Plovkarenje iz čamca

Započeo orka, 11 Jul 2015, 09:07:30

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

orka

Čamac je uglavnom prednost kada pecamo, bez obzira o kojoj ribolovnoj tehnici se radi i koja vrsta ribe se peca. Imao sam nekada jako lepih i uspešnih pecanja iz čamca pre svega na Vinčanskoj bari (sa strane Vinče) ali i na onoj bari preko puta Dunava, a nekoliko puta i na jezeru "Joca". Prednost je višestruka, namestiš se i staneš gde hoćes. Nisu potrebni dugački i teški štapovi jer možemo pecati blizu, a možemo lako i brzo da promenimo mesto i hranimo nekoliko lokacija po potrebi. Pa tako recimo nahranim uz lokvanj, pa odem malo dalje pa nahranim uz travu, pa malo dalje uz granje, i uvek se riba nađe i iščačka i kada je najlošiji dan...
A šta je sa rekama? Tu sam baš retko viđao da se peca na plovak iz čamca. Nekoliko puta sam imao priliku da se uverim u efikasnost pecanja na vožnju skobalja na Savi.
Peca se bukvalno na dužinu štapa, kočenje je perfektno, hranjenje izuzetno precizno, tada onda rezultat ne može da izostane... :takoje:
Kakva su vaša iskustva sa pecanjem na plovak iz čamca?


b.jovica

Bravo orka, ova tema mi se mota po glavi vec neko vreme a nikako da malo prodju vrucine pa da pocnem! Pretpostavljam da se osim skobalja jos moze ocekivati kesega, protvis, deverika, mozda i mrena... Jedva cekam da cujem iskustva drugih kolega!  :thumbup:
Čamac je zakon.. :-)

cardinale

Jedan od največih poznavalaca slatkovodnog ribolova, Ruski akademik Sabanjejev u svojoj knjizi izdvaja pecanje na plovak iz čamca kao pecanje sa neuporedivo više prednosti u odnosu na pecanje sa obale. Naročito to ističe za pecanje skobalja. Ja nikada u životu iz čamca pecao nisam  :no:

ellesar

Ja uglavnom koristim čamac da bih došao do lokacije na koju nemogu dobaciti sa obale. Uglavnom stajaća i sporotekuća voda,  pri višljim vodostajima.  Sidrim se tačno iznad mesta,  prihrana je ,što kaže orka,  izuzetno precizna i pecam na pola metra- metar od čamca,  štapovi 4 i 5 m.
I have come here too chew bubble gum and kick ass!!!
And i`m all out off bubble gum :) !!!!

Milan berkutOčigledna prednost čamca . . . lopaje sa sred širine kanala u Kucuri . . . 2008g.

Godinama sam plovkario kod sebe u Kucuri iz svog čamca, uvek ''na vožnju'' bilo petljašem ili bolo . . . čamac mi je obezbedjivao ona mesta koja sa obale nisu dosegljiva i na kojima sam ja imao svoj mir dok pecam.


Отправлено с моего iPad используя Tapatalk

Zmaj Strasni

Obozavam plovkarenje iz camca. Nema prepreka za vadjenje ribe, precizna prihrana, podesavanje dubine do 5 m. Ako ima ribe lako se hvata. Za ove vrucine spas je pecanje ispod lifta u brodogradilistu pored marine u Apatinu.. Nizak vodostaj da se moze pecati petljasem od 5 m,nema talasa ni kad je napolju vetar(zbog usidrenih brodova). Jedino sto rade uglavnom okare i poneka deverika, ali bar ima akcije.

Dva vuka

Nova i zanimljiva tema, a malo postova ... Čudno  :wink: Izgleda da malo ljudi koristi prednosti čamca u plovkarenju. Da razradimo  :cheesy:
1. Kontrola plovka- na mirnoj vodi vrh štapa može bukvalno biti iznad plovka i reakcija je momentalna. Na tekućoj vodi  paralelno kočenje plovka laganim otpuštanjem najlona sa špulne je daleko senzibilnije nego sa obale,  tako da se griz pre uoči.
2. Izbor mesta - Nikad mi nije toliko bitna primama , koliko izbor lokacije na kojoj pecam i rezultati mi to potvrđuju.
3.Nema kačenja - volim da pecam blizu trave , lokvanja ili granja nadnetog nad obalu.Sa obale to zna biti velika igranka i nervoza ,a iz čamca jednostavno odvučeš ribu na čisto u dubinu, zamoriš je i vratiš je polako u meredov.
4. Instant pecanje - podrazumeva pecanje bez primame. Ne kažem da primama ne treba, ali često  samo pomeranjem sidrenja nizvodno  za po metar , dva  iščupam lepu babu pored trske pa se pomerum dalje...pa opet baba, pa se pomerim.Pecajući sa obale često upecam 20 kedera pre nego što naiđe lep komad.
5. Izbor čamca- Moj izbor je kanu 4,80 m težak 35 kg Za 10 minuta je sa krova auta na bilo kojoj vodi i mogu to da uradim sam  :thumbup: Vodi se kao rekreativno plovilo- nema dozvola,prikolica, registracija... Kad varaličarim koristim bočne stabilizatore od bokobrana i kad se čovek navikne,nebitno jesi li na Dunavu ,Tisi ili na DTD-u.
6. Kad mi dopizdi sunce i buljenje u plovak jednostavno se spustim u vodu , malo otplivam , vratim se u kanu i nastavim dalje....  smiley033
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

slob

Pecao sam na reci Savi iz čamca, devedesetih godina,  kližućim plovkom radi dubine 1,5 do 4m i štapom 3m koji se sada naziiva bolonjezom, zbog tekuće vode naravno, na šetalicu.
Prihranu-mamak –stari hleb sam bacao u otežanom džaku od krompira sa plovkom za markiranje napravljenom od flašice Kosili šampona za bebe, jer ova ima takav oblik da pruža mimimalan otpor vodotoku pa tačnije pokazuje lokaciju mamka.
Mamac na udici većinom crvići a ponekad i kuvano žito ili ruža. Ribe u izobilju. Jedan do dva kilograma na sat. I uvek je radila. Bodorka, Jaz, Šljivar, Deverika, Kesega, Brodfiš i poneka Babuška, kako kad.
Pecaš dok te ne zabole leđa i utrne zadnjica ili te sunce izludi. Radio sam to četiri godine. Sve dok žena, posle početnog oduševljenja, na kraju  nije podilkanila od čišćenja sitne ribe; ,,Hoću krupnu. Lakše je za čišćenje".
Onda sam počeo da je zatrpavam šaranima 2 do 10kg. A onda je, takođe posle početnog oduševljenja, na kraju rekla: ,,Aman, nemoj bre više. Izgibo od čišćenja i tranžiranja".
I tako sam postao varaličar. Odem da prošetam štap, torbicu i sebe samog. Ako riba ne radi, a to se češće dešava,  samo se okrenem u pravcu kuće i nastavim da hodam. Nema mamka, mamaca, gomile pribora i pomisli: ,,Ko će sve to sada da pokupi i spakuje za odlazak kući."
Danas, vidim kolege plovkaroše kako love drinske skobalje i do kologram. Njih u moje vreme nije bilo. Šljivar od pola kilograma smatrao se kapitalcem. Međutim, sada riba ne radi uvek. Tehnika je ostala ista osim štapova koji zbog lakoće mogu da budu mnogo duži, pa to omogućava rad i bez mašinice što je nekad bilo nemoguće.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

orka

Na ovoj bari je praktično nemoguće pecati na plovak sa obale,ali zato iz čamca...

Sitan lokvanj i rupe u travi..Pravo mesto za krupne babuške,šarana i linjaka.. :ok:


vradojicic

Na Drini ima skobalja i plotica do 2.5kg, plotica do 3kg a mrena do 6kg.:)
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Dva vuka

Da, Orka, i ja volim takva mesta   :thumbup: Nisu  napadnuta sa obale, a ja mogu kanuom do njih  :takoje:
U svakom od nas postoje dva vuka, koji se neprestano bore između sebe. Jedan je dobar, a drugi je zao. Koji vuk na kraju pobeđuje?  Onaj koga hranimo...

Poslato po golubu .... ako ga kobac ne savata

laki22

Orka, na onoj prvoj slici je odlicno za mec pecanje  :ok:

bulmil

Jel to obedska bara malko:-)

Послато са C1505 уз помоћ Тапатока

Džamajka

orka

Vinčanska bara je u pitanju..
Kada je vreme bez vetra volim da koristim izdužene i lagane plovke tzv iglice..Ubedljivo su najosetljiviji. :ok:

marina1983

Neko spomenu debljine predveza i čupanje ribe . To mu dođe otprilike ovako  :cheesy:
Nema tu ni male udice ni tankog najlona ni " laganog" štapa .
Pecam na bukvalno istim terenima na isti način , pomislih da mi čovek peca na mestu  :cheesy:
Gledam a plače mi se , jedva čekam  :cheesy:


Teme sličnog naslova (10)