Akcija i/ili gramaža

Započeo balsxa, 02 Jun 2011, 18:38:50

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

balsxa

Desavalo mi se da razgledajuci stapove u nekim prodavnicama na pitanje koje je akcije stap dobijem odgovor: "Pa zar ne vidis 5-25" ili 20-40, propraćen "koj si duduk" pogledom.
Ja koliko znam gramaza stapa je raspon tezine koju bi trebalo "baciti" stapom. A akcija kojim delom se stap savija.
Da li sam ja ili je neko drugi lud. A ako nisam zanima me što se štapovi drugačije savijaju, odnosno kakav to uticaj ima na pecanje tj. varaličarenje u mom slučaju.
Potrebna je pomoć iskusnih vukova!
''Ni jedan čovek ne staje u istu reku dva puta. Jer, niti je to ista reka, niti je to isti čovek.''
Heraklit

Imre

Po akcijama
A- Savija se samo vršni deo
B-od vrha do trećine štapa
C- skoro ceo štap  {parabolični}
E sad što se tiče varaličarskih štapova tu sam slab ,tu već iskusniji moraju da uskoče..
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

mastermind

Akcija štapa je jedno, a gramaža nešto sasvim drugo. Lijepo je kada u trgovini ribolovnog pribora radi netko tko se razumije u to što prodaje i tko će ti preporučiti ono što uistinu trebaš, no ima i onih, koji su obični trgovci i nemaju pojma što prodaju.

Akcija štapa je vrijeme potrebno da se vrh štapa izravna nakon što je bio savijen pod 90o u odnosu na ostatak štapa. Postoje štapovi spore, srednje i brže akcije i biraju se ovisno o vrsti ribe koja se lovi. Npr. za ribolov smuđa i štuke preporuča se štap brže akcije kako bi kontra bila što učinkovitija.

Kada nešto ne znaš, reci: "Ne znam baš..."  Izgleda kao da imaš nekakvo mišljenje.

Imre

A zašto onda ima oznake

na primer
FA-fast action-Brza akcija
SA-slow action-spora akcija
Nije pametan onaj koji mnogo zna ,nego onaj koji zna šta hoće........

Lomnica_city

Evo jedan mali isecak iz jednog mog poveceg teksta...
Akcija stapa je onako najprostije receno kako stap radi, zavisno od toga dobije i oznaku, nekad su glavne oznake bile slovne, A (vrsna akcija, oko 1/3), B (umerena, oko 1/2-2/3 blanka), C (2/3 ili parabolik, od vrha do rukohvata) a neke tabele su imale i D (parabolik, a prethodna slova preuzimaju ove prve cifre iz njihovih zagrada), u novije vreme srecemo najcesce oznake Moderate, Fast, Extra Fast...
Ovde ima nekih izuzetaka i dodataka, recimo kod CD stapova u tabeli mozete naci oznake akcije tipa Extra Fast/Fast, one su definisane preko "Build (bend)" i "Action (relaxation)", ovde sad vidimo da se oznacavaju dve stvari, koliko se stap savije i koliko brzo se umiri, e tu je u neku ruku greska definicije koju je dao mastermind, kazem u neku ruku jer sam pomenuo jedan izuzetak od pravila, a to je St.Croix, koji tvrdi da oznake akcije kod njih znace UMIRENjE stapa, upravo ova druga oznaka akcije kod CD-a, koji po oznaci izgleda postupa isto kao St.Croix, tako da je to sve malo neujednaceno ali neka 95% tacna definicija je ova iz prve recenice, ova od mastermind vazi za ove dve firme i mozda jos neku!

Tezina bacanja je ona tezina sa kojom ce stap najoptimalnije i najsigurnije da radi, znaci ako pise 10-28gr, znaci da je neko izmerio da se tada stap najbolje ponasa, znaci da moze i lakse terete da baca a i nesto teze, od deklarisanog minimuma i maksimuma, ali ce najbolje performanse (daljinu zabacaja, preciznost istog a i lakocu vodjenja varalice) imati sa deklarisanom tezinom bacanja, u najcescem broju slucajeva...
Ovaj komentar na kraju namerno stavljam jer ne mozemo da se pouzdamo uvek i 100% sigurno u ono sto pise na stapu, firme kao sto je Shimano su poznate u preoptimisticnom ocenjivanju stapova, dok neke pak potcenjuju malo, ali to je ipak retkost, pa se najbolje mozete pouzdati u svoju sopstvenu procenu ako imate iole malo iskustva sa par razlicitih proizvodjaca!
Pozdrav :cool:

Sp1tF1re

Bitno da se ne oslanjas puno na svakog trgovca jer pola njih veze nema sem specijalizovanih radnji gde rade strucni ljudi i pecarosi.Gramaza predstavlja idealnu tezinu vrsnog bacanja stapa,a akcija vec kako ko obelezava a Lomnica je to lepo pojasnio

Keltan

Citat: balsxa poslato 02 Jun 2011, 18:38:50
Desavalo mi se da razgledajuci stapove u nekim prodavnicama na pitanje koje je akcije stap dobijem odgovor: "Pa zar ne vidis 5-25" ili 20-40, propraćen "koj si duduk" pogledom.
Ja koliko znam gramaza stapa je raspon tezine koju bi trebalo "baciti" stapom. A akcija kojim delom se stap savija.
Da li sam ja ili je neko drugi lud. A ako nisam zanima me što se štapovi drugačije savijaju, odnosno kakav to uticaj ima na pecanje tj. varaličarenje u mom slučaju.
Potrebna je pomoć iskusnih vukova!

Konus stapa -TAPER
Konus stapa  je smanjenje  promjera stapa , od drske prema    vrhu.

Kako se količina materijala-carbona  smanjuje prema vrhu . tako se stepen do kojeg se  stap moze savijati se  povećava. Ovoj konus direktno utice na "akciji" stapa. Akcija stapa  ne odredjuje samo vrsta carbona od kojeg je izradjen  stap, nego i  konus samog stapa .

Akcija stapa

Kod stapa ,  akcija  je zavisna od  tri osnovnih  faktora a to su materijal , konus i debljina zidova. Najbolji način da se objasni akcija  stapa za ribolov  je prema mestu na kojem stap ce se početku  saviti i gdje "prestaje" savijanje. Ovu tacku  odreduje "konus" od stapa. Sto je taj konus ostriji znaci FAST TAPER  to je stap brzi...i time stap kod kontre predje  malo rastojanje,znaci manje izgubi u savijanje vrha  i kontra je brza i  uspesnija .. .

Akcija stapa direktno utice na daljinu i preciznost zabacaja.Sto je stap parabolicniji vise stvara energiju  kojom ce izbaciti mamac.

X-FAST  - Vrh takvog stapa ce se savijati malo. Samo najgornji dio vrha u stvari. Toliko brz stap je najvise prikldan za ribolov u travu.lokvanje  i sl.Omogucava ribolovcu da napravi jak i  ispred svega munjevit pritisak na ribu i da je izvuce iz trave....Naravno takav stap gubi na daljinu izbacaja i preciznost...X fast stap je najbolji za  zabacivanje na manje daljine ,izvanredno prenose informacije ,detekciju udarca i kontra je kratka i time brza i kacenje ulova  je odlicno..... flipping , pitching ,jiging je nihova primena .


FAST  - Stapovi su oni koji se saviju do 25-30% od vrha prema dole. Vise su osetliviji, s obzirom na vecu fleksibilnost, oni su najbolji izbor kada se  lovi samo sa jednom udicom . Brzi stap odlicno detektuje sitne , lake  udarace a  jos uvek je moguca kontra iz kuka ..znaci kratak pokret..

MEDIUM  - Srednje akcije stap ce se savijati oko sredine stapa. Imaju Malo bolje bacacke osobine od fast ili X-fast stapova  .Najvise se koriste za lov zivim mamcem i voblere . .. . .

SLOW - Spori stap.....pomislite na polumjesec i imacete  sliku kako se takav  stap savija.  . . .!!Savija se od vrha do drske..Odlicni,ma najbolji za lov na kratko posto neverovatno dobro drze ulov,nula otkacinjanja.Dok na vece rastojanje kontrola ribe je manja ..
Ovi stapovi omogucavaju koriscenje vrlo tankih pletenica i nulona posto odlicno apsorbuju udarce ribe .Zabacaj do oblake ali slabe koristi od toga posto je  kontra stapa slaba ....na vece  daljine .
Snaga stapa

Snaga stapa  je koliko tezine treba na vrh da bi se stap savio do neke tacke.Sto vece tezine potrebne da se savije jaci je  stap.A tacka gde se savija pokazuje akciju stapa.Snaga stapa zavisi od vrste materijala  i debljine zidova  a forma konusa odredjuje akciju stapa...


