avatar_ady

Tamiš - Sakule

Započeo ady, 05 Novembar 2009, 00:37:04

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

ady

Na moju veliku radost je tema o Farkaždinu inicirala mnoge kolege da daju svoje komentare i podele s nama svoja iskustva i utiske, pa odlučih da isprovociram auditorijum i čujem i vaše utiske i savete glede Tamiša u Sakulama.
Za početak da stavim par slikica ovog prelepog terena, tj. barem onog dela ovog poteza koji je pristupačan nama, običnim smrtnicima, koji nemaju u svome posedu Ladu Nivu  :no:Daklem, kada se prekoputa crkve skrene levo (gledajući iz pravca Bg-a), dolazi se do kraja asfalta, skreće se desno, na zemljani put, nizbrdo i na kraju nizbrdice oštro levo, ka šumi. Kroz šumu vode tro obeležena (!!!) puta. Prvi i drugi se kasnije spajaju u jedan i posle nekih 200-300 metara izlaze iz šume i vode paralelno sa tokom starog Tamiša. To je ovaj deo koji se vidi na gornjoj fotki. Posle još nekih 200-300 metara se izbija na mesnu "plažu" koju u stvari čini travnata zaravan sa klupicama i jednim stolom. Tu se nalazi i skakaonica, koja može poslužiti kao orijentir. Na tom se mestu stari tok sreće sa Živim Tamišom i sa te strane obale je i najveća dubina - 5-7 metara. Mesta za smuđa i soma.
Ako se kroz šumu krene trećim putem, on ne izbija na skakaonicu već vodi sve vreme kroz šumu i izbija nekih 50-ak metara nizvodno od skakaonice na put koji dalje nekoliko kilometara vodi nizvodno, paralelno sa tokom Tamiša. Na donjoj slici se vidi mesto ušća starog toka u živi Tamiš.Nekih 200 metara niszvodno od skakaonice počinju interesantniji tereni za ribolov. Priobalje je obraslo vrbama koje taman daju onoliko hlada leti koliko smetaju pri normalnom zabacivanju  :wink: S čeđa zavetrinu pravi topolova šuma. Priobalje je nešto pliće a u samom toku postoje dva "kanala" čije ivice treba gađati. Prvi počinje na nekih 5 metara od obale i prostire se do nekih 20-25 metara. Zatim ide sloj plićaka pa drugi kanal na nekih 40-50 metara. Taj drugi je upotrebljiv samo onima koji koriste 60+ gramska olova, jer sva lakše od toga Tamiš kotrlja kao od šale.

Tipični tereni za babaju i štuju.

Nastavivši putem nizvodno dolazi se do kraja pojasa priobalnih vrba sa nešto plićom vodom. Idealno mesto za plovkaroše i balerinaše.
Nešto niže Tamiš pravi najpre jednu blažu desnu i nedugo zatim oštru levu krivinu, koja dosta usporava tok. Nakon pravca od nekih 200-300 metara ide nova leva krivina koja još usporava tok i posle nje ide nova desna krivina. Prelazi se preko odvodnog kanala i velike cevi. Obala je obrasla travom i nastavlja se pojas plićeg dela vode. Na samom spoljnom obodu krivine leti je dosta drezge koja kada se prebaci može da obeća babušku i štuku. Premda je ovde Tamiš relativno uzan, nije brz jer je dosta plitak zbog nanete velike količine mulja i koječega. Suprotna obala je pod panjevima i nadkriljuju je vrbe i drugo drveće. Idealno mesto za čamdžije su temena posle krivina na suprotnoj obali.
Nastavivši dalje pšutem stiže se do oštre leve krivine. Na samoj krivini uvek ima kampera koji jure štuku i šarana. Put nastavlja, koliko sam ukapirao gledajući na GE-u pored starog toka. Mada sam pecao tu dva puta na 3 različita mesta, sada gledajući na GE ne uspevam da skapiram da li je to stari tok ili živi?!?! Što se dalje ide od krivine voda postaje sve dublja. Sa leve strane je planski sađena topolova šuma a Tamiš je relatinvo uži, ali i dalje u sredini toka toliko jak da kotrlja 40 i 50 gramska olova. Ali mi se sve čini da to nije glavni tok.


Nailazi se na, na žalost, tragove višednevnih kampovanja na velikom broju mesta. Očigledno je da su mesta redovno posećivana i po utabanosti puta, koji je na ovom delu u možda i ponajboljem stanju.Nastavivši dalje dolazi se do možda i ponajlepšeg dela ovog poteza sa ponovo velikom dubinom. Na osnovu brzine toka i dubine zaključujem da bi to moglo biti mesto gde se stari tok sreće sa živim Tamišom. E, to je mesto gde smo se zadnji put sreli sa babuškom ove godine. I to uz samu obalu, na dubini od 1,5 - 2 na nepunih 2 metra od obale.Evo dela za koji nisam siguran da li je to to gde bejasmo, ili...?
Molim pomagajte!shomi

1. Crkva u Sakulama.
2. Desno, na zemljani put, nizbrdo i na kraju nizbrdice oštro levo, ka šumi.
3. Na tom se mestu stari tok sreće sa Živim Tamišom.
4. Nešto niže Tamiš pravi najpre jednu blažu desnu...
5. ...i nedugo zatim oštru levu krivinu, koja dosta usporava tok.
6. E, to je mesto gde smo se zadnji put sreli sa babuškom ove godine.

Nemam potpis...

ady

Bravo Šomi!  :thumbup:
Bome si potpuno u pravu!  :tongue:
Ispadoh glup u društvu!!!  :rolleyes:
Eto, kad čovek n eiskoristi daljinar na G.E-u! Koliko se sećam na cajgeru zaboravismo u pravom trenutku da pogledamo koliko nam je trebalo nazad do asfalta, ali je ispalo da smo cca 1,5 - 2 km otišli daleko od skakaonice i to bi trebalo da je onda tačno gde si ti rekao da smo bili  :clap2:
I moram da priznad da mi je sad do džadža krivo da ne odosmo ono malo dalje (valjda još 2,5 km) gde stari tok opet pravi meandre. Pa zamisli tamo štije i babaje!  smiley001
Smišljaj način kako do Nive! :huh:

Olovo

 :eek:Tek nakon debelog chitanja provalio sam gde je to bio.a lovio dosta puta..teren bogat smudjem , i stukom ......bio..

imate caj sa rumom od mene! smiley033
ili rum sa chajem ...


Odo krečit šljive.

shomi

Jel' baš obavezan taj čaj?   :no:
Nemam potpis...

Olovo

nije moze i tamiska voda!


Odo krečit šljive.

na kanalu

bravo za temu  :clap2: :clap2: :clap2: prelepa mesta za pecanje,pokusavao sam par puta ove godine da pecam tamo ali sam digao ruke i uopste ove godine od tamisa zbog socivice...ja sam uglavnom pevao ovde gde je na prethodnoj shomijevoj mapi obelezeno brojem 6 pa onda jos skroz do kraja sumice,feeder i plovak-bog da te vidi od deverika i babura,krupnih,pa padne i pokoja stuja da zacini pecanje...eh,nadam se sledece godine boljem pecanju,a sto se tice dozvola,uvek ce se kupiti ona koja obuhvata tamish i tisu  :cheesy: :cheesy:
veni,vidi,vici

ady

Vala, svaka ti je ka' Njegošu!
Bejah na puno voda u životu, ali me je ovaj deo Tamiša prosto raspametio lepotom i vode i okoliša.
Ali, kao što reče, ove godine džaba i znanja i izlasci ( i kvalitet i kvantitet  :wink:) - ribe (prave) ni od korova!
Svaka Mamiju čast na smuđijadi na Tamišu, ali ja tamo nikad nisam ciljano jurio smuđa, samo štuku! Moraće da mi da par časova iz teme "Lov smuđa na Tamišu"  :help:
Šta uradi na Tisi ove godine? Jel i tamo utanjilo kao na Tamišu?

shomi

Sve to lepo, Tisa, Tamiš, smuđovi, deverike,
A KAMO ONAJ OBEĆAN IZLET NA ŠTUKE!?  :veryangry:

__________________________________________________
Edit: Eve ga, pobeže!  :lol:
Nemam potpis...

ady

Uzgred, kad već pomenu...
Da, kude je?

na kanalu

 :rlol: :rlol: ka njegos stojim na megdanu,ne bezim nigde  :eek: salim se,rekao sam ti evo ti se javljam sutra za dogovor...jbg,bio sam bas bolestan dugo,vidis da me nema nigde.Sto se tise tice,na njoj nisam bio ove godine,samo sam prikupljao informacije i iduce godine cu vise da je forsiram,pocecu tamo na potezi knicani,kazu prelepo je tamo.nije kao u neuzini,ali blizu...  :cheesy:
veni,vidi,vici

shomi

Evo da ne bude posle prozivke, zvan sam, al ne mogu da se organizujem ovih dana :sad:

Više sreće u sledećem izvlačenju!
Nemam potpis...

Olovo

ova strana sa koje je fotkano je prangija , preko puta je vec zhesce zezanje :takoje:


Odo krečit šljive.

Rodion

Da malo povampirim temu, vidim da je vikend 20 stepeni pa je greota ne otici malo do sakula. Da nije neko od vas skoro isao tamo, da li se moze prici, koliki je tamis, buduci da zna da bude blatiste kroz sumu i leti...?

Pozdrav :)

Vladimir

Ne verujem da sad može da se peca na Tamišu.  :no: Doduše nikad nisam pecao u Sakulama, al sam forsirao Opovo godinama i znam da do maja nema pecanja, u ovo doba godine uvek se izlije pa ne možeš prići, a kad se voda povuče treba još dosta vremena da se osuši blato. Bolje probaj na nekom kanalu.
Zbogom Kikindo...