Vukovi sa DUNAVA Dunavska birtija
Pages: 12345
Odg: Pušnica By: glos Date: 06 Januar 2021, 09:50:10
Nećemo ni mi. Šunka je još tamo, tobože se dimi, a kakva će stići vidićemo.
Od slanine i mirisa ne možeš ruke oprati, nakon hendlovanja iste.
Bukvalno ni 3 pranja ne pomažu.
Odg: Pušnica By: glos Date: 28 Januar 2021, 19:16:14
Sad sam načeo plećku, od toga, šunka je pored, a dobre su i slanine i ovo.
Samo sam ja zaboravio izgleda koliko je to intenzivan miris kada se tek skine, pa zaključim da je tečni dim.
Ako i jeste rezultat nije loš.

Evo đedove pušnice, već 15 + godina nekorištene, ali prave za te stvari.





Odg: Pušnica By: tonyboy Date: 28 Januar 2021, 20:01:13
Samo da upozorim kolege nek imaju na umu da nijedna mrežica, hulahopke, zavjese itd. ne može spasiti meso od muhe, jer muha to obavi kroz mrežicu i odleti.
Jednom kad je meso kontaminirano ličinkama, još ako nisi primjetio i one se razviju u crve i uvuku u meso, onda samo kirurgija pomaže.

Meni je osobno za šunku  najbolje rješenje obična papirnata dvoslojna vreća koja se može kupiti u svakoj poloprivrednoj apoteci a košta kao žvaka.
To je fizička barijera protiv muhe


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odg: Pušnica By: glos Date: 28 Januar 2021, 20:19:39
Ovde u stanu će to nestati brzo, nešto mi se ne zaustavlja protok zraka, pa kako bude.
A i zumzaru vidiš jednom mjesečno, posebno zimi.

A pušnica je kao fort noks, nisam još vidio muvu u njoj.
Ima žicu za vrapce sa vanjske a sa unutrašnje strane sitnu mrežicu za muve.
I kroz vrata se nema di provući, ni muva. A ni lopov, sem da rizikuje kidanjem katanca.

Koji nismo nikada stavljali ali ako bi zatrebalo, može.
Odg: Pušnica By: Goachild Date: 28 Januar 2021, 22:24:02



Odg: Pušnica By: Gremlin Date: 29 Januar 2021, 11:05:02
Citat: tonyboy poslato 28 Januar 2021, 20:01:13
Samo da upozorim kolege nek imaju na umu da nijedna mrežica, hulahopke, zavjese itd. ne može spasiti meso od muhe, jer muha to obavi kroz mrežicu i odleti.
Jednom kad je meso kontaminirano ličinkama, još ako nisi primjetio i one se razviju u crve i uvuku u meso, onda samo kirurgija pomaže.

Meni je osobno za šunku  najbolje rješenje obična papirnata dvoslojna vreća koja se može kupiti u svakoj poloprivrednoj apoteci a košta kao žvaka.
To je fizička barijera protiv muhe
Sent from my iPhone using Tapatalk

Pre nekoliko godina sam bacio šunku od 9,5 kg, obradio je profesionalni mesar, savršeno usoljena i nadimljena, utrljana gomila bibera - na žalost upljuvala je muva jer je krenulo toplo vreme, i kad sam je skinuo da dodam još mlevenog bibera (za svaki slučaj) iz nje je počela da izlazi armija crva.
Nije joj bilo spasa

:sad:
Odg: Pušnica By: bulmil Date: 29 Januar 2021, 12:02:44
e to je tuga..

Poslato sa STK-LX1 pomoću Tapatoka


Odg: Pušnica By: slob Date: 29 Januar 2021, 12:23:15
Ne bavim se  sušenjem mesa, ali sam davno čitao o tome. U memoriji mi je ostalo to da se meso u salamuri pre svega soli, što ga čuva od kvarenja, suši se na vazduhu, da bi bilo trajno, a dimljenje služi samo zbog toga da bi se meso zaštitilo od insekata a naročito muva. Miris dima bi trebalo da odbojno deluje na muve. Iz toga proizilazi da ako se meso ucrvlja onda nije dobro nadimljeno. Ili su muve mutirale pa ova "vakcina " na njih više ne deluje.
Ne uzimajte za ozbiljno ovo što sam napiso. Možda nešto i nisam baš shvatio kako treba.

Odg: Pušnica By: glos Date: 29 Januar 2021, 13:38:00
Potcjene značaj dobrog utrljavanja soli, na donjem zglobu i gore di se reže za kuku.

Evo jednog dobrog primjerka nedodirljive:


Odg: Pušnica By: tonyboy Date: 29 Januar 2021, 22:05:15
Slažem se sa kolegom,
Muha najčešće napada mjesta uz kost


Sent from my iPhone using Tapatalk
Odg: Pušnica By: bolenbgd Date: 29 Januar 2021, 22:39:46
Posto se klima globalno promenila, tesko je susiti sunke jer su najpodloznije kvarenju.Od muva je najbolja fizicka zastita, odnosno pravljenje kaveza od letvica i sitne mreze.
Odg: Pušnica By: sima71 Date: 30 Januar 2021, 13:10:30
Evo da kazem i ja koju u vezi sunke,ranije smo ostavljali sunke obavezno 6-7 nedelja u salamuri i nikada se nije desilo da se pokvari,ali su bile prave zime i mrazevi i postojali su uslovi za pravilno zrenje i susenje sunki.Vec par godina sunku isparcam na misice i susimo komade bas upravo iz tih razloga blaga zima.Nista ne moze da se poredi sa pravom sunkom,mislim na male komade.Ja nikada nisam utrljavao u sunku bilo sta,a znam mnoge koji kazu da pomaze dobro utrljavanje ljute paprike i nema bojaznosti od muva.
Odg: Pušnica By: bulmil Date: 30 Januar 2021, 13:58:05
i ja vec par godina ne susim cele sunke.nema smisla..šole i brzo se osuse i stamburaju i aj zdravo

Poslato sa STK-LX1 pomoću Tapatoka


Odg: Pušnica By: DakiNS Date: 30 Januar 2021, 16:29:22
Citat: bolenbgd poslato 29 Januar 2021, 22:39:46
Posto se klima globalno promenila, tesko je susiti sunke jer su najpodloznije kvarenju.Od muva je najbolja fizicka zastita, odnosno pravljenje kaveza od letvica i sitne mreze.
Džaba i to, Napravio sam sa najsitnijom mrežom ali se pojaviše neke sitne mušice i odoše dve povelike šunke . Ovako  rastavim mišiće stavim u mrežicu i miran.
Odg: Pušnica By: Gremlin Date: 30 Januar 2021, 19:09:09
Cela šunka je jedina prava šunka, sa pripadajućom masnoćom koja joj održava vlagu.
Sušenje komadnog mesa od buta je OK kad su zime ovakve da je 30. Januara 15 stepeni - ali to nije to.

:wink: