Akcija i/ili gramaža

Započeo balsxa, 02 Jun 2011, 18:38:50

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

sasabosko

Dobro, sve sto pisete je ok smiley033 Sta ce mo ako je na stapu za troling oznacen max drag, kao recimo kod jednog mog stapa deklarisan na 12-20lb, i struna veze nema sa tim, jer 15lb u kontri kida. E, sad ja sam nekako uspeo da iskopam da je bacanje tog stapa 5-8oz. Sta je u stvari prestavljeno tom oznakom, test krive. E, aj sad objasnite vi meni recimo barbel stap, 2,5lb a deklarisana tezina bacanja 170gr, ili Daiwa Whisker catfish, 5lb a 300gr bacanja po proizvodjacu sto taj stap stvarno i baca. Objasnite Prologic Wild river, 3,5lb a ima videa gde baca i 200gr olova. Libraza kod stapa, moze da se odnosi na razne stvari. Sto je najgore, posebno prema vrsti ribolova, razlika je kod morskog i sladkovodnog ribolova, a opet moze se odnositi na preporucenu debljinu stune, test krive, max drag... Mnogo gadno kad se mora birati stap, bez predhodnog iskustva. Ima proizvodjaca koji deklarisu sve, recimo tezina bacanja, test krive i preporucena nosivost strune i to je :ok: a ima i oni drugih koji navedu samo jedno od toga pa se snalazi...
Znoj nilskog konja je roze boje

Panonski vuk

Ima da se kupi u formaxu.ima popust sa karticom.5 ili 10% zavisi koju imas.

slob

Mislim da je problem kod označavanja štapova  u tome što za to ne postoji nikakav propisani tehnički standard kao što su naprimer DIN ili ISO, pa onda proizvođači , ili još gore trgovci, stavljaju natpise prema svom nahođenju ili trenutnim potrebama.
Ako razlozi nisu trgovačko politički onda verujem da se razlike javljaju zbog toga što proizvođač želi da se zaštiti od pucanja štapa i reklamacije na taj način što usvoji veći stepen sigurnosti pa štap realno veće snage označi manjom. Sa druge strane trgovci idu na drugu stranu pa označavaju isti štap većom snagom jer onda on bude privlačniji kupcu obzirom da ispada lakši – manje težak od konkurencije.

Korisnici štapova takođe nemaju nekakav usvojeni standard za ocenu karakteristika pa se sve svodi na subjektivnu pretstavu o nekom štapu, što je jako zavisno od samog subjekta, njegovog ,,ukusa",  a i od uslova gde se i kako obavlja ribolov, vrste ribe, vodotoka.....itd.

Ako se uzme još u obzir i hiperprodukcija štapova u svetu, ogromna ponuda svega i svačega, šarolikost cena za praktično isti štap a različito brendiran, nije ni čudo što se lako gubi orijentacija u vezi ocene pojedinih štapova.
Na kraju stičem utisak da se takva situacija namerno održava jer je za ,,ribolov" mutna voda, to svi znamo, bolja od bistre.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Teme sličnog naslova (10)