Vukovi sa DUNAVA Dunavska birtija
Pages: 12345678910111213141516171819202122232425262728
Odg: Rakija... By: Pirke vuk s Tise Date: 15 Septembar 2013, 15:52:09
Није згорег, чак се и препоручује ставити 3 до 5% шећера. Ништа не шкоди а поспешује ферментацију.
Odg: Rakija... By: Jeremija Date: 15 Septembar 2013, 18:32:18
Pogotovo ako skupljaš kajsiju u talasima, pa da nova tura stigne vrenjem prethodnu, tako mene moj otac učio.  smiley033
Odg: Rakija... By: kapitalac Date: 15 Septembar 2013, 21:04:21
Ko kaže da ne škodi šećer? Od šećera se ne dobije samo etil alkohol kao od voćnog šećera (fruktoze) već u puno većoj količini metil alkohol. Pokušava se on izdvojiti prilikom pečenja rakije, ali je činjenica da se to ne može u potpunosti uraditi. To su priče onih koji stavljaju da je bolje tako a oni koji ne stavljaju naravno pričaju da je bolje tako. Činjenica je da i tehnolozi koji rade u velikim tvornicama pića kažu da se može staviti do 3 % šećera, ali to nikako ne znači da je to bolje, nego samo da je manje štetno. To dođe kao da ti kaže možeš slobodno zapaliti tri cigarete dnevno.

Ima li ovdje dalmatinaca da nam kažu kako su njih učili očevi kako se pravi vino i "vino"? Ko pravi za prodaju to je druga stvar, ali za sebe, još kad dobro rode šljive, stvarno nema potrebe ganjati kvantitet. Kotao od 100 l daje 13 l fine rakije, a ništa ljepše kad ti gosti pohvale rakiju.


P.S. svako ima pravo peći onako kako želi
Odg: Rakija... By: mi-ne Date: 16 Septembar 2013, 14:01:59
Postoji li nekakav "aparat" za brzu proveru zastupljenosti secera u rakiji   :question:
Odg: Rakija... By: sinhron Date: 16 Septembar 2013, 17:50:32
postoji refraktomer
http://migros.rs/Images/refraktometar_tekst.htm
Odg: Rakija... By: mi-ne Date: 17 Septembar 2013, 16:23:53
Za svaki kg secera koji se ubaci u kom dobije se litra rakije vise (nekakve rakije).
Neki koji peku za prodaju ubacuju secer u velikim kolicinama,naravno sa tim se niko ne hvali.
"Ja ne stavljam secer neeeeeeeeeeeeee,ma kakav secer"  :rolleyes: :lol:
Vidim da na e-bay (nabrzinu pogledao) mogu takve spravice da se dobiju i za 25€.
Ljudi za to i neznaju,steta.
Odg: Rakija... By: sinhron Date: 17 Septembar 2013, 18:37:07
u sustini,redovno kontrolises nivo secera u kljuku (komini). kad padne na nulu,znaci da se sav secer pretvorio u alkohol i odma sipaj u kazan i peci. (kad kazem secer,ne mislim na kristal,vec na vocni)
Odg: Rakija... By: mi-ne Date: 18 Septembar 2013, 15:42:20
Ops...pa to nije za kontrolu pecene (gotove) rakije.
Pricamo o razlicitim stvarima.
Postoji li tako nekakav "aparat" koji iz pecene rakije sazna koliko je majstor sipao secera u kom  :question: Ili nekakva druga "uradi sam " sema,bez aparata.  smiley033
Odg: Rakija... By: sinhron Date: 18 Septembar 2013, 17:31:36
koliko znam,home made verzija ne postoji,samo laboratorijska analiza
Odg: Rakija... By: Kvacak Date: 18 Septembar 2013, 18:39:22
Citat: mi-ne poslato 17 Septembar 2013, 16:23:53
Za svaki kg secera koji se ubaci u kom dobije se litra rakije vise (nekakve rakije).
Neki koji peku za prodaju ubacuju secer u velikim kolicinama,naravno sa tim se niko ne hvali.
"Ja ne stavljam secer neeeeeeeeeeeeee,ma kakav secer"  :rolleyes: :lol:
Vidim da na e-bay (nabrzinu pogledao) mogu takve spravice da se dobiju i za 25€.
Ljudi za to i neznaju,steta.
na kilo šečera 1,3 l rakije
Odg: Rakija... By: Karlo Date: 12 Oktobar 2013, 15:36:48
U mojoj ulici desetak ljudi peče rakiju..jedan komšija i ja bez dodavanja šećera a ostali "malo pospešuju" vrenje. I..dok moje Jabuke mogu bez bilo kakvih posledica popiti i dva deci več kod treće čašice komšijske "uspešno prevrele" počinje da boli glava. DakleM Mi-ne..postoji aparat za otkrivanje šečera u raDZi..al je pomalo skup..radi na meze, salaticu i tako to :wink:

Odg: Rakija... By: Slavic.Blood Date: 12 Oktobar 2013, 17:22:40
To što "neko" oseti u tri popijene čašice procenat šećera, samo pokazuje koliko on zna o rakiji, ne pričam ovde o onim šećerušama gde se prva oseti šta je i od čega je... :smiley:
Odg: Rakija... By: Karlo Date: 12 Oktobar 2013, 20:06:52
Pogrešno računjaš...za 1l 100%-tnog alkohola potrebno je 1696 gr šečera. DakleM ako na 100 kg npr kajsije dodaš "pišljivih" 3,5% šečera (3500gr) koje niko neče osetiti, rezultat će biti 9l kajsijevače (50% jačine) i 4l (slovima četiri litre) šečeruše (50% jačine) a uz to ti je snaga šećera, da bi se razblažila, povukla u finalni proizvod i dooosta patoke! Šečer se dodaje komini samo kada su prirodni šećeri u njoj ispod 17% i to toliko koliko treba da bi ukupni šečer dostigao tu vrednost(postoji formula prema kojoj se izračunava) al' opet ne preko zakonom dozvoljene količine od ..(čini mi se) 3.56% težine kljuka.

Spojene poruke: 12 Oktobar 2013, 20:22:32

..da me ne razumete pogrešno..rakija se može napraviti od mnoogo stvari, pirinča, kukuruza..pa zašto ne i od šećera al' meni takva jednostavno ne prija :no:
Odg: Rakija... By: Pirke vuk s Tise Date: 14 Oktobar 2013, 22:06:11
Људи, не да сам испекао-шљиву, ал ћемо ову пити тек за 5, и словима пет година. Ја је тако у стакло (балон) 50л, чеп, преко чепа восак, да одлежи и сазри. А вадимо чеп из балона од пре пет година. Па живели.
Odg: Rakija... By: vladimirv015 Date: 14 Oktobar 2013, 23:29:33
rakija kao ni bilo koje drugo pice ne sazreva ako je u staklenom sudu, bice ista sad i za 20 godina ako nema neko drvo unutra, voce itd, sazrevaju pica samo koja su u drvenim buradima, ostala se ne menjaju, mada svakako treba da odlezi malo ali to je nekih mesec dva, bar ja tako mislim :) a moji peku rakiju vec dugo dugo i to prilicno uspesno :)