Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: budens72 Date: 23 Jun 2009, 12:43:04
Evo još nekih koje sam uslikao...



Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Goran Dubravac Date: 23 Jun 2009, 12:45:16
Ove crvene mi opasno izgledaju,
jesu li jestive samo jednom ili..

Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: smuki Date: 23 Jun 2009, 12:54:42
One druge GNOISTARKE prva klasa,samo dok su mlade

Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: budens72 Date: 23 Jun 2009, 12:57:01
Citat: Goran Dubravac poslato 23 Jun 2009, 12:45:16
Ove crvene mi opasno izgledaju,
jesu li jestive samo jednom ili.. 
te crvene ne bih probao ni za živu glavu,prvi put sam ih video,i ne izgledaju mi jestivo uopšte (verovatno spadaju u one "jestive samo jednom")
Citat: smuki poslato 23 Jun 2009, 12:54:42
One druge GNOISTARKE prva klasa,samo dok su mlade 
Te nisam probao,bojim se uvek da ih ne pomešam sa nekim otrovnim

Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 23 Jun 2009, 13:26:34
Imam literaturu pred sobom prva neznam štaje, druga je velika gnojštarka a treća je judino uho ili bazgova uška jedino je gnojštarka dobra za jelo al mora biti mlada kao na slici ,osuši se i dodaje u juhu .A koje su ovo našao sam ih uz vrbov panj


Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Hemingway Date: 16 Mart 2010, 13:24:29
Moj favorit je pored Vrganja i Parasolka

kapa ili sesir do 30 cm promjera postigne .zarezem sredinu kape i pogledam dali ima crvi ako nema nosim ...bez stabljike..pohujem je i u tavu cijelu ..snicla joj nije ravna ..jednu pojedem i sit ...
Mrazovke ..samo ime kaze kad je mraz tad ih ima i dobro su prepoznatljive zbog violetne boje kao ovdje na slici ..

kada berete gljive uzmite pletenu korpu ..najgore sto mozete uraditi je da uzmete najlonsku kesu-vrecicu..oksidiraju gljive i kvare se i pritome jedna drugu cine neukusnom ..ovdje na slici je pomijesano sto je isto pogresno ..covjek se ucidok je ziv
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Ad fines Date: 26 Oktobar 2010, 22:08:34
U brdu znam, lisicare i vrganj, naravno mladi, moze na zaru, a moze i sa lukom, kajmakom i domacim paradajz sokom, a pored reka ne znam da li se neke jedu

Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Hemingway Date: 27 Oktobar 2010, 12:20:36
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi
« Odgovor #37 poslato: 23 Jun 2009, 13:26:34 »
Panonac ..
mislim da je Sluzavka ..tako bih je nazvao u samom prevodu ..
jestiva ..ali nekvalitetna ..
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: juzba Date: 11 Novembar 2010, 21:18:55
Pošto je sezona gljiva počela, da osviježim temu
Ovako izgleda velika gnoištarka, izuzetno ukusna gljiva, ali ni prije ni poslije jela nesmijete imati alkohola u sebi


Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Hemingway Date: 13 Novembar 2010, 18:04:58
Steta sto nemoze dugo da opstane ...odnosim se na njem vijek ..za par dana prebaci i pocne trunuti ..
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: juzba Date: 13 Novembar 2010, 21:29:23
To je maksimalno, ako je suho vrijeme, ako ima vlage i puno manje.
Ovo su bukovače

Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 14 Novembar 2010, 20:20:33
Sada ih stvarno ima i to svakojake vrste ko se nerazumije neka inebere ili neka pita iskusne gljivare a vidim Juzba da ti kontaš gljive

Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: juzba Date: 14 Novembar 2010, 22:45:42
Par godina sam bio uporan, redovno išao u gljive i sam sebi pravio album gljiva koje sam prvo nosio kod stručnjaka na pregled, sad imam album sa, nisam nikad prebrojao, koliko vrsta gljiva, i jestive i nejestive i otrovne.
Malo sam to zapustio, ali je još uvijek ostalo dosta u glavi, a što je izvjetrilo, ima album pa se sjetim imena i nema greške.
Idan danas, nikada ne idem bez fotoaparata u gljive:ok:
Livadska pečurka - Agaricus campestris

Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: PANONSKI MORNAR_1 Date: 15 Novembar 2010, 06:54:48
Ja sam kupio knjigu baš radi toga poznajem ih većinu ali jedem samo par vrsta u koje sam sguran

Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Sp1tF1re Date: 15 Novembar 2010, 07:15:25
Primam tartufe na poklon,samo ozbiljne ponude,nista ispod 5kg

sala na stranu, pazite se amateri medju kojim sam i ja,svaka jestiva ima kopiju otrovnjacu,samo strucnjak zna razliku a on bi trebao da poseduje neki sertifikat zar ne ,pa demokratija je, papir baja,nemoj da neko pomisli : "gle ova ista ko sto je Juzba postavio sliku na vukovima" a ona samo slicna pa zavrsi na klinici sa crevom u zelicu.OPREZ (iz licnog iskustva svojih prijatelja koji su se otrovali "sampinjonima"na jednoj festi)