Akcija i/ili gramaža

Započeo balsxa, 02 Jun 2011, 18:38:50

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

ibanezi

Na zalost ,svi ti parametri se mogu ispitati samo prakticnom upotrebom,menjanjem razliticih mamaca u okvirima deklarisane vrednosti tb.Trenutno za smudja koristi 3 stapa;iz camca SG Bushwhacker tb20-60,i po napisanim
karakteristikama a i po meni-brze akcije i izuzetno brzog odziva vrha.
Za jig sa obale;ABU suweran tb15-40 -dalje ne pise tako reci nist a vazno,ali pomojoj proceni,skoro medium akcije,ali tek nijansu sporijim odzivom vrha.
Za vobler;stari Zebcco hipercast tb30-60-po meni umereno brze[nekad se pisalo B akcije]i najsporijeg odziva vrha,od sva tri,ali daleko od glindzave spagete.
E sad;na osnov mog ispitivanja;
SG najbolje baca tezinu oko 40 gr-tacno srednju vrednost deklarisane.
ABU,negde oko 25-30gr-znaci negde oko srednje vrednosti.
Zebbco,negde oko 40gr-malo ispod srednje vrednosti deklarisane,ali ina njemu je moglo pisati tb20-60jer manje tezine zbog sporije akcije odziva u stvari baca bolje od SG.
Znaci tb su proizvodjaci naveli vrlo realno.
Utisak snage koji stapovi ostavljaju su malo drugaciji-Suweran,konstruisan za pecanje u skandinavskim fjordovima sa spinerima ivoblerima koji nemaju veliku tezinu,a daju veliki otpor,sa najmanjom[tacnom] tb,odaje mi utisak najvece snage[takav stap-male tezine bacanja,a velike snage je verovatno najteze napraviti,pa je zato bio skoro duplo skuplji od hipercasta i 3-4puta skuplji od Bushwhackera.
Na osnovu drmanja na suvo,zbog trenutnog odziva vrha dalo bi se zakljuciti da je Sg jaci od Hyppercasta,medjutim kad provucete isti mamac kroz vodu utisak se naglo menja-pa nije ni hyppercast one 94te[prva serija]dzabe kostao ONIH250dm.
To ne znaci da sam nezadovoljan sa SG.Svojom akcijom,tb i isnagom pruza mi ulovu smudja iz camca sve sto se od dobrog tapa ocekuje za smesnih 80akE.Ustvari ako u parametre ukljucimo i cenu,taj stap je najbolji od sva 3. :ok:

srdjanpn

Lepo si napisao U LOVU SMUDJA.Olovna glava i tvister.Samo sto ni na jednom od tih stapova ne pise preporucujemo samo za lov smudja,ni u jednom njihovom katalogu to ne pise,na Drini bi ti stapovi sa varalicama 30-40gr bili neupotrebljivi,jer varalica je i vobler dubokoronac i leptir,kasika a ne samo olovna glava.

slob

Acija i odziv vrha (verovatno misliš na vreme smirivanja vrha a posle pobude) se mogu relativno lako izmeriti i bez izlaska na vodu.
Problem mi je TB. Ako se TB odnosi na vođenje varalica, onda je zaista jedini i pravi način, proba na vodi, na kojoj ćeš da pecaš, i sa varalicama koje ćeš da koristiš. Onda se ovo i ne bi zvalo TB (CW) već Lure Waight (LW).

Međutim, ako se TB odnosi na opseg treta koji se izbacuje dotičnim štapom ? Kako da utvrdim taj opseg?

Ibanezi: ,, .........E sad;na osnov mog ispitivanja; SG najbolje baca tezinu oko 40 gr-tacno srednju vrednost deklarisane. ABU,negde oko 25-30gr-znaci negde oko srednje vrednosti. Zebbco,negde oko 40gr-malo ispod......
Znaci tb su proizvodjaci naveli vrlo realno".......

