Kako namotavate strunu na špulnu?

Započeo pikeman, 12 Oktobar 2010, 23:42:01

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

pikeman

Nikada mi se nije desilo da se izolir traka ulepi, koristim "Tesa" traku.


slob

Citat: marina1983 poslato 24 April 2020, 21:00:44
..........
Sve to moze i bez lepljenja znaci najlon i odma konac preko  smiley033
Mislim da je to najsigurnija varijanta. Inače stvarno ima onih traka sa lepkom koji se razglibavi što kasnije stvara neugodnosti. Pikeman je pronašao pravu, ali takvu nema svako pri ruci.
Obična folija, pljuneš pa zalepiš  :cheesy: , ili neki lepak za hartiju, da drži samo dok ne nabaciš prvi sloj. Posle više i ne treba da bude zalepljeno.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

marina1983

Mozda na dubljim spulnama i sa vise konca ne dolazi do toga.
Lepio vise puta i kad razmotavam sve ulepljeno . Sto vise lepi to se vise rastapa usput ni na vlagu i vodu otporna nije .
Svakom na volju  smiley033

Drill Junkie

koja je svrha podbacivanja najlona ako preko ide lepljiva traka  :huh:
Onda istod trake mozes podbaciti sta ti volja , obmotaj papir u sirini spulne  :wink:

Licno nista ne lepim  :no:
Namotam monofil debljine strune ili tanji , vezem dupli uni za strunu i teraj dalje

Ako treba necim zalepiti taj monofil dovoljan je jedan "var" upaljacem na kraju istog i drzace ga zalepljenog
Za teflon varijantu sam skoro cuo ovde od Saleta i pre neki dan sam probao  :ok:
Posto mi je struna jako tanka i mono takodje trebalo je jos nesto podbaciti na spulnu velicine 4000 ,
teflon traka je puuun gas (ali ispod monofila)  :takoje:
First slomi ovu palmu, then I will teach you !!!

marina1983

Ne pamtim kad sam kupio konac a da sam poturao  uvek mi je spulna prvi put puna cela jednim isti. Tako sam konstatovao da mi najduze i traje . Ka udjem u seriju desetine i desetine m sahranim ocas posla pogotovo ko peca cesto i na teskim terenima pa se te metraze sto i koji metar tope brzinom svetlosti a onda nastavljam pa me to nervira , tj nije mi to to .
Neku tezu varku pilker...  tanjim koncem mozez da ispucas itekako daleko.

Germina

Ja koristim crnu traku koja je nekako hrapava kao flaster i izgleda kao da je neko platno u pitanju a ne ostavlja tragove od lepka...ima je po kineslim radnjama  smiley033

pikeman

Citat: Drill Junkie poslato 24 April 2020, 22:18:51
koja je svrha podbacivanja najlona ako preko ide lepljiva traka  :huh:
Svrha je savršeno popunjena špulna. Traka je tu samo da spreči odmotavanje monofila dok se preko njega ne namota struna. Kada lepim traku preko monofila to nekada bude ceo krug sa priličnim stezanjem, a nekada koristim samo komadić trake da zalepim kraj monofila.

Citat: marina1983 poslato 24 April 2020, 22:42:30
Ne pamtim kad sam kupio konac a da sam poturao  uvek mi je spulna prvi put puna cela jednim isti. Tako sam konstatovao da mi najduze i traje . Ka udjem u seriju desetine i desetine m sahranim ocas posla pogotovo ko peca cesto i na teskim terenima pa se te metraze sto i koji metar tope brzinom svetlosti a onda nastavljam pa me to nervira , tj nije mi to to .
U većini slučajeva kupujem kaleme strune od 150 metara. Ne isplati mi se da kupujem one od 270 ili 300 metara kada mi na špulnu staje oko 180-190 metara strune. Iz tog razloga podbacujem malo monofila da bih dobio popunjenu špulnu 1,5-2 mm ispod oboda.


Germina

Ovako izgleda traka koju spomenuh prethodno, stabilna je na temperaturi  do 105 stepeni pa se ne topi...


pikeman

Upravo sam skinuo strunu sa špulne, komad trake je dug celih 4 cm. :cheesy: Evo kako izgleda, ne sećam se kada sam je zalepio, ima više od godinu dana sigurno.marina1983

Ta je malo cupkasta . Dobra je za oblaganje raznoraznih  drski  - rukohvata .
Jel skidas i taj najlon sad?

ibanezi

Nikada nisam razdvajao beking od aktivne strune trakama i folijama. Namotam beking, spojim  strunu i namotam. Ne znam čemu razdvajanje?

pikeman

Nije čupkasta, ofarbala se od strune. Vraćam strunu, skinuo sam je da bih pokazao kako traka izgleda, nema proklizavanja strune na takvoj podlozi.

Ne spajam strunu sa podbačenim monofilom, ako bi se desilo da riba izvuče svu strunu ne bih želeo da izvlači i monofil. Svakako menjam strunu novom kada je ostane nekih 60-70 metara.


marina1983

Na  Germininu traku sam mislio kad sam rekao  cupkasta .
Zasto sam te pitao jel skidas jel me zanimalo kakva je dole struna , a zasto?
Povremeno mi se desava da na dnu spulne koliko god da zategnem konac ( a desavalo mi se i sa najlonom)  kad razmotavam taj deo pri dnu ostane struna-konac kao " zguzvan ".
A nikako da provalim kako i zasto .

pikeman

Ne znam šta bi mogao biti razlog, sa mojom strunom je sve u redu. Koristio sam i traku poput te sa fotografije od Germine, dobra je - poput platna, nije glatka. :ok:

Podbačeni monofil mi je mera za punu špulnu :cheesy:, kada (ako) promenim model i prečnik strune lako ću regulisati količinu podbačenog monofila.


Germina

Traka koju spomenuh nije čupkasta, poput platna-kepera je. Možda zgužvan konac na dnu špulne ima veze sa vlagom koja je ostala zarobljena u donjim slojevima špulne  :huh: