Odg: Saran-smudj na rostilju By: KOSAVA Date: 06 Mart 2012, 20:05:49
Citat: Wrangler poslato 06 Mart 2012, 19:32:55
Za šarana nemogu ništa reći ali smuđa sam probao sa roštilja i nije mi se svidio, poslije pričam sa kolegom (kuvar) i on mi reče da je smuđ dosta bolji kada se umota u foliju i tako peče i mogu vam reći da je tako pripremljen dosta bolji, bez folije mi dođe nekako suv.
Ja mislim da je problem u nedovoljno jakoj jari- zaru. Tako da ako je slaba temperatura jednostavno vise se osusi meso. Kad se naglo zapece i uhvati kozica nema sansee da se toliko osusi. Jesam li u pravu

Odg: Saran-smudj na rostilju By: ellesar Date: 06 Mart 2012, 20:08:47
Jesi.....6x vec napisao,al twister mi neveruje

Odg: Saran-smudj na rostilju By: dus Date: 06 Mart 2012, 20:23:19
ko ti nevjeruje twister pa el to moguće
koliko ja čitam vidim da je i elesar gurman !
Odg: Saran-smudj na rostilju By: Slaven Date: 06 Mart 2012, 20:28:08
Citat: KOSAVA poslato 06 Mart 2012, 20:00:39
Samo neznam sta ce reci Slaven, na predlog oko proizvoda od grozdja.

S obzirom na novo nastalu situaciju, odgovorno tvrdim da u ovo doba, znači hladunjavo proljetno sunce i prohladne večeri uz ribu koju spominjete, predlažem, samotok frankovku, al domaču

Odg: Saran-smudj na rostilju By: KOSAVA Date: 06 Mart 2012, 20:30:54
Ako je bas domaca moze onda

Odg: Saran-smudj na rostilju By: Wrangler Date: 07 Mart 2012, 18:23:15
Citat: KOSAVA poslato 06 Mart 2012, 20:05:49
Ja mislim da je problem u nedovoljno jakoj jari- zaru. Tako da ako je slaba temperatura jednostavno vise se osusi meso. Kad se naglo zapece i uhvati kozica nema sansee da se toliko osusi. Jesam li u pravu

Moguće Gospon Košava, inače supruga mi priprema ribu tako da ću joj skrenuti pažnju i na taj momenat.

Odg: Saran-smudj na rostilju By: twister011 Date: 07 Mart 2012, 20:28:18
Ona je prva za koju znam da pravi ribu uopste, a na rostilju posebno. Verovatno u tome i lezi problem a ne u jacini vatre

Odg: Saran-smudj na rostilju By: rašo Date: 07 Mart 2012, 20:56:31
E pa Twisteru uzimam te na instrukcije, da malo iznenadiš ženu,
poslje toga odlazak u ribolov nikad neće biti upitan

Odg: Saran-smudj na rostilju By: Wrangler Date: 07 Mart 2012, 21:26:57
Citat: twister011 poslato 07 Mart 2012, 20:28:18
Ona je prva za koju znam da pravi ribu uopste, a na rostilju posebno. Verovatno u tome i lezi problem a ne u jacini vatre

Jesi li ti neki ženomrzac ili šta ?

Što se tiče kulinarstva totalni sam tukac oko toga osim ražnja pa tako da taj deo posla prepuštam onom ko se bolje razumije.

Odg: Saran-smudj na rostilju By: twister011 Date: 07 Mart 2012, 22:05:02
Citat: KOSAVA poslato 06 Mart 2012, 20:05:49
Ja mislim da je problem u nedovoljno jakoj jari- zaru. Tako da ako je slaba temperatura jednostavno vise se osusi meso. Kad se naglo zapece i uhvati kozica nema sansee da se toliko osusi. Jesam li u pravu

Odgovor nije bas tako prost. Ovakva kratka pisanja koja treba da docaraju ono sto u praksi radimo, ustvari su najveci razlog za "nerazumevanja". Recimo pitanje je sta ko misli pod "jak zar".
Kod zara postoji samo jaedno univerzalno previlo. Ne sme da bude prejak i ne sme da bude preslab.
Sledece, zar ne postoji univerzalan. Kao sto nije isti za batake i belo meso, kao i za vrat i cevape, tako nije univerzalan i za sve ribe. Zavisi od vrste, velicine, debljine, masnoce,.... itd.
Samo jedan primer. Kod debljih snicli ili pak masnije ribu, jak zar ce oprljiti ili ispeci kako treba povrsinski sloj, ali ce zato meso ostati u sredini zivo

.
Nikakvog kontriranja ovde nema

.
Obozavam da spremam ribu i sve varijacije na temu (skoljke, morske plodove, rakove....) i uzivam u takvim temama

. Nisam sujetan i volim da saznam nove stvari. Zar ipak nije tako velika filozofija i neka osnovna pravila postoje od davnina. Nisam primetio da se tu bilo sta menja, samo povremeno naletim na poneki dobar trik

Recimo probacu ovo sa vodom i solju.
I pored jednostavnosti, cinjenica je da zene uopste a i vecina muskaraca, veze nema sa istim. Moguce je i da se foliraju jer je uvek lepse (lakse) prepustiti gutanje dima nekom magarcu koji se pravi pametan
Bas zbog te cinjenice, u "muvanju" vecine dragih mi zenskih osoba, kuhinja je zadavala zavrsni udarac

Mavericku su nazalost mnogo bitnije roze gace

Odg: Saran-smudj na rostilju By: ellesar Date: 07 Mart 2012, 22:21:31
Jak žar je onaj recimo sto se dobija od ćumura,kad pobeli onako

E 10 minuta pre toga,namazes rešetku pa je staviš da se ugreje

ako pečem gomiletinu raznog mesa,zna se šta prvo ide,pa drugo,pa tako do slanine koja ide apsolutno zadnja.(recimo prvo stavljam ražnjiće i piletinu sa koskom i ribu ,pa belo meso i pljeske,ćevape ,pa kobaje,slaninu i povrće)
Kad pečem samo ribu.....onda ložim bukvu i ćutku od kukuruza,ona da jaku kaloriju,ali na kratko....taman izdrži.A ukus.........nenad.ebiv

Odg: Saran-smudj na rostilju By: twister011 Date: 07 Mart 2012, 22:38:09
E sada sve ima vise smisla

.
Iako rostilj ne spada u komplikovane stvari, ipak se sve ovo ne moze docarati u jednoj prostoj recenici

Odg: Saran-smudj na rostilju By: bladerizer Date: 07 Mart 2012, 23:38:22
aaaaa zato ja uvek prepecem slaninu,stavim je prvu da podmazem rostilj

Odg: Saran-smudj na rostilju By: twister011 Date: 07 Mart 2012, 23:54:38
Ma nista ni toj ne fali, posebno sto je ona obicno podeblja

Jes da bude balo cadjava, al neces je valjda baciti

Mada se nekada zrtvujem za kuce iz drustva

Odg: Saran-smudj na rostilju By: Goachild Date: 08 Mart 2012, 09:38:17
Šaran je krupna riba normalno je da mu treba dobar žar da se zapeče. Ako ga okrećete često prirodno je da će se raspasti.
Secite ga na "potkovice" lakše je za roštiljanje.