Konverzija fiksne izvedbe fishfindera u prijenosnu (portabilnu)

Započeo Srđan, 02 April 2009, 22:26:14

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Srđan

Evo ovdje će se spomenuti kako je moguće pretvoriti fiksnu fishfinder-izvedbu u prijenosnu odnosno portabilnu izvedbu. Mislim da će ovo mnogima biti interesantno zbog toga što mnogi slatkovodni ribolovci koriste čamce na kojima nemaju akumulator. Ja sam ovako nešto izvodio mnogo puta raznim ljudima, a sigurno i među vama ima nekih koji su to već napravili. Ovdje možete objasniti svoja vlastita iskustva i načine vaših izvedbi.

Potrebno je spomenuti da gotovo svi proizvođači fishfindera nude svoje (originalne) portable verzije (PT) jer potreba za njima ipak nije neznatna. Te su verzije redovito skuplje od fiksnih. Sa vlastitom izvedbom je moguće i "pogoditi baš ono što ti treba" odnosno prilagoditi PT izvedbu prema vlastitim potrebama, jer originalne izvedbe ponekad za neke originalne slučajeve znaju biti komplicirane.

Vidim da mnogi koriste akumulatore manjih dimenzija od skutera, ali mislim da ima boljih rješenja pogotovu ukoliko nije nužan još neki dodatni potrošač (veći od fishfindera; primjer žarulja od nekog svjetla) na isti akumulator odnosno ako se akumulator koristi samo za fishfinder.

Pa eto ovdje možete iznjeti svoja iskustva ili nešto pitati.

Srđan

Dejaan

Ribolov je kao poezija, to je stanje ljudske duše.

Mačak

Prijatelju mene zanima koliko traju baterije na portabilnoj izvedbi i dali može neki manji akumulator od ovog iz skutera jer bi mi sonder bio jedini potrošać ? 

Srđan

Citat: Dejaan poslato 03 April 2009, 19:02:41
Koja su to resenja :huh:  :bye:

Evo sad ću napisati, htio sam prvo "čuti" kako to neki drugi rješavaju.

Spojene poruke: 03 April 2009, 18:48:41

Citat: Mačak poslato 03 April 2009, 21:02:03
Prijatelju mene zanima koliko traju baterije na portabilnoj izvedbi i dali može neki manji akumulator od ovog iz skutera jer bi mi sonder bio jedini potrošać ? 

Predpostavljam da imaš moderniji fishfinder dvije-tri godine star i da je kapacitet akumulatora oko 7 Ah. Ako je to tako onda bih orijenacijski mogao raći da će tvoj fishfinder trajati jedno tri noći (sa punim/podgašenim (50:50)) osvjetljenjem.

Koliko je vrijeme trajanja rada originalnih portabilnih izvedbi teško je reći, jer je ono ovisno o kapacitetu članaka koje stavljaš. Skoro sva ili čak sva portabilna kućišta ne dolaze sa člancima već se članci kupuju lokalno.

Ovo i jest najčešće spomenuta "mana" jer je u većini slučajeva spremnik za članke koji se nalazi u samom tvorničkom PT (portable) kućištu predviđen za 8 članaka veličine 2A. Međutim, uređaj je gotovo uvijek konstruiran za 12 VDC što znači da nam 8 komada alkalnih članaka "daje" potrebnih 12 VDC, ali u većini slučajeva korisnik želi puniti svoju bateriju (sastavljenu od 8 članaka) što opet znači da je potrebno uzeti Ni-Cd ili Ni-MH članke. Da li sada možete predpostaviti u čemu je problem?

Spojene poruke: 03 April 2009, 20:20:59

Dakle, ukoliko se zna da je nominalni napon napunjenog Ni-Cd ili Ni-MH članka praktički 1,2 V onda se "krcanjem" takvih 8 članak u spremnik originalnog portable kućišta u startu počinje raditi sa 9,6V. Kako mnogi uređaji imaju interne alarme, a neki se i isključuju i na 9V znači da nam ovakvi članci neće omogućiti neki dulji rad, odnosno morat će se često puniti (i prazniti) što im kao i svakoj reverzibilnoj bateriji skraćuje vijek trajanja. Dalje, iako su Ni-Cd i Ni-MH članci jeftini, kao što je moguće pronaći i jeftinih punjača za njih oni imaju manu memorijskog efekta što dodatno pogoršava situaciju i ostavlja nas u poziciji da se pokuša pronaći drugo rješenje.

Rješenja ima puno, ali nisu jeftini.

Jedno od možda prihvatljivijih rješenja je Lithium-Ion koji je puno kvalitetniji članak (ili ćelija kako hoćete) od gore spomenutih, međutim ovdje se pojavljuje problem cijene (koji se nekako i može prebroditi) ali i problem ožičenja u originalnom PT kućištu, zbog toga što je napon Lithium-Ion ćelije mnogo veći od 1,5 V odnosno on je oko 3,6, što znači da ih je manje potrebno u našem spremniku. Znači, ukoliko sami znate, možete modificirati spremnik, ako ne znate neka vam to učini netko tko zna.

Spojene poruke: 03 April 2009, 21:32:55

U principu su (za isti kapacitet) Lithium članci skuplji između 2 do 3 puta od Ni-MH, ali ih je i duplo manje potrebno. Možda je to najveći trošak punjač koji nije isti kao i onaj za Ni-Cd ili pak Ni-MH.
Opet, po meni se ulaganje u Lithium-Ion isplati na dulje staze.

Evo ovdje se može naći nešto o ponudi baterija kod nas.

http://www.chipoteka.hr/proizvodi/281000; http://www.chipoteka.hr/proizvodi/280500; http://www.chipoteka.hr/proizvodi/282000

Nemojte mješati Lithium sa Lithium-Ion. To nije isto. :no:

Spojene poruke: 03 April 2009, 22:58:10

Kažem rješenja ima puno i zaista bi se o tome moglo pisati i pisati, zat ću ja ovdje opisato ono najčešće koristeno, a valjda je i optimalno jer se može doći do relativno povoljne cijene, ali što je možda bitnije karakteristike (osobito autonomija) su bolje nego kod originalnih odnosno tvorničkih rješenja.

Dakle, potrebno je uz fisksnu (običnu, standardnu, kako hoćete) izvedbu fishfindera odabrati neki kufer, kutiju (obično plastičnu) ili pak ruksak u koju će se sve mehanički smjestiti. To je ovisno o korisniku odnosno to je ipak individualan izbor.

Dalje potrebno je uzeti suhi akumulator kapaciteta što više to bolje, ali nekako se najčešće uzimaju ovi od oko 7 Ah koji svojom veličinom i težinom mnogima odgovaraju. Ako se želi ići na još manje, uzme se oko 4 Ah. Znam isti tako ljude koji su ovo sve radili i za 1,2Ah, ali tada bi nakon svakog noćnog ribolova akumulator morali puniti. Popularna marka ovih akumulatora kod nas je FIAMM, mada ima i jefinijh.

Ovdje možete pogledati kako ti mali akumulatori izgledaju:

http://www.chipoteka.hr/www_new/modules/moduli/shop/product.php?sifra=2400003205

http://www.chipoteka.hr/www_new/modules/moduli/shop/product.php?sifra=2400003202

odnosno cijelu ponudu možete gledati ovdje

http://www.chipoteka.hr/proizvodi/282500; http://www.chipoteka.hr/proizvodi/283200; http://www.chipoteka.hr/proizvodi/283000

Dalje, morate kupiti i punjač, sa kojim će se baterija puniti. Odabir je ovisan o akumulatoru (bateriji) koju ste uzeli.

Npr. punjač ovaj http://www.chipoteka.hr/www_new/modules/moduli/shop/product.php?sifra=7111268785 odgovara za ovu bateriju

http://www.chipoteka.hr/www_new/modules/moduli/shop/product.php?sifra=2400003202
i tu ste na nekih 280 Kuna odnosno 38 EUR. Jedino što je još potrebno je nešto potrošnoh materijala za to spojiti. Većina fishfinder će sa ovom izvedbom raditi approx 3 noći pod osvjetljenjem.

Spojene poruke: 04 April 2009, 00:02:18

Ovi suhi akumulatori nemaju elektrolit u tekućem stanju i hermetički su zatvoreni, stoga su dobri za ovu prmjenu. Mnoge veličine ovih akumulator mogu se odabrati da ih je moguće nositi u džepu.  :takoje:

Dejaan

Pozdrav Srdjane,
nisi ti mene ocigledno shvatio :no:
Ja momentalno imam na camcu akumulator od 55Ah koji dopunjava u radu moja 2T Yamaha koja ima alternator :wink:
Ali gde se javlja problem.Planiram ove ili sledece sezone da kupim Yamahu 20ks 4t,koja nema mogucnost punjenja akumulatora :embarassed:
Za moj(tj. tvoj :lol:)sonar preporucen je osigurac od 2,2A pa predpostavljam da vuce negde oko 2A struje.Znaci da koristim akumulator samo za njega, to je oko 25 sati rada :shocked:
Gde je pumpica za vazduh....
Moracu da ga vadim iz camca svaki treci dan i da ga stavljam na punjenje (a uopste nije lagan) :grin:
Rec je naravno o 575x :thumbup:

Veliki pozdrav DEJAN :bye:
Ribolov je kao poezija, to je stanje ljudske duše.

rebel

Dejane, nije tako.
55Ah će ti trajati za sonar oko mesec dana! A možda i više!
7Ah meni traje oko 5-7 celodnevnih izlazaka! (10-12 sati pecanja)
Sonar nije veliki potrošač!

Srđan

Pozdrav Dejaane,

kao što ti je rebel već napisao nije tako, a tvoj 575x ne "vuče" čak 2A! To je ipak prevelika struja potrošnje za uređaje ovakvog tipa. Osigurač se ne dimenzionira na taj način odnosno po pravilu "struja potrošnje pa malo više". Tvoj 575x može maksimalno trošiti 130mA bez osvjetljenja odnosno 175mA sa punim osvjetljenjem. Struja potrošnje se deklarira na 12VDC. Ovo su ujedno i maksimalne vrijednosti zbog toga što sonar neće odašiljati punom snagom na 5 ili 10m dubine nego tek ispod 50m, što praktički znači da ove vrijednosti struje potrošnje ti nikad nećeš moći postići. Svejedno sa njima možeš ići u kalkulaciju.

Osigurač se u uređaju dimenzionira na temelju internih strujnih zaštita koje štite uređaj (koliko mogu) od pregrijavanja, prevelikog napona, pada napona napajanja, inverznog napona,....
One su konstruirane na taj način da ukoliko se nešto dogodi što ne bi trebalo da upravo te zaštite "izgore" vanjski osigurač.

Primjerice, tvoj 575x možeš slobodno spojiti obratno (čak i bez osigurača) tvoj se uređaj jednostavno neće uključiti pritiskom na "POWER" tipku ili možeš ga spojiti na napon veći od 20 Volti zaštita uređaja će izgoriti vanjski osigurač. Ako ga u tom slučaju nemaš, odnosno nisi ga stavio, ili si stavio osigurač od 5A vjerojatno će izgoriti jedna od komponenti zaštitnog internog kruga tvog fishfindera ali ne i vanjski (u ovom slučaju predimenzionirani) osigurač.

Uglavnom, imaš "pametan" uređaj he, he, he  :wink:

Je li ti sada ovo oko potrošnje i osigurača malo jasnije :question:

P.S. Mnogi korisnici baš tvog uređaja koriste osigurač od 2A.

Mačak

Ljudino mene zanima koliko bi piranha 215 izdržala sa 4,5ah akumulatorom ?

toktiz

Da li netko zna što može podnijeti veći broj punjenja, olovna baterija ili akumulator od skutera istih veličina.
Najteže je, kada ništa ne radiš, znati kada si završio.

Dejaan

Ribolov je kao poezija, to je stanje ljudske duše.

Teme sličnog naslova (1)