Kada si ovo rekao, predpostavljam da si mislio na bacanje tereta te gramaže a ne vođenje varalice iste gramaže.
E, sad, kažeš: ,,najbolje baca". Šta porazumevaš pod  tim ,,najbolje"? I šta da radim ako na štapu ne piše ništa?

Ibanezi:......" stap-male tezine bacanja, a velike snage je verovatno najteze napraviti,........"

Možda je nešto takvo i moguće napraviti, samo ne znam šta podrazumevaš pod ,,snaga štapa"?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

brica

Dodavanjem karbonskih nano tuba blanku, i onom koji ima malu tb, dobija se vrlo jak štap. Jedino što postoje tehničko, tehnološki problemi, a to je debljina sloja nano tuba. Ako se sa debljinom iole pretera, blank gubi svoje izvorne odlike ... Sa grafenom je stvar još u povoju, ali i to će se rešiti samo dok izmisle selotejp kojim se dobija odgovarajući sloj, a onda ...

slob

brica,
šta podrazumevaš pod "jak" štap?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

ibanezi

Za srdjana-Da ogradio sam se,za lov smudja na Savi oko Mitrovice,pa i na Dunavu.Cesto sam na uscu Drine gde takodje pecam smudja,desi se neko somce,gde uglavnom pecam plitkoronecim do srednje ronecim voblerima-to svaki od navedenih stapova odradjuje bez problema.Retki su mi izleti dublje uz Drinu-par puta godisnje oko Banje Koviljace,gde mi prijatelj ima vikendicu,do Zvornickog jezera,iskljucivo leti,posle zetve jer je moj drugar poljoprivrednik pa se posle tog dela sezone odmara uz plovak.Tamo po nekim dubljacima-virovima bacam kratkim jerk stapom i multiplikatorom kasiku ili neku zvececu karakondzulu,a na plicim brzacima opet plitkoroneci vobler,uglavnom hyppercastom.Na glavinjaru se nesto nisam primio-ruzne su mi do zla boga,ovo se naravno ne odnosi na njihovu lovnost-ne volim ih pa eto :no:

Za Slobu-kada sam napisao najbolje baca,mislio sam na daljinu i preciznost izbacaja-volim to da proverim iako retko[pa i nikako],u praksi koristim glave tih tezina.Snagu stapa sam proveravao tako sto bacim najveceg[zaboravio sam tacnu dimenziju,a kutiju odavno nemam,a mrzi me da ga merim]waley-diwera,povelikog zvececeg dubokoronca.On mi jedino i sluzi za tu svrhu jer je meni naporno da pecam snjim[ko da u svakom zabacaju vuces stuku od 2kg].E pa [naravno sa istom masinicom]sa najmanje napora-citaj savijanja,vibracija koje prete da otkinu vrh,i-najvaznije kod utvrdjivanja snage,masinica pod istim uglom stapa najlakse vuce,je Suweran sa najmanjom tezinom bacanja,Za njim Hyppercast,pa SG.Dok sam bio mladji na Drini sam pecao sa AWS,BLACK STAR -titaniumom-mislim80-200,SM50-100,sve jaki,pouzdani stapovi-teski,debalansirani.SAd pecam onim sto mi ne pada tesko da drzim i bacam ono sto oni mogu da podnesu-pa sta bude.

Spojene poruke: 22 Decembar 2013, 23:18:31

Opet za Srdjana- u nekom ranijem postu sam opisao upravo AWS,sa tb10 -60on najdalje i najpreciznije baca opterecenje od30-40gr,ali zahvaljujuci velikom precniku donjeg konusa i debelim zidinama ima neverovatnu kolicinu snage i upravo je idealan za pecanje soma i mladice na Drini-VOBLERIMA,KASIKAMA I SPINERIMA.Pa i namena mu je lov lososa ubrzim jakim vodama.I da-tesko je napraviti jak stap relativno male tb.To kosta puno ali i pise.Iznas koliko je stap jak bez obzira na tb,akciju...
AWS-amorphus,whisker,SALMON-sve receno za oko 600 onih dm
Na suverenu je sitnim slovima ispod laka nablanku[da se slucajno ne bi ogulilo]napisano-za losose i morske pastrmke-opet sve receno za bednih,nepunih 300e sredinom prosle decenije.
Uvek su salmon-steelhead jaci od mnogih stapova drugih namena,a vece [realne]tb JER SE KORISTE U EKSTREMNIM USLOVIMA,A NE U PLITKOJ STAJACOJ VODI i ne pravi ih svako i svi su skupi.Pogledajte samo Amere-ONI IMAJU NAJVECI IZBOR.

brica

Citat: slob poslato 22 Decembar 2013, 19:24:37
brica,
šta podrazumevaš pod "jak" štap?
Pod jak podrazumevam da trpi velika opterećenja bez opasnosti da se ošteti, krcne, slomi. Dakle, ponajmanje pod jačinom smatram njegovu težinu bacanja. Ima gomila primera "jakih" štapova po tb, a koji popuste pod osrednjim opterećenjem.
Često se i krutost štapa vidi kao njegova jačina.
Zato, radije za štapove sa velikom tb kažem da su teški, no da kažem da su jaki.

slob

Potpuno se slažem sa tvojim konstatacijama ali kad kažeš "jak" onda treba reći i šta je to jako i koliko je jako da bi bilo određeno.
U mehanici postoji standardni izraza za ovo što ti zoveš jačinom, a to je Čvrstina ili Čvrstoća. Sila na granici loma se zove "zatezna čvrstoća". Ali dovoljno je reći čvrstoća.   Citat: ibanezi poslato 22 Decembar 2013, 22:43:27
.............kada sam napisao najbolje baca,mislio sam na daljinu i preciznost izbacaja...............
............ AWS,sa tb10 -60on najdalje i najpreciznije baca opterecenje od30-40gr,..................
.............ali zahvaljujuci velikom precniku donjeg konusa i debelim zidinama ima neverovatnu kolicinu snage i upravo je idealan za pecanje soma i mladice na Drini-VOBLERIMA,KASIKAMA I SPINERIMA.Pa i namena mu je lov lososa ubrzim jakim vodama.I da-tesko je napraviti jak stap relativno male tb.To kosta puno ali i pise.Iznas koliko je stap jak bez obzira na tb,akciju...

Vrlo često sam, pri čitnju na forumima, nalazio sličnu frazu: štap optimalno baca....., najbolje baca, .......najdalje baca terete u okviru deklarisane TB, a ponajbolje i najdalje one terete koji su na sredini između min i max deklarisane težine!
Ovakve kvalifikacije su mi bile i nedovoljno određene i sumnjive. Zato sam napravio test sa nekoliko štapova koji su imali deklarisane TB.
Nesumnjiv zaključak je bio: svaki štap najdalje baca najteži teret, naravno, onaj koji je i dozvoljen a to je TBmax.  Dakle,  AWS 10-60gr će najdalje bacati teret od 60gr. Kako smanjujemo teret tako će se proporcionalno smanjivati i daljina izbačaja.
Što se tiče preciznosti, primetio sam, da ona izgleda opada i kod lakših a i kod težih tereta u odnosu na srednju TB. Kod terta na donjoj granici deklarisanog opsega, kao da se gubi osećaj u kom pravcu "visi" teret na vrhau štapa a kod gornje granice vrh štapa kao da počne da "leluja" pa baš i nije siguro u kojem pravcu će biti lansiran teret. Kažem "kao" jer osećaj za spomenuto i nije baš naročito jasan. Osim toga ne postoji pravilo za to kako se određuje nepreciznost i šta je prihvatljiva odnosno neprihvatljiva veličina.
Sve u svemu, ne vidim način kako da ja, deklarišem TB štapa a kojem su oznake npr. izbrisane, pa zato i moja pitnja u vezi ovoga.

