Kako namotavate strunu na špulnu?

Započeo pikeman, 12 Oktobar 2010, 23:42:01

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

glos

Ne, nego u momentima pojačanog pritiska, sa vrha, prenese isti do dna te pomjeri i to na dnu.
Zato su dobra ona užljebljenja na dnu špulne, ili debeli mono koji odradi isto to, držanje u liniji.
Mono je krut i ne pomjera se, jednom naslagan od zida do zida.
You know, when you f up all.

marina1983

Evo , konkretno prosle ili preprosle godine postavljao sam ja tu sliku negde garant  330 yd , 022  penovi znaci ful pune spulne kad sam prebacivao na druge masine  vidim da pri dnu i to poprilican deo bas naguzvan . Namotavam ga na suvo ne potapam u kantu i bas zatezem koliko moze kad namotavam .
Desavalo mi se to i na drugim masinama i najlonima. Bude kao cik cak.

slob

I ja sam više puta primetio tu zgužvanost najlona u bekingu. Ali to  uopšte ne smeta bilo čemu pa pravi razlog i nije bitan.

Ne razdvajam trakom beking koji spajam sa strunom i samo nastavim motanje. Ako neko može da objasni čemu služi razdvajanje?

Nikad nisam namotao, bez bekinga, više od 100, 125 ili 150m strune, koliko već bude kotur. Ne vidim potrebu za više od toga. Jedino gde vidim da je potrebno više od 100m je lov na jezeru kada se  razvlači čamcem. Marinu verovatno mrzi da se petlja sa bekingom  :cheesy: . Po meni to je bacanje para. Nikad mi riba nije izvukla svu strunu pa i kada je skraćena zbog kidanja.

Odmeravam beking i premotavam isto kao i Pikeman. Prvo struna pa provizorno spojim najlon i napunim špulnu. Onda odmotam najlon na jedan kotur, presečem spoj, pa strunu na drugi kotur. I onda najlon na špulnu, solidan spoj, i na kraju strunu. I nikakvih problema nisam imao. Osim kad treba da kupim novu strunu $$ .

Ova Pikemanova traka izgleda kao da nema lepak. Nikakve tragove na najlonu ne vidim.

A Germinina, da li tvoja traka ima lepka ili je samo  mekana i nije klizava?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

glos

Služi sprečavanju proklizavanja strune tuto kompleto i tom boljem slaganju bez nereda nakon nekog vremena.
A oni smjerovi naljepnica i položaj špulne prilikom namotavanja silka sa špulne fabričke na mašinicu ne bih uzimao za validno. Već isključivo samo i jedino sa pravim line spooler sistemima namotavao.
You know, when you f up all.

Germina

Slob...moja traka ima toliko tanak sloj lepka da ako pipneš prstima lepljivi sloj on prilično gubi svojstvo.

ibanezi

U zadnjih par godina izbegavam beking kada stavljam novu strunu. Više mi se sviđa da kupim pakovanje 200+ m i namotam sve jer je po meni rentabilnije.  Kada se stavi 100 - 130m, pošto pecam uglavnom bez predveza, posle izvesnog broja kidanja i dovođenja dužine strune na 60 -70m sam je bacao što je obično pola sezone. Struna koja nije istrulila i izgubila svojstva je ipak za bacanje jer je premalo ostalo. Kada namotam 200m mogu da kidam 2 -3 sezone uz povremeno podmetanje bekinga za popunu do oboda spulne i kad ostanem na 100 -120m okrenem strunu. Bacim kada opet dođem na 70 -80 m. Dakle motajući po 100m i menjajući na pola sezone ja u 2 sezone kupim i bacim 400m strune, a motajući po 200, pecam minimum 2 pune sezone. I kada dođe vreme opet bacim ostatak strune koja je potpuno zdrava i ne mislim da ću eventualnu ribu života izgubiti zbog zastarelosti strune.