srdjanpn

voleo bih da vidim taj extra fast kako mu se vrh savija pod uglom od 90 stepeni i taj tezine bacanja 10-28gr kako vodi recimo rapalu dt10.

tonyboy

Akcije štapa se ponekad označavaju Light, medium light, medium, medium heavy, heavy, extra heavy. Ovako označavanje akcije štapa pomaže ribolovcu da odabere štap prema veličinama riba koje planira loviti. Od manjih i lakših, pa sve do velikih i teških predatora. Meni se osobno ovakvo označavanje akcije štapa izuzetno sviđa.

Posljednjih godina sam primjetio, posebno kod mlađih ribolovaca, elementarno nepoznavanje osnovnih pojmova u ribolovu. I dok su većina njih experti za pripremu bojli, dipove, atraktore i sličnu kemiju, pojma nemaju o razlici između akcije štapa i preporučenoj težini izbačaja. Također pojma nemaju o navikama i ponašanju riba koje obitavaju izvan privatnih revira tj. na rijekama, a da ne pričam o prirodnim mamcima, kada ih koristiti i zašto ?


kova


^
A shta su onda oznake : Fast, Moderate, itd. Jel' to "snaga" shtapa ?
Citatpojma nemaju o razlici između akcije štapa i preporučenoj težini izbačaja
:huh:
:cool:

DDj

Pa kolege su vec objasnije, fast, moderate, slow je nacin na koji se stap savija, najvise vrsnim delom, gornjom polovinom ili ceo (slow ili parabolik). To nije snaga stapa, vec nacin savijanja stapa. Vazna karakteristika za razlicite vidove ribolova.

Skrenuo bih paznju na nesto. Naziv fast, moderat , slow nije korektan.  Naravno da ce stap koji se savija vrhom brze da se vrati u normalan polozaj nego slow stap (spor stap) ako je grafit isti. Ali.

Pored akcije i preporucene tezine bacanja, brzina stapa je treca i vazna karakteristika i zavisi od karakteristika grafita. I stap koji se savija samo vrhom moze da bude spor ili brz, a parabolik moze da bude brz. To je vreme umirenja stapa uzimajuci i vreme oscilovanja i naziva se "recovery time". Jako vazna karakteristika za musicarenje, posebno za dugacke spey stapove. Za ljubitelje klasicnog spey musicarenja sa "velikim stomakom" (long belly) kanapom, u koje se i ja ubrajam, i koji naravno koriste parabolicne (progresivne) i dugacke stapove (cesto i 5-5.5 metara), ovo je jako vazna karakteristika. Drugim recima, postoje "glindzavi" i stapovi koji nisu "glindzavi" ili "klimavi", i to nema veze ni sa akcijom ni sa preporucenom tezinom bacanja vec sa grafitom koji se koristi.

Keltan

Detektovali ste udarac i sledi kontra .STA se dalje desava da bismo taj stap nazvali Extra fast ili brz u PM . Hoce li neko pojasniti  sta konkretno uradi brz u PM stap kod kontre da dobije taj naziv ?

PS. recovery time kod musicarca ima veliki uticaj na daljinu izbacaja pre svega  ..... a i kod svakog varalicarskog stapa  .
DDJ daj pojasni kako parabolik moze da bude brz ?  A kako stap koji se savija vrhom spor ?

kova

^^
Da ti ne "brkash" ponashanje shtapa tokom zabachaja u odnosu na "ponashanja" kod   kontre i zamaranja?  :wink:
:cool:


Keltan

 :cheesy:  Ne , pojednostavicu pitanje za kolege  . . Sta uradi stap kod kontre da bi dobio naziv  brz u Pm  . . . .

damjan

Sa brzim štapom sila kontre da bi probola ribu na dzig je manja nego sa mekšim štapom. Drugim rečima sa mekšim štapom moramo dati jaču kontru da bi ribu valjano proboli dzigom. Sa voblerom je druga stvar.
Druga stvar,oštriji štap kod kontre ribu bodee vršnim delom štapa,dok što je štap mekši on umesto da silu prenosi direktnije na udicu da probode ribu,on amortizuje kontru tako što se više savije pri istoj i time sama sila brobadanja je manja.
Ebiga sad dali sam to dobro objasnio šta mislm. :huh:  Baš sam ga zamrsio !  :lol: