Odg: AlKoHoL!!! By: pexon Date: 16 Decembar 2020, 11:32:05
Jbg, kod rakije nije tako. Što duže odležava, to je kvalitetnija. Podrazumeva se da leži u adekvatnim uslovima. To važi za kvalitetne rakije, brlju koja je odležala nisam nikad probao pa ne znam. Meni se dešavalo da zabatalim balon sa rakijom koja mi se kad je ispečem ne svidi iz raznoraznih razloga. Posle par godina ležanja obično se desi da bude mnogo bolja, izgubi sve one negativne stvari a oslobode se arome koje su po završetku destilacije bile skrivene. To ne važi za kiselu rakiju, njoj nikakvo odležavanje ne može pomoći.

Odg: AlKoHoL!!! By: ibanezi Date: 16 Decembar 2020, 19:26:19
Za one koji možda ne znaju. Rakija ne može fermentirati u vakumu. Posuda mora da diše. Bure je samo po sebi porozno, čak i previše diše, pa zbog toga narod kaže : Bure mnogo pije rakiju. Za one koji drže u staklenim balonima, treba ovo da znaju. Ako rakiju ostavite u staklu i samo zatvorite plastičnim čepom, ona neće završiti fermentaciju i džaba vam je ako stoji i 30 godina. Obavezno tankom šivaćom iglom na čepu izbušite par uskih, onih jedva primetnih rupica. To će biti dovoljno da posuda diše koliko je rakiji potrebno, a gubitak je neprimetan, za razliku od bureta koje godišnje ume da "popije 5 - 10% zavisno od njegove prirodne poroznosti.
Odg: AlKoHoL!!! By: matori Date: 16 Decembar 2020, 21:57:39
Sa zdravstvenog aspekta, za one koji možda ne znaju, rakija je lekovito piće a bosanski naučnici su potvrdili da je popiti čašicu rakije ujutro ne samo zdravo, nego i malo.

Odg: AlKoHoL!!! By: pexon Date: 17 Decembar 2020, 07:45:03
Matori

Ibanezi, tako nekako. I rakija u buretu odležava određeni period pa onda ide u staklo.

Odg: AlKoHoL!!! By: Goachild Date: 17 Decembar 2020, 11:10:16
Да ли је неко пробао са карбонским бурићима?
Odg: AlKoHoL!!! By: vlajko975 Date: 17 Decembar 2020, 11:38:28
Citat: ibanezi poslato 16 Decembar 2020, 19:26:19
Za one koji možda ne znaju. Rakija ne može fermentirati u vakumu. Posuda mora da diše. Bure je samo po sebi porozno, čak i previše diše, pa zbog toga narod kaže : Bure mnogo pije rakiju. Za one koji drže u staklenim balonima, treba ovo da znaju. Ako rakiju ostavite u staklu i samo zatvorite plastičnim čepom, ona neće završiti fermentaciju i džaba vam je ako stoji i 30 godina. Obavezno tankom šivaćom iglom na čepu izbušite par uskih, onih jedva primetnih rupica. To će biti dovoljno da posuda diše koliko je rakiji potrebno, a gubitak je neprimetan, za razliku od bureta koje godišnje ume da "popije 5 - 10% zavisno od njegove prirodne poroznosti.
Ibanezi, rakija ne fermentira. Fermentacija ili vrenje je proces gde se od secera, uz pomoc kvasca odnosno gljivica, dobija alkohol. Rakija i bilo koje zestoko pice se odlaze u drvenu burad iz drugih razloga.
Takodje, cinjenica da bure "pije", je zato sto bure nije pripremljeno kako treba ili prostorija u kojoj se cuvaju burad nema odgovarajucu kolicinu vlaznosti, koja sprecava drvo od rasusivanja. Da su toliki gubici, kao sto velis, svi veliki svetski proizvodjaci zestokih pica koji ostavljaju svoj alkohol u drvetu na 7,9,12,15... godina bi odavno propali.
Odg: AlKoHoL!!! By: pexon Date: 17 Decembar 2020, 12:20:01
Što šljivovica duže stoji u buretu, dobija aromu sličniju aromi pića koje neki ovde visoko cene, a gubi se ili bolje reći maskira aroma šljive. Zato je mnogo lakše proizvoditi obojena pića iste arome dugi niz godina, nego recimo viljamovku ili kajsiju, tj. neobojene rakije. Normalno, burad moraju biti od iste vrste drveta, pripremljena za rakiju, i da odležava u ustim uslovima. I neće biti ista rakija iz bureta starog 20 - 30 godina i novog bureta u kome rakija nije ležala, iako su od istog drveta napravljena.

Odg: AlKoHoL!!! By: pexon Date: 17 Decembar 2020, 12:21:53
Tj. u novom buretu se rakija mnogo kraće čuva nego u starim burićima.
Odg: AlKoHoL!!! By: slob Date: 17 Decembar 2020, 13:27:53
Citat: matori poslato 16 Decembar 2020, 21:57:39
Sa zdravstvenog aspekta, za one koji možda ne znaju, rakija je lekovito piće a bosanski naučnici su potvrdili da je popiti čašicu rakije ujutro ne samo zdravo, nego i malo. 
Svako, kome sam ovo ispričao valjao se od smeha!

Spisak izgovora za popiti po koju je neizmeran.
Evo još jednog, a koji se odnosi na vino.
Alas daje recept za pripremu deverike. Prvo se riba očisti, pa zatim nareže, pa zatim.....isprži, i uz ribu mora vino – moliću fino.
A zašto vino? Jel baš mora?
Mora, moliću fino, jerbo zato da riba ne pomisli, moliću fino, da ju je pojeo pas, nego čovek!
To su moji ukućani interpretirali na svoj način, pa uz ribu uvek pitaju: -gde je to vino, jerbo da se riba ne naljuti!
Odg: AlKoHoL!!! By: ibanezi Date: 17 Decembar 2020, 16:46:30
Moji Mačvani kažu za šljivku: Jedna čašica dovoljno, dve previše, tri premalo! I jeste tako da joj j....mater!
AlKoHoL!!! By: mihabg Date: 17 Decembar 2020, 16:49:36
A ona stara "Jedna ko nijedna " ?

Di bre jednu, pa ko da sam doš'o a nisam ni poš'o .

Odg: AlKoHoL!!! By: trissa Date: 17 Decembar 2020, 17:12:36
Znajete li da rakija može da izazove infrakt....Ako ti flaša ispadne iz ruke...

Odg: AlKoHoL!!! By: slob Date: 17 Decembar 2020, 17:17:50
A kako samo jedna? Pa doš'o si na dve noge.
A tri puta Bog pomaže!
Ali, znaš, svinja ima četiri noge, pa ti kako hoćeš!

Odg: AlKoHoL!!! By: vlajko975 Date: 17 Decembar 2020, 17:30:37
Prva kao trnje,
druga kao slama
... treca ide sama

Odg: AlKoHoL!!! By: no names Date: 17 Decembar 2020, 17:38:31
Kratko upustvo kako se pravilno pije rakija....