Formax Superchamp 3,6m 110gr i 3,9m 130gr

Započeo pex, 19 Oktobar 2020, 18:07:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Grof1204

Pa kad nas Razredni ima sonar u ruci...nasao rupu gde drzi 70gr. :lol:
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

djmisha77

Dragane, moram i ja da se umesam. U veliku hranilicu stane do 35g hrane osim ako nisi napravio blato od iste. Druga stvar je to da baca, gde baca, na 20m ili 60m? I ne radi se samo o tome da baca vec o tome da li je savijen kao kifla kada tok gura. A sigurno neces staviti 100g hranilicu ako ne moras. Moze to ovaj stap ali mu je to gornja granica nekog komfora dok sa 80g ima idealnu krivu.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

marina1983

Koliko price o stapu koji nemoze da baci ni ono sto na njemu pise.

dragan2006

Miško moj, 80+35 je 115, što je jako blizu tih 130 deklarisanih.
Nema veze t. b. sa tim kako štap stoji u toku, opet ti je reper Rive LC90, a može da bude gomila drugih, jeftinijih štapova. Imaš jeftine koji mogu bacati i 200 grama ali ih tok savija koliko voliš, more takvih Formaxa, Trabuka, Tubertinija....
Na to utiče oštrina (krutost) poslednje trećine štapa.
Ako su omašili za 15 grama, to je jako blizu.  :wink:
A verujem da je Pex okratio te vrhove da bi štap bolje stajao u toku. Onda je vrv treći segment dovoljno oštar.

marina1983

Ja koliko sam skapirao da je stap kupljen za stajace vode.
Ako uzmemo u obzir da ovde najcesce Misa peca zbog emisija i uglanom fider, pritom ima taj stap  prosto je zakljuciti da njemu nekako najvise verujem .

djmisha77

Dragane, ne mogu ga porediti sa Riveom jer taj stap nikada nisam video, recimo. Nemoj nista da poredis, zamisli da je to jedini stap na svetu i jedino je merodavno ono sto osecas kada okacis neki teret na njega. I opet, koliko moze da baci, 20 ili 60m? Ne radi se tu striktno o daljini vec prvenstveno o preciznosti na toj nekoj daljini sa teretom od 100+ hrana. Po mom misljenju a na osnovu nekoliko ribolova hranilica od 80 + hrana ide lagano na 80m i to dosta precizno, ako za tim ima potrebe. Pecao sam na Dunavu u jacem toku, bacao 100+ hrana na nekih 40m, muci se i on i ja.
Ne znam zasto kada neko pomene stap ovih karakteristika odmah svi na Dunav u najjacu maticu. Stap nije za to ali za Tisu ili neko jezero izmisljen a verujem da sa Pexovom custom made varijantom moze mnogo vise i sto je najbitnije - precizno!

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Ja ne odlucujem da li cu ici u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, vec po tome koliku svetinju branim.

djukic ns

Stap je skroz realno deklarisan. 100g + hrana baca bez problema. A to sto neki drugi 130-ogramac stoji bolje na toku, to je nesto drugo, to nije tezina bacanja. Stap lepo baca 130g sto znaci da je realno deklarisan. Problem je sto su ljudi navikli da 120-ogramac baca 150g lagano... E taj stap nije realno deklarisan, pa cim se pojavi neki koji jeste, nastaje problem.... Isto mislim i za model 3.6 110g,takodje realno deklarisan stap.

pex

Opet zamka. Sta je tezina bacanja?
Za mene to je tezina koju štap bezbedno može da zabaci mnogo puta sa full snagom.
To mi je mera za varalicu, feeder, saranske stapove jer su mi oni bacacki.
Tako da su Superchamp malo precenjeni.
130gramac po meni 100 grama ili 110 max a 3,6m je 80 max 90 grama.
Jbi ga ja to malo zapinjem a očekujem da ne pukne i onda su mi to bezbedne Tezine.

Pozdrav!
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

marina1983

Upravo o tome i pricamo o bezbednim tezinama i to je ustvari prava upotrebna vrednost svakog stapa . Bacice 100 gramac i 200-300gr al koliko puta koliko je bezbedno i koliko daleko.
Ako se baca lagano onda ce odapne 20tak metara pa i to moze biti upotrebna vrednost.
Zato kad se pise o stapu treba napomenuti sta i koliko daleko upotrebne verdnosti . A ne zapnem ko sivonja jednom- dva puta ,  stap prezivi i e znas moze ja bacao. A koliko vidim upravo svi tako testiraju i o tome pricaju i odma frljanje nekim nebuloznim ciframa.

slob

Kada je reč o Tb max, koja je naznačena na štapu, ona označava baš to što je i napisano –maksimalni teret koji bezbedno može da se lansira tim štapom.
Koliko bezbedno, mnogo zavisi od toga koliki faktor sigurnosti je proizvođač usvojio.
Osim toga, složićemo se, nije sve jedno da li teret lansiram ja ili Švarceneger , tako da ovaj faktor sigurnosti mora da uzme u obzir i pomenutog.

Već je davno primećeno da štapovi koji su označeni sa istom TB max u praksi nisu isti. Verujum da te razlike potiču baš iz razloga što proizvođači obeležavaju štapove uzimajući u obzir različite stepene sigurnosti. Ne postoji standard, a i svi štapovi nisu isto osetljivi na lom. Svedoci smo da ima štapova koji se mogu bukvalno vezati u čvor pre nego što puknu, a ima i onih koje ne smete ni mrko da pogledate.
Ali jedno bi trebalo da bude sigurno: -Švarcenegeru, slobodno zamahni teret TB max napisan na štapu.
Ja, jes da sam daleko od njega, ali bez i malo obzira, odavno, iz sve snage, zamahujem mojim štapovima TB max terete i nijedan štap do sada nisam polomio. Ali, trebalo mi je vremena da dobijem petlju i da se oslobodim pomisli da će štap pući. Potpuno sam se oslobodio i više nikad dok zabacujem  ne čuljim uši očekujući iza mojih leđa zvuk ,,krc, tras, kvrc ili puk".
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

pexon

Pex, ja sam i napisao da moja tehnika zabačaja nije merodavna. Ali sam ta Isina zabacivanja naveo kao primer da ne mora dugačka drška za dalek zabačaj, pogotovo što Isa nije puno niži od tebe. I obrati pažnju sa kakvim štapom i ostatkom opreme je dostizao tu daljinu. Posle nekih 10 zabačaja je pukao monofil i olovo odletelo na pola Dunava, tvom jaranu bi puklo u prvom zabačaju i ostalo mu iza leđa. Kontam da tebi i recimo Mihi odgovara duga drška zbog konstitucije i načina zabačaja, ali to nije aksiom kako kaže Radoičić već to zavisi od ribolovca. Drška mora biti optimalna a ne što duža, ne valja kratka ali ne valja ni predugačka, pogotovo ako se radi pomeranjem haltera na gore, jer tada skraćuješ dužinu blanka iznad haltera.  smiley033

slob

Za što efikasnije dvoručno zabacivanje bolja je duža drška. Ali optimalna dužina drške je ona gde end kapa dodiruje grudi kada se štap potpuno ispruženom rukom uhvati kod mašinice. Prilikom zabačaja šaka druge ruka koja je uhvatila štap kod end kape tako završava baš na grudima.
Ovo zavisi naravno od dužine ruku pa je i optimalna dužina drške individualna stvar.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Milan berkut

Pexon druže, olovo ne poredi sa hranilicom, jer da je Isa zabacivao hranilicu pitanje je dokle bi to letelo a verujem da stotku nebi dobacio. Važnije od toga je da bacaš sa što manje fizilke snage tj da prepoznaš i iskoristiš bacački potencijal datog štapa jer tako ćeš i sutra moći da odeš pecati a ne da budeš polomljen tri dana :) Ako samo uračunavamo fizičku snagu bacača to je onda pecanje za izbegavanje.
Matori Kojot neće da digne dupe iz stolice a hrandža leti na 120 metara uz osmeh - e to je ono pravo!
Dužina drške mora biti bar 10-15cm duža od lakta a ako je i 20cm to još manje fizičke snage treba uložiti u zabačaj. Čista fizika i zakoni poluge :)
Nego baš sam se zainteresovao za taj SuperŠampion i moraću ga šacnuti kod Miše ili Peksa prvom prilikom :)

Poslato sa FIG-LX1 uz pomoć Tapatoka


pex

Ama Pexone i ekipo,
Englezi su svi ko pingvini ni jedan ne dohvata 1,5m, svi bacaju sa ultra dugackom drskom i sa surf stapovima.
Moze ti biti nezgodno, neudobno, ovako onako, dugacka drska duzi zabacaj jbi ga vise.
Superchamp ili bilo koji, nije Formax i nije Shimano i nije mnogo toga.
Ti naručiš kod Kineza i oni ti ispune želje i ono što kažeš po ceni koju si dogovorio.
Toray karbon, Kinezi urade i imaš štap.
Formax super naručio.
I ja da imam dovoljno para bi naručio i prodavao štapove da budu onakvi kakve ja kažem a ne da se zaje.avam prepravkama non stop.
Niko ne prodaje blank, ko ne prodaje blank taj ga i ne pravi.
Varaličari ne bacaju najdalje, Surferi pa šarnski pa Feeder pa....
Pogledati ko i kako najdalje baca i feeder.
Nisam kod extremnog bacanja video nigde da nije klasični šaranski izbacaj.


Pozdrav!
Čuvajmo prirodu pa ćemo sačuvati sebe

Isa

Aj da se uključim oko daljine kad me već spomenuste. Od Pexa sam inače niži za glavu, ja oko 180, mozda malo preko. Pexone onaj dome gabor mi baš leži i ne sećam se da sam i jednim drugim štapom imao taj komfor pri zabačaj. Letelo je to prilično daleko, bilzu 100 sigurno. Sa druge strane bio sam sa Mišom i Milano ispod mosta Slobode. Miša tek sklopio komplet. Spro cresta berti bovens 390 ako se dobro secam i neka velika daiwina mašina, tanusna struna i šok. Podredjeno sve da se stoka prebaci. Držalja na štapu metarska. Umalo me u Dunav ono nije povuklo kad sam uzeo u ruke. Zabaci Miša pa zaklipuje. Zabacim ja, pa odem 30 metara u rikverc da rasklipujem. Pričaju oni meni, nešto ruke da raširi, vamo tamo. Kapiram ja to, al dzabe štap mi ne leži. Preteško, kabasto, ma ne mogu ni 50% potencijal tom štapu da načnem, pri tome Miša je od mene jači i ima tehniku tome prilagodjenu. Tako i Pex, duži, krati spram sebe. Moguće da bi meni na tom modifikovanom Pexovom štapu ta drška samo smetala i da bih uz ovu tehniku koju imam lakše bacao sa kraćom i obratno. Takođe sam uveren da  bi Đmiša išao u rikverc kad bismo bacali mojim varaličarskim štapom. Možemo i u gajbu piva da se kladim na sledećem druženju. Inače usrali ste temu komplet, 3 korisna posta o štapu, ostalo komotno može da se briše. Gde je ono poredjenje spram drugih sličnih, malo fotkica sa ulovom, malo iz akcije, malo pljuvačine "itako".

Spojene poruke: 22 Oktobar 2020, 21:04:20

Uzgred gledati samo metre odmotane strune, nije ispravno ako se priča o daljini izbačaja.