Vukovi sa DUNAVA Kulinarstvo
Pages: 123456789101112131415
Odg: Sušena riba By: voja Date: 21 Oktobar 2009, 12:26:59
Piljevinom nisam radio , samo panjchici  :rolleyes: njih vazda ganjam.
Piljevina suva ili blago vlazna
Odg: Sušena riba By: Damir Date: 21 Oktobar 2009, 13:33:36
blago vlažna
Odg: Sušena riba By: voja Date: 23 Oktobar 2009, 09:10:39
Aj sad malo o salamurenju,ja cuo da je dobro na 10kg soli,krupne,turiti saku secera.
Isti pomaze da so bolje prodre u  meso a i boja ribljeg mesa dobije izrazeniju crvenu boju.
Nisam probao al nameravam uskoro.
Odg: Sušena riba By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 24 Oktobar 2009, 15:52:50
Citat: voja poslato 23 Oktobar 2009, 09:10:39
Aj sad malo o salamurenju,ja cuo da je dobro na 10kg soli,krupne,turiti saku secera.
Isti pomaze da so bolje prodre u  meso a i boja ribljeg mesa dobije izrazeniju crvenu boju.
Nisam probao al nameravam uskoro.
Ako je radi crvene boje dodaje se nitritna sol to je sol koja nesadrži JOD u sebi koriste ju u mesnim industrijama u 90% poluproizvoda ta sol stvara gušavost kod ljudi i izbjegavajte to
Odg: Sušena riba By: Nesa958 Date: 24 Oktobar 2009, 18:35:47
Nisam siguran da si u pravu. Gusavost izaziva nedostatak joda. Njega ima i u drugim namernicama kao naprimer cvekla riba i morski plodovi (alge i ostali stanovnici mora koristenih u ishrani). Jodirana so je dobra sto garantuje unos joda kad god solis a visak ne pravi probleme. Iinace jod stimuliše cirkulaciju i podstiče proizvodnju hormona štitaste žlezde koji deluju stimulativno. Od njega zavise težina, koža, kosa, rad srca i još mnogo toga. Nedostatak joda dovodi do hormonskog disbalansa. Utiče i na psihu pa njegovim nedostatkom pate i telo i duša. Bitan je za izgradnju mišića, razmenu masti i ugljenih hidrata. I cvekla sadrži jod. Prisutnost joda cveklu čini dragocjenom u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja; stoga se preporučuje i starijim osobama. Savet za jodiranu SO: Pošto se prilikom kuvanja jod uništava, začinite jelo tek neposredno pre serviranja.
Podatke sam na brzaka pokupio sa neta i zato su malo s'brda s'dola. U ovom postu neme nista locnog (naravno) vec sluzi samo za razbijanje predrasuda ciji sam i ja rob bio do skoro.  :embarassed:
Odg: Sušena riba By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 24 Oktobar 2009, 19:31:06
Nisam tražio na netu čuo sam to od mesara koji rade na takvim poslovima nisam izmislio  za nitritnu sol sam u pravu nesadrži jod i soljenje meso u njoj dobiva izuzetnu crvenu boju koristi se kao na primjer u barenoj slaanini što mi kažemo kuhanoj  u svakoj je trgovini ima izrazitog je izgleda samo što rok trajanja nije kao kod normalnog soljenja
Odg: Sušena riba By: OLOVO Date: 24 Oktobar 2009, 20:10:52
morska so  nema joda , ali rafinisanjem se ubacuje ,,,,ali to je zanemarivo jer se dovoljna kolicina soli i joda unosi preko druge hrane u organizam tako da je stitnjacha zasticena ..jedino ako bi samo jeo (solio) sa kristalizacijonom morskom solju sto je danas nemoguce..
Sad da nepishem kolika je potrebna kolicina za unos natrium hlorida za stitnjacu  ima na netu pa koga zanima neka trazi.
Odg: Sušena riba By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 24 Oktobar 2009, 22:19:44
Nema ni kamena sol joda i u nju se dodaje
Odg: Sušena riba By: muschoki Date: 25 Oktobar 2009, 20:20:56
 Paznja,paznja...Voja danas dize nekoliko sarana na dimljenje.Nadam se da ce nam poslati fotke a u najboljem slucaju pozvati na degustaciju.  :cheesy: :clap2: :thumbup:
Odg: Sušena riba By: voja Date: 26 Oktobar 2009, 10:04:53
Malo sam uzeo da se igram 110 kg  :rolleyes:
Odg: Sušena riba By: muschoki Date: 26 Oktobar 2009, 16:21:27
 Auuuuuuuuuuuu... jeli care,koliko kosta kilo,stizu slave  :question: Doduse nekima je slava svaki dan uz dobru sljivku i vino. smilex022 smiley034
Odg: Sušena riba By: STUKOLOVAC Date: 26 Oktobar 2009, 16:35:24
Citat: ravucobir poslato 23 Septembar 2009, 19:54:34
Stukolovac-sta ste sa kostima radili??? :eek:  smiley033
ma nemam pojma,kum je sve odradio ja samo utrcao u dvoriste s gajbom piva.postavicu slike i neke detalje nemam vremena,jbg...
Odg: Sušena riba By: voja Date: 12 Novembar 2009, 19:50:36
Evo tri praseta :cheesy: ljigava

9-12.5-13kg

evo takvi su na kraju procesa

Odg: Sušena riba By: Djole Date: 12 Novembar 2009, 19:59:09
Loše su ti fotke ... jesu li to somovi?  Kako ih pripremaš pre sušenja, kako ih sušiš?

Odg: Sušena riba By: muschoki Date: 12 Novembar 2009, 20:12:02
 Vojo,care divim ti se do imbecilnosti. :clap2: :tongue: :clap2: :tongue: :clap2: :tongue: :clap2: