Održavanje, servisiranje i podmazivanje mašinica

Započeo KAJMAN, 30 Septembar 2008, 20:41:59

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

slob

Vidim da si i pored svih nevolja ipak optimistički raspoložen. Tako i treba. Sve kolege koje sada znaju da rastave, očiste, podmažu i sastave svoje mašinice su prošle kroz slične početničke peripetije. Samo je neke sramorta da pričaju o tome, a drugi se čak više i ne sećaju.  :cheesy:
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

mariano 81

Kolege, imam neku Enter Alba 4000 mašinicu. Problem je u vođici, jer je dobila lufta i pomalo šeta levo- desno i ako ne vodim računa hoće da mi podvuče najlon između vođice i šrafa za stezanje. Vođica se okreće na plastičnoj biksni. Šta bih mogao da poturim na biksnu da bih neutralisao luft.

Germina

Turi samo podlošku odgovarajuće debljine levo od vođice...iseci je makazicama recimo od plastične ambalaže za monofil recimo  smiley033

Ribohvatac

Iima li ko ideju kako da da vise pokrenem vodjicu strune kod plavog ambidexsa? Okrece se, al' samo pod jacim naporom, kad dotegnem dril pa izvlacim rukom najlon. Da li bi mogao neki lezaj ili sl?

Milos_BaP

Da li je na mašinici sa zadnjim drilom moguće na bilo koji način popraviti slaganje najlona? Trebao bih konkretno da spustim špulnu jer se u donjem delu namotava više najlona.

vradojicic

Kad odvrnes sraf sa gornje strane spulne imas podloskice. Ako ne uspes tako, skine se rotor pa se ispod poturi podloskica koja bi podigla rotor u odnosu na spulnu i samim tim bi slagala vise na gornji deo.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Milos_BaP

Mislim da je ovo rešenje sa podloškom ispod rotora jedino moguće u mom slučaju. Nema šanse da bih se toga setio.
Hvala za pomoč  :thumbup:

DinoSkobalj

Molim pomoć.
Imam mašinicu Vanquish C2500HGS. Odlično mi je radila dok nije progutala najlon, ali nije progutalna ispod špulne nego ispod rotora. Pokušao sam da izvučem najlon ali sam ga prekinuo i ostao je unutra. Sada se rotor jako teško okreće i mašinica je praktično neupotrebljiva. Nemam iskustva sa rastavljanjem mašinica pa molim za pomoć kako da skinem rotor i oslobodim najlon.
Pretpostavljam da prvo skinem špulnu pa izvučem  deo na koji se nabija špulna, ali ne znam kako, verovatno ima neki osigurač. Ako bih uspio ovo da skinem onda bih odvrnuo šraf na ključ kojim je pričvršćen rotor (ključ 12 a možda i 13), i onda bih verovatno mogao da izvučem rotor i oslobodim od najlona.
Svaka pomoć je dobrodošla.
Početnik.

zecos


vradojicic

Skines spulnu, svuces sa osovine podloske za stelovane namotaja, onda imas deo sa lezajem na koji naleze spulna. Da bi njega skinuo treba ti ekstremno mali inbus kljuc, jer se osigurac odvrce. Kada njega odvrsnes, svuces taj deo i dolazis do navrtke rotora, mislim da ona ima poklopac sa 2 srafica a navrtka je ispod. Kada njega odvrnes (pazi smer da ne ostetis navoj na pinjonu) onda svlacis rotor. Prosto je.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

DinoSkobalj

Operacija uspela,
Hvala na pomoći.

bsimeunovic

Moze li neko pomoći
1.Imam stradica ci4 1000 preno 6,0:1, kupljen nov i tada se nije vtreo lagano. Podmazanonsa Balzerovom masti i sada se okrece jos teze.
Da li treba neka mast?

2.Shimano Vanquishu(prva serija) blago melje pri okretanju, korištena za varalicarenje. Moze li se to otkloniti podmazivanjem?

vradojicic

Mast nije odgovarajuca, na nizim temperaturama menja viskoznost i mozda je prepunjena...
Mlevenje pogonskog para se u 99% slucajeva ne moze otkloniti podmazivanjem. To je posledica ostecenja na zubima jednog ili drugog ili oba zupcanika.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

ossa

Hej, haj baš nas brige...

glos

I jedan i drugi problem mogu nastati, postojati, zbog loše pozicije poklopca kućišta u odnosu na podlošku - pogonski, pasovanja.

Tjesno okretanje jer je pretjesno, a što bi se moglo popraviti tanjom, ili vađenjem, podloške na pogonskom.
Šuštanje jer je prelabavo, što bi se dotezanjem ili dodavanjem deblje podloške, rješilo.

ZOV

Teme sličnog naslova (10)