Formax Superchamp 3,6m 110gr i 3,9m 130gr

Započeo pex, 19 Oktobar 2020, 18:07:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Grof1204

Citat: DDj poslato 20 Oktobar 2020, 12:42:55
To produzenje drske na feeder stapovima mozda bi i imalo neku logiku zbog povecanja poluge zamaha ali...mnogi od tih stapova su precenjeni po tezini bacanja i mnogi od njih se i ne mogu zabacivati punom snagom, punim divljim saranskim zamahom sa max teskim hranilicama jer bi jednostavno pukli. Mozda ne svi, ali dobar deo.

Da li je ovo tacna konstatacija?
Licno se ne bih slozio sa ovom izjavom.
Eto imam, a i imao sam neke 'saranske'  fidere za reku, koji mogu istrpeti i najteze izazove -hranilica 150gr punom snagom i daleko.
Evo nudim Sportex-a t.b. 160-220gr(tezak 284gr)  zakacite odgovarajuci teret 150+ i zabacujte punom snagom( sa iskorakom, iz zaleta itd)...ako pukne nista niste duzni.
Slucajno, postoji jos takvih stapova...
Rusi, Belorusi, Madjari organizuju long casting takmicenja, pa proverite sta se tamo desava.
Samo je bitno 'set apovati' pribor za takve uslove.
U prilogu je samo jedan od snimaka pravog sarandzije kako testira pravi fider za ultra tezak ribolov.


Spojene poruke: 20 Oktobar 2020, 15:22:25

Branko ovaj Li Keri mi nije merodavan za LC, njemu da das priliku ne moze ni o koleno da slomi stap... smiley033
35kg sa sve krevetom.
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

no names

Ma Grgac je siledžija onaj pravi koji opet ima specifičan stil zabačaja. Tuče kao lud ali pogledajte gde njemu ide drška....u levi kuk i telom se još uvija kako bi hvatao što veći zalet....slično kao sa surf štapom. Milan sa istim baca iste daljene sa stolice kao on iz zaleta (ne pitajte kako znam  :lol:).
Taj štap je bio kod mene na testu i dušu sam mu vadio i maltretirao ga.....nisam ga zadržao jer meni tako jak štap ne treba jer da bi ga otvorio kako treba potrebni su ozbiljni tereti. Daljine koje meni trebaju su oko 70m i to postižem sa pikerom od 3m (pecam komercijale sa 40-45gr hranilicom) dok je Distanc pravi rečni štep bez obzira što ga Daren Cox namenio za jezera.
No svako ima različito mišljenje i različite navike i to je sve ok.  smiley033
Riba uvek jede. Na tebi je da otkriješ šta...

dragan2006

Mislim da fider tehnika i nije baš za to besomučno zabacivanje u dalj, razlog je jednostavan - to je tehnika aktivnog pecanja.  :takoje:
Ima nekih varijanti, kao što Pex gađa neke daljine na Tresetištu i sličnim jezerima, pa je to ok. Pecanje šarana gde i nisi toliko aktivan.
Za pecanje bele nisam lud da krljam te daljine, ali ne zbog zabačaja, već zbog vađenja sistema bez ribe. Ne smeš da verglaš mašinom brzo jer ti se ufrćka dug predvez, a ako vadiš lagano to ti traje večnost!
Idealna radna daljina za fider je 20 do 50m, sve preko toga je mučenje i gubi smisao. Tako, ne razumem ovoliku raspravu po ko zna koji put.
P. S. Ne odnosi se na metod već na klasičan fideraj bele sa dužim predvezima.

marina1983

I sta bi koliko daleko mozete da bacite. :cheesy: Pa i ovaj sto baca kaze da je nenormalno to sto rade ako sebe u iste svrstavate onda uredu . Parabolik da bacis pa cekicas pola sata i nekako al da svaki pet minuta ovako fiderom bacas pa ja jos vecu ludost video ne bih . Pitanje je koliko bi puta stap (koji god )
Izdrzao takvo maltretiranje . A i masinica bi kljoknula jako brzo .
A da bi tako bacala mora da je  LC a sve lc su ogromne i preteske i o kojoj vi onda udobnosti i balansu pricate .
Takvo pecanje je sve samo ne udobno . Uz jos jedno par stotina ustajanja iz stolice ma milina evo prosto sam pozeleo jedno takvo pa sve da znam da cu da vadim samo svecke rekorde .

Milan berkut

Huh huh ovde se zakuvava nešto rekao bih :)
Pa da dodam malčice i ja u tu "čorbu" :)
Pecanje fiderom na 100m daljine je u današnje vreme sasvim realna stvar.
Ali!
Istovremeno, to je situacija kad sve mora biti podredjeno - dalekom izbačaju.
I da ne duva vetar :)
Štap mora biti min 3.9m a najbolji je 4.5m što je razumljivo. Dužina je bitna :) I štapovi namenjeni dalekim izbačajima (min 100m) nebi trebali biti manje tb od 90gr pa do 250gr. Moraju imati karike većih prečnika a posebno prve dve iznad haltera i to je razumljivo zašto. Jačina kvivera je toliko nebitna da to neću ni objašnjavati. I Long Cast štapovi mogu biti brze, medium i parabolične akcije i SVAKI od njih će bacati 100+metara ali RAZLIČITIM TEHNIKAMA ZABAČAJA. Prema mom iskustvu, kad odaberete potrebnu tehniku zabačaja prema akciji štapa, teret koji će sa lakoćom da leti na 100+ metara je otprilike 10-20% lakši od deklarisane Težine Bacanja tog štapa a maksimalan teret koji se bezbedno i uspešno može tim štapom zabaciti na tu daljinu je istih tih 10-20% teži od t.b. deklarisane. Sve lakše i teže terete ćete od navedenog ćete sa mnogo više napora (lakše) ili mnogo više napora i rizika (teže) zabacivati, ili nikako dobacivati  ako je teret previše lagan ili pretežak.
Optimalan teret za štap odredjene t.b. će u zabačaju naterati štap da se pravilno progiba i ostvari tačno onu najbolju silu (efekat opruge) koja katapultira zabacivani teret na tu daljinu uz minimum naše snage.
Za daleke izbačaje Mora biti mašinica sposobna da unakrsno slaže i lako otpušta strunu da sleće sa špulne. Mora biti namotana kao osnovna upredenica ne deblja od 0.12mm ali realnih 0.12 i još ako ne upija vodu milina. Mora šok od bar 0.14-0.16 upredenice koji će da izdržava silu zabačaja i da se pri tom ne isteže kao monofil i ne puca u zabačaju. Šok lider koji se isteže u zabačaju smanjuje progibanje štapa i samim tim mi moramo više snage da uložimo u zabačaj. Teret koji se zabacuje (hranilica) mora biti aerodinamičan da manji otpor pravi u vazduhu i savršeno balansiran da leti stabilno. Montaža mora biti takva da minimalizuje mršenje predveza u zabačaju a sam predvez ne previše tanak i mekan da se ufrćka pri izvlačenju.
Jako bitan detalj je TRAJEKTORIJA LETA hranilice, toliko bitan da džaba sva tehnika i oprema - ako hranilica leti prenisko tzv "na probijanje" ili previsoko to udvostručava pa i utrostručava našu snagu dabi dobacili :)

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka


slob

Sve ovo što je napisao Milan je tačno.
Jedino bih dodao to da je najbolja ,,Ttrajektorija leta", za najdalji izbačaj, 45 stepeni u odnosu na horizontalu.
I veći i manji ugao od ovoga, za istu uloženu snagu, skraćuje domet.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

pex

Napravis temu da predstavis stapove, pokazes neke slike, a onda drska, zabacivanje itd, skoro nista o samim stapovima, ali nema veze rekao sam glavne karakteristike.
Prepravljao sam stapove za sebe da mi budu udobni i lagani za malo extremnije varijante jezerskog pecanja.
Komplet 3,6m sa Shimano Ultegrom Ci4+ 5500, mi je tezak 642 grama a 3,9 je 674 grama tako da su prilično lagani a predviđeni su za velike daljine (mislim da ce ici do 90m lagano, za dalje imam neke druge), a makina mota 103 cm po okretu, te ide to lepo i nije mi mučenje.
A daljine do 60 m pecam sa SLAM 6000 i kompleti su teski 520 grama i 552 grama tako da je to vec veoma lako, balansirano i baca sa lakocom i bez ikakvog zapinjanja i mucenja.
Prerada je doprinela da se iskoriste blankovi koji su bili udavljeni opremom i tek sada pokazuju sve svoje najbolje karakteristike.
Skupo - možda (ne pušim, ne pijem alkohol pa mi onda dodje da i nije baš skupo), a verujte mi, ili nemojte, osećaj je neuporediv, i upotrebni i vizuelni i osećaj u ruci.

