Vukovi sa DUNAVA Dunavska birtija
Pages: 123456789101112131415161718192021222324252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555657585960616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185186187188189
Odg: Pivo By: mi-ne Date: 15 Septembar 2014, 14:11:33
Citat: Jeremija poslato 14 Septembar 2014, 23:30:16
Ovaj zuti je polubelo, psenicno, pa nesto ima i oko filtriranja. Ne znam ti ja to tacno sta, mene kum, rodjeni Svajcarac sa Nemackim pasosem to filuje  :smiley: A ima i radler, bezalkoholno i eikstrajako, al' njih nisam probao. Obrniokreni, zavrsismo na Zajecarcu  :tongue:

Na zutom oettingeru pise i "Hefeweissbier".
Hefe je germa, a weiss belo (ako se ne varam).
Hell-svetlo, weiss-belo,pa onda tamno,polutamno,sa ili bez germe,sa ovim ili sa onim,te ovako,te onako.
Jos da imamo nekoga da nam sve to pojasni  :ok:
Odg: Pivo By: laki22 Date: 15 Septembar 2014, 14:15:59
mi kad smo u nemackoj narucivali to njihovo vajs, ili po nasem svetlo, dobijali smo neko njihovo psenicno i kukuruzno pivo  :lol:
Odg: Pivo By: mi-ne Date: 15 Septembar 2014, 14:21:41
Nisam siguran da jenjihov vajs nase svetlo jer i oni imaju hell (svetlo).
Moram se raspitat o cemu se radi.
Odg: Pivo By: ellesar Date: 15 Septembar 2014, 14:32:00
E trebali ste naruciti hell :cheesy: Weis je belo, pšenično :takoje:

Evo da vas ne buni....
Piva se dele u dve osnovne grupe po mestu fermentacije kvasca u procesu proizvodnje:
ALE - sinonim za sva piva gornje fermentacije, od lagera je starije bar hiljadu godina;
LAGER - od nemačke reci "čuvati", u Engleskoj označava bilo koje zlatno, pivo donje fermentacije, a u ostalom delu sveta ima skoro isto značenje kao uopštena rec PIVO.

Vrste piva koje se najčesće mogu sresti na domaćem i svetskom tržištu su :
PILSNER - zlatni, hmeljasti, aromaticni lager iz Plzena, Bohemia (Češka). Prvi put proizvedeno sredinom 19. veka, a pravi Pilsner  Urquel se i danas tu proizvodi. Nemački Pilsner je dominantan na svetskom tržištu. Suv je i hmeljast, svetle, zlatne boje. Sadrži oko 5% alkohola i manje ima slada od originalne Češke verzije.

PORTER - smatra se da je prvi put proizvedeno 1722. u Londonu, mešanjem karakteristika jakog, smedjeg i starog ejla. Porter nikada nije bio zanatski proizvodjen - došao je sa industrijskom revolucijom. Ima jednu prednost u odnosu na ejl - trajnije je.

STOUT - potpuno suprotan Pilsneru. Suvo, crno pivo kome se, u procesu proizvodnje dodaje ječam, kao i veća količina hmelja, čime se dobija karakterističan ukus.

BELO PŠENIČNO PIVO potiče iz Belgije. Vari se sa 50% pšenice(umesto ječma), a dodaju se i kora narandze i korijandera.

HOEGAARDEN je najpoznatije belo pšenično pivo, koje je prvi put proizvedeno 1966. godine. Najpoznatija pšenična piva su: BRUGS TARWEBIER, DENTERGEMS WITBIER

CRNO PIVO u Nemačkoj i Japanu, jaki lager s ukusom crne čokolade. U Engleskoj, crna piva su jaka, imaju boju smole, slatka su i koriste se za pravljenje "šendija" (miks limunade i piva), to je kod nas radler,cool....

BOK - pivo za hladno vreme, sa vecim proncentom alkohola (6.5%) . Tradicionalno je tamno, ali je danas i zlatno-bronzano. Poreklom je iz  Donje Saksonije, a povezuje se sa Bavarskom, Austrijom i Holandijom.

IRISH ALE - blagi, pomalo slatki, crvenkasti ejl, poreklom iz Irske. U Francuskoj se pravi KILLIAN'S BIERE ROUSSE, u Americi KILLIAN'S IRISH RED. Ginisov SMITHWICK'S of KILKENNY (Kilkejni) je najpopularniji ejl u Irskoj.

KIRSH - je mala tamna trešnja koja raste u okolini Brisela. Belgijsko pivo, kome je sekundarna fermentacija stimulisana dodavanjem trešanja, za suvi, voćni ukus i jaču boju.

PIVO SA MALIM SADRZAJEM ALKOHOLA - novo pivo (od 1980), sadrzi oko 2.5% alkohola ili je potpuno bezalkoholno (0.05%)

MILD - pivo donje fermentacije, sa malo hmelja, moze biti i tamno i svetlo. Tradicionalno radničko pivo, koje je služeno na točenje u pabovima. Sada se zadržalo samo u Zapadnom Midlendu i severozapadnoj Engleskoj.

Odg: Pivo By: dragan2006 Date: 15 Septembar 2014, 15:35:40
Pivopijski džepni priručnik:lol: :lol: :lol:
Svaka čast.
Odg: Pivo By: mi-ne Date: 15 Septembar 2014, 15:40:54
Objasnjenje stiglo iz apatina,nego odakle.
Jos kada bismo imali nekakvu tabelu gde su navedena piva prema tome kako i od cega
su nastala...mislim to o cemu ti pises.
Cesto isprobam nepoznato pivo, onako pod seljacki, otvorim ga i progutam. :rolleyes: Morat cu da obratim paznju na te "sitnice". smiley033
Odg: Pivo By: milan ns Date: 15 Septembar 2014, 17:39:25
Pikemane ovo ti fali u kolekciji  :cheesy:  Ova dva kad popiješ već se munta u glavi  :rolleyes:


Odg: Pivo By: knezevic76 Date: 15 Septembar 2014, 17:58:06
Ja izeo danas isti ovaj samo radler, sa limunom
Odg: Pivo By: pikeman Date: 15 Septembar 2014, 18:01:16
Nije ga bilo u Maxiju... :cheesy: Radler sam video da ima.
Odg: Pivo By: tonac Date: 16 Septembar 2014, 11:00:45

Odg: Pivo By: tomislav34 Date: 20 Septembar 2014, 19:36:25


Nakon cijepanja drva, sjedne ko budali šamar!
Odg: Pivo By: alexdja Date: 20 Septembar 2014, 21:07:55
Blago tebi! :thumbup:

Kod nas ga nisam našao, u Austriji sam ga pio samo, točeni je (kao i svako naravno - meni) još bolje... smiley033
Odg: Pivo By: tomislav34 Date: 20 Septembar 2014, 22:13:24
I meni je točeno svako bolje od flaširanog.
Odg: Pivo By: pikeman Date: 23 Septembar 2014, 08:50:16
Pivo, muška zimnica smiley318
Odg: Pivo By: nemanja82 Date: 23 Septembar 2014, 14:37:48
Malo se pilo pivo po Spaniji  :cool: :cool: :cheesy:

malo Corona



malo Estrella, koje se najvise pilo a uz to je i  odlicno pivo,



a malo i San Miguel, koje po meni nije nikakvo pivo,