Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Proka Date: 08 Oktobar 2013, 09:48:42
Sve su otrovne, neke manje neke više sem puhare 6 ili ti Langermania gigantea.
Evo ti jednog sajta gde mozeš videti sve po latinskom nazivu kao i izgledu.
http://www.treasurekeepers.rs/sr/gljive/gljive_iz_prirode/Jestive_gljive/jestive_gljive.htmKod nas su zastupljene sledeće gljive
Lisičarka : Cantharellus cibarius
Popovača : Amanita caesarea
Vrganj : Boletus
Rujnica : Lactarius
No bitna je stvar da svako selo ima drugačiji naziv, pa to moze da zbuni čoveka, evo nekih od imena
Vilino kolo, Crna truba, Ježika, Bukovača, Smrčak
Iskreno pečurke nisu za zajebanciju :)
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: baracuda Date: 08 Oktobar 2013, 20:53:45
Juzba, kako pripremas gnojistarke? Sto detaljniji opis molim te :)
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Pecane Date: 08 Oktobar 2013, 21:46:39
Baš kada sam pomislio kako je lepo bilo provesti dan u prirodi upoznavajući nove vrste gljiva primetim da me je uFatio krpelj
Sada sledi vadjenje krvi + verovatno inekcije

Jel sme ovde da se psuje?
Naišao sam na gljive za koje sam mislio da postoje samo u crtanim filmovima









Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: juzba Date: 08 Oktobar 2013, 22:48:53
Citat: baracuda poslato 08 Oktobar 2013, 20:53:45
Juzba, kako pripremas gnojistarke? Sto detaljniji opis molim te :)
naj jednostavnije mi je i najbolje
pod mlazom vode ih očistiš, narežeš na komade, tava, masti, sitno narezanog crvenog luka i to dosta, kad se to malo propeče, udariš jaja, zavisi od količine, jedno ili više, posoli, pobiberi i udri............meni nema boljeg od toga
Pecane.......
14........panterova muhara.........smrtno otrovna
9 i 10 je crvena ili djevojačka krasnica, jestiva, blagog mirisa i slatkastog okusa
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: OLOVO Date: 09 Oktobar 2013, 12:16:00
Druže Južba , koliko si se puta zeznuo da ovo sve znaš?
Nalateh juče na ove broj 8 ..sve hoću , neću , gledao sam ih pola sata , i odoh dalje krečit šljive.Nisam se usudio da ih jedem ..A sećem se kao dete , kad se "išlo u gljive" , onako familijarno ..nakupi se svega ali uvek je tu bio jedan član koji je znao znanje trovao se od malena samouk , i vrištao na roditelje kad uberu neku fungu a ona otrovna...i spremna za konzmaciju...UFFF bilo je i povraćanja i hitna je radila ..
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: juzba Date: 09 Oktobar 2013, 17:03:47
Pb, ti mene pokrštavaš stalno, al mlad si, naučit ćeš

Nisam se zeznuo nikada jer imam susjeda kojemu je to struka.
U gljive idem obavezno sa fotoaparatom, pa kasnije pravim bazu podataka.
A ni ti nemoj uzimati za konzumaciju one u koje nisi 100 % siguran a da prije ne pitaš nekoga tko zna

Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: baracuda Date: 09 Oktobar 2013, 19:04:14
Hvala druze Juzba. Bum probal :)
Spojene poruke: 10 Oktobar 2013, 17:58:08Evo sta sam danas pronasao za sat vremena setnje na jednom ostrvu.
Velika gnojistarka (beli jarcic)

Jajasta gnojistarka (sivi jarcic). Uslovno toksicna, ako se konzumira sa alkoholom (i to 24 casa pre ili posle jela)

Naredne tri ne poznajem pa ako neko moze da mi odgonetne...



Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: Drivee Date: 03 April 2014, 03:30:33
Gljive su bogom dane ljudima u sumi da prezive. Ja skupljam vrbovace i topolovace. Dobre su ali guza svira pole njih kao trubica :D
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: pikeman Date: 07 Maj 2015, 20:57:28
Vrbovača je

ako se pronađe mlada.
Prvo sam je blanširao u slanoj vodi par minuta, potom oprao hladnom vodom.
Ispržio uvaljanu u brašno... i večera je spremna.
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: baracuda Date: 08 Maj 2015, 10:06:56
Jel su ovo sveze slike? Krenuli pilici?
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: acasim75 Date: 08 Maj 2015, 11:46:04
Ima ih pored tamisa...
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: VooDoo_CHEtnik Date: 08 Maj 2015, 11:48:52
Jeo sam prvi put za prvi maj pečene na roštilju. Zaprepastio sam se koliko su dobre! Rekoše mi da je zovu šumsko pile.
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: ibanezi Date: 08 Maj 2015, 13:16:52
Samo jednu gljivu prepoznajem kao jestivu. I desi mi se da naletim, i sreći mojoj nikad kraja. To je škripac, pa još kad kad naletiš na istom panju na 2-3 komada, mlada, a veličine šešira....

Upoređenju sa gajenim bukovačama, šampinjonima...kao smuđ naspram kesega. U Mačvi je dosta zastupljena u šumama na isušenim barama (Bitva i sl) Sad joj je sezona, samo fali dobra kiša-spužara (tiha, mirna, duga).
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: DDj Date: 08 Maj 2015, 15:48:19
Branje pecuraka je jako lep hobi koji bi svakome preporucio. Duge setnje po prirodi i izuzetan, kvalitetniji ukus divljih pecuraka u poredjenju sa gajenim je dovoljan razlog za bavljenje gljivarstvom. Krajnji oprez je neophodan, mnogo je otrovnih vrsta, koje lice na pojedine jestive vrste. Treba nabaviti par dobrih kataloga sa opisima i poceti sa 4-5 najlaksih vrsta pa polako napredovati. Najpre nauciti otrovne svakako.
Preporucio bih za branje koriscenje korpica od pletenog pruca umesto raznih kesa. Tako se pecurke nece izgnjaviti ili potpariti za vreme velikih vrucina. Takodje i secenje pecuraka umesto cupanje iz zemlje, da se ne bi ostetio micelijum. Vredi i zapamtiti lokacije gde su pecurke ubrane. Skoro uvek ce tu ponovo rasti, jer se podzemni micelijum sacuvao i moze se prostirati desetinana metara. Poznata su u narodu tzv "vilina kola", kada pecurke rastu u koncetricnim krugovima, koji se tokom vremena povecavaju. Posle nekoliko godina branja, u vreme javljanja pojedinih vrsta, posle dobre kise idete na tacnu lokaciju i berete ih umesto da ih naslepo trazite. Takva mesta se cuvaju ljubomornije od dobrih lokacija za ribolov:)
Nekada sam brao i raspoznavao par stotina vrsta, pre odlaska u beli svet. Sada, kada sam se vratio, vracam se i gljivarstvu. Omiljena vrsta mi je svakako POPOVAČA - Amanita caesarea.
Odg: Ribolovci i gljive u prirodi By: orka Date: 09 Maj 2015, 09:58:12
Ova gljiva se zove hrastova sjajnica(ganoderma lucidum)..U Japanu je poznata kao Reishi..
Nije jestiva,ali zato ima izuzetna lekovita svojstva..
http://www.dr-fungus.com/ljekovite-gljive/ljekovitost-reishi