Održavanje, servisiranje i podmazivanje mašinica

Započeo KAJMAN, 30 Septembar 2008, 20:41:59

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Dubinko

Ma gde nisam dovoljno zabranio, zavrnuo sam i previše. Gledao sam na šemi koja je došla iz kutiju, sve je složeno kako treba. E zato su mašinice sa ručkom na uvrtanje zakon.
Nijedna mašinica koju imam nema ni približno ovoliki luft.
Ništa, sad idem do MG servisa, da vidim šta će majstor da kaže.
Najžalije mi je što će moja žena, kada ja umrem, da prodaje pribor za pecanje po ceni kojliko sam joj rekao da sam platio!

slob

O kojem luftu se tačno radi? Mogu da budu prisutne tri vrste lufta. Akijalno, radijalno i poprečno?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Dubinko

Slob u pitanju je luft u ručici u smru rotiranja ručice, napred nazad. Bio sam danas do MG servisa. Kaže majstor nema pomoći dobila je luft. A meni je to neverovatno pošto ima bukvalno 1 cm lufta napred nazad. Kao što reče Vlada da nisam dobro zavrnuo šraf, ja ga jesam dobro zavrnuo, ali kao da šraf nije doviljno stegao ručicu, tako mi se čini.
Evo Slob na slici ispod da budem siguran da se razumemo.
Probao sam danas Sedonu, jedva da ima koji mm lufta, skoro da nema. I neke starije jeftine masinice, sa srafom. Ima svaka po malo lufta, ali ovoliko nijedna. Neverovatno mi je Twin Power ima ovako lufta, a pri tom se zaista vidi da sa mašinicom nije pecano.Najžalije mi je što će moja žena, kada ja umrem, da prodaje pribor za pecanje po ceni kojliko sam joj rekao da sam platio!

slob

Taj radijalni luft je zaista neverovatno veliki. Baš čudno.
Pretpostavljam da ta mašinica nema ručicu na šrafljenje u osovinu već ima šestougaonu osovinu koja prolazi kroz takođe šestougaonu rupu u osovini tanjirastog zupčanika. Ili osovina ili rupa mogu da budu razlokane što dovodi do lufta. Ali opet luft je preveliki?  Pritezanjem šrafa ručice nećeš eliinisati radijalni luft.
Neke mašinice imaju nazubljeno čelo osovine tanjirastog a pri dnu šestice ručke postoji mala prečka koja ulegne u pomenute zube, pa bez obzira na razlokanu šesticu luft se ne primećuje. Ali ta mala prečka treba lepo da sedne u zube.

Ako je ručica dobro pričvršćena na osovinu tanjirastog onda može da bude luft u uzupčenju. Ne znam kako izgleda spoj tanjirastog sa njegovom osovinom. Možda pomoću šrafova koji su se rašrafili.

Može i rašrafljen rotor da bude uzrok. Skini špulnu i vidi da li je rotor dobro prišrafljen.
U principu radijalni luft se ispituje tako što se rotor blokira rukom a ručica rotira napred nazad. Ako ima lufta – postepeno tražiš uzrok.
Mogu i zupci da budu oštećeni. Ali toliko?

Kreni od šestice, zatim  učvrćenje tanjira za osovinu (ako nije uliven), pa zupci - uzupčenje, pa spoj piniona sa rotorom.
A možda i učvršćenje same ručice na šestougaonu osovinu ima luft?
Čudi me da ti majstor u MG nije rekao tačan uzrok lufta?

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

DakiNS

Narani svinje i ne diraj ništa, lepo pošalji kolegi sa foruma mašinicu da ti je sredi.
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

Dubinko

Hvala Slob. Već sam izgubio volju da bilo šta radim sa mašinicom, čuo sam se čovekom koji mi je prodao i vratiću mu mašinicu.
Inače Šimano uglavnom ima četvorougaone osovine. Kada ubacim ručicu sa Sesone luft je malooo manji. Ovaj TP nema nazubljeni čelo zupčanika, Sedona ima.
E sad i sam luft se sastoji iz dva dela. Na primer prvih pola cm ide lakše, pa drugih pola cm ide teže. Baš veliki rebus.
U MG servisu se nisu nešto bog zna ni potrudili da vide o čemu se radi.
Najžalije mi je što će moja žena, kada ja umrem, da prodaje pribor za pecanje po ceni kojliko sam joj rekao da sam platio!