Perkelt, šta je to? By: white Date: 15 Septembar 2008, 13:02:08
Mudri cuva svoje tajne
Pitaj ga za perkelt od soma
Idem kod njega da pecamo smudja, a nadam se da cemo dobiti soma, pa da probam taj na daleko hvaljeni perkelt
Odg: Perkelt, shta je to? By: Hauba Date: 15 Septembar 2008, 13:28:42
Prvi put cujem za tu specijalitetu???
Ajde momci, receptic, pa da se i ja malko omastim
Odg: Perkelt, shta je to? By: pikeman Date: 15 Septembar 2008, 14:17:36
Papras od slanine i štuke. Jako dobro!
Odg: Perkelt, shta je to? By: Mudri Date: 15 Septembar 2008, 14:18:20
Ma som je zakon za perket ili stuka bar 5 kila navise pa da uzmem samo komade mesa bez kosti,nevolim da perket ima kostiju unutra ,a ti hauba dodji sa vladom ima 3 soma od proslog vikenda nemozemo pojesti sve i da hocemo,a recepat ti nedam
Odg: Perkelt, shta je to? By: Bigash Date: 16 Septembar 2008, 09:25:21
Ajde sad na miru objasnite Haubi i meni sta je i kako se pravi PERKELT !
Odg: Perkelt, shta je to? By: Mudri Date: 16 Septembar 2008, 09:56:38
Malo je puno za pisati ali ajde da probam,kao prvo potrebni su komadici soma kao pola upaljaca,normalno bez koze i kostiju,ja koristim 4-5 paprika svjezih i to u raznim bojama radi ljepote,prvo izdinstas luk crveni 4-5 glavica dodas svjezu papriku na sitne kockice,zaboravih reci da na masnoci sa lukom dinstas i komadice slanine na sitno rezane,kad paprika omeksa dodas paradaiz ili rajcicu moze i svjeza guljena ili iz boce kuvana ili ona u tetrapaku,dodas malo muskatnog orascica,malo bosiljka,soli,zlicu vegete,i kad se to izdinsta dodas komadice soma,za desetak minuta kuvanja dodas slatku papriku oko 4 zlice i poljutis po volji,sada treba paziti da ti paprika ne zagori,najbolje je mjesati sa 2 dobre siroke zlice one probusene,najbitnije je da nema dodavanja nikakve vode jer perket mora biti gust a ne vodenast,u medjuvremenu se kuva najbolje domace tjesto u trakicama ko prstic ne ko haubin nego malo uzi,kad je tjesto skuvano u onako vruce ocjedjeno dodas slanine sitne komadice koje si preprzio i svu masnocu koja se istopila od slanine,dodas dobrog domaceg sira svjezeg sve promjesas zajedno,to je prilog i prvo sipas u tanjur tjesto a preko perket,jos ti treba dobro dobro vino da ga malkoc dodas u perket ali poslje degustiranja,ko je god probo ovako napravljen nije imao primjedbi ,pa udrite,ako neko ima nekih pametnih pitanja neka pita
Odg: Perkelt, shta je to? By: Bigash Date: 16 Septembar 2008, 10:45:05
Kakv sir, slan, neslan, mladi, stari ??
Odg: Perkelt, shta je to? By: Ervin Date: 16 Septembar 2008, 11:31:34
Od babe sam naucio da ide mlad, neslan sir, za ovu varijantu priloga!
Odg: Perkelt, shta je to? By: Mudri Date: 16 Septembar 2008, 13:07:23
Citat: Bigash poslato 16 Septembar 2008, 10:45:05
Kakv sir, slan, neslan, mladi, stari ??
Mora biti sir od neprcane deve,pa jebote jesam reko da ide svjezi kravlji normalni sir ko za pravit pite strudle bureke itd,ali neko
Odg: Perkelt, shta je to? By: dok2 Date: 16 Septembar 2008, 23:15:44
e aal ga spetlja Mudri, to nije originalan recept, al mora i taj njegov da dobro šmeka, ja ću sutra okačiti moj pa haubice probaj oba
Odg: Perkelt, shta je to? By: somborski lala Date: 17 Septembar 2008, 00:05:50
da li vi znate da se perkelt u originalu pravi od junetine i svinjskog,a ovo sa štukom je izvedba, ne kazem doobra( i sam je spremam).isto tako odaću vam tajnu da se i perkelt i paprikaš u originalnom starinskom receptu služi sa testom sa sirom. papras nisam probao tako , ali kod mene svi koji su jeli perkelt su obavezno posluženi i testom sa sirom.ja otkako sam probao drugačije ga i ne jedem
Odg: Perkelt, shta je to? By: Goran Dubravac Date: 17 Septembar 2008, 00:26:03
I rezanci s'makom (sirom),
eh, kad' se samo setim
Odg: Perkelt, shta je to? By: dok2 Date: 25 Septembar 2008, 22:57:23
RECEPAT ZA PERKELT (obećano Haubi)
- evegi vako su mene učili i vako mi najbolje šmeka a TOLIKO JE JEDNOSTAVNO PRIPREMITI:
PRIPREMA:
- meso soma bez koze i kosti izrezati u kocke veličine 3x3 cm te potopiti u marinadu barem na sat dva,
marinada se načini od 1 dcl crnog vina, 2 dcl vode, nešto bibera u zrnu, i 1 na pola prerezanog češnja bijelog luka
- uzmi 3 svježe, mesnate CRVENA paprike, koža se oguli ( bez problema se skida sa nožem/guljačem za krumpir) i isjecka na kocke
- isti postupak sa 5 osrednjih rajčica, (zarežeš na vrhu i na 3 sekunde umoćiš u kipuću vodu - lakše se skida) reži na kockice
- 6 glavica crvenog luka izrezati na tanke PLOŠKE
- 200 g tanko rezane slanine
- 1 češanj češnjaka sitno isjeckan
- 1 dcl. crnog vina
- 3 žlice mljevene paprike
- chilli ili feferonke po ukusu
- 500 g domaćih širokih rezanaca ( mogu i tagliatelle)
- 500 g punomasnog domaćeg svježeg kravljeg sira (najbolji onaj s pijace)
......................................
200 g sjeckane slanine poprziti na žlici suncekrotovog ulja te kad je dobro i hrskavo prženo - odvojiti na stranu
u istoj masnoći na srednje jakoj vatri dinstati kolute crvenog luka oko 10 min. potom dodati oguljenu sjeckanu papriku i sve skupa dinstati još jedno 15 min, pa dodati mljevenu papriku i crno vino (vino sprečava da paprika pogorči usput se i somovina neće raspasti)Zatim se stavljaju fete soma i ostavlja na laganoj vatri da se krčka. Nikako mješati, samo povremeno prodrmati loncem. Ukoliko je vatra bila prejaka i previše tekućine isparilo, može se dodati nešto domaćeg ukuhanog soka rajčice. Perkelt zaljutiti feferonkama po ukusu, al ne prejako.
U to vrijeme staviti slanu vodu da se kuha za tjesteninu. TOPLU skuhanu tjesteninu dobrano pomješati sa sjeckanom slaninom te na kraju pomješati sa svježim kravljim sirom !
Tjesteninu servirati u tanjire i preliti sa perkeltom !
Uz ovo jelo preporučam suho crno vino - a vi već znate koje Vam je najdraže !
tako jednostavno i brzo pripremljeno !
U slast !
Odg: Perkelt, shta je to? By: Hauba Date: 26 Septembar 2008, 07:57:31
BRAVO
Ako sam ja sad dobro shvatio, slanina se poprzi i prelije se preko rezanca te dodaje sir.
Znaci spek i sir idu na rezance
Mudri kaze da se spek dinsta sa lukom a Dok kao posebno i to se izdvoji.
Mudri to jelo mesa sa 2 kasike odjednom, dok Dok zabranjuje svako mesanje???
Meni je vise logican Dokov recept, ali nikad se nezna.
Molim da mi to objasnite, moji veliki GURMANI
Odg: Perkelt, shta je to? By: dok2 Date: 26 Septembar 2008, 08:01:57
Ja sam se potrudio da što bolje i jasnije napišem.
Prvo se slanina (Špek) tanko narezana poprzi i odvoji na stranu ! Na toj masnoci kasnije dinstaš luk i ostalo.
U tople skuhane rezance umješa se kasnije slanina i sir ! Tako smješano se posluži i prelije PERKELTOM.
Sljedeći put kad budem pravio sve to ću poslikati !
I jedan i drugi recept dovestće do ukusnog jela, radi se samo o nijansama.