Može li se nešto protiv ribokrađe?

Započeo Sahib, 08 Januar 2011, 09:58:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Oliverikus

 smiley033
Dosta ste napisali u međuvremenu...,a ja sam vezao nekoliko dana terena i ne stižem sve ni da vidim ni da odgovorim.
Mislim da sam napisao već na nekoliko mesta odgovore u vezi kontrole prodaje ribe pa sad mogu i da ponovim, tj dopunim.
Kontrolu prometa ribe mogu da vrše razne inspekcije i pod raznim izgovorima, kao i da se oglase nenadležnima zbog skoro istih izgovora.
1. Inspekcija zaštite životne sredine (kod nas najefikasnija, radi inspektorka koja zna svoj posao, lagano i sigurno, prodaja ribe u ribarnicama, na tezgama, vanpijačna prodaja...);
2. Komunalni inspektor (prodaja ribe na mestima gde nije dozvoljen promet ribe, tj prodaja);
3. Sanitarna inspekcija (provera uslova u kojima se prodaje riba, nebitno koja lokacija);
4. Veterinarska inspekcija (kao i sanitarna, promet svih artikala životinjskog porekla);
5. Turistička inpekcija (provera ugostiteljskih objekata, jedina inspekcija koja bez posebnog naloga može da zaviri u zamrzivač restorana, npr...);
Možda postoji još neka inspekcija koju nisam provalio ali svoje nadležnosti može da upotrebe komunalna policija i ova naša "obična" policija uz vršenje kontrole kada su i inače u obavezi da evidentiraju prekršaje i krivična dela. Problem je što najveći deo policijskih službenika i pripadnika komunalne policije stvarno ne poznaju te propise oko prodaje ribe i drže se svojih uobičajenih zadataka i ovlašćenja.

Za pijacu u Zemunu ( i Vidikovačku pijacu često) skoro svakodnevno stiže po neka prijava prodaje ribe ispod mere, zaštićene vrste ili vrste u lovostaju. Obe pijace trebaju da kontrolišu inspektori iz BG, gradski ili republički.

Na našem delu terena (Južni Banat, uži deo oko Tamiša) mi, ribočuvari RSV-a se trudimo da onemogućimo promet kradene ribe na pijacama i vanpijačnim mestima. Takvim akcijama zajedno sa inspekcijom za zaštitu životne sredine sebi olakšavamo posao i pritisak ribokradica koje nemaju gde da plasiraju ono što ukradu. U poslednjem periodu bilo je dosta krađe po mrestilištima i ulova šarana po nekoliko stotina kg po ekipi. Prodavali su ribu u Padini, Debeljači a često i u Zrenjaninu. Pošto je bilo dosta ribe, cena se spuštala i do 100 din./kg. za šarana, naročito matične primerke preko 5kg.
Obzirom na veličinu terena koji pokrivamo i velikom broju alata koji su uzeti i uništeni i nekoliko čamaca (u poslednje vreme), ribokradice nisu imali neke velike zarade u tom poslu. Ostali su na nivou štetočina...

I dalje je moje mišljenje da se ribolovci trebaju udružiti i tako delovati. Pojedinačno ili u manjim skupinama slab je efekat delovanja za bilo šta.

Šane sa Tise

Citat: Oliverikus poslato 28 Maj 2021, 07:01:37
I dalje je moje mišljenje da se ribolovci trebaju udružiti i tako delovati. Pojedinačno ili u manjim skupinama slab je efekat delovanja za bilo šta.
E moj večiti optimisto! Ribolovci da se UDRUŽE!???!?!?!?!? Dva ribolovca - tri mišljenja, a i oko tih se ne slažu!
Lakše ćeš udružiti psa i mačku!

orka

Pa ne mogu svi isto da razmišljaju, to je prosto nemoguće. Bitno je da smo "svi" na istom putu, tj većina, a to je zaštita ribljeg fonda i poštovanje pravila i propisa. Ja verujem da jesmo, i da postoji ta većina.
I opet postavljam pitanje, šta to znači da se "udruže" ? Kako, na koji način ? Kažite, dajte neki predlog. Po meni, jedini način za neko organizavano delovanje, gde bi bili vidljivi rezultati tog delovanja su ribolovačka udruženja, koja praktično ne postoje ili su veoma slaba i neorganizovana. Ja se još sećam kako je to nekada bilo kada se plaćala članarina i kada su se sa zadovoljstvom u udruženjima okupljali ribolovci, družili i zajednički delovali. Toga više nema. Ujedinjeni ribolovci Srbije su na globalnom nivou, i očigledno da bez jakog lokalnog delovanja i ribolovaca koji su domaći na njima bliskim vodama, neće biti nekih značajnijih rezultata.
Naravno da je potrebna i neka krovna organizacija, ali kuća se pravi od temelja, a ne od krova.
I ovo ću ponoviti ponovo. Neophodno je uvođenje ribolovačkog ispita. I ovo i te kako ima veze sa kulturom i ponašanjem na vodi, kao i zaštitom ribljeg fonda. Matori konji se više ne daju naučiti, oni samo razumeju kazne i kada se udare po džepu, ali mlađe generacije se moraju edukovati i uputiti u pravom smeru, a ribolovački ispit je jedan od načina, a sa druge strane više niko neće moći reći nisam znao ili nisam informisan.

Oliverikus

Šane
Možda ti i jesi u pravu ali ja ostajem i dalje pri istom mišljenju. Isto tako vidim da se većina ribolovaca pravi mrtva kada su ovakve teme aktuelne. Ali postoji i onaj deo koji reaguje i želi promene na bolje. Vidi se baš u ovoj temi. Ljudi pitaju šta da rade, kako da reaguju, kako da pokrenu kontrole i inspekcije, tj veoma su živi i treba im pružiti sve informacije da bi uspeli u namerama da spreče prodaju kradene ribe.
Zato je ovo moje pisanje namenjeno pre svega ribolovcima koji su pre svega "živi" a o mrtvima sve najlepše  :wink:
Orka
Kao i do sada sve što sam pisao ali i radio, bilo je za SVE ribolovce, one žive i one koji se prave mrtvi. Tačno je da se sve radi od temelja a ne od krova. U tome i jeste caka kada sam pisao da je ukidanje obavezne članarine za ribolovačka udruženja bio medveđa usluga ribolovcima. Bez te članarine udruženja jako teško funkcionišu i sa tim podstaknutim sebičlukom (500 din. za članarinu na godišnjem nivou mnogi vide kao preveliki namet pored dozvole o kojoj pišu kao da je basnoslovno preskupa!). Drugi problem jeste ta "jedinstvena dozvola" kojom su napravili da korisnici koji ne žele da čuvaju svoje vode imaju sigurne prihode sledećih 10 godina samo zbog toga što su ribolovci primorani da kupe dozvolu u mestu prebivališta. Zato se ribolovci samo "presele" na vode koje se čuvaju a svoju obavezu su isplatili nekome na čije vode skoro i da ne idu. Još se većina tih ribolovaca sa drugih terena zgrozi nad činjenicom da ribočuvari ne postižu da sklone sve mreže ili prekontrolišu ribolovce koji preteruju sa brojem štapova ili nošenjem ribe ispod mere ili prekomernim ulovima. Samo ove dve stavke da se reše i rešili smo više od pola svih problema. Ribolovci bi preko udruženja bili članovi raznih saveza ili asocijacija, čak i krovnog udruženja ako bi to uspelo da se napravi udruživanjem svih. Regulisanjem kupovine dozvole po želji (gde pecaš, kupiš dozvolu) ili vraćanjem korisničke dozvole svi korisnici bi bili primorani da čuvaju svoje vode jer bi od toga zavisila njihova primanja. Ribolovački ispit je sigurno potrebna stavka!
Da li postoji neki bolji predlog? A da je realan? Bez izmišljanja nekih apstraktnih i izmišljenih propisa?

orka

Sa svim se slažem. Za diskusiju i razmatranje je problem sa kupovinom dozvola. Postojeći sistem definitivno nije dobar i treba ga menjati. Da li ostaviti jedinstvenu, a pri tom dozvoliti kupovinu iste po želji, tj po izabranom korisniku, ili ponovo uvesti korisničke, pitanje je sad. Već sam negde pisao. Po meni, najbolje bi bilo uvesti korisničke, ali treba smanjiti broj istih na recimo  5-7 velikih i ozbiljnih korisnika, ali i ostaviti mogućnost za kupovinu jedinstvene, koja bi naravno bila skuplja, ali opet znatno jeftinija nego da se recimo kupuju sve korisničke. Pa da svako onda ima izbor, i da bira kako mu najviše odgovara.

glos

No Names je to ljepo objasnio, sa korisničkima. Preklapaju mu se 4 korisnika na terenima, pa to dovodi do apsurda.
Jedino što bi valjalo je korisnička ali svuda važeća.
Neće to dovesti do značajnijih promjena, sem validacije rada zaista aktivnih, čuvara, u vidu povećanih prihoda.
A što će navesti i sve ove manje vidljive da se za pare izbore, radom.
ZOV

Ognjeni

Olivere, hvala puno na odgovorima, danas sam ponovo poslao mailove inspekcijama, naravno nadovezane na prethodne, pa kad se nakupi nekih desetak na koje nisu odgovorili prelazim na više instance a već se raspitujem i ko od prijatelja ima dobar pristup medijima.
Ja od Udruženja sportskih ribolovaca Zemun ne očekujem ništa jer je predsednik udruženja profesionalni ribar pa ne verujem da će krenuti sam na sebe.
A najmanje što savestan rekreativni ribolovac može da uradi je da kad "kolegi" koga vidi da u torbu trpa ribu u lovostaju ili ispod mere priđe, pita ga da li je gladan pa zato uzima ili ima neki drugi problem. I pali, verujte, nisu oni baš toliko hrabri kad nisu u čoporu. Isto kao i "alasi".   
Nisu samo privredni ribari problem, ima dosta rekreativaca koji iz raznoraznih razloga ne poštuju ni lovostaj ni meru. I tu ne mogu ni ribočuvari mnogo jer ta riba uglavnom nije u čuvarci ili na stringeru nego u torbi ili nekom šteku u čamcu. Nekoliko puta sam pričao sa njima tokom kontrole, veoma retko nađu ribu ispod mere a svesni su da je nemoguće da je situacija tako idealna.
Mene užasno nervira ta "izložba" krivolova na pijaci jer šalje jako ružnu poruku  "Ne može nam niko ništa" i onda kreće začarani krug gde rekreativac kaže "Nisam lud da poštujm propise kad me ovi u zdrav mozak".
Verujem da se može učiniti nešto kada se dosta nas angažuje, ne mora čak ni sinhronizovano, jer kada pritisak krene sa više strana negde će uspeti da pokrene stvari sa mrtve tačke.  Reva je  još jedan primer da se  može.

DakiNS

Sviđa mi se većina predloga , i predložio bi da se napravi neki recimo univerzalni tekst meila koji bi preuzeli i slali svima koji treba da ga dobiju uz naravno kompletan spisak . A forum  da obaveže članove da šalju te meilove. Zatrpaćemo ih hiljadama meilova i prisiliti time da se nešto promeni . Sa druge strane treba sastaviti predlog izmena koje bi bile po meri  prvo ribljeg fonda  a tek posle ribolovaca.
Kada budem lovio u večnim lovištima loviću sa Bretonom.

mi-ne

Od svega navedenog naj realnije je uvodjenje obaveze za polaganje ribolovnog ispita. Zato sto mora da se plati.
U uslovima gde sudstvo i inspekcije ne pokazuju poseban interes za poboljsanje stanja na vodama, ribokradja i td., polaganje ispita bi se dozivljavalo kao vic. Jednostavno zeljeni psihploski efekat se ne bi postigao. Pored predavaca na tim nastavama glavnu rec bi imali kolege koji svojim dobacivanje ismejavaju propise i u takvoj atmosferi bi tekla nastava.
Moramo da pronadjemo nacin da prisilimo ljude da obrane vode sa svojim fakultetima (sudije, inspektori) jer ako nam to ne podje za rukom nece nam pomoci ni kurs od dva dana preko vikenda.
Ribo. ispit je dobra stvar. Sve u svoje vreme.
Da ne gubimo vreme sa kojekakvim predlozima zamolio bih kolege da iznose samo one predloge koji su u skladu sa tim da ni jedan od nas nije spreman da se odrekne bilo cega.
AMA BAS NICEGA.
Dok neko ne uleti medju nas, posamara nas  smiley080 i napravi red od ovoga nema nista.
Nesto konkretno. Zakljucili smo da je URS kao nasa jedina krovna organizacija nezrela zadatku (a bilo je tu i neoprostivog blamiranja). Mislim da je to pogresno. Ne mora da bude nedorasla organizacija, nego ljudi koji je vode. A smenama se i to resi.
Bilo bi to jednostavnije nego moljakati nekog nezainteresovanog ministra da nas on organizuje.
Konkretno da konkretnije ne moze da bude, uclanimo se masovno  smiley297 u urs i napisemo novi plan rada.

Saša

URS nije nikakva krovna organizacija već samo pokušaj organizovanja ribolovaca (i to vrlo slab, rekao bih). Jedina krovna organizacija ribolovaca - i to priznata od nadležnih ministarstava/države je Savez sportskih ribolovaca Srbije (SSRS) ali su oni zainteresovani (nažalost) samo za oblast takmičenja. Tu mora i treba nešto da se menja, da se više lobira i utiče na nadležne organe u državi da se učine neke promene.
Bass mi je opsesija...

mi-ne

Pokusaj stvaranja jake krovne organizacije... nedovrsen posao.
Samo jedna mogucnost.

Saša

Da bi neko bio "krovni" u bilo čemu, mora jednostavno da bude deo državog sistema odnosno državne organizacije (priznat kao takav od države), a URS ima još dalek put do toga, no treba svakako podržati svaki takav i bilo koji drugi pokušaj organizovanja radi promena na bolje.
Bass mi je opsesija...

simpson_H



Citat: Ognjeni poslato 27 Maj 2021, 18:47:34
Ova država je samo na dozvolama za rekreativni ribolov u 2020 godini uzela bar 500 miliona dinara iliti 4.2 miliona EUR.

Druze izvini ali zato nam je ovako  kako je. Kada nekakve predloge daju elementarno neobavesteni ljudi poput tebe bolje nam nece biti.
Dakle samo te molim da izvuces racunicu kojom si dosao do cifre od 500 miliona za drzavu od dozvola?




Sent from my EML-L29 using Tapatalk

A good gamefish is too valuable to be caught only once"- Lee Wulff 1938.

mi-ne

Drzava priznaje one sto se ne interesuju za nas (SSRS), slucajno ili namerno?
Za pocetak bismo bili zadovoljni kada bismo imali "krovnu" organizaciju koja uziva nase poverenje i podrsku, a to je samo korak do toga da postane krovna organizacija bez navodnika.

Pomenuti SSRS. Da li bi oni morali da odradjuju i nase probleme ili je legalno da se ne interesuju za rekreativce pecarose, nego samo odradjuju takmicenja :question:

Saša

Nije ni slučajno ni namerno, ta organizacija postoji još "od Tita", deo je ukupnog sistema i dobija i neka budžetska sredstva za rad i to je tako već decenijama. Član su  Sportskog saveza Srbije koji opet okuplja i bezbroj drugih malih sportova odnosno drugih saveza koji organizuju te iste sportove. SSRS sem organizovanja takmičenja do sada nije pokazivao nameru da se bavi bilo čime drugim (a mogao bi). To je trenutno najviši "organ" i predstavnik ribolovaca u Srbiji a koji uvažavaju nadležna ministarstva i drugi organi vlasti i da hoće itekako bi mogli da preuzmu i neku drugu ulogu. Ja sam inače član Foruma SSRS -a kao predstavnik black bass discipline (predsednik sam Zajednice bass klubova i sekcija Srbije, organizatora državnog prvenstva u ovoj disciplini) tako da učestvujem povremeno u radu te organizacije i znam kako "dišu" i funkcionišu. No nadam se da će se nešto ipak početi menjati i po tom pitanju u skorijoj budućnosti.
Bass mi je opsesija...

Teme sličnog naslova (10)