Vukovi sa DUNAVA Dunavska birtija
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384
Odg: AlKoHoL!!! By: slob Date: 11 Decembar 2020, 18:22:46
Sax,
Odlično si opisao dva različita postupka!
Onaj sa razblaživanjem je mnogo sigurniji.
I postupak bez razblaživanja može da bude dobar, ali sve mora da se potrefi i proizvodnja je vrlo delikatna. Šljiva i kljuk i posude i aparatura i postupak moraju da budu savršeni. Takva rakija ima mnogo više aroma nego ona sa razblaživanjem. Neko voli baš takvu, a neko ipak voli diskretniju. Međutim vrlo lako mogu da se provuku neke neželjene arome koje se na zapažaju baš odmah već tek posle dužeg kušanja.
Odg: AlKoHoL!!! By: Sax Date: 11 Decembar 2020, 18:39:02
Citat: DuleN poslato 11 Decembar 2020, 18:09:23

...Ipak, navikao sam na ovu nasu seljacku ravnogorsko-sumadijsku  prepecenicu, bez razblazivanja.....

Dule,i ta tvoja ravnogorska je razblazena da bi dosao do 18 gradi,jedino se razblazuje destilatom koji curi iz kazana.

Probaj prvom prilikom pred kraj prepicanja u casicu da naspes to sto curi iz lule,probaj pa javi utiske.
Inace,i mi smo godinama tako radili pa kasnije promenili. smiley033 smiley033

Odg: AlKoHoL!!! By: mi-ne Date: 11 Decembar 2020, 18:39:37
Jos kada bismo temu pogodili naucili bi nesto i oni sto traze da nesto nauce, a ne samo slucajni prolaznici. :wink:
https://vukovisadunava.com/dunavska-birtija/rakija/
Odg: AlKoHoL!!! By: DuleN Date: 11 Decembar 2020, 18:51:25
Citat: Sax poslato 11 Decembar 2020, 18:39:02
Dule,i ta tvoja ravnogorska je razblazena da bi dosao do 18 gradi,jedino se razblazuje destilatom koji curi iz kazana.

Probaj prvom prilikom pred kraj prepicanja u casicu da naspes to sto curi iz lule,probaj pa javi utiske.
Inace,i mi smo godinama tako radili pa kasnije promenili. smiley033 smiley033
Druze moj, nit sam ja vise na Ravnoj Gori, nit pecem rakiju, ... Jedino pijuckam.. A posle par casica utisci su samo za licnu upotrebu .. :lol:
Odg: AlKoHoL!!! By: Sax Date: 11 Decembar 2020, 19:00:03
Potpuno se slazem! :wink:
I u prethodnom postu sam hteo napisati da ja na osnovu svog iskustva pijem rakiju koja mi prija bila to moja,tvoja,bilo cija....
Ako mi se ne dopada onda dzaba joj i da je od suvog zlata,bez secera,kostica i sl..... :lol:
Odg: AlKoHoL!!! By: Dva vuka Date: 11 Decembar 2020, 19:30:39
Citat: mihabg poslato 11 Decembar 2020, 17:37:02

Da prvo utvrdimo gradivo za voce..
Nije svaka sorta voca ista i nije sadrzaj fruktoze isti u svakoj sorti, a samim tim i ne moze da bude ista rakija od sljive ove ili one sorte. Proces moze da bude slican , ali ne i kolicina,  ukus itd.
Da budemo jos malo precizniji, nije ista sorta sljive ili nekog drugog voca  zasadjena  u Cacku i na Fruskoj gori bas istog ukusa.

Tačno , jedina misterija u alkoholu , na koju ne možemo uticati tehnologijom , je zemlja i kamen ,voda, vazduh i broj sunčanih dana u voću , koji varira od godine do godine . Tako da izraz "geografsko poreklo" nije samo marketinški štos .  :cool:


Odg: AlKoHoL!!! By: srce Date: 11 Decembar 2020, 22:03:00
Što bi reko vuk^2...
...sto se tiče viski rakije , odavde krećem ...

