Vukovi sa DUNAVA Dunav, moje more...
Pages: 1234567891011121314151617181920
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: budens72 Date: 23 Jun 2009, 12:43:04
Evo još nekih koje sam uslikao...




Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Goran Dubravac Date: 23 Jun 2009, 12:45:16
Ove crvene mi opasno izgledaju,
jesu li jestive samo jednom ili.. :eek:
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: smuki Date: 23 Jun 2009, 12:54:42
One druge GNOISTARKE prva klasa,samo dok su mlade  :thumbup:
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: budens72 Date: 23 Jun 2009, 12:57:01
Citat: Goran Dubravac poslato 23 Jun 2009, 12:45:16
Ove crvene mi opasno izgledaju,
jesu li jestive samo jednom ili.. :eek:

te crvene ne bih probao ni za živu glavu,prvi put sam ih video,i ne izgledaju mi jestivo uopšte (verovatno spadaju u one "jestive samo jednom")

Citat: smuki poslato 23 Jun 2009, 12:54:42
One druge GNOISTARKE prva klasa,samo dok su mlade  :thumbup:

Te nisam probao,bojim se uvek da ih ne pomešam sa nekim otrovnim  :eek:
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 23 Jun 2009, 13:26:34
Imam literaturu pred sobom prva neznam štaje, druga je velika gnojštarka a treća je judino uho ili bazgova uška jedino je gnojštarka dobra za jelo al mora biti mlada kao na slici ,osuši se i dodaje u juhu .A koje su ovo našao sam ih uz vrbov panj  :huh:

Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Hemingway Date: 16 Mart 2010, 13:24:29
Moj favorit je pored Vrganja i Parasolka

kapa ili sesir do 30 cm promjera postigne .zarezem sredinu kape i pogledam dali ima crvi ako nema nosim ...bez stabljike..pohujem je i u tavu cijelu ..snicla joj nije ravna ..jednu pojedem i sit ...
Mrazovke ..samo ime kaze kad je mraz tad ih ima i dobro su prepoznatljive zbog violetne boje kao ovdje na slici ..

kada berete gljive uzmite pletenu korpu ..najgore sto mozete uraditi je da uzmete najlonsku kesu-vrecicu..oksidiraju gljive i kvare se i pritome jedna drugu cine neukusnom ..ovdje na slici je pomijesano sto je isto pogresno ..covjek se ucidok je ziv
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Ad fines Date: 26 Oktobar 2010, 22:08:34
U brdu znam, lisicare i vrganj, naravno mladi, moze na zaru, a moze i sa lukom, kajmakom i domacim paradajz sokom, a pored reka ne znam da li se neke jedu  :huh:
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Hemingway Date: 27 Oktobar 2010, 12:20:36
   
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi
« Odgovor #37 poslato: 23 Jun 2009, 13:26:34 »

Panonac ..
mislim da je Sluzavka ..tako bih je  nazvao u samom prevodu ..
jestiva ..ali nekvalitetna ..
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: juzba Date: 11 Novembar 2010, 21:18:55
Pošto je sezona gljiva počela, da osviježim temu

Ovako izgleda velika gnoištarka, izuzetno ukusna gljiva, ali ni prije ni poslije jela nesmijete imati alkohola u sebi :cheesy:


Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Hemingway Date: 13 Novembar 2010, 18:04:58
Steta sto nemoze dugo da opstane ...odnosim se na njem vijek ..za par dana prebaci i pocne trunuti ..
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: juzba Date: 13 Novembar 2010, 21:29:23
To je maksimalno, ako je suho vrijeme, ako ima vlage i puno manje.

Ovo su bukovače

Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 14 Novembar 2010, 20:20:33
Sada ih stvarno ima  i to svakojake vrste ko se nerazumije neka inebere ili neka pita iskusne gljivare  a vidim Juzba da ti kontaš gljive :bye:
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: juzba Date: 14 Novembar 2010, 22:45:42
Par godina sam bio uporan, redovno išao u gljive i sam sebi pravio album gljiva koje sam prvo nosio kod stručnjaka na pregled, sad imam album sa, nisam nikad prebrojao, koliko vrsta gljiva, i jestive i nejestive i otrovne.
Malo sam to zapustio, ali je još uvijek ostalo dosta u glavi, a što je izvjetrilo, ima album pa se sjetim imena i nema greške.
Idan danas, nikada ne idem bez fotoaparata u gljive:ok:

Livadska pečurka - Agaricus campestris



Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 15 Novembar 2010, 06:54:48
Ja sam kupio knjigu baš radi toga poznajem ih većinu ali jedem samo par vrsta u koje sam sguran  :takoje:
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Sp1tF1re Date: 15 Novembar 2010, 07:15:25
Primam tartufe na poklon,samo ozbiljne ponude,nista ispod 5kg  :smiley: sala na stranu, pazite se amateri medju kojim sam i ja,svaka jestiva ima kopiju otrovnjacu,samo strucnjak zna razliku a on bi trebao da poseduje neki sertifikat zar ne ,pa demokratija je, papir baja,nemoj da neko pomisli : "gle ova ista ko sto je Juzba postavio sliku na vukovima" a ona samo slicna pa zavrsi na klinici sa crevom u zelicu.OPREZ (iz licnog iskustva svojih prijatelja koji su se otrovali "sampinjonima"na jednoj festi)  smiley033