Plovkarenje kraćim štapovima 3.6 - 4.5m

Započeo nadal, 26 Februar 2024, 07:56:35

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

nadal

Gledao sam ljude koji obicno krupniju ribu, mrenu, skobalja, klena uspesno love na krace teleskope (sa masinom naravno). Peca se na rekama. Ali na internetu nisam mogao da pronadjem mnogo o takvom nacinu lova. Ono sto sam zakljucio je da se ovakvim priborom lakse i bolje zabacuje, lakse zamara krupnija riba, duze vozi plovak, manje umara ruka, jedini nedostatak je losija kontrola sistema, skupljanje strune itd.

Ima li ovde iskustava sa ovakvim nacinom pecanja i odabira pribora, ima li stapova pravljenih bas za ovakvu namenu?

Isa

Na kojoj reci?
Pecam na Dunavu i Savi, viđao sam da pecaju tim kratkim štapovima ali u 100% su to bili ulivi nekih kanala, a kakvi su nam kanali može se reći i ispusti kanalizacije.
Svodi se na to da puštaju plovak nekih 10m u regiji ispusta uz samu obalu, dubina do metar.
Ozbiljno plovkarenje vožnja da l' sa obale da li iz čamca, daleko je lakša bolonjezima 5 i 6 m, zavisno od terena. Ima stvarno korektnih petica do 10000 dinara.

Vetropirka

Nadale kraći štap kraća vožnja ,manji ugao kontre,,lošije vodjenje plovka,mislim da su ti zaključci loši,Pročitaj na ovom sajtu o bolonjez tehnici na reci pa zaključi.Ne može biti lakše pecanje sa meč štapom od 300 gr od bolonjeza sa 160 gr ako je mašinica ista najčešće oko 250gr.

26 Februar 2024, 09:54:40
ISO,ne razumem šta će bolonjez od 6m za pecanje iz čamca. Ja BiH tu radije tele meč od 4-4.5 metara za krupnije ribe ko da mlati šesticim i šta će mu pecanje na većim daljinama iz čamca.

nadal


Vetropirka

Z a mene je 5-7 gr plovak veliki na V.Moravi ,4gr na zapadnoj, a to baca skoro svaki bolonjez.Jedino na Drini bacaju teže plovke na 50-60 m a to ti za Moravu ne treba .Solidna petica završava 95 posto situacija na Moravi a izbor je na tebi (falkon tica,Shimano trabuko,tubertini,  kolmik, daiwa,Maver .... cena od 50 do 350 evra pa biraj ago što ti drago.

Isa

Citat: Vetropirka poslato 26 Februar 2024, 09:33:39Nadale kraći štap kraća vožnja ,manji ugao kontre,,lošije vodjenje plovka,mislim da su ti zaključci loši,Pročitaj na ovom sajtu o bolonjez tehnici na reci pa zaključi.Ne može biti lakše pecanje sa meč štapom od 300 gr od bolonjeza sa 160 gr ako je mašinica ista najčešće oko 250gr.

26 Februar 2024, 09:54:40
ISO,ne razumem šta će bolonjez od 6m za pecanje iz čamca. Ja BiH tu radije tele meč od 4-4.5 metara za krupnije ribe ko da mlati šesticim i šta će mu pecanje na većim daljinama iz čamca.
Tamo gde pecam na bolo još kako treba.
Dubina je velika, probao sam jednom mečom i nije išlo jedva sam otpecao.
No ima mesta gde prolazi i meč.
Lično posedujem bolonjez 5 m i pokriva mi većinu situacija, nije mi plovak primarna tehnika. Da jeste imao bih i sedmicu.

sasabosko

Citat: Vetropirka poslato 26 Februar 2024, 09:33:39Nadale kraći štap kraća vožnja ,manji ugao kontre,,lošije vodjenje plovka,mislim da su ti zaključci loši,Pročitaj na ovom sajtu o bolonjez tehnici na reci pa zaključi.Ne može biti lakše pecanje sa meč štapom od 300 gr od bolonjeza sa 160 gr ako je mašinica ista najčešće oko 250gr.

26 Februar 2024, 09:54:40
Aj sad kolega sa vode. Licno pecam trodelnim trout stapom 3,8m 3-6gr bacanja, težine 160gr. Isti je koncept kao i match, samo sto je vrh mixovan, kao match hibrid. Štap je toliko mekan da najlon 0,10 tesko u zakačci kida, a ima deblje zidove od svakog bolonjeza, i mrene od kilo idu za minut, svaka mi je u ruci ne zamorena. Match je puno jaci stap od bolonjeza, ali razlika je sto match za pecanje iz ruke kosta, a ni to nije garancija, poneki se pogodi, jer se za pecanje iz ruke i ne pravi. Moze Lako da se uključi, znam da je pecao Aspirom trout, 3,8m 1-3gr, za krace distance do 15m odlicno smiley033
Znoj nilskog konja je roze boje

Vetropirka

Sašaboško,nije sporno da može da se peca kraćim štapovima na vožnju na Moravi,i ja sam dugo pecao sa kraćim štapovima. I sad imam dva meč štapa od 4 i 4,2mm ali ne želim da se na nekim mestima zlopatim pa sam prešao na  bolonjeze od 5 i 6m a meč štapovi idu samo na stajaće vode.Sad pitanje je dal su svi meč štapovi jači od bolonjeza jer Jedan moj meč štap baca 30 grama a jedan bolonjez 35,dok drugi meč baca 80 a bolonjez 25gr. Možda ti misliš da je problem bolonjezu da izvadi mrenu od kilogram ili dva ali to nije tako . Jednostavno i na zapadnoj i na velikoj Moravi meni je lakše da pecam dužim i lakšim štapom, nego kraćim i težim. Uostalom i žene kažu da je bolje dugačak pa makar bio i debeo. Dobar pogled i bistro
 ,

27 Februar 2024, 15:36:54
ISO ako kažeš da ti treba štap od 6m za pecanje iz čamca to je u redu,ali to je izuzetak .Ja u Šumadiji znam samo par mesta gde mi treba šestica pa sam je nabavio ,iako mi petica završava posao u 99 posto slučajeva.Redko sam pecao iz čamca a stvarno nisam ni čuo od drugih da koriste štapove te dužine iz čamca.Izgleda da je sve moguće u ribolovu.

sasabosko

Drugaru, ne sumnjam ja da se bolom ne moze izvaditi bilo koja mrena, no znam da je mach pravljen za sarane. Svakako je bolji duzi štap za kontrolu na daljinu, no ja nemam potrebu da pecam dalje od 15tak metara, zamalo domet fix sedmice, koju imam i to odličnu. Mnogo je lakše i udobnije raditi kracim i balansiraim stapom, kad postoje mogućnosti. Ima matcheva i 6 metara, i to vrlo laganih. Da me ne shvatis pogrešno, 80gr tezina bacanja nije za match, kome to treba kad je match izmisljen za pecanje na stajacim vodama po vetrovitom vremenu, imam ja 2 dvodelna 3,35 15-90gr i 1,25lb tvrdoce. To sluzi za od veglera do metod fidera. Recimo kad bi mi trebao stap za recno pecanje plovkom, ja ne vidim sta bi trazio vise od Garbolino esentijal match hibrid. Imam i ja neku dorongu od marsala 4,27 i 5-25gr bacanja, s tezinom od 300gr,stoji u ormaru a puno sam se nekad napecao s njim, a sad kad bi trebalo da ga nosim na pecanje, samo na komercijalu jer je za ono sto se kod mene peca apsolutno prejak. A s malim Beastom, uopste se ne secam kad sam poneo drugi plovkaroski stap, a imam nekoliko izabranih smiley033
Znoj nilskog konja je roze boje

Grbo

Imam jedan bolonjez od 4m. Kupio sam ga pre nekih 15-ak godina, ni sad nisam siguran sta sam kontao za sta ce mi. Secam se da sam isao sa posla, svratio u radnju, video i kupio, a nije mi trebao. Imam normalnih bolonjeza, match, direktasa i sl, mada skoro nikad ne plovkarim. Moj matori se pod stare dane vratio plovkarenju, nema vise snage da baca varalicu po celi dan, niti da vuce tesku artiljeriju za dubinkarenje, tako da taj plovkaroski arsenal uglavnom poklonim njemu. E sad, taj bolonjez od 4m nije trebao ni njemu tako da je ostao kod mene i skupljao prasinu u spajzu.
I kako to biva, pre nekih 10 godina odem ja na kampovanje i zatreba mi stap za kedere. Naravno, ovaj mi stapic odradio posao perfektno. Uzme jedan dan zena taj stap da mi nahvata kedera, u neznaju stane na kamenjar, stavila metar i po dubinu i krene da pusta plovak niz vodu. Za pola sata naklepala desetak jazeva. Skontam je pricu, 'ocu da otmem zeni stap ali ona neda. Tih dana se napecala ne daj boze. Od tog momenta, taj nesudjeni stap je u prvoj postavci za kampovanja. Ne daj boze da ga zaboravim poneti. Znaci za brzake na dunavskim kamenjarima je sve sto treba. Ogulile su mu se oznake od upotrebe, napecao se mrena, sarana, jazeva, babusaka, deverika, cak u par navrata i manjih somica, dva puta sam mu menjao sprovodnike ali i dalje radi posao.

sasabosko

Sad me vrati na jos jednu anegdotu. Rodi se meni since, ja onako u euforiji kupim da ga ceka u krevetcu neku daivu 2,7 3-18gr. Naravno, u tom trenutku nisam ni kontao da treba da poraste malo, sad ima vise od 7g i jos joj nije dorastao, te koristi druge stapove. Medutim moje somaroske ruke, navikle na doronge, dohvatile ono stapce pa mi se sve više svidja. Kako meni stalno trebaju kederi, odem i resim da probam da pecam njime na plovak, bio sura sa mnom. Pecao sura fix 7micom ja ovim, istu liniju hranimo i pecamo, između nas zbun. Zakaci ja nekog klenica mozda 500gr, tvrda borba no ne vidim od zbuna, pa poce suri daj meredov, daj meredov :lol:  on se smeje i vice bas za to ti treba meredov, jer me zna i zna da uvek rukom prihvatam ribe, pa mu smesno sto se ja tako pogubi. Mozda je klenic bio i veca riba tog dana, stap nije moj te njime retko pecam, ali mi je taj dan ostao u secanju kao jedan od boljih ribolova, tog trenutka sam poceo da razumem light ribolov, jer mi je vecina borbi s nosarama, siljkama, bila spektskularna smiley033
Znoj nilskog konja je roze boje

Teme sličnog naslova (10)