Što se tiče velike snage a male TB, mislim da to što kažeš meni više liči na  Akciju dotičnog štapa. U protivnom imali bi štap Haevy sa TB 5-15gr  (malo karikiram). To je, složićeš se, nemoguće.

Ovo tvoje ispitivanje "snage" štapa sa "visokodrmajućom" varalicom je interesantno. To svakako nešto govori o štapu ali ja to ne bih nazvao Snaga jer zna se kako se ona deklariše,  Laka do Teška.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

brica

Terminologiji u pecaroškom svetu manjka definisanost. Proizvođači i promoteri koriste raznorazne termine u opisivanju štapova, pribora. Mada mi je mehanika deo obrazovanja, često sam nailazio na nerazumevanje mehaničkih termina kod ribolovaca, pa sam se dovijao i koristio termine ljudima bliže.
Recimo, ljudima je čvrsto najsličnije krutom, ma kako to mehaničkom umu bilo apsurdno. A sa druge strane, kada se za štap kaže da je žilav ...
Ko će nas znati, uz to nas je mnogo nepismenih i neobrazovanih posednika papira...
Što se tiče velike čvrstine štapa sa malom tb bacanja prisetio sam se one Kettnerove serije Prince spin, kod Kamasakija Zandera ili Gold Stara Santana modela. Radilo se o istom karbonskom blanku. Deklarisani na 40 grama, ali realno daleko ispod toga. Bili su cenom vrlo povoljni i mnogi su se prema njima baš bahato odnosili. Gledao sam neverovatne stvari koje su ovi štapovi trpeli. Taj blank su koristile i neke jače firme, ali sa njima se nisam susretao. Sigurno su v+cenom bili daleko manje dostupni no ovi navedeni.

slob

I ja, a verujem i mnoge kolege  imaju problem sa terminologijom. Normalno je da pišu i ljudi koji nisu orazovani u olasti mehanike (najveći broj termina je definisan u toj oblasti). Međutim, verujem da bi se obrazovali ukoliko bi postojalo nešto jednostaavno u tom smislu. Naprimer "terminološki rečnik". Njih ima na inostranim sajtovima a kod nas nema, jer nema ko da ih napiše ili bar prepiše. A bilo bi veoma korisno.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

rj

dali napišem ...lepo....lijepo ili krasno nije bitno ...razumjevanje je bitno ...terminologija je za stručne forume o tehničkoj mehanici....

brica

rj, tebe je uvek lako razumeti, pogotovo što sve što napišeš je veoma korisno.

rj

ma vidi rode izačun sile...otpora ...na tako specifičnoj polugi kao što je konusni karbonski štap zahtjeva doktorsku dezertaciju ...pa se onda nismo dobro izrazili ...krivo shvačamo ...mislim stvarno nema smisla ...eto ja sam ti živi primjer ...doradio sa štap koji je konstruirao DR.NUKLEARNE nemam pojma čega ...od njegovog blanka i izračuna rasporeda točaka opterečenja (provodnika) malom korekcijom sam napravio sasvim drugi štap ..a ja SSS tokar... :lol:

brica

rj, ma jesi ti SSS tokar, ali umiješ razmišljati i primjeriti se onome što radiš. Često mi se zamanta u glavi kada vidim kako ljudi kompliciraju oko jednostavno rješivih stvari. Po tome se i razlikuju pametni od mudrih i inteligentni od genijalaca.
O tome kako samim rasporedom vodilica promjeniti odlike pruta, imali bi se nas dva podosta porazgovarati i zasigurno razmijeniti poprilično iskustva. A možda bi se samo pogledali u oči i sve bi nam bilo jasno kao suza.

rj

na "suho" mogu odšacovat štap sa 90% sigurnom informacijom ...zaebo me jedino neki CTS mislim da je bio 45 gr 252 cm ...nisam siguran...da se razumijemo govorim o vobleraškim i jig štapovima ....

Teme sličnog naslova (10)