Može li se nešto protiv ribokrađe?

Započeo Sahib, 08 Januar 2011, 09:58:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Oliverikus

Ovo je samo jedan od velikog niza snimaka ribočuvara RSV koji stvarno vraćaju ribu iz mreža i drugih alata. I nije trenutna-kratkotrajna akcija nego nešto što stalno radimo.
Na ovom snimku su dvojica kolega sa Tamiša ali isto tako imamo snimke kolega i iz Srema i sa Tise.

milan.krstic

Olivere, raspitaj se, ili ako vec znas, da li postoji neki nacin da se aktiviramo mi rekreativni ribolovci da pomognemo u tim akcijama? Ja licno sam voljan da podrzim te akcije i svojim prisustvom i delom, pored moralne podrske.
🚤 Mene babo za tarabu vez'o, sto sam feeder na mrene potez'o 🚤

Oliverikus

Na našim vodama pomažu volonteri. Neki su aktivni cele godine (imaju vremena, to im je kao hobi, imaju značke i legitimacije i idu sa nama dosta često) a neki povremeno, po potrebi i kada imaju više vremena.
Sa volonterima moramo biti oprezni jer se dešavalo da nam lopovi pokušaju ubaciti nekog svog ko bi im javljao o planovima akcije i kretanju ribočuvara. Ono što je bila ideja za ovakve situacije, kada je mrest i veći vodostaj, jeste da se angažuju lokalna udruženja koja bi usmeravala članove da budu na kritičnim tačkama i svojim prisustvom onemogućavaju lopove bar da poklapaju šarana u mrestu. Zbog za sada nedovršenih sudskih zavrzlama koje imamo sa bivšim rukovodstvom ali i neodržanim skupštinama udruženja, taj vid dogovora je izostao.
Svaka pomoć jeste dobrodošla ali da bi pomoć imala svrhu i korist, mora biti sve dobro organizovano.

Ognjeni

Olivere, koja inspekcija je nadležna za kontrolu prodaje ribe konkretno na zemunskoj pijaci? Slao sam bezbroj mailova na inspekcija@ekologija.gov.rs i nikada nisam dobio odgovor.
Znam da se prodavci na regularnim tezgama kriju iza fiktivnih ugovora sa ribnjacima ali to je lako oborivo ako se ima volje. Tuga me uhvati svaki put kad u lovostaju vidim matične primerke a van lovostaja brda smuđaraka od 300-400 grama.

milan.krstic

Hvala Olivere. Za volontiranje sam cuo. Ako ima potrebe, pomogao bih koliko mogu. Ko mene u mestu, Deč, prolazi Galovica, naravno prepuna mreza i bubnjeva... Nadlezni ili nemaju kapaciteta, ili imaju interesa... Sve se zna, ko i kaga postavlja mreze, za koje potrebe, naravno bez ikakve dozvole, ali niko nista da uradi. Meni nekad dodje da spustim gumeni camac i prodjem sa kukom da sve povadim, ali nisam bezbedan... Pre koju godinu covek tokom pecanja zakaci mrezu, i dok je pokusavao da izvuce sistem, naidju vlasnici iste, svu opremu mu pobacali u vodu, njega posteno pretukli, i ni dan danas nece da kaze ko su, plasi se za svoj i zivot svoje porodice...
🚤 Mene babo za tarabu vez'o, sto sam feeder na mrene potez'o 🚤

Fanatic Tackle Shop

Citat: Ognjeni poslato 25 Maj 2021, 09:27:30
Olivere, koja inspekcija je nadležna za kontrolu prodaje ribe konkretno na zemunskoj pijaci? Slao sam bezbroj mailova na inspekcija@ekologija.gov.rs i nikada nisam dobio odgovor.
Znam da se prodavci na regularnim tezgama kriju iza fiktivnih ugovora sa ribnjacima ali to je lako oborivo ako se ima volje. Tuga me uhvati svaki put kad u lovostaju vidim matične primerke a van lovostaja brda smuđaraka od 300-400 grama.
Upravo sam to hteo danas da pisem.Zemunska pijaca,som i saran kod ribara na tezgi,znaci nije iz ribnjaka sanse nema.I onda ti mislis ko je ovde lud.Postuj lovostaj,som,saran u mrestu,vracaj ispod mere,doduse vracam i iznad ali to je moja stvar licna.A ovi jos prodaju ribu regularno.Bas sam ljut

Ognjeni

U subotu su prodavali i bucove. Za neverovati. Gomila te ribe se na kraju baci ili završi kao riblje brašno, naročito kad nisu radili restorani.
A lakše je savatati ih na pijaci nego na vodi. Đole i Slavko (ribočuvari) se stvarno trude, barem je tako bilo do sad, ali su im već uhvatili ritam, rade dojave kad krenu sa marine gde im je čamac.
Ima i među "rekreativnim" ribolovcima svačega ali ovo na pijaci je baš u zdrav mozak, i u lovostaju i ispod mere i jasna poruka da ih niko ne dira. Dobijem mučninu svaki put kad ih vidim. Pisao inspekciji isti tekst ne znam ni ja koliko puta:

Поштовани,
Занима ме коме, где и како могу поднети представку (у складу са чланом 5 Закона о инспекцијском надзору) са захтевом да се изврши инспекцијски надзор на пијаци у Земуну (делу резервисаном за промет рибе) у складу са чланом 55, став 16 и чланом 56 ставови 28,29 и 30 Закона о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда ? На поменутој пијаци се константно крше одредбе члана 51 истог закона (стављање у промет риба које немају прописану величину или су уловљене у време ловостаја).

Nikada nisam dobio odgovor,

laza76

Pisao sam Beokomu da prijavim promet ribe u lovostaju na pijaci Zemun, prosledili su mi odgovor JKP Gradske pijace. Evo ga u prilogu.





Vladimir Jekic

Drugim rečima, baš ih briga što se na njihovim tezgama prodaje "ukradena roba " kao i briga ih da po prijavi pozovu nadležnu službu da to proveri.

tonyboy

Sad treba biti dosadan i svakodnevno pozivati nadležne inspekcije, i sve uredno dokumentirati.
Pa malo pozvati medije da naprave reportažu o neradu nadležnih inspekcija itd.
Ne treba odustajati, nego biti uporan i dosadan.
Takodjer se može osnovati udruga npr. za zaštitu životne sredine, održivi razvoj, i sprečavanje krivolova i ilegalne prodaje ribe.
Pa to sve dignuti na jedan nivo više.
Kroz koju godinu bi se pokazali rezultati.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Ognjeni

Na sajtu inspekcije za ribarstvo stoji kao kontakt jasmina.jovic@ekologija.gov.rs
Poslao mail, čekam odgovor.
A poslao i na info@inspektor.gov.rs pa čekam odgovor i od njih.
Javljam rezultat.

komša015

Citat: tonyboy poslato 27 Maj 2021, 12:57:20
Sad treba biti dosadan i svakodnevno pozivati nadležne inspekcije, i sve uredno dokumentirati.
Pa malo pozvati medije da naprave reportažu o neradu nadležnih inspekcija itd.
Ne treba odustajati, nego biti uporan i dosadan.


Ognjeni

Ako je Topli Do sa 50 stanovnika (u proseku 75 godina) uspeo sa ORSP da protera MHE sa Stare Planine (a ozbiljna lova i političari stajali iza projekta) onda verujem da blizu 100 hiljada rekreativnih ribolovaca (u 2020 godini izdata 96.001 dozvola) može da se izbori da ih bar otvoreno ne prave budalama. Da se samo jedan posto nas dnevno angažuje i apeluje gde može to je 1.000 ljudi koji svakodnevno kritikuju stanje na vodama. Negde bi se nešto pokrenulo.
Ova država je samo na dozvolama za rekreativni ribolov u 2020 godini uzela bar 500 miliona dinara iliti 4.2 miliona EUR. Plus PDV i carina na svaku sitnicu koju kupimo u radnji. Tako da sa punim pravom treba svakodnevno pitati šta oni rade da opravdaju toliki novac.




Grof1204

Zato sto je Toplo Dolcima doslo do du*eta...
E onda branis 'svoje i komsijino' kako treba zajedno sa komsijom.
Sve dok nam ne dodje dotle, bice ista situacija.
98.000 rekreativnih ribolovaca(pod uslovom da su ispravni :rolleyes:) ceka da onih 2.000 uradi nesto za njih.
Dva vuka, jedan zavija, dok drugi odvija.

Ognjeni

Inače, u 2020 godini u Srbiji je izdato samo 408 dozvola za privredni ribolov. Ako je prosečna cena 80.000 dinara to je oko 32 mil dinara tj oko 275.000 EUR, što je 15 puta manje nego prihod od dozvola za rekreativni. Kada bi se ukinuo privredni ribolov i kada bi se uveo red na vodi (kontrola rekreativnih kormorana) povećao bi se i broj dozvola za rekreativni, tako da bi čisto ekonomski gledano država profitirala od ukidanja privrednog ribolova.
Ukupan broj ribočuvara u Srbiji je 459, ima ih više nego privrednih ribara.  Ispada da svaki ribočuvar treba da kontroliše samo jednog ribara.
Svi podaci dostupni na sajtu Zavoda za statistiku Srbije:

https://data.stat.gov.rs/Home/Result/13030203?languageCode=sr-Latn
https://data.stat.gov.rs/Home/Result/13030202?languageCode=sr-Latn
https://data.stat.gov.rs/Home/Result/13030201?languageCode=sr-Latn

Teme sličnog naslova (10)