Drill Junkie

Koju strunu koristite kada namotavate 200+ m ?
Opet ne kontam , ako namotate 200m i vremenom od kidanja dodjete do 120-150 m
opet morate ispod podbacivati monofil jer nedostaje 1/3 spulne

Godinama u nazad koristim Daiwa Turnament , 0,10 za kanale , 0,16 za Dunav 
Cena nije bas mala da bi kupovao veci kalem a sa podbacivanjem nemam nikakav problem  :no:
Struna je odlicina , koristim je po 3-4 godine .. Doduse ne bas veliki broj izlazaka sa retkim kidanjem  :wink:
First slomi ovu palmu, then I will teach you !!!

sasabosko

Ni tih 70-80m ne moraju da se bace, ukoliko je struna jos zadrzala svojstva, ukoliko je na varalicarskom kompletu za smudja, a struna puca na cvoru kod kopce. Retko ce se desiti, da tim kompletom tipicno smudjaroske varalice izbacimo i 50m, samo jos bekinga. E sad, moj imenjak lovi soma, teskom opremom, gde zabacaji mogu biti prilicno duzi, a i duzine drilova, te onda zato takav i pristup, jer sta trazis tu ako imas 100m na spulni, izbacaj 80m i pokupi ti dobar som :thumbup: Ja sam vise puta ispustao niz vodu 135m strune, i prilicno se zacudio koliko je to daleko, tako da na mojoj reci je sasvim dovoljno, pogotovu sto ja koristim predveze, te mnogo malo gubim, pa onda mora i beking. Dobra struna, u vecim diametrima, moze da odsluzi godine i godine, pre nego sto dodje do toga da je moze kidati pritisak stapa i masinice, a na prepreku i slicno puca i nova :thumbup:
Znoj nilskog konja je roze boje

marina1983

Eto Ibanezi rekao u moje ime , bas tako. Kupim 100m konca iskidam par puta i sta mi ostane 60-70m . Stavim na spida 50-100 potinog pilkera 35 gr i ispucam to zmureci .
A na to kad ti na neprimeren komplet dodje som vise puta sam se uverio kojom brzinom otice 100  m  a ti samo gledas i places
Pecam na spornama stubovima mostova granju panjevima ...  kidam bre ko dobar dan kakvi karboni , skrivene montaze...  bakraci . Kad zakuca i zaglavi cao zdravo ne pomaze nista.
Ko peca na plazi moze da mu traje 10 godina 100 metara.

ibanezi

Dril. trenutno imam YGK jigman, pakovanje 200m. Koga ne mrzi da vezuje predvez nema toliko potrebe za ovim. Mene mrzi i relativno brzo ostanem bez 30 -40m strune. I samo u tome je stvar, što kada pakujem po 100m čas posla iskidam 2x po 30 - 40m, i ukupno bacim 120 - 130 m strune a kada odjednom napakujem 200 ja dugo dugo kidam 120 -130m i na kraju bacim 70 -80m. Dale proporcija iskidane i na kraju bačene strune je upravo obrnuta, a o vremenskom periodu samim tim je iluzorno pričati. Čista matematika. Naravno da je povremeno podmetanje bekinga obavezno. Saša, prosečan izbačaj glavinjare koji mi je potreban na Savi je oko 50m. U slučaju uzimanja krupnog soma za neki beg mi ostaje 10-15m. Malo je. Nismo na istoj reci, moja mnogo šira, dublja, veća i som ima mnogo prostora za beganiju. Evo dok ja napisa i Marina potvrdio.

sasabosko

Stoji, al koliko znam ti pecas smudja, te zbog toga i pisah da nema potrebe da bacas 70-80m, za smudja je dovoljno i tih 20m. Vidim da sam ne shvacen sto se nekih stvari tice. U postu sam pisao o ciljanom lovu, znaci ne kolateralna prevelika iznenadjenja. Ja drilati gde nemam ni 20m, meni na punom izbacaju na 80m je to mnogo da mi struna ne zakaci nesto, jer redovno lovim u krsu i kamenu, svaki kanap mi je od najlona neotporniji na abraziju, i svaki se zategnut prekida na pola metra prelaska preko kamena. Ni debeli najloni nisu bog zna sta u takvim uslovima, ali su bolji. Predvez se moze koristiti do duzine stapa, naravno ni on ne pomaze kad riba bezi preko odseka, ili sedre, a udaljena je od nas i ronda po istom. U kamenu uvek postoji mogucnost zaglavljivanja olova, kako po bacanju, tako i s podvlacenjem pri borbi s ribom. Te tu, bas taj tanak predvez od olova koji zna da puca pri soku stapom, moze da napravi razliku, u odnosu na situaciju gde je prejak i ne moze se pokidati stapom vec se gubi vreme. Vecina ljudi koristi ovo u zelji da ne gubi olova, kome je zao ili su razlozi ekoloski nek koristi kamen. Naravno da se kida i tako, ali se smanji, kao sto se i smanji procenat kidanja predveza od udice debelim najlonom, a opet puca na spoju ukoliko je predvez manje nosivosti. Nalon 0,7 je manje nosivosti od kanapa 80lb, te ce pucati ili on, ili na cvoru, osim ako nije kontakt prepreke s osnovnom linijom. Da ne pricam koliko otezava pecanje gomila pokidanih struna u prepreci, koliko stalno kaci i slicno. Kanapu od 80lb treba vremena da mu nosivost padne na 30, pa se ni taj ne kida preko stapa i masinice. Znam ja Ibanezi da je Sava veca i dublja od moje Morave, al je i dosta pitomija, a imao sam i ja izvlacenja te mi ne bi napravilo razlike na istom kompletu, ni 300m, a izvukao mi je u 2-3 drila 100, jer je zabacaj bio na 50tak, te se onda i ne sekiram mnogo. Necu sigurno plakati ukoliko soma zakacim na plovkaroski pribor, nit cu zavaravati sebe da imam sanse, a mastarije da cu vratiti ribu koja mi izvuce 20-30m ostavljam onima koji imaju uslova za to, jer ih ja nemam, vec samo krajnju fizicku silu, pa ako ide, ide.
Znoj nilskog konja je roze boje

slob

Nisam razmišljao na taj način, ali što jest-jest. U pravu ste. Zaista je ekonomičnije da se namota npr 300m strune nego da se mota 3x100m.
Prosta računica pokazuje da ako se struna menja (baca) kada se usled kidanja svede na npr 50m, pa ako se koristi tri puta po 100m, biće iskorišćeno 3x50=150 a bačeno takođe150m strune. A ako je namotano 300m, biće bačeno samo jedanput, zadnjih 50m, a iskorišćeno svih 5x50=250m.

Jedino što će morati četiri puta po 50m da se dodaje beking, a kod 3x100m nijedanput.
E sad, možda se onom koji malo kida ne isplati investicija jer će struna istruleti na špulni pre nego dođe do zadnjih 50m.  :cheesy:
I još, verovatno je pakovanje 300m jeftinije nego 3 po 100, pa je i cena po metru manja. Ako se kupuje na metar, onda je cena po metru ista.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

ibanezi

Jeste Saša, ali baš zato što pecam smuđa njemu primerenim priborom, želim šansu kada mi udari solidniji som. Sava nije nabijena granjem, panjevima tako kao Morava, Drina ili dunavci i najbolje je pustiti ribu da se istutnji i izmori vukući dobro podešen dril uz manevrisanja,  kratka štopanja za izazivanje promene pravca, fore i fazone. I nisam isključivi smuđaroš specijalista, ja sam varaličar koji lovi sve, samo je smuđ najčešće ciljana vrsta. Ciljano lovim soma na Drini sa istim priborom. Daleki izbačaji glavinjare pod drugu obalu iza virova sa druge strane su na mnogo mesta imperativ. Ako solidna riba krene niz vodu, zaliha na spulni je obaveza. Imam poverenja u za mnoge nežan pribor jer jednostavno ne očekujem kapitalnu ribu koju  bih sa obale teško izvukao i sa potpuno primerenim priborom čak i ako udari. Čamac slabo koristim jer sam daleko mobilniji i brži za menjanje terena sa skuterom ili kolima nego sa slabom i sporom pentom kakvu imam. Nisam ni zaljublenik u pecanje iz čamca bez obzira na sve prednosti. Tako da i bacam daleko i lovim sve i svašta i treba mi rezerva na spulni.

mladinaucnik

Prvi put namotavam strunu na masinicu za varalicarenje.
Varijanta sa rezervnom spulnom, koju ja nemam, je "laksa" varijanta. A ako rezervnu nemamo, ne postoji drugi nacin osim skidanja najlona na rezervni kalem/masinu, pa strunu na kalem/spulnu, pa najlon na na masinu, teflon traka pa struna?

Ko bi rekao da ce nekad dobro doci one zezalice/mozgalice kako prebaciti sa mesta 1 na mesto 2 u najmanje koraka, a sa samo 1 pomocnim mestom  :cheesy:

vlajko975

Namotas prvo konac tj. strunu, onda vezes krvavim cvorom strunu ili najlon koji ce ti biti podloska i napunis spulnu koliko mislis da treba. Zatim uzmes donji deo stapa ili ako imas neki teleskop sa kratkom podelom(oni su extra) masinicu, i prosetas do parkica ili obale reke, mozes u drustvu a mozes i sam, gde imas neznu travu. Razvuces komplet, sve po travi, neznoj, okrenes, vezes za spulnu, namotas i problem resem.  :wink:

Teme sličnog naslova (10)