Vukovi sa DUNAVA Dubinka & feeder
Pages: 1234567891011121314151617181920212223242526272829303132333435363738394041424344454647484950515253545556575859606162636465666768697071727374757677787980
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: specialized Date: 09 Novembar 2016, 22:17:04
Bas zato sto je riba slabo aktivna,ne treba joj nuditi "jaku" hranu. Tu do izrazaja dolaze vocne arome.
Miso ako se secas,Milan (razredni  :smiley:) je o tome pricao na onom pecanju pre saranskog kupa.
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: Ad fines Date: 09 Novembar 2016, 22:28:34
ja sam moje stapove odlozio da odmaraju od naporne sezone i cekaju neke toplije dane. Dosta je bilo, i previse. Na vodu mogu da odem samo u osmatranje-setnju, ako bude nekog druzenja sa kolegama ili da zadovoljim dusu bolonjezom...
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: mihabg Date: 09 Novembar 2016, 22:52:17
Dule , vodimo te da vidis da moze i zimi;)
Samo ne kod tebe u onoj supra-heavy -deep varijanti na Savi , nego odmereno i precizno na 5-6 dubine i oko 40m u dalj
Ponavljacica pecanje, lupas u isto mesto ko zaludjen i posle ti hrana ne treba ako udje
Ili na Tisu,na neke borbene linije 
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: no names Date: 09 Novembar 2016, 23:19:26
Mrzi me sad da trazim citat od pre par postova u vezi aroma...
U hladnom periodu manje aroma,a vise mirisa....aroma i miris nisu isto,aroma je i ukus.Znaci razbijanje ukusa jacine hrane (zemlja) i pojacavanje mirisa uz alkohol ali u kojoj kolicini zavisi od proizvodjaca i nosaca iste kao i temperature vode.Kada se alkohol koristi mogu i uljane da se koriste. Mirisi u ovom periodu su krem,zacin i voce....meso...cekajte leto  :cool:
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: mihabg Date: 10 Novembar 2016, 00:11:33
Zar aroma nije esencija neceg sto ti podstice culo mirisa?
Bas me briga sta mi kao sarandzije tumacimo i kako pisemo , ali aroma =miris a ne ukus! 
Nije to enologija pa da stimujemo buke uz ukus , mada ni tad nije to znacenje!!!!
Zaboravi sta si i gde procitao, aroma moze da te asocira ili da te navodi na ukus koji cula prepoznaju  u prehrambrenoj industriji,  ali se radi o mirisu!


U ovom periodu sto si gore napisao, je prepisano stivo iz mnogih saranskih preseravanja.
Cinjenica je da alkohol brze otvara miris u vodi ?! Jbt. pa otvara ga i u vazduhu brze, na kozi, na vuni , na prozoru ... zar ne ? Zar se parfemi i vecina miomirisa ne pravi na alk. bazi?
Nego , fora je u kom pravcu i kako kad  tece voda i rastvara nasu "prevaru"  ide ta aroma ....E, pa ja laicki i uz malo poznavanje fizike mislim da  je to posebna nauka,  koji prosecni Korda, Mika , Pera i Zika ne mogu da procene niti je neko lud da to istrazuje sem par  komercijalno-pausalnih kvazi  naucnika koje placaju ljudi koji zaradjuju na tome.
Alal vera znacaj aroma-terapije na ribama za dobrobit covecanstva
Takodje, logikom bi trebalo da mirisi u ovom periodu na reci nisu vocni , jer u novembru voce ni blizu nije ribi u prirodnom okruzenju. Pa ni povrce... Ali zato istrulilo lisce, organizmi itd. su na talonu svuda. I sta sad ?
Koji treba zakljucak da prepisemo?

PS. Branko, salim se malo...samo za prvi deo mislim da sam u pravu , ovo ostalo pitam i razmisljam , i koristim zimi iskljucivo razblazena komercijalna i prirodna resenja sa nekad vise ili manje uspeha
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: procaster Date: 10 Novembar 2016, 03:03:20
U ovom periodu sto si gore napisao, je prepisano stivo iz mnogih saranskih preseravanja

Miha ti si bio i ostao jako dobar šarandžija, što sad babuškariš to je druga priča.
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: Sax Date: 10 Novembar 2016, 08:58:24
Ooooo,vidi se da dolazi zima duga i hladna,pocelo je pisanije... :wink:
Jedno je sigurno,a to je da na ovim našim prostorima riba sigurno nikad u svom okruženju nema bananu,ananas,jagodu i kobasicu,a naročito frankfurtsku.. :wink:
Što bi rekli psiholozi: Nekad previše analize vodi do paralize...
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: mihabg Date: 10 Novembar 2016, 09:41:17
Citat: procaster poslato 10 Novembar 2016, 03:03:20

