Odg: Perkelt od štuke By: Hauba Date: 02 Oktobar 2008, 07:39:01
Pojma nemam gde je taj deo, ocu da kazem, da sam ja to sve filetirao, dao od kosti i u frizer.
Znaci "potrbusina" ili kako se vec zove
Odg: Perkelt, shta je to? By: white Date: 06 Oktobar 2008, 10:52:45
Citat: Mudri poslato 16 Septembar 2008, 09:56:38
Malo je puno za pisati ali ajde da probam,kao prvo potrebni su komadici soma kao pola upaljaca,normalno bez koze i kostiju,ja koristim 4-5 paprika svjezih i to u raznim bojama radi ljepote,prvo izdinstas luk crveni 4-5 glavica dodas svjezu papriku na sitne kockice,zaboravih reci da na masnoci sa lukom dinstas i komadice slanine na sitno rezane,kad paprika omeksa dodas paradaiz ili rajcicu moze i svjeza guljena ili iz boce kuvana ili ona u tetrapaku,dodas malo muskatnog orascica,malo bosiljka,soli,zlicu vegete,i kad se to izdinsta dodas komadice soma,za desetak minuta kuvanja dodas slatku papriku oko 4 zlice i poljutis po volji,sada treba paziti da ti paprika ne zagori,najbolje je mjesati sa 2 dobre siroke zlice one probusene,najbitnije je da nema dodavanja nikakve vode jer perket mora biti gust a ne vodenast,u medjuvremenu se kuva najbolje domace tjesto u trakicama ko prstic ne ko haubin nego malo uzi,kad je tjesto skuvano u onako vruce ocjedjeno dodas slanine sitne komadice koje si preprzio i svu masnocu koja se istopila od slanine,dodas dobrog domaceg sira svjezeg sve promjesas zajedno,to je prilog i prvo sipas u tanjur tjesto a preko perket,jos ti treba dobro dobro vino da ga malkoc dodas u perket ali poslje degustiranja,ko je god probo ovako napravljen nije imao primjedbi ,pa udrite,ako neko ima nekih pametnih pitanja neka pita 
Perket by majstor MUDRI

1.na masnoci dinstas komadice slanine na sitno rezane

2.pana toj istoj masnoci i slaninici izdinstas luk crveni 4-5 glavica

3.dodas svjezu papriku na sitne kockice

4.kad paprika omeksa dodas paradajz ili rajcicu moze i svjeza guljena ili iz boce kuvana ili ona u tetrapaku,

5.dodas malo muskatnog orascica,malo bosiljka,soli,zlicu vegete

6.i kad se to izdinsta dodas komadice soma

7.za desetak minuta kuvanja dodas slatku papriku oko 4 zlice i poljutis po volji,sada treba paziti da ti paprika ne zagori,najbolje je mjesati sa 2 dobre siroke zlice one probusene

8.najbitnije je da nema dodavanja nikakve vode jer perket mora biti gust a ne vodenast

9.u medjuvremenu se kuva najbolje domace tjesto u trakicama ko prstic ne ko haubin nego malo uzi

10.kad je tjesto skuvano u onako vruce ocjedjeno dodas dobrog domaceg sira

11.na sve to dodas slaninu sitne komadice koje si preprzio i svu masnocu koja se istopila od slanine

e posle toga ide onako kako vama odgovara, aperitiv, pa klopa, ba neko vino ...
malo smo se snebivali ko ce prvi da krene

nesto smo se raspricali, da nekako prekratimo iscekivanje

prvi tanjir

drugi tanjir, Damir se dobro najeo kod kuce za svaki slucaj, al je pogresio


MUDRI SVAKA CAST !


Odg: Perkelt, shta je to? By: Hauba Date: 06 Oktobar 2008, 15:42:52
Svaka cast, lipota

Odg: Perkelt, shta je to? By: Bigash Date: 21 April 2009, 07:17:44
Pravio sam u subotu perkelt od stuke po receptu ovijeh majstora vukova, pa to je bilo dobro za popizdit

Ne sjecam se kad sam nesto ukusnije krkao , samo sledeci put som ide unutri obavezno, stuka ima mlogo koske

Odg: Perkelt, shta je to? By: white Date: 21 April 2009, 14:32:28
sa somom je junacki...

samo sto Mudri (ne zovu ga tako dzabe) doda i malo sarana (valjda da jos zamasti) i jos po koje ribice

Odg: Perkelt, shta je to? By: KOSAVA Date: 21 April 2009, 15:01:41
E moj white,prijatelju ko kod da je ovo spremao svaka mu cast mirise iz ekrana hahaaaa.Pozdrav za majstore kulinare

Odg: Perkelt, shta je to? By: ladikimre Date: 09 Maj 2010, 23:03:31
Perkelt je Mađarska reč ,u prevodu Pržena .Neki to zovu Riblji Gulaš.

Odg: Perkelt, shta je to? By: ellesar Date: 15 Maj 2010, 21:58:17
He,mi smo ga uvek spremali od ribljih glava.Od smudja najvise,kad pecemo ostanu glave,postupak je isti kao i ova dva,znaci;
slanina+luk+paprika,paradajz,zacini,pa onada glave i polako nalivati vodom ili pivom ili vinom dok se luk ne raskasi,samo nestavljam alevu papriku

bude zestoko,jako(ubi gorusica kasnije

),vremenom sam je skroz i izbacio,da paradajz super boju

E sad ovo sa testom i slaninom i sirom mi je novo,ali izgleda neverovatno

ima neku Italijansku vibru kao pasta karbonara
Licka deca

mi to makljali s `lebom

Odg: Perkelt, shta je to? By: Hemingway Date: 16 Maj 2010, 11:21:06
sta kazete na to ?.. da se som malo zaprzi u tavi (jedno 20 sekundi u vreloj masti sa svih strana ).. prije nego se stavi u posudu sa ostalim stvarima ....zbog cvrstine mesa ...kao govedina da se zatvore pore ...nesto mi to palo na um ...
Odg: Perkelt, shta je to? By: Bigash Date: 07 Decembar 2010, 14:34:57
Sta kazete uperkeltisati smudja, da ili ne ?

Odg: Perkelt, shta je to? By: Sp1tF1re Date: 07 Decembar 2010, 14:52:59
Ja ipak perkelisem gicu

nema tice do prasice

Odg: Perkelt, shta je to? By: samer Date: 10 Decembar 2010, 21:48:21
Da li moze u Perkelt da se umesto soma koriste fileti uvoznog soma?
Odg: Perkelt, shta je to? By: ellesar Date: 11 Decembar 2010, 15:36:34
Moze,ako nadjes malo vece i deblje filete,ovi tanki nisu ni za qrc.
Al da ih dodas bukvalno 10-15 minuta pred kraj,odgore,onako samo malo da se prokrckaju,ne mesati slucajno,nego samo provrtiti sepru komplet par puta.
Odg: Perkelt, shta je to? By: Zajcev Date: 05 Avgust 2011, 21:36:06
Sjajan recept, probao sam i ispalo je genijalno! Samo onaj Bosiljak je odvratan za medalju, kud sam i stavljao ti travuljinu :)
Odg: Perkelt, shta je to? By: pikeman Date: 06 Januar 2012, 22:11:37
http://blip.tv/play/AYHNwXcC.html