Vukovi sa DUNAVA Dunavska birtija
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185186187188189
Odg: Pivo By: pkv-pecaroš Date: 29 Maj 2015, 08:58:31
 Pivo mora biti isto samo dok dođe do tebe sto puta se mućka pa iz hladnog u toplo a iz toplog opet u frižider i tako mu se "razbije" okus. Pivska bačva npr. bi trebala nakon istovara odstojati barem 24 sata prije nego se počne točiti.
Odg: Pivo By: VladimirR Date: 29 Maj 2015, 09:00:27
K'o da čeka 24h  :sad:
Odg: Pivo By: NSBucov Date: 29 Maj 2015, 09:36:46
U tome i jeste stvar - ne treba mi da čekamo već kafedžija (da naruči malo ranije a ne ostao sam bez piva, donesi jedno bure). PKV je u pravu.
Odg: Pivo By: pkv-pecaroš Date: 29 Maj 2015, 19:44:40
  Svaki ugostitelj bi trebao naručiti piva tako da ima bar dva-tri dana unaprijed ali to na žalost nije tako. U svojoj "karijeri" sam se navukao i boca i bačava i plastike a limenke da ne spominjem, računaj bar 10 tona dnevno po kojekakvim "finim" lokalima. Bećari moji da vi vidite gdje to sve ugostitelji skladište. Kafić sav u mramoru i mesingu a cuga pod nastrešnicom i kokoši na njoj a vani +40 pa se onda čude sto se gosti žale jer im je pivo većinom kiselo ili ima okus kao da ste liznuli bateriju. Još imaju karaktera tražiti da mu zamjeniš pivo za friško punjeno a on ga je skladištenjem pokvario. Najgore od svega je da kupci onda pljuju po pivovari kako im je pivo loše i kada se taj glas pročuje nadrapaju pivari. Ma mogo bi vam tri dana pisati šta sve ugostitelji rade. Naravno puno je više ugostitelja koji pošteno rade svoj posao(hvala bogu).
Odg: Pivo By: mi-ne Date: 30 Maj 2015, 10:45:16
@kv- pivar.
Koliko je pivo osetljivo na te temperature ?
Interesuje me transport. Recimo kanion se utovari u petak i stoji preko vikenda na suncu na visokim temperaturama i u ponedeljak se transportuje do kupca.
Dali je taj vremenski period na visokoj temp. dovoljan da osetno narusi kvalitet (ukus) piva  :question:
Odg: Pivo By: pkv-pecaroš Date: 30 Maj 2015, 17:00:32
 Mi-ne normalno da utječe. Pivo nije piće poput vinjaka i sličnih žestokih alkoholnih pića niti je poput gaziranih sokova punih šećera i konzervansa tj. puno kemije. Pivo spada u kategoriju prehranbenih proizvoda(druga je stvar što ga država tretira kao alkohol zbog većeg poreza) i kao takvo se mora i skladištiti u adekvatnim uvjetima. Na svakoj etiketi mora pisati rok trajanja i način skladištenja i ako se tako postupa onda ga možeš piti i nakon 6 mjeseci a da ne promjeni okus. Nema tog piva bez obzira na marku i kvalitet kojem velike promjene u temperaturi neće promjeniti okus i kvalitetu. Veliki "igrači" u pivarskoj industriji kada šalju svoje pivo (u Ameriku) transportiraju ga u kontejnerima u kojima mora biti određena temperatura. Promjene temperature i izloženost svjetlosti su najveći neprijatelji piva.
Odg: Pivo By: mi-ne Date: 30 Maj 2015, 21:13:45
Klimatizovani kontejneri od "velikih igraca" su u redu, samo kada to pivo bude istovareno iz broda dalje seta od skladista do skladista dok ne dodje do kupca.
Mnogo je tu slabih tacaka.
Sada pocinjem da shvatam zasto smo kao terenski radnici uvek narucivali pivo iz regiona u kome radimo. Iz fabrickog skladista direktno u kafic. :ok:
Odg: Pivo By: pkv-pecaroš Date: 30 Maj 2015, 21:54:46
 ide ono sa broda u hladnjaču ko da voze sladoled. Nisu to ljudi blesavi da unište reputaciju zbog nekoliko tisuća boca. Jedan primjer, majstor-pivar u hainekenu ako nije zadovoljan okusom piva koje je taj dan skuhao može komletnu tu količinu istresti u kanal (govorim o desetcima tisuća ne litara nego hektolitara) i nikome ništa. U svakoj ozbiljnoj pivovari nekoliko ljudi svaki dan proba kvalitetu piva a u jednoj smjeni se nekoliko puta uzimaju uzorci koji se testiraju u labaratoriju. Zato tvrdim da je pivo uvijek isto a okus mjenja zbog toga što je nepravilno skladišteno. Što se skladištenja tiče i sama skladišta moraju ispunjavati određene uvijete da bi dobila dozvolu od inspekcije. Sve je to definirano zakonom. Zamisli da jedna pivovara jedan dan natoči 200 000 tisuća boca pokvarenog piva i to završi u mom i tvom stomaku te ih otrujemo. Kontrole su momačke,to znam iz prve ruke.
Odg: Pivo By: dragan2006 Date: 01 Jun 2015, 20:36:11
Selo mi ko`budali šamar !  :tongue: :tongue: :tongue:


Odg: Pivo By: pkv-pecaroš Date: 01 Jun 2015, 20:39:56
 Ovo ima dobar postotak alkohola. Takva dva-tri i taman :cheesy:
Odg: Pivo By: dragan2006 Date: 01 Jun 2015, 21:34:27
Ima, istina je, ali je veoma pitko. :thumbup:
Odg: Pivo By: denisdezan Date: 02 Jun 2015, 00:35:54
Citat: pkv-pecaroš poslato 30 Maj 2015, 21:54:46
ide ono sa broda u hladnjaču ko da voze sladoled. Nisu to ljudi blesavi da unište reputaciju zbog nekoliko tisuća boca. Jedan primjer, majstor-pivar u hainekenu ako nije zadovoljan okusom piva koje je taj dan skuhao može komletnu tu količinu istresti u kanal (govorim o desetcima tisuća ne litara nego hektolitara) i nikome ništa. U svakoj ozbiljnoj pivovari nekoliko ljudi svaki dan proba kvalitetu piva a u jednoj smjeni se nekoliko puta uzimaju uzorci koji se testiraju u labaratoriju. Zato tvrdim da je pivo uvijek isto a okus mjenja zbog toga što je nepravilno skladišteno. Što se skladištenja tiče i sama skladišta moraju ispunjavati određene uvijete da bi dobila dozvolu od inspekcije. Sve je to definirano zakonom. Zamisli da jedna pivovara jedan dan natoči 200 000 tisuća boca pokvarenog piva i to završi u mom i tvom stomaku te ih otrujemo. Kontrole su momačke,to znam iz prve ruke.
to stoji ato si rekao al ja sam radio u podrumu pica koji je snabdevao mnogo radnji i kafana i sl sa picem medjuostalom i pivom ...
kad stgne  sleper jelena pa je hangar pun nekih drugih stvari pivo stoji u dvoristu na suncu u gajbama ...
a znam da i drugi tako rade ...(mozda ne svi)..
kontrola u fabrici je mozda vrhunska, problem je druga ruka ili treca ili koja vec...
Odg: Pivo By: pkv-pecaroš Date: 02 Jun 2015, 08:17:41
 Imaš ti pravo ali problem je u tome što onda kupac počne pljuvati po pivovari u smislu "kakvo su to smeće skuhali" a ljudi ni krivi ni dužni kako se kaže. Kada bi se držalo zakona svaki diler pića bi također morao adekvatne skladišne uvjete ali to inspektore ne zanima previše. Prije nego ti daju dozvolu za rad oni pregledaju skladište i više ne dolaze tako da možeš robu držati i u svinjcu. Ako i dolaze onda vlasniku objekta diskretno najave dolazak, on malo sredi skladište a inspekcija ode zadovoljna,punog trbuha i sa kojim eurom u džepu a potrošaće tko šiša. Stalno se spominje zapad ali tamo da pivar vidi da njegovo pivo držiš gdje stigneš nikada više njegovo pivo ne bi vidio u svom kafiću pa makar prodavao sto gajbi njegovog piva dnevno. Strašno paze na svoj ugled jer je većinom obiteljski posao koji je stvaran godinama. Da ne spominjem da tamo svaka ulica skoro ima mini-pivovaru i da je konkurencija velika. Kod nas opet natovare trgovine jer dileri imaju ugovor sa pivarom da ako npr. mjesečno uzme 100-000 boca plaća puno manju cijenu i onda dođe kraj mjeseca, diler povuče ono pivo koje nije mogao prodati iz pivovare i drži ga na ulici. Njemu bitno da je ispunio ugovor a što će kupac dobit proljev nije bitno.
Odg: Pivo By: Pirke vuk s Tise Date: 02 Jun 2015, 22:17:01
 smiley049


Odg: Pivo By: alexdja Date: 03 Jun 2015, 01:08:18
 :cheesy: ...

Jedino što ti se ugreje 9.5 litara dok otpiješ malo...  :rolleyes: