koristim špulne od 10 cm širine.
A motači, pa još električni, za te veličine koštaju previše.
Evo juče sam nešto smislio, rukama ispravio šipku od ovoga, pošto nemam stegu:Taj savijeni kraj taman kada se gurne a prethodno stisne fiksira dalji kraj:


I onda u bliži kraj ubacim taj plavi komad plastike, od kineske lemilice što mi je potrajala 2 korišćenja .
Tek tako sastavljeno i u bušilicu stavljeno, sve izdrži:Upalim bušilicu i stisnem dugme za stalno okretanje, bez držanja prekidača, namjestim potrebnu brzinu.

A  ta ista bušilica kada je u leru ( isključena ) daje taman toliko otpora, odnosno otpušta se da se ljepo namotava.
ZOV

slob

Jeste da je premotavanje bušilicom veoma brzo ali i u ovom postupku može da se uštedi jedno premotavanje.
Kada se skida sa mašinice gde je namotana prvo struna pa najlon ili druga podloga, skinu se posebno, na dva kotura. I posle sa tih kotura premotava se direktno na mašinicu, prvo namotati podlogu pa strunu i kraj priče.
Kod prvog namotavanja na mašinicu koristiti improvizovane čvorove ili čak i bez njih, selotejpom fiksirati početak, a kod drugog napraviti konačne čvorove.

Ipak, obzirom da je premotavanje bušilicom veoma brzo, može se premotavati i pet puta a bez nekog većeg gubitka vremena  :cheesy:.

Kod namotavanja na koturove nema potrebe za zatezanjem strune, samo kod oba namotavanja na mašinicu. Ja to radim prstima uz neku krpicu da ne bi povredio prste.
Konzola zatezač i bor mašina je svakako sofisticirani postupak, ali kako neko reče to se radi relativno retko pa i potpuno ručna varijanta nije nerazumna.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

simpson_H

je.es mi sve, 167 strana o namotavanju strune, da ne poveruje covek koliko prostora za besmislene teme koje mogu da se ispricaju u jednom postu.

Sent from my EML-L29 using Tapatalk

A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

slob

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

glos

Ma jes` malo sutra.
Ko se zanima sa špulnicama od 100 metara 0.20 strune možda.
Al` aj probaj da motaš 600 metara 0.70 mm na tri špulne, pa ću vas pitati kako ruka a pogotovo kako sa uvrtanjem usljed "nebitnih" detalja.
ZOV

ibanezi

Pa jeste, gledamo samo sa varaličarskog aspekta. Zaboravljamo šarandžije i somaroše koji što bekinga, što osnove motaju 300 -400m na mašinu. Međutim, oni su ludaci ako kupuju mašinice bez rezervne spulne. :takoje: :lol:

ugizamrnje

Držač za štap kroz špulnu i motanje polako na tenane dan pre pecanja sve utegnuto :cheesy:  :cheesy:

strcky

treba mi pomoc kolege. Planiram da za feeder pecanje na formax elegance pro 4000 masinicu namotam spiderwire x8 stealth smooth 0.07mm (prvi put cu probati tako nesto) za neko laganije, eventualno 40 g hranilice, pecanje. Pitanje koji precnik najona da podmetnem ispod, imamm promere od 0.18 do 0.25...Kontam da ce i to uticati na slaganje...ne znam kako da razmisljam na tu temu  :eek:  :help:  :help:

Dragan Nešković

Колега, имаш овде у теми, страна 8 (нпр), колега Марина 1983:
"Gledaj da najlon koji podbacujes bude tanji jel lepse slozi konac...", имаш овде у теми све одговоре који ти требају, само полако прочитај, и опуштено  :ok:  smiley001
Поштено на води  smiley033

sona

Evo jedne zanimljive idejepotiscan

Evo i mog malog doprinosa u savetovanju 😁😉.
Iskoristite stari držač za mobilni kao motalicu.

Sve što vam treba je :

1. stari držač za mobilni
2. jedan šraf duži od širine špulne na kojoj je namotan najlon

iz priloženog na slici se vidi kako to izgleda samo što ću ja još doraditi sistem, a svakom od vas ostavljam da doteruje ideju kako njemu odgovara. Ovo vam je predlog kako možete iskoristiti odbačeni držač mobilnog za korisnu stvarčicu, a i štedi


glos

E, ove "podloške", da se ne mora namotavati gomila strune do špulne pune..
Sada sam premotavao, namotavao. I po stavljanju debljeg silka shvatim da je to katastrofa. Prvo što onaj čvor od spajanja viri pa može u nekom momentu da zapinje. A drugo jer se struna među namotaje silka uvlači, te pretpostavljam vremenom isti ka vrhu izbacuje. Svakako je katastrofa, sve što nije jedan ili max dva puna kruga, namotavanja bekinga.
Uzeh duct tape i ona se jako ljepo da manipulisati, zategnuti, odljepiti pa vratiti i sve što treba pri obavljanju, inicijalnom, namotavanja. A vodu ne upija, elastična je i trajna. Takođe, ono ispod je zaljepljeno i ne može da se sakuplja vlaga.

https://photos.app.goo.gl/tvEhW5QzXvMWgwZv5
Ovu sam malo prepunio, neki milimetar, nakon daktejp bekinga. A ne voli to struna - špulna, kada ima viška; https://photos.app.goo.gl/3c3idP3NCB1gCyYx8
ZOV

AlejandroDeCruzito

Sigurno kasnim sa pricom, ali samo da dodam za ove slike, za odmotavanje najlona u kontra smer od kretanja kazaljke na satu, a da je gore nalepnica ne pije vodu. Ne gledas nalepnicu nego proveris sam. Ja sam slusao te price sa slikom gore, pa sam se zeznuo  :rolleyes:

p.s. evo imam dve spulne formax i ron thompon, obe se odmotavaju u smeru kretanja kazaljke na satu kada je nalepnica gore.

Ima li neko ideju sada kako to fino odmotati sa spulne pa namotati kako treba?

01 Decembar 2023, 16:05:38
Pomaze li ovaj Gardner Spin Doctor?

Fortis

Da li kvasiti najlon koji se prvi put stavlja na špulnu? Ono u lavor neki pa namotavanje? Da li je to mit ili poželjno?

Dragan Nešković

Ја то практикујем и за најлоне и за струне. Многе колеге то тако раде ... Ево и овај симпатичан младић, мин. 6:55.

Поштено на води  smiley033

Teme sličnog naslova (10)