Sent from my SM-G980F using Tapatalk


Odg: AlKoHoL!!! By: SlavkoR Date: 12 Decembar 2020, 08:52:33
Od jednog prijatelja koji je inace prehrambeno tehnolog i koji pece izvrsne rakije sam cuo da kombinacije voca odnosno dodavanje male kolicine jednog voca u drugo podstice vrenje pa za secerom apsolutno nema nikakve potrebe. Ne znam koje su to kombinacije voca i kolicine koje ne uticu na kvalitet ali su mu rakije fantasticne, lepa diskretna aroma,  bogat ukus i naravno glava nikad ne boli .

Takodje sam probao jos jednu rakiju koja je pecena u vakuumskom kazanu. Postupak je interesantan sam po sebi posto se kuvanje odvija na daleko nizoj temperaturi i bukvalno se nista od vitamina iz voca ne gubi plus se samo pecenje odvija daleko brze...ideja je samam po sebi sjajna i govori kako uz malo nauke i znanja moze da se dobije super proizvod koji je cak i na nekoliko takmicenja pokupio nagradu.

Sent from my SM-A605FN using Tapatalk


Odg: AlKoHoL!!! By: pexon Date: 12 Decembar 2020, 09:44:37
Citat: Sax poslato 11 Decembar 2020, 18:39:02
Dule,i ta tvoja ravnogorska je razblazena da bi dosao do 18 gradi,jedino se razblazuje destilatom koji curi iz kazana.

Probaj prvom prilikom pred kraj prepicanja u casicu da naspes to sto curi iz lule,probaj pa javi utiske.
Inace,i mi smo godinama tako radili pa kasnije promenili. smiley033 smiley033
Sax je ovde sve objasnio  što se tiče razblaživanja. Zavisno od godine nekad se prekida uzimanje srca rakije pre, nekad kasnije ali se uvek prekida pa se mora dodati destilovana voda. Razlog je vrlo jednostavan, viši alkoholi kojih najviše ima u nekoj rakiji imaju višu temp isparenja, pa kazan tj. bakar otpušta i sam loše primese više nego na nižim temperaturama. Jednom sam čak probao da destilujem Jazačku izvornu vodu na kazan, pa kada sam tu vodu probao, posle destilacije nikad više to nisam pokušavao.  smiley033

Spojene poruke: 12 Decembar 2020, 09:52:44

Branko, ovaj tekst je za razliku od prethodnog iz pera nekog "stručnjaka" za rakiju. Iako ima dosta dobrih informacija, ima i budalaština tipa kalvados je rakija, samo šljiva daje vrhunsku rakiju itd. Isto tako iako se slažem da je konjak vrhunsko piće, ne mogu se složiti da isto važi i za viski, pošto je baza za proizvodnju konjaka i viskija nebo i zemlja. Možeš ti da imaš stelt tehnologiju za proizvodnju, ako su uzeo go..o da preradiš (čitaj žitarice), ne možeš da dobiješ vrhunski proizvod. To je moje mišljenje.  smiley033
Odg: AlKoHoL!!! By: Dva vuka Date: 12 Decembar 2020, 12:13:08
Pele, brate moj, lepo ti je Ibanezi objasnio , alkohol je na kraju tehnološkog procesa uvijek alkohol ... ili je dobar ili je loš  :wink: Aj', mi što tučemo po viskiju , ovaj put nećemo reagovati ... al' natovario si ovom izjavom sebi Pivopije na vrat , pošto su ječam i hmelj takođe žitarice  :lol:
Odg: AlKoHoL!!! By: pexon Date: 12 Decembar 2020, 13:21:57
Jeste Ljubo brate moj, al po toj logici kuj k..ac onda i pravimo alkohol od voća, kad može da se pravi od šećera. S obzirom da kvalitet viskija najviše zavisi od postupka odležavanja  verujem da bi se dobar mogao i napraviti od šećera, pod uslovom da izdvojimo metil i ostale loše primese iz takvog alkohola. Nešto ne verujem da žitarice daju neki određen šmek viskiju, već burići i način odležavanja. Kod konjaka, vinjaka, rakije, kalvadosa i drugih voćnih alkoholnih pića, voće u velikoj meri, a kod neobojenih rakija vilje i kajsije 100 procentno utiče na aromu. I još nešto, što rakija duže odležava u buretu, dominantnija je aroma bureta u odnosu na voćnu aromu. Zato je tu jako bitno u kojim, kakvim buradima i koliko dugo rakija odležava, kod neobojenih rakija je bitno samo da je stakleni sud u kome odležava u tamnoj prostoriji na odgovarajućoj temperaturi i u ovom slučaju što duže to bolje.
Vopi je neki drugi proces i ono nema veze sa rakijom i žestokim alkoholnim pićima.
Odg: AlKoHoL!!! By: ibanezi Date: 12 Decembar 2020, 15:42:38
Jedna od najcenjenijih rakija od pravog šećera kakav je i u repi, dakle saharoze i veoma skupa je brate Peksone jamajčanski rum. Fazon je u tome što se ne pravi od izdvojenog šećera nego od šećerne trske koja za razliku od repe nema gadan, neprijatan miris, ima svoje emulgatore i katalizatore i uz dodatak nekih stvari i ležanjem takođe vrši fermentaciju. Zato od jeftinog svežeg ruma možeš da budeš bolestan 3 dana, a od starog možeš da se nacepaš kao i id voćne rakije i da ti ne bude ništa. Zatim, od šećera iz repe ili trske se ne dobija metil alkohol - metanol koji je toksičan i od koga se dobije trovanje pa čak i smrt, Metanol je produkt ugljen monoksida koji sadrži svaki živi organizam u minimalnom - potrebnom procentu. I u nama i u životinjama i u voćnim plodovima. Pečenjem rakije taj ugljen monoksid u procesu vrenja gradi metan koji u daljem procesu gradi metil alkohol - metanol. Za industrijsko dobijanje metil alkohola koji ima široku primenu u razim stvarima  se koristi drvo. Od saharoze ( ja sam pošto sam malo zaboravio materiju pisao o glukozi kao šećeru iz repe iz trske, međutim, glukoza je najčistiji oblik grožđanog - dekstroze i oblik koji je nama potreban i obavezan je u našem sastavu, a gradi se u organizmu opet razgrađivanjem bilo koje vrste šećera koju unesemo) Dakle od saharoze se ne dobija nezdrav alkohol dok se ne pretera, kao i sa konzumnim šećerom u stvari. Teoretski, rakija može da se peče i od čistog šećera i da u normalnom konzumiranju nemaš nikakve posledice, samo je..š rakiju bez ukusa i mirisa. Pričali su mi da su u očajanju kad su krajem rata u Bosni ostali bez rakije vojnici na obe strane linije pekli šećerušu. Nije lepa, nije ni gadna, nije nikakva u stvari, ali u situaciji daj šta daš...  I pili odmah. Čist šećer što je zanimljivo nema iz čega da gradi metan, pa oz njega metil alkohol. Dakle u normalnoj količini kad se popije ne boli glava, a i kad se pretera manje boli glava nego od najčistije voćne rakije koja je tek ispečena i još u sebi ima pun kapacitet štetnih stvari to jest metil alkohola. :lol:Zato kad je iz šećerne trske, cele, mlevene biljke ima i misis i ukus, bude fenomenalna i zove se rum. Svako peče rakiju iz onoga što ima i od čega je najbolja u tom podneblju i svako ima svoju tehnologiju pripreme fermentacije da dobije zdravo, pitko i ukusno piće. Rakija od žitarica sa svojom tehnologijom, preradom i fermentacijom je visoko cenjena u svetu i vrhunaska ako je sve vrhunski odrađeno. Dakle nije samo viski od žitarica nego i votka je na bazi žitarica. Ona jeftina, najgora što je kao špiritus je na bazi krompira.. Nemaju ni Britanci, kao ni Rusi, Poljaci, Finci... šljive i drugo voće koje ne traži posebnu tehnologiju koje je dovoljno pustiti da prevri, ispeći i prepeći da se dobije lepa, pitka i zdrava ukusna , mirišljava rakija i zato su kroz vekove napravili tehnologiju da iz onoga što imaju naprave vrhunsko i zdravo piće. Zato nemoj biti tako isključiv. Ja mnogo volim domaću rakiju, i lepa mi je i ona je i koren moje tradicije, podneblja i mentaliteta, ali neću da tvrdim da je rakija od druge vrste sirovine i druge vrste šećera manje kvalitetna. Volim ja ćoknuti i dobar viski i dobru votku i dobar rum...Kad je dobro i kvalitetno, dobro je i kvalitetno, kad nije- nije koja god da je vrsta pića, šećera i alkohola u pitanju.
Odg: AlKoHoL!!! By: ljumi Date: 12 Decembar 2020, 16:24:03
Rum JE tesko DJUBRE , viski irski je odlican ostalo pogotovo burbon se svodi na bure i odlezavanje , kod votke cenim    minimalne posledice ako icemu vredI a ilocem je ceo zivot . Imamo vrhunsko pice to su vocne rakije ako destiler ima imalo pojma  . Konjak je jedino pice koje moze da se poredi sa nasim rakijama TACKA

