Strune...

Započeo pikeman, 01 Avgust 2008, 13:32:24

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

slob

Kolega DuNo, ne lupaj glavu oko primene pletenice na starinskom priboru jer i monofil ima svoje prednosti. Objasni unucima da je pribor predviđen za monofil i da pecajući sa njim može takođe lepo da se uživa. A ako već hoće pletenicu onda im kupi moderan pribor, standardnog kvaliteta koji danas i nije skup.
Trofejno oružje obično visi o klinu, što ne mora da znači da je neupotrebljivo, daleko od toga, naročito ako je kvalitetno.

Inače, svaka mašinica unakrsno slaže strunu. Po prirodi mehanizma koji menja smer podizanja odnosno spuštanja špulne, kosina namotaja je u jednom smeru na jedni stranu a u drugom na drugu, pa to daje unakrsni slog.
Između starih i novih mašinica, koliko ja vidim, postoji razlika jedino u odnosima brzina namotavanja i pomeranja špulne, što daje razliku u broju namotaja po sloju. Što je veći broj namotaja u sloju, a ista visina špulne, to će namotaji da izgledaju manje kosi, pa ako je broj veliki onda slog izgleda kao da kosina i ne postoji što nije istina.
Stare mašinice imaju kratke špulne i oko 2 do 2,5 namotaja u sloju, za razliku od modernih, koje imaju obično-normalno oko 5 a one sa SO ili SSO (super slow oscilator) 10 pa sve do 50, zavisno od namene.

Činjenica je da stare mašinice mrse pletenicu. Dal zbog tog malog broja namotaja u sloju i time velike kosine namotaja, ili je to zbog neke druge razlike, koju ja ne mogu da vidim?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

DuNo.Zemun

🔻IBANEZI & SLOB🔻 ...hvala na dobrim savetima, ..koliko juče sam se "pomučio" i isčitao kvalitetne članke o kanapima i opremi za "njih" ... Novo vreme je donelo i nove tehnologije ...nove "zakone" .. nikada se nisam interesovao od čega se prave ti konci ..i juče saznah da sam ih imao na "ČAMCU" na moru, ..kao veozove, jako davno ..u visokom procentu sa H..PP/H..PE sastavom (zato su i bili tako enormno skupi - ali, gotovo "neuništivi").. koristio ih je i naš Kluz !! Zaključak svega je - ne mešati babe i žabe .. !! Kompromis je u kući nađen, konac će ići samo na dve mašine (Robi noviji - ekonom) a Miki iz MG kaže, ..kad prosviraju rolnice ... neka unuk dođe i zamenimo ih za 10 minuta !!! ... Sad je poprilično sve jasno .. ipak, generalno NASTAVLJAMO sa monofilima ..! Ipak na neki način sreća je da nismo svih 5 pecaroša u kući - STRAVSTVENI varaličati ... e tad, .. deda uzme konopče i završi stvar !! Pozdrav svima !
Deda Dušan

hattrick1980

Da li neko ima iskustva sa korištenjem struna sa ebay ili AliExpress? Mislim na strune tipa Spectra, Jof, Proberos...
Znam da cijena mnogo toga govori, ali u današnjem vremenu sa silnim marketingom ne mora značiti da je nešto što je jeftinije ujedno i beskorisno. Zato me zanima da li je neko koristio ove strune.

Germina

Već dve sezone koristim Angryfish X9 strunu i veoma sam zadovoljan a nije ni preskupa... 1600 dinara za kalem od 300m  smiley033


Bobiska

Vec izvesno vreme koristim Jof i strune slicnog kvaliteta za pecanje soma klasicnom metodom (sto bi se reklo dubinskim). Od 0,25 do 030mm i vise sam nego zadovoljan.

jera

Preporuka za strunu (debljina i proizvodjac), varalicarenje stapom ML, vobler (plitkoronci) za dalji izbacaj (tekuca voda)

Pedro

Sufix 832 6lb-8lb iz amerike

NemanjaK93

Поздрав колеге... треба ми мала помоћ неког искуснијег ултралајт вараличара...
Гледам около неке микронске упреденице, рецимо 0.06мм, за пастрмку.
Треба ми пре свега далек избачај са главама 1-3г , шта би ми препоручили?

Dva vuka

SiglonX4 pe 0.2 3Lb Fanatic tackle Bg.
Imaš i small game, al je skuplja i malo je ,onako, pinkasta... :wink:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

NemanjaK93

Хвала на помоћи колега ! Послушаћу вас и јављам утиске .

Teme sličnog naslova (10)