Miha ti si bio i ostao jako dobar šarandžija, što sad babuškariš to je druga priča.
Pa ja rekao Branku da se malo salim u tekstu .
xi xi ...babuskarenje E ako si mi rekao
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: specialized Date: 10 Novembar 2016, 10:06:03
Nema u Dunavu ni kamenja sa ukusom i mirisom sira pa mrene kidaju.
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: mihabg Date: 10 Novembar 2016, 10:17:01
Masnoca oko 50% , so, pikantno kiselkasto/slatko ukus (zavisi koji)  ... Kalorijski jako... Zato verovatno!
Jbg. kad smo skoljke i rakove oterali industrijom i sve ih manje ima , pa pecamo na svasta
Da mogu , samo bi na ovo pecao (skoljka, puz, rak)
Kad sam bio mali, gledao sam stare pecarose i video sam kako lepo radi krupna lepa deverika na meso od raka recimo !
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: specialized Date: 10 Novembar 2016, 10:27:09
Znaci boile sa monster crab aromom  :ok:
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: mihabg Date: 10 Novembar 2016, 10:59:13
Nije bre isto kraba i recni rak, al' ajd' nek ti bude
Nego zar ovo nije bila tema  "mala skola fidera"?
Iššš bre šarandzije
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: no names Date: 10 Novembar 2016, 11:51:53
Miha druze moj....aroma je i miris i ukus,kad ti nesto mirise na bananu receptori ukusa treba da osete tu bananu.Kada recimo uzmemo mvde fishmeal koji je riblje brasno pretezno ili mesna aroma i dodamo u njega recimo miris banane,riba ce odreagovati na miris banane jer je on privlaci,a kad je privuce ukus ce je zadrzati ako joj se svidja.Kad uzmes recimo neku od saranskih bocica na kojoj pise npr Garlic (beli luk) dobijes li sa tim mirisom i ukus? Ne! Ali ako uzmes aditiv Garlic dobijes i ukus.Kad se obrati malo paznja vidi se lepo da na tim bocicama pise flavours-miris....samo sto vecina to tumaci kao aroma sto moras priznati nije isto.Znas ti to dobro i bez ovoga  :smiley:
Pre par nedelja sam pecao jedan kup gde sam koristio iskljucivo svoju praskastu prihranu i svoje dve vrste boila i solidan sam rezultat imao,a pecao sam na vocni miris,a u momentima kad je riba prestajala da uzima voce pokusavao sam sa ostalim mirisima gde sam ribu uspevao da dobijem iskljucivo na frankfurtsku i karamelu,dok mi je "meso" vesto izbegavala....a,tu je riba,vidim da jede hranilicu ali izbegava mamac.Temperaturu vode sam merio na treningu i bila je u zimskom rezimu,sto meni govori da ipak nisu prazne saranske teorije. Ove godine na kanalu u Kucuri kod naseg razrednog nisam uspeo da upecam ni jednu babusku na standardne mamce dok vise iz ocaja nisam na udicu uz kratki predvez stavio mekani pelet M1 i u hranu dodao praskasti dip u pomenutoj aromi/mirisu.....samo da napomenem da je u pitanju bio pocetak sezone.Negooo...mirodjija bese koja vrsta mirisa...da nije zacin?A,sir....? :lol:

Sto se tice alkohola i sirenja mirisa.....da alkohol siri mirise u stranu,ali ga ne treba staviti previse jer na nekim mestima riba nije striktno na dnu vec je nekad i u visim slojevima ako je  temp vode makar za stepen visa.Iz tog razloga sam i napisao da zavisi koja kolicina alkohola ide za odredjenu vodu ili temp vode....uljane mirise licno koristim ali ih razblazujem sa alkoholom bas zbog tog sirenja mirisa kroz nekoliko razlicitih slojeva vode. Na tekucoj vodi se naravno siri u vecoj daljini i privlaci brze ribi,sto naravno ne vredi nista ako je mesto promaseno i pecamo tamo gde ribe nema,a mesto je ipak na reci najvaznije :cool:
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: specialized Date: 10 Novembar 2016, 12:13:06
 "Mala skola fidera"? Sto ne bi prepisivali kad mozete :smiley:
Odg: Ispravimo greške - mala škola feedera By: Goachild Date: 10 Novembar 2016, 13:15:22
Наравно да је битна арома, њен однос и примена. Та школа се плати тек после доста потрошеног новца баченог у воду.
Мени је нпр. болтушка справљена са неколико капи франкфуртске давала боље резултате него обична - неутрална. Такође са додатком соларовог заслађивача.
Воду за мешање примаме сам "крстио" разним аромама типа нутрабеитс јагода и тути фрути. (етил алкохол)
Није ми жао што сам у други план гурнуо шаранисање због фидера. Мало ми се кичма исправила како да вам кажем. ;) Прогледао сам! Шаран те научи стрпљењу ако ништа друго, а припрема мамаца и примаме су добри темељи за фидер.
Следећа је течна јетра. Не моја, него есбесова! Где са њојзи?!