Održavanje, servisiranje i podmazivanje mašinica

Započeo KAJMAN, 30 Septembar 2008, 20:41:59

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

bsimeunovic

Hvala na odgovorima.
Da li bi Okumina mast bila odgovarajuca za stradica ci4 ili je bolje uzeti nrku drugu mast?

Forshlag04

Ja sam imao isti Stradic i sličan problem. Kupljen nov, a ležaj na pogonskom nije bio u redu. Kod tebe je moguće da treba staviti tanju podlošku ispod ležaja. Provjeri, da li ima lufta u ručici povlačenjem ručice naprijed-nazad i gore-dole. Ako nema skoro nimalo, onda bi mogao probati da staviš jednu tanju podlošku. Ipak, najbolje da odeš do vradoicica sa mašinicom jer će on prepoznati problem. Ima i boljih masti od Balzerove , ali neće ti ni mnogo bolja mast promijeniti stanje ako postoji problem.
Za problem na Vanquishuje teško naći lijek osim zamjene glavnog para.

bsimeunovic


vradojicic

Citat: ossa poslato 30 Novembar 2022, 08:52:24Da li je dovoljno zameniti pogonski par ?

99% jeste mada nekad pomogne samo menjanje pinjona, nekad samo pogonskog zupcanika... Zavisi. Pre toga se utvrdi da nije do nekog lezaja, podloske i slicno...
Kad se narucuje (a cesto se tako i prodaje) ide vecinom set koji ima i pomocni zupcanik, podloske. 
Na platu moze odvojeno, ako ima za taj model.
"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

DuNo.Zemun

Molim kolege za ozbiljnu preporuku - Kvalitetno i stručno peskiranje mašinica ..
Deda Dušan

sona

Ne bi ja peskario,samo bi premazao sa skid boja gel ima da oljusti bez problema,jer ako prilikom peskarenja majstor malo pretera pojavice se luft ili stanji kuciste.
Mozda masna soda jednom davnih dana sam sa njom skinuo farbu sa masine za meso bila je bele boje. smiley033

DakiNS

Ja sam sa jednog qvika skinuo kompletnu boju potapajući telo mašinice u nitrorazređivač.
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

sona

Slazem se i sa tom varijantom,samo treba neki kvalitetan.Treba probati svaku varijantu samo da se ne peskari. :cheesy:

igorsimo

Steez je ociscen i podmazan!
Rastavio sam ga sasvim,do poslednje podloske,lezaja,zupcanika i segera.
Na kraju sam rastavio komplet i mag kocnicu u poklopcu. Zupcanici podmazani mascu,pokretni delovi i worm sa guscim uljem,lezajevi sa redjim uljem. Nisam mazao karbonske drill podloske (nije bilo potrebe) i dva lezaja od spulne,cenim da tu ide jos redje ulje,pa dok ne nabavim to je to.
Rastavljen/sastavljen bez tragova.


Sada radi kao doxa!


DDj

Bravo Igore, svaka cast. Dobro zvuci.

Ja jos nemam srca da svoje multiplikatore rastavim "do kraja".

U tom kompetu imas dva ulja, jedno je gusce, drugo redje, za lezaje. Mozda si mogao lezaje spule da njime podmazes. Znam da Shimano ima ulje za lezaje BFS masina, takvo sam dobio sa Curado BFS. Ne znam kako se nabavlja.

slob

Pitanje, za čiji odgovor, sa da ili ne, nikako da se odlučim, je: -plastične klizne ležaje u mašinici, ma gde se nalazili, treba ili ne treba podmazuvati?

S jedne strane rekao bih da podmazivanje ne bi trebalo da smeta. Ležaj samo može da bude klizaviji ako ga podmažemo, a vrsta primenjene plastike je gotovo sigurno hemijski otporna na sve vrste maziva, pa mazivo ne može da mu naškodi. Isto bi trebalo da se odnosi i na plastične zupčanike kojih u nekim mašinicama ima.

A opet, izabrana plastika bi trebalo da bude dovoljno klizava i bez podmazivanja pa bi to trebalo da bude i njena glavna prednost kod redovnog održavanja.
.
Sa druge strane, mazivo privlači-lepi svakakvo trunje, pa i sitan pesak, naročito kod vođice strune, pa tako i kod svih spoljnjih ležišta. A to može da ošteti ne samo ležaj već i osovinu, pa time da napravi veću štetu nego korist.

Koliko je meni poznato plastična ležišta u mašinici mogu da se nađu kod osovine vođice, prebacivača (preklopnika), na glavnoj osovini kod špulne, biksne za plivajuću osovinu špulne, kod osovine worma, na osovini knoba, na pogonskoj osovini, na pinionu........i još možda negde.
Dakle pitanje je –podmazivati tu plastiku ili ne?

Za ležišta koja su direktno izložena prašini i pesku. kao što su u knobu, roleru i preklopniku, kao i ispod špulne, rekao bih da tu podmazivanje možda i nije poželjno. Mada opet nisam siguran u to.

Mislim da je već negde bilo govora o tome, ali nikako da pronađem.

Šta vi mislite na tu temu?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin

glos

Mislim da ne treba podmazivati tamo di može doći do prodora pjeska, a pride ima i u eksploataciji značajnijeg pritiska - opterećenja.
Utisnu se te mikro čestice u te plastike i dobiješ šmirgl biksnu.

Eventualno neko ulje, ali ni za to ne znam šta bi mislio.
Kao pošto je rjeđe neće se zadržavati, pa time i te čestice. Ali pitanje je i to.

Ma najbolje ostaviti suvo pa što zapadne kroz pokretanje od istoga, iliti usljed istoga, i ispadne. Jer zaista su same po sebi kliske.
Life is what`s supposed to happen while you`re at work

Dubinko

Ljudi pomagajte. Prekjuče sam uzeo Twin power 2500 XT-RB. Našao se sa čovekom u gradu, stvarno se vidi da mašinicom jedva da je pecano. 100 evra sam je platio. Danas skinem ručicu i vratim je, i od tada ručica ima previše lufta. Ne mogu nikako to da sredim. Ceo dan se danas nerviram, oću da poludim.
Dakle na šraf idu dve nazubljene podloškice i onaj plastičan kvadratić. Sa druge strane, strane ručke, nema nikakvih podloški.
Šta god ja da uradim ručica ima neprihvatljiv luft. Daje neku ideju, ili da zovem ovog da vidim da li hoće da mi vrati pare.
Najžalije mi je što će moja žena, kada ja umrem, da prodaje pribor za pecanje po ceni kojliko sam joj rekao da sam platio!

vradojicic

"...Krv je Krv! Njena boja i ukus ne zavise ni od kape koju nosis,ni od Boga kome se molis, ni od barjaka, ni od imena..."!

slob

Možda redosled podloški i plastičnog kvadratića?
"Ako  nismo u stanju da nešto predstavimo brojevima, to svakako znači da je naše znanje o tome nedovoljno."
                                                          Lord Kelvin