Spojene poruke: 12 Decembar 2020, 16:26:16




Odg: AlKoHoL!!! By: pexon Date: 12 Decembar 2020, 16:37:29
Dragane, pa ja sam i rekao da bi se od šećera verovatno mogao napraviti dobar viski. Dobra rakija nikad ne bi, pošto je valjda glavna osobina dobre rakije aroma voća od kog je napravljena. Znam da Britanci, Rusi i ostali nemaju bogom danu klimu i voće koje je po meni idealno za proizvodnju žestokih pića, al ne treba mi da uzdižemo njihova pića zato što su oni vladali svetom 500 godina pa su svuda reklamirali svoj način života, a time i proizvodnju alkohola od žitarica. I ne kažem da kvalitetan viski nije vrhunac onoga što se može napraviti od žitarica, al po meni ne može biti kvalitetniji od kvalitetne voćne rakije. Jednostavno, o tehnologiji proizvodnje kvalitetnog viskija i kvalitetne rakije možemo da raspravljamo, o kvalitetu finalnog proizvoda ne možemo. Jbg, pola sveta jede hamburgere iz Mekdonaldsa a ne može me niko ubediti da je to bolje od prosečne leskovačke pljeske. Al ovo napravili moćni ameri i izreklamirali po celom svetu, a za Leskovačku malo ko zna van Srbije. I još da bude gore, to go..o iz Meka skuplje od Leskovačke.  smiley033

Spojene poruke: 12 Decembar 2020, 16:41:19

A kad se na slavljima načne dobar viski, popijem jednu čašicu da ispoštujem domaćina a posle prelazim na rakiju ako je dobra. Ako ne, pivo može uvek, makar i ono plavo najgore na svetu.  :lol:
Odg: AlKoHoL!!! By: Dva vuka Date: 12 Decembar 2020, 18:20:23
Bravo Pobratime ... svaka ti je Njegoševa :clap2: :clap2: :clap2: Eeeee ... da se tako razumeš u štapove za pecanje   smiley194
Peksone , jel vidiš sa kakvim predznanjem mora da se pristupa pečenju rakije ?  :takoje:
Uostalom , ko što reče kolega Mi-Ne , omašio si temu brate - tema je alkohol , a ti navalio rakija pa rakija  :cheesy: Nego reci ti meni , brate moj , zbog čega ti uglavnom piješ ? I šta je najluđe što si uradio pod dejstvom alkohola ? Otvoreno je i za ostale kolege , da ne ispadne kao lična prepiska.  :wink: