Položaj tanjirastog zupčanika u odnosu na pinion

Započeo slob, 17 Mart 2023, 12:00:07

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

slob

Ima jedna, između ostalih, stvar sa kojom još nisam načisto.U pitanju je podešavanje akcijalnog položaja tanjirastog zupčanika u odnosu na pinion.

Klasika kaže; ako stegnuta ručica ima aksijalni luft onda dodaj odgovarajuću podlošku između tanjira i kuglagera sa gornje strane tanjira.
I ja dodam podlošku,  ali uz dilemu; da li luft treba da bude baš nula ili nekakav mali?
Ako je podešavanje izvršeno na sobnoj temperaturi valjda treba ostaviti prostor za termičke dilatacije? I u kom smeru se u odnosu na temperaturu one kreću?

Drugo pitanje; -podešeno je da tanjir ima normalan aksijalni luft, a da li je pri tom tanjirasti zupčanik dovoljno uzupčen u pinion? Koliko duboko bi eventualno još mogao da ide?
Da je previše uzubljen, onda bi kočilo i to je jasno. U tom slučaju bi trebalo dodati podlošku sa donje strane osovine tanjirastog, a sa gornje, ako je potrebno, oduzeti
A ako je nedovoljno – plitko uzupčen? Znak za to bi možda bio povećan luft pri testu sa blokiranim rotorom.Taj luft može da bude i zbog istrošenih ili loših nekvalitetnih nareza zupčanika isto kao i zbog toga što tanjir nije fabrički dovoljno prišao pinionu. Kako ga približiti? Jedino oduzimanjem podloški sa donje strane osovine tanjirastog, koje uzgred rečeno nisam nigde ni video da postoje, podrazumeva se valjda da je taj položaj tačan – cvrc.

Dakle ispravan položaj tanjirastog zupčanika je takav da su zupci dovoljno uzupčeni, uz neki minimalno ,,potreban" luft i da je aksijalni luft prema kuglagerima odnosno kućištu takođe minimalno potreban.
Šta je ,,potrebno" i šta ,,zadovoljavajuće" – bem li ga?
Mislim da bi jedino ispravno podešavanje bilo uz merenja luftova sa promenom radne temperature. Pa u odnosu na to podesiti položaj tanjira na sobnoj temperaturi. Previše ozbiljan pristup. To bi sve proivođač odnosno konstruktor uz sve moguće tolerancije trebalo da ima u vidu i da primeni u finalnom proizvodu. Ako imamo poverenje u njih onda baš ništa ne bi trebalo ,,poboljšavati" na novoj mašinici jer možemo napraviti veću štetu nego korist.
S druge strane kako to da se luftovi kod novih mašinica iz iste serije razlikuju. To bi ukazivalo na to da je i proizvođač odnosno konstruktor ustvari ,,landara pišore".

Možda cepidlačim, iliti tupim, ali ako već nešto radim hteo bih da znam šta radim?

Možda je zadovoljavajući stav u odnosu na ova pitanja ipak verovanje da je dubina uzupčenja fabrički podešena optimalno. Jedino eventualno treba dododati podlošku sa gornje strane tanjira, što se, koliko vidim, jedino i radi.
A ja bih, jbg,  i da oduzimam  poneku podlošku sa suprotne strane. :cheesy:

Nadam se da nisam bio konfuzan pa ako neko ima nekakav stav u odnosu na ova pitanja neka komentariše.

"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

vradojicic

Masinice sa tragovima na zubima (mislim na one koji uticu na zvuk rada masinice) se daju nekad vratiti u normalno radno stanje sa plicim uzubljenjem (dodavanjem podloske na donju/desnu stranu pogonskog zupcanika) a cak i sa blagim podesavanjem polozaja pinjona podloskama, tako da zubi vise ne nalezu na istim mestima.
Sto se tice doterivanja novih masinica u smislu smanjenja aksijalnog lufta dodavanjem podloskica na levu/gornju stranu pogonskog, moze, ali uz ostavljanje mimnimalnog lufta pri kom masinica zadrzava gladak i tih rad.

Primetio sam, vecinom na Daiwama, da su cesto previse uzubljene i da to proizvodi neki zvuk sustanja, tarenja koji se u nekoj meri da resiti skidanjem najtanje podloskice sa leve strane pogonskog a nekad i skidanjem ili dodavanjem podloskice ispod lezaja u pomocnom zupcaniku. na njemu podloska vise ili manje nekad proizvode nezeljene zvukove jer on biva previse pritisnut uz kruzni limcic koji je ispod njega...
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!