Kako izabrati kuglagere?

Započeo slob, 20 Jul 2016, 16:20:34

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Dubinko

Da li je neko probao sa obican ležaj rotora zameni nepovratnim (jednosmernim) ležajem? Imam neke stare Daiwe 250 x, kod kojih bih hteo da biksne zamenim ležajevima, ali bih probao i da ležaaj rotora zamenim jednosmernim ležejem. Interesuje me da li je ovo moguće.
Najžalije mi je što će moja žena, kada ja umrem, da prodaje pribor za pecanje po ceni kojliko sam joj rekao da sam platio!

Saša

Obični i jednosmeri ležajevi nisu istih dimenzija ni oblika (ili bar ja još nisam video takve, da se ogradim). Niti i imaju istu funkciju. Dakle - prosta zamena običnog sa jednosmernim ležajem jednostavno nije moguća. Jedino ako bi našao baš identičan jednosmerni (po dimenzijama) i još imao slučaj da imaš mašinicu sa dva ležaja na gonjenom zupčaniku - e onda bi se moglo rizikovati i zameniti jedan od njih jednosmernim. Mada se i time narušava originalni dizajn i funkcija takvog rešenja sa dva ležaja/dva oslonca na gonjenom zupčaniku.
Bass mi je opsesija...

glos

Samo u sredini može postojati IAR.
Najprije zbog stabilnosti i nepostojanja pritiska, suvišnog.
Imamo primjer Germininog kineza koji je deformisao plastičnu biksnu na dnu a posle nekoliko jačih drilova - povlačenja.
Ta sila koja je to biksni uradila bi svaki IAR blokirala.
Gornju biksnu da i ne pominjem.
Life is what`s supposed to happen while you`re at work

mi-ne

Niti vanjski, a ni unutrasnji prsten lezaja nisu fiksirani nizasta, tako da ne bi smelo da se desi nista dramaticno. Uvek moze da proklizi.

slob

U principu i spoljni i unutrašnji prsten kuglagera bi trebalo da tesno naležu na osovinu odnosno u ležište. Kuglager bi trebalo da se skida radapcigerom ili izbojcem.

Kvalitetnije mašinice imaju po tri šrafića koji fiksiraju spoljni prsten a unutrašnji prilično tesno nailazi na osovinu. Ali u većini to nije slučaj. Pa kako onda uopšte kuglageri i funkcionšu? Zašto se ne okrenu u ležištu ili oko osovine?

Dok je kuglager nov i dobro podmazan a osovina opterećena, pod pritiskom i spoljni i unutrašnji prsten ima veće trenje u ležištu ili na osovini od trenja na kuglicama. Pa se one ipak kotrljaju a prstenje ne proklizava.
Međutim kad kuglice zaribaju onda prstenje prokliza. Izloču osovinu ili ležište. Verujem da ste to već imali prilike da vidite u praksi.

A što se tiče zamene kuglagera nepovratnim ležajem -zaboravi, to nije moguće, za razliku od zamene biksni kuglagerima, ako ove imaju standardne mere što je uglavnom slučaj.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

mi-ne

Rekao bih da pises o "normalnim" lezajevima,a ne o jednosmernim za koje se interesuje kolega Dubinko.

slob

Da, nekako sam shvatio da se tvoj komentar odnosio na normalan kuglager, jer jednosmerni nema ni spoljni ni unutrašnji prsten.
A ugradnju jednosmernog nema smisla ni razmatrati, jer on može jedino da se nalazi samo između dva ležaja piniona ili iznad gornjeg. Nikako ne može da se postavi umesto gornjeg kuglagera jer on ustvari i nije ležaj već samo "kotrljajuća kočnica" za kontra smer.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Dubinko

Shvatio i odustao  :no:
Najžalije mi je što će moja žena, kada ja umrem, da prodaje pribor za pecanje po ceni kojliko sam joj rekao da sam platio!

Germina

Ne odustaj nikad...turali su jednosmerne ležaje umesto klasičnih u stare Cardinale recimo  :wink:


DuNo.Zemun

Лако је наћи данас СВЕМИРСКЕ куглагере (керамика и сл.) нађите ви мени класичан челични
куглагер за Квика 3002 и сл. димензија 7х18х5 !!
Кад уђемо мало дубље у проблематику ЛЕЖАЈА, ... након извесног времна почећемо СВЕТ да посматрамо
другим очима .. сазнаћемо КОЈЕШТА о ГЛОБАЛНОСТИ и другим суштинама !!!
Поздрав ... ко нађе ова овај лежај 697/18 !!! Частим ладно пиво !!
Deda Dušan

laki22

to vise nije standardni lezaj. sad postoji samo 7x17x5.

pikemanDuNo.Zemun

SVE je problem kad je Američki produkt i tehnologija u pitanju ... Bazni ležaj 7x18!!X5 je lansirala tehnologija SAD koji je našao primenu u spec. slučajevima (i pecanje) ..odnosno kao produkt (i mnogi drugi) koji je tipičan primer HEGEMONIJE putem standarda .. Još i dans to važi (pogledajmo primer "šrafova" za uvrtanje pecaroške opreme na neke nosače .. signalizatore na buz stative .. takav "divljački" način uticaja je produkt želje da se VLADA svetom primera ima BEZBROJ, ..milioni !!
Takav odnos je postao NEIZDRŽIV za većinu drugog dela sveta (naravno, mislećeg sveta ..)
Itd itd
Jedna od karika, VLADANJA svetom je i famozna STANDARDIZACIJA !! ..
PS. danas, se mogu proizvesti ležajevi kakve god zamislite .. ali to KOŠTA, smisao svega razumećemo MOŽDA jednog dana.
PSS Ovaj ležaj 7x18x5 je prvi proizveo MC "BOCA" ..iz Minesote .. MMF ih je ugradio svuda ..pa i u DAM, i slične "svetske" gigante .. danas ga proizvedu Japanci (keramikaHQ) za vas sa rokom isporuke od 6-10  dana u tiražu 1000 kom po ceni od 140$ komad, ali biće isporučen kroz transportni U$A dolarski lanac i kupca će koštati od 200-300$ - naravno i druga "prevarantska" čuda su uključena u ovu tematiku ..pa i ovi Ebayovci od 24$ (i ja sam progutao tu gorku pilulu ... ))) !!!! Uzgred - ima ih u Kini u fabrikama za skejtove, bicikle i sl. !!

25 Maj 2023, 08:43:25
Ovaj link što je dao Pikeman za VBX (veliki - nekada "proizvođač") je vrlo koristan oko nabavke spec ležajeva - KOME SU NEOPHODNI možete se obratiti i inž. Slobodanu iz VTL u Beogradu (najveći stok prodavac ležajeva i sl. na Balkanu) imaju preko 10.000 vrsta "kuglagera" ..naravno 7x18x5 ..i drugi iz game za "pecanje" ćete teško naći. ))
Napomena: U Rusiji postoje dobavljači već spremnih kompleta ležajeva za 100 i stotine buđetskih kopija japanskih mašina već spakovanih ..u kutijice, i vaše je samo da zamenite kinesku plastiku za čelik !! VRLO isplativo ..ko voli da se igra !!
Deda Dušan