Održavanje (podmazivanje) vođice strune/monofila

Započeo pikeman, 28 Novembar 2017, 18:10:20

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Šta koristite za podmazivanje vođice strune?

Mast
Ulje
I mast i ulje

pikemanvradojicic

Moj je mast vec godinama i sve vodjice su u besprekornom stanju... Vazno je cistiti je i podmazati na svakih par meseci.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

Germina

Potpuno se slazem sa kolegom....i ja koristim iskljucivo mast otkako sam presao na savremene masinice sa lagerom u vodjici strune. Ulje samo napravi problem i lageri brzo prozuje...sad, postoje i specijalna ulja za takvu rabotu ali mi se ne daju novci kad mast zavrsava posao i miran sam par meseci  :smiley:

ibanezi

 Pošto zaista nisam načisto jer se čak i inženjeri razlikuju po mišljenju, ja stavim malo masti i psihološki kanem kaplicu ullja. Zanimljivo, nikada mi ležaj u vođici nije prosvirao.

slob

Kod otvorenog kuglagera postupak podmazivanja je jednostavan. Opere se apotekarskim benzinom stara mast i dobro nafiluje nova. Ali kakav je najednostavniji postupak podmazivanja ako je kuglager zatvoren. Da bi se on podmazao sa mašću potrebno ga je prvo otvoriti . Dovoljno jednu stranu. Oprati, podmazati i da li ponovo zatvoriti ili ne jer mnogo je pipavo i odvraća od toga da se revizija maziva radi češće?
A ima i postupak bez otvaranja -prvo potapanjem u benzin, potom potapanjem u razgrejanu mast.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

srdjanpn

Otvoreni kuglageri se koriste samo kad su potopljeni u karteru sa uljem i nemaju dodira sa vodom,prasinom,kisom,maglom,,,,za ostale slucajeve su i izmisljeni zatvoreni,ne otvaraju se i ne popravljaju nego se menjaju.

slob

Znači, ako imam zatvorene kuglagere u vođici strune (a imam ih 2 kom) nema nikakavog održavanja - podmazivanja? Kad prozuje -zamena!
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

srdjanpn

Tako je.Ocistis prljavstinu koja se nakupila da bi se lezajevi i vodjica nesmetano okretali,podmazivanje je psiholosko, nema nikakve svrhe.

dragan2006

I ja koristim mast redovno ali ona prilično stegne po ovakvom vremenu pa prvih par zabačaja uvek otežano vrti.
Stvarno je dobro pitanje jer odgovor ne znam ni sam...možda je ulje bolje :question:

ADM

Mislim da ispravnost podmazivanja ovisi o načinu  izvedbe vođice strune.
Ja najčešće zamješam koju kapljicu ulja sa masti. Omjer ovisi o izvedbi vođice i vanjskim temperaturama.
Kupio sam svojevremeno za probu Husqvarna mast. Pokazala se loša za zupčanike i ekcentar, ali kad se razbije sa malo ulja sasvim ok za vođicu.

vradojicic

Dragane, ako stegne ne koristis pravu mast. Ja imam mast koja je ista i na -15 i na +30.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

slob

Ako nemamo deklaraciju o viskoznosti maziva u temperaturnom opsegu, a uglavnom nemamo, onda je najbolje ovo ispitati u klima komori. Kako ni nju nemamo onda mazivo možemo proveriti izlaganjem letnjoj i zimskoj atmosferi. Dolazi zima i ne treba propustiti priliku da ispitamo maziva, naročito mast, jednostavnim upoređivanjem gustine uzorka na sobnoj temperaturi i uzorka sa simsa prozora. Sve što je potrebno je termometar koji može da meri duboke minuse, na prozoru spolja, i odgovarajuća spoljna temperatura. Temperature će varirati od npr. +5 do -10 ili -20, na kojim već temperaturama imate nameru da pecate. Ako imate nekoliko maziva lako ih je ispitati istovremeno. Gustinu ispitati štapićima koji su stajali zajedno sa mazivom, na istoj temperaturi!

Izlaganje mašinice različitim temperaturama nije merilo za viskoznost maziva, jer mašinica može da "koči" ne zbog maziva već zbog loših tolerancija kod mašinskih elemenata. Pa vi onda ne znate šta je primarni uzrok kočenju. Zato je najbolje ispitivanje uzorka samog maziva.
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

Teme sličnog naslova (8)