Odg: Perkelt, shta je to? By: Hauba Date: 26 Septembar 2008, 08:30:55
Prvo ulovi somce

A kako bi islo sas stujkom? Ona ima dosta kostiju

Odg: Perkelt, shta je to? By: Bigash Date: 26 Septembar 2008, 08:31:39
i suva je

Odg: Perkelt, shta je to? By: dok2 Date: 26 Septembar 2008, 18:52:05
Sa štukom je slična procedura, ima dvije razlike:
- štuku prvo na 2 min zapečemo na vrelom ulju i stavimo potom u marinadu
- u marinadi, umjesto vina u marinadu stavim maslinovo ulje, češnjak i cjeđeni limun, to štuki ubije onaj prejaki miris . . .
Odg: Perkelt, shta je to? By: Hauba Date: 27 Septembar 2008, 08:16:36
Znaci i stujka moze???
Jel se to stavi vece komade pa zapece, valjda ju ne sjeces na kocke?
I jos nesto, kod mene stuja nema nikakvog mirisa. Dal kod vas smrdi ko sharan???
Odg: Perkelt, shta je to? By: lonewolf Date: 27 Septembar 2008, 13:17:03
Ne smrdi nego je najverovatnije Dok mislio na karakteristicnu "predatorsku" aromu stuje sto ne voli svako (ni ja), pa smisljamo nacine kako da ukus mesa bude nesto malo neutralnije. Isto kao i kod morskog psa tj ajkulinog mesa.
Odg: Perkelt, shta je to? By: Hauba Date: 27 Septembar 2008, 13:21:24
Aha, na to ste mislili. Ja ne primecujem bas neku veliku razliku. Mozda je to od vode do vode.
Nego, pominjes ajkulu. Znas zasto ima ona takav ukus

Mogu ti samo rec, na nije to zbog predatorstva.
Odg: Perkelt, shta je to? By: lonewolf Date: 27 Septembar 2008, 13:37:05
Ne znam razlog za ukus ali je on bas karkteristicno jak. Zbog cega je taj divlji ukus kod ajkule?
Evo jednog recepta za stucji perkelt na kireski nacin:
Sastojci za 4 osobe 1kg stuke, 2-3 dkg dimljene slanine, 2 glave crnog luka, 4dkg mlevene paprike, so po zelji drugi zacini(biber, cili i sl), mleko.
Priprema: ociscenu stuku potopimo u mleko i ostavimo da odstoji 1 sat, izvadimo i posolimo, u medjuvremenu dimljenu slaninu ispecemo i u istoj masti izdinstamo crni luk (secen na sitne komadice).Dodamo mlevenu papriku i ribu i dolijemo vode toliko da do pola prekrije ribu, pomesamo i kuvamo na srednjoj vatri 20 minuta, dodajemo posebne zacine po zelji u fazi kuvanja. Preporuceno sluziti sa kuvanom rizom. Jednostavno a ukusno.
Prijatno
Odg: Perkelt, shta je to? By: dado p Date: 27 Septembar 2008, 18:15:25
Ej kuhari kolko vodurine spavite?
Odg: Perkelt, shta je to? By: lonewolf Date: 27 Septembar 2008, 19:08:33
Pa opste pravilo je da nema dolivanja, znaci oma treba pogoditi kolicinu. Za perkelt i riblji paprikas manje zbog gustine i popunjenosti ukusa, a corba k`o corba nesto redja i "laksa". Sa perkeltom i paprikasem tek prelijes prilog (testo, rizu), dok kod corbe das prilogu prostora da plivaaa u tanjiru.
Odg: Perkelt, shta je to? By: Hauba Date: 28 Septembar 2008, 08:45:01
Citat: lonewolf poslato 27 Septembar 2008, 13:38:42
Citat: Hauba poslato 27 Septembar 2008, 13:21:24
Aha, na to ste mislili. Ja ne primecujem bas neku veliku razliku. Mozda je to od vode do vode.
Nego, pominjes ajkulu. Znas zasto ima ona takav ukus

Mogu ti samo rec, na nije to zbog predatorstva.
Ne znam razlog za ukus ali je on bas karkteristicno jak. Zbog cega je taj divlji ukus kod ajkule?
To ti je zbog toga, jer je ne oderu-ogule odmah. Posle nekoliko sati neoderan pas dobiva ovakav jak ukus.
Isto je i sa razom ili morskim golubom. Meso dobiva vonj ko po pisanju-amonijak.
Perkelt od štuke By: pikeman Date: 29 Septembar 2008, 16:12:18
Odg: Perkelt od štuke By: Hauba Date: 29 Septembar 2008, 16:58:59
Bravo bravisimo

E sad jos lepo pukni koju rjec.
Jel prvo spekic, pa posle luk, kad solis, stavljas li biber, stavljas li vino, kolko zalijes, kolko dugo se kuva...........
Ajde, da bude recept potpun

Odg: Perkelt od štuke By: pikeman Date: 29 Septembar 2008, 17:20:58
Citat: Goran Dubravac poslato 29 Septembar 2008, 16:57:15
Zoves me na pecanje a na perkelt ne! 

Mnogo si daleko danas od mene

.
Citat: Hauba poslato 29 Septembar 2008, 16:58:59
Bravo bravisimo

E sad jos lepo pukni koju rjec.
Jel prvo spekic, pa posle luk, kad solis, stavljas li biber, stavljas li vino, kolko zalijes, kolko dugo se kuva...........
Ajde, da bude recept potpun 
Ovo je recept za šumu, gde nema mnogo biranja...

Prvo propržiš slaninu, pa na toj masti izdinstaš luk. Dodaš ribu, vodu (kuva se gušće - ne vode kao za redovan paprikaš), so i papriku. Može se dodati malo soka od paradajza ili vina. Kuva se 40 - 45 minuta.
Odg: Perkelt od štuke By: Hauba Date: 29 Septembar 2008, 17:24:30
Super, vrlo prosto i vjerujem da i ukusno

Odg: Perkelt od štuke By: Bigash Date: 02 Oktobar 2008, 07:17:10
Ma ovo sto oni zovu perkelt, ja sam kuvao kotlic tako cio zivot

Od onog soma otkini onaj beo trbusni deo u obliku kruga, ispod glave i spremi gospoji, to je najbolje meso