Pozdrav!


Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

pexon

Razredni je napisao dokrorat o dalekom zabačaju i tu nema šta da se doda, osim onoga što je Branko rekao o dužini drške i konstituciji ribolovca. Slažem se i sa Pex-om u svemu osim u dužini drške po svaku cenu, njemu takva drška odgovara, meni nikako ne bi odgovarala duža od 54-55 cm.
Jednom sam sa Isom pecao na Kameničkoj, uzeo je mog starog DG 120 gramca i grunuo je olovo od 80-90 grama na nekih 120m. Nije neka extremna daljina, ali je bitan i ostatak opreme, koji je sve samo ne prilagođen dalekom zabačaju. Mašina DG 6000 (20 e), osnovni 0,23 neka Ninja istegljiva ko lastiš. A najbitnije je isina varaličarska tehnika zabačaja, pri čemu je držao štap jedno 10-15 cm od od kraja drške koja je mislim 54 cm na ovom štapu. Ja sam bacao jedno 15 m kraće od Ise iako sam držao štap za kraj drške, al ja i  nisam merodavan sa mojom "tehnikom izbačaja". 😂

djmisha77

Pex druze, reci mi po tvom misljenju da li je model od 3,9 realnih 130g? Posto ja imam taj stap meni se cini da je to realan 100 gramac i idealna radna tezina mu je hranilica od 80 + hrana.
Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

pex

@djmisha77,
u pravu si, još sam u toku ispitivanja ali mislim da mu je 80 gr plus hrana idealna tezina ili 55 grama method plus hrana. Ukupno bi trebalo biti 100 grama ili nesto ispod da bi mogao u fullu da baci.
Kazem treba jos da mu nadjem tacnu tezinu posto za svaki stap mora da se nadje prava mera, kako za feeder tako i za sve ostale.

@pexon, jarane pa ti sa DG nisi mogao da prebaciš Jarak, malo treba vezbati i treba verovati u stap da nesto može.
E zato se pogleda pomalo kako to rade majstori pa ide nekako.

@no names, oba videa za daleko bacanje pokazuju tatu Hutchinsona kako baca sa feederima, šaranski zabačaj, niko ni blizu njega
A inače moj jaran je bacio sa mojim kompletom (extra dugačka ručka i sve ostalo prilagođeno), koji sam mu spremio 222m olovo na livadi mereno (3 puta, od 218 do 222), inace baca olovo sa mamcom 195m. Tako da eto pomalo se i ponesto zna.

Pozdrav!
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

dragan2006

Opet mora da se umešam.
80 gr + hrana je približno 130 gr. Po mom mišljenju je taj blank realno deklarisan a to je retkost.
Uglavnom se mnogo maši, pa npr Rive LC 90 baca ukupno 150 kao od šale. Uzeo sam Rive za poređenje samo zbog činjenice da je to prilično skup štap.
Može za primer da se uzme Shadow feeder, koji je dosta jači od deklarisanog...

SundjerPecanje

Zavisi kako ko shvata tu težinu bacanja, mnogi skuplji modeli sa kojima imam kontakt mogu da bace realno tu deklarisanu gornju tb  plus hranu Drennan,Daiwa,,Rive
Pex al je tebi dosadno :cheesy: mislim ja sam lud za štapovima i ne znam više šta  mrsim i menjam ali ti si najludji :lol:
Čekaš free spirit hi s a u medjuvremenu prepraviš superchamp :tongue:

Grof1204

Sve je do ogranicenja raznih tezina bacanja u nasoj glavi. :wink:
Gledajte onog Rusa (snastizdraste) sta radi fiderima...
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

pex

Ma moram da proverim blank koji mi se svidi.
Obicno ga uguše i ne daju mu da se pokaže.
Jedan bolonjez sam prevezivao 5 puta a varaličarac i šaranskih po 3 puta da vidim kako se sta ponasa i kako zvuci na istom blanku.
Pomaze to pomalo sada.

Pozdrav!
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

dragan2006

Te lude Ruse, kao i našeg Razrednog, koji je poprimio njihovo ludilo, ne računam u objektivne kad je u pitanju realna t. b.  :lol:
Grofe, da li si provalio da je on pecao sa nekim light štapom na Ledinačkoj?
To je druga dimenzija.  :tongue:

Teme sličnog naslova (10)