Vodic za kupnju fishfindera / sonara

Započeo Srđan, 06 Februar 2009, 22:38:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Srđan

Pozdrav svima!

Otvaram ovu temu u kojoj ce se pokusati objasniti na sto treba obratiti paznju tijekom i prije kupnje novog fishfindera. Moje izlaganje bit ce podjeljeno u nekoliko desetaka tisuca postova........ :cheesy:, ha, ha, salim se; ali nikome nece smetati da se Vi ukljucite sa pitanjima/odgovorima, sugestijama, savjetima....jednom coca-colom..... :cheesy:, he, he, ma opet se salim (ocigledno sam nesto danas dobro raspolozen), svojim iskustvima pri kupnji.....

Ja osobno u ovom poslu sam u najmanju ruku dovoljno godina, a mogu reci da sam i drugaciji od ostalih koji to rade (kakva samoreklama) i mogu takodjer reci da vecina njih sta to prodaje ne zna sto prodaje. Ovo nije sala nego je to nazalost tako. Morate samo znati, da ovaj "problem" nije izrazen samo na ovim prostorima, vec ga ima gotovo svugdje, stoga i mislim da ce forumi (kao takvi) podici razinu edukativnosti korisnika fishfindera (ili potencijalnog korisnika) i da ce sve to skupa u nekoj blizo-daljoj perspektivi izgledati puno drugacije.

Mene osobno odgovaranje na forumima jednostavno odmara. Prepoznao sam "moc foruma" prije godinu-dvije i poceo se javljati (prvo na neke americke forume) jer sam misljenja da je bolje imati educiranog kupca nego needuciranog. Zašto? Pa jednostavno zato što mi (primjerice u tvrtki u kojoj radim) smo sigurni u kvalitet proizvoda koje prodajemo/zastupamo, a svjesni smo i toga kakvu podrsku mozemo pruziti. Uglavnom da ne duljim, to sad nije bitno jer ce se uci u neke sfere koje nemaju veze sa ovim.Dakle,,,,kupnja i odabir fishfindera,

Nastavak slijedi, ako imate sto pisati pisite, tako da svi zajedno mogu kreirati jednu mozda ozbiljnu temu koja ce biti dosta citana!

Pozdrav
Srđan


rebel

Svaka čast Srđanu na novootvorenoj temi.

Većina ovde peca iz čamca na reci. Dubina se kreće od 1m do 25m. Kad se peca na dubinama preko 15m to je ili vertikala ili dubinka, ali šta ćemo sa onih 80% vodenih površina koje ne prelaze dubinu od 3m. SI sonari su jako lepi ali i lepo skupi, bežični su dosta skromnih performansi, FISHING BUDDY zvuči kao dobro horizontalno rešenje ali uz još jedan "pravi" sonar.

Dejaan

Prava tema :takoje: Mislin da ce ovde mnogi dobiti odgovore za svoje nedoumice. :wink:
Ribolov je kao poezija, to je stanje ljudske duše.

Srđan

Pozdrav svima,

Citat: rebel poslato 06 Februar 2009, 23:00:31
Svaka čast Srđanu na novootvorenoj temi.

Većina ovde peca iz čamca na reci. Dubina se kreće od 1m do 25m. Kad se peca na dubinama preko 15m to je ili vertikala ili dubinka, ali šta ćemo sa onih 80% vodenih površina koje ne prelaze dubinu od 3m. SI sonari su jako lepi ali i lepo skupi, bežični su dosta skromnih performansi, FISHING BUDDY zvuči kao dobro horizontalno rešenje ali uz još jedan "pravi" sonar.

polako rebel, doći ćemo valjda i na to. :cheesy:

Pri kupnji fishfindera prvo i osnovno jest sa koliko se novca raspolaže. To najbolje zna potencijalni kupac, te će on u principu pokušati kupiti najbolji mogući uređaj za novce koje ima pripremljene. Ovdje će govoriti o kupnji novog fishfindera, iako se tržište i polovnih stvari možda ne bi smjelo zanemariti, ali to je ipak priča za sebe.

Forumi na Internetu su dobra vodilja za početak, ali po meni možda ipak nedovoljna za konačnu odluku.

Prvo će se spomenuti čisto tehnički aspekti za optimalnu kupnju, a onda i oni drugi. Nagsak će biti na kupnju fishfindera koji će se upotrebljavati većinom u slatkim i plitkim vodama. Dakle, prvo tehnika:

Dejaan

Sto prekide kada je najinteresantnije?  :eek:  :bye:
Ribolov je kao poezija, to je stanje ljudske duše.

Srđan

Evo nastavljam;

Potencijalni kupac najbolje zna koliko novca želi odvojiti za novi fishfinder, tako da se o tome teško može pisati. Uglavnom potrebno je znati da kao i među svim grupama roba i ovdje postoje oni jeftiniji a s tim i lošijih karakteristika i naravno bolji.

Ovdje će se pokušati staviti neke generalne smjernice kako pristupiti kupnji onoga kupca koji fishfinder većinom koristi na slatkim vodama:

1.) Kupujte fishfindere sa širim zrakama odnosno širim kutovima zračenja, ali kod fishfindera sa širim kutom uvijek morate imati mogućnost isključiti širu zraku! (dual-beam je može se reći optimalno rješenje)

2.) Dual beam fishfinder kod "entry-level" modela ne koristi širu zraku i za crtanje dna već samo za otkrivanje ribe! (entry level modeli su primjerice Eagle Cuda, Lowrance X52, PiranhaMAX 215x, Garmin FF90....odnosno svi jetiniji modeli. Ako se nema novca kupi se ovakav, ali obično je bolje imati dobar single-beam nego "entry-level" dual-beam

3. Dalje, kolor ekrani su bolji i lakši za interpretirati, ali još uvjek monokromatski ekrani drže svoju poziciju kao jeftiniji, a odličnih karakteristika. Dakle, bolje kupiti dobar monokromatski nego jeftini kolor, slabe rezolucije i loše vidljivosti......

4. Kao što sam prije naveo za plitke vode je bolje imati širi kut, ali to ne znači da se kupi fishfinder sa kutom pokrivanja od primjerice 120° i jednom zrakom. Sa takvim fishfinderom je praktički nemoguće naći pravu strukturu za pecanje. Fishfinder mora imati užu i preciznu zraku koju je moguće u finom traženju ostaviti samu na ekranu. Zbog toga primjerice Humminbird koji nudi odličan QuadraBeam fishfinder nudi pokrivanje od 90° (dvostruko od trenutne dubine po dnu), ali zračenje izvodi sa 4 snopa koja međusobno daju totalno pokrivanje od tih 90°. Bitno je da svaka zraka sudjeluje u crtanju konfiguracije i strukture dna i ribe, a kako se svaka zraka može posebno prikazati u svom zasebnom polju, a pretpostavlja se da korisnik zna koliko je područje pokrivanja svake zrake može se odrediti točna lokacija strukture/ribe za pecanje. Ova vrijedi i za dual-beam, tri-beam i sve multi-beam fishfindere. Dakle, bitno je da svaka zraka sudjeluje u svim procesima podvodne analize i da se svaka zraka može uključiti/isključiti. Sa takvim strojem puno više se može napraviti.

5. Rezolucija. Slika fishfindera sastoji se od malih točkica koje se nazivaju "pikseli" odnosno pixel = picture element. Što više piksela, bolja je i finija slika. Vodoravni pikseli osiguravaju dulju povijest na ekranu i lijepšu sliku. Vertikalni pikseli su bitniji za fishfinder jer osim lijepše slike determiniraju vertikalnu razlučivost podvodnih objekata odnosno separaciju meta/ciljeva. Dakle kupujte fishfinder sa što više vertikalnih piksela možete za novce koje ste namjeravali potrošiti. Isto tako, kod prmjene u slatkim vodama ipak bi malo prije žrtvovao rezoluciju za područje pokrivanja. Znači prije bih kupio dual-beam fishfinder sa područjem pokrivanja od 60° rezolucije 320x320 na 5 inča nego fishfinder od 640x320 a single-beam od 20°.

Monokromatski fishfinderi prezentiraju jakost odraza razinom sive boje na ekranu. Obično (a ne mora biti tako) najcrniji piksel predstavlja snažan odraz dok najsvjetliji piksel predstavlja slab odraz. Iz ovoga se može zaključiti da će monokromatska slika biti bolja ukoliko je na raspolaganju više razina sive boje. Kupujte fishfinder (ako ste se odlučili za monokromatski) sa što više razina sive, a kod ekrana u boji sa što više boja. Za ekrane u boji proizvođači često navode podatke ekrana (primjerice "LCD TFT ekran dijagonale 5" u 256 boja" ali fishfinder kod svog prikaza sonara koristi samo 8, ili 16 ili 32.....što više to bolje, ali pitajte za ove boje, a ne boje generalno samog ekrana)

Kad smo već kod ekrana, postoji mnogo ekrana (pogotovo kolor) koji se ne daju dovoljno zatamniti i remete noćni ribolov jer puno blješte; provjerite i ovo, podloga ekrana za noćni rad mora biti crna i pozadinsko osvjetljenje se mora smanjiti da ne smeta očima korisnika u ponekad totalnom mraku

6. Frekvencija ponavljanja

mora biti što viša. Ovo je frekvencija koja govori o tome koliko puta u sekundi fishfinder odašilje pojedini impuls - "ping". Ovo dosta puta možete vidjeti po brzini obnavljanja slike odnosno koliko brzo slika može "putovati" po ekranu uz minimalna izobličenja. Ova frekvencija ponavljanja (neki je nazivaju "brzinom pinganja") bi morala biti 40 Hz pa naviše za usku zraku u nekim današnjim standardima.

7. Izlazna snaga
što veća, ali sa mogućnosti smanjenja. Smanjivanje snage je danas redovita pojava koju fishfinderi rade automatski, ali nikad nije naodmet imati snage, poslije ćete vidjeti zašto.


Evo ovo su neke početne smjernice, sada idemo jedno po jedno. :smiley:


Dejaan

Prema ovome sto sam sada procitao,definitivno nisam napravio gresku sto sam te poslusao pri izboru :wink: :tongue:
Ribolov je kao poezija, to je stanje ljudske duše.

Srđan

Nisi, nisi Dejaane, pomalo vidjet ćeš, tek smo počeli! :smiley:

Dejaan

Jedva cekam da stigne da bi poceo da se igram sa njim smiley152 smiley142 :showoff: smiley077
Ribolov je kao poezija, to je stanje ljudske duše.

Srđan

Dakle, u ovom vodiču za kupnju fishfindera pokušat će se objasniti svaka važnija stavka koja je (po meni) bitna u odabiru. Kao što sam prije rekao ne može se znati predviđeni buđet, pa se ovaj tekst može shvatiti prema onoj "najviše izvući za najmanje para".

Osim ovih tehničkih aspekata koje ću najradije i objasniti postoji još nekoliko bitnih stvari u odabiru fishfindera koje ću sad napisati da ih ne bi zaboravio.

Preporučuje se da kupujete fishfinder i platite ga što manje (za ovo ne treba biti posebno pametan), ali malo para samo ponekad znači i najjeftinije!

Kao prvo Vaš prodavatelj mora malo više znati o tome što prodaje, preporučuje se da je i ribar ili da bar ima neki brod jer će u tom slučaju ipak znati nešto više o ovome, pa ćete ga možda ponekad i upitati za neki savjet, a on će Vam to moći odgovoriti. Recimo, pitat ćete savjet o tome kako namjestiti svoj fishfinder, kako prepoznati sidro, mamac, mulj, kamen, kako postaviti sondu.....

E sad Vi kupite tamo gdje je isti proizvod bio najjeftiniji i vidite da:

ne možete nikoga ništa pitati jer ne znaju,
nemate nikakvih garancija za proizvod,
nakon jamstvenog roka uopće ne znate kome biste se obratili za eventualni popravak/servis po nekoj razumnoj cijeni u razumnom roku,
da nemate nikakve upute uz uređaj, odnosno da nemate praktički nikakvu podršku...!

Može Vam se dogoditi mnogo puta npr slijedeće (ovo Vam pišem iz svog vlastitog iskustva, a napisat ću samo malo jer ima zaista mnogo sličnih primjera)

Čovjek kupi fishfinder, i zbog toga što mu nešto nije išlo kako treba dobije brod tek za godinu dana i onda instalira uređaj na brod. Prije instalacije dođe kod nas (u tvrtku u kojoj radim) i donese svoj neraspakirani fishfinder i pita:

Pošto ću sada tek instalirati fishfinder, da li mi možete produljiti jamstveni rok?

Odgovor: Zašto ne! Fishfinder je ionako nov!

Ili čovjek instalira fishfinder i izgubi primjerice kabel za napajanje, znači mora kupit novi. Mislim da ne moram navoditi da za njega novi kabel nije niti blizu cijeni kao za nekog drugog koji je kupio uređaj u USA i/ili koji nije naša stranka.

Bilo je slučajeva da čovjeku ukradu fishfinder, a pošto mu ne mogu ukrasti i sondu, kabel za napajanje, postolje itd mi bismo napravili posebno cijenu za njega tako da može samo uređaj kupiti i to naravno sa garancijom.

Stranka mora moći korespondirati sa svojim prodavateljem i tražiti pomoć kad je ona zaista potrebna. Tvrtka koja prodaje na taj način će indirektno zaraditi prema preporuci sretne stranke i kad je potrebno svojoj stranci će pomoći. Nitko ne traži od tvrtke da bude na gubitku, ali "stezanjem kaiša" u specifičnim situacijama i povećanjem fleksibilnosti  ne mogu se napraviti čuda, ali se može pomoći.

Da li je Vaš prodavatelj spreman za ovo?

Ne znam da li ste me uspjeli skužiti što želim reći, ali kod čovjeka koji mnogo vremena provodi na vodi, koji je strastveni ribolovac ovo je veoma bitno jer on želi da mu oprema radi.

Ako imate ovakvog prodavatelja onda cijena veća i do 20% u startu nije strašna!
Jer od onoga jeftinijeg nemate nikakve koristi, jedino molite Boga da Vam sve radi nerednih X godina!

Po meni se ne isplati riskirati. Po Vama ne znam. To je do individualnog razmisljanja.

Prodavatelja sa ovakvim ili sličnim karakteristikama morate pronaći jer svi Vi ovdje ste ribolovci. Prodavatelj ipak mora raditi razliku između ribolovca i nekog rekreativca koji će izaći sa brodom 10 dana u ljetnim mjesecima.

Ja Vas donekle mogu pripremiti na to kako otprilike otkriti nivo znanja prodavatelja,  :wink: ali ne mogu znati kakvu će zaista podršku određeni prodavatelj pružiti. To je ono što se trebate lokalno raspitati, uostalom "dobar glas se daleko čuje".

Zaista postoji niz primjera koji mogu opisati snagi tehničke podrške, ali mislim da smo se razmjeli.

Dalje, morate znati tko, za koliko vremena i za koliko otprilike para će Vaš uređaj popraviti ukoliko nešto krivo pođe i to unutar i VAN jamstvenog roka. Servis mora imati djelove i mora imati ljude i opremu koji to znaju popravljati lokalno. Svi ti trikovi o zamjenama padaju u vodu kada postoji lokalni servis.

Zamjene možda zvuče dobro, ali to nije tako, vjerujte.

Nadalje, prmjerice sonda, kabel, konektor, osvjetljenje, ekran, tipkovnica, nosač i niz drugih stvari moraju biti lako i brzo dobavljivi kroz lokalni servis.

To je to ukratko, ako se još nešto sjetim dopisat ću, idemo na tehniku!

:cool:

rj

Seđaneee uludo trošiš energiju svi znamo da si NO1 za sonare pravi si melem po tom pitanju svaka ti čast od kad pratim tvoje postve jedan problem mi je rješen sonar neuzimam bez tvojeg savjeta. Mala laička opaska za mene imaš puno stručnih objašnjenja a ja sam ti po tom pitanju tudum tako da te ništa nekužim . Zanima me dali za 400-500 e mogu kupit sonar da jasno označava ribu od panjeva i koje kakvog smeća. :question: :question:

Srđan

rj,

hvala na pohvalama  :cheesy:. Ma, tu sam htio naglasiti na bitnost ovakve podrške ukoliko ju je moguće pronaći. Nije meni problem pisati vjeruj, ne troši se energija baš puno na to. :cheesy:

Kada je neko moje objašnjenje prestručno, moraš mi reći i pitati me!? Tako ću ja pokušati istu stvar objasniti na drugačiji način. Kako budeš više čitao, a ja više pisao  :smiley: sve manje i manje toga ćeš pitati i bit češ manji laik, dok na kraju i ne budeš laik! Pa nije sramota pitati. Ja ponekad ne mogu odrediti koliko ću duboko ići jer sve ovo ovdje što pišem su u principu same osnove, tako da mi je nivo ponekad teško odrediti. Zato ste tu vi da pitate! Znači rj (i ostali) samo me zaustavite kad se previše razmašem, ja to neću shvatiti kao prigivor, već ću pokušati upotrije.iti neki drugi način kao što sam i prije naveo.  :thumbup:

Spojene poruke: 12 Mart 2009, 21:13:42

Kao prvo, naveo sam da je bolje kupiti fishfinder sa što širim kutom zračenja. Kod ove teme moglo bi se pisati i pisati, ali ja ću samo objasniti ovdje ono najvažnije, ono što bi svi slatkovodni ribolovci trebali znati, jer će odabir fishfindera u tom slučaju biti lakši.

Ovako dakle:

Tipično, razvojni inženjeri trebaju se dogovoriti kakv će fishfinder razviti; sa jednom zrakom uskom, sa jednom zrakom širokom, sa dvije zrake, sa više zraka.....ovisno o tome koje tržište namjeravaju "napasti", međutim uvjek se želi obuhvatiti što više kupaca sa jednim proizvodom koji je uz to i jeftin odnosno prihvatljive cijene. Ovo razmišljanje Vas odmah može navesti na to da će ciljani proizvod u principu biti niz kompromisa.

Spojene poruke: 20 Mart 2009, 23:38:07

Navodio sam da je bolje kupiti fishfinder što šireg kuta zračenja, ali da ipak bude dual-beam (zračenje sa dvije zrake/snopa). Netko bi odmah mogao pitati zašto jednostavno ne naprave fishfinder širokog kuta zračenja ali sa jednim snopom!?
Prije sam napominjao da bi fishfinder morao moćo odvojeno prikazivati i jednu i drugu zraku o posebnim poljima.

Odgovor na ovo jesu mrtve zone fishfindera, koje ću sada objasniti:


Mačak

Još jedno pitanje koliko portabilna verzija izdrži u nočnom režimu rada sa običnim baterijama iz kioska zanima me jer se dvoumim između fiksne i port inačice.

Srđan

Hmm, mali je teže odgovoriti, jer ne znam koji uređaj i koje članke. Ako uzimaš one "DURACELL" onda će sigurno izdržati više. Većina uređaja ti ima dva ili više razina osvjetljenja ekrana. Osvjetljenje je i najveći potošač, pa savjetujem uporabu onog najmanjeg nivoa osvjetljenja na ekranu. Takvo osvjetljenje je većinom i najugodnije gledati po noći. Pa, ovako iskustveno mogu reći da će ti te baterije iz trafike trajati oko četiri noći ribolova (noć = 5-6 sati ribolova)

STUKOLOVAC

 :help:bravo,srdjane,stvarno si za sonare ''tata''!i ostale kolege po stapu pokazuju koliko toliko poznavanje,medjutim,ajmo ovako:moze li mi bilo ko preporuciti sonar taj-i-taj ima ga tu-i-tu kosta otprilike toliko-i-toliko,zatim jefiniji,skuplji,koji je najbolji za Savu,dubina od 3-20m,dno od mulja najgoreg do panjeva najboljih itd...hvala unapred kolege!dajte imena,firme,modele,cene...makar par komada... :help: smiley033 smiley033 smiley033

Teme sličnog